Dodaj do ulubionych

częste mycie włosów

22.05.07, 10:35
Opinie są podzielone.Jedni uważają, że częste nawet codzienne mycie głowy nie
szkodzi włosom, a nawet nalezy sie im to.Drudzy są innego zdania. Kilka dni
temu będąc w sklepie kosmetycznym byłam świadkiem rozmowy dwóch kobiet, jedna
z nich twierdzila ze myje wlosy 2, 3 razy w miesiącu i jest to jej receptą na
piękne wlosy.Rzeczywiście jej włosy wyglądały pieknie, ale czy aby napewno
przyczynilo sie do tego nieczeste mycie glowy? Dowiedzialam sie tez
ostatnio,że najlepsze szampony to takie ktore maja bezbarwną konsystencje,
czy to prawda?
Obserwuj wątek
    • venus22 Re: częste mycie włosów 22.05.07, 11:02
      """Rzeczywiście jej włosy wyglądały pieknie, ale czy aby napewno przyczynilo
      sie do tego nieczeste mycie glowy?""

na pewno nie.

to zalezy od rodzaju wlosow.

kto ma suche, grube, i jezcze do tego takie "rozwiane" jak np. ta:
      www.dancewithshadows.com/society/images/big-hair-1.jpg
      ten moze sobie pozwolic na rzadsze mycie.

a kto ma tluste temu codzienne mycie nie zaszkodzi na pewno - wiem to po sobie.

Venus
    • walutka Re: częste mycie włosów 22.05.07, 11:30
      A ja uważam ,że to się też przyczyniło...i tą opinię znam od dermatologsa,nie
      twierdzę,że ona tak dobrze robi ale skoro jej się ie przetłuszczają i nie
      cuchną to nawet bardzo9 dobrze (trocho pokrętnie brzmi :-)),ja myję codziennie..
      • mata811 Re: częste mycie włosów 22.05.07, 12:42
        Nie chciałabym wąchac włosów tej pani, skóra głowy poci sie intensywnie i włosy
        szybko śmierdzą.
        • sonia.t1 Re: częste mycie włosów 22.05.07, 14:56
          Ja tez nie chcialabym wachac wlosow tej kobiety,a na jej miejscu nie
          chwalilabym sie jakim sposobem mam piekne wlosy w miejscu publicznym...
    • marghot Re: częste mycie włosów 22.05.07, 11:32
      Pojęcie bezbarwnej konsystencji jest mi obce ;)
      Konsystencja może byc bardziej lub mniej lejąca, a kolor bezbarwny :)
      Ja wlosy myję codziennie rano, farbuję raz na ok. 4 tygodnie; wlosy prezentują
      się bardzo dobrze, na pewno jednak kolor szybciej się zmywa niż gdybym myła
      powiedzmy 1 na tydzień, al ejakos tak niehigienicznie mi to brzmi. Czy
      prysznic/kapiel też bierzesz raz na tydzień?? brrr
      • sonia.t1 do marghot 22.05.07, 12:01
        Chyba sie nie zrozumialysmy, NIE pisalam o sobie odnosnie mycia glowy 2 razy w
        miesiacu. Dobra rada na przyszlosc-czytaj uwazniej prosze, a oszczedzisz
        nieporozumien. Ja biore prysznic przynajmniej raz dziennie, codziennie tez myje
        wlosy. Jesli chodzi o szampon, to masz racje, zamiast pojecia kolor, uzylam
        konsystencja, ale zrozumialas o co mi chodzi, jeszcze raz przepraszam za
        pomylke:)
        • marghot Re: do marghot 22.05.07, 15:25
          Soniu, iwem, że nie pisałaś o sobie w kwestii bardzo sporadycznego mycia włosów.
          Pisząc z kolei o braniu prysznica żadko, nie miałam na myśli Ciebie.
          Za nieporozumienie przepraszam. Często pisząc w pracy, ukradkiem, piszę szybko,
          skracam przwód myślowy i ehhh, wychodzą jakieś dziwolągi ;)
          Chyba nie powinnam w pracy na fora wchodzić....
          • sonia.t1 Re: do marghot 22.05.07, 20:01
            eee juz sie nie gniewam ;) a co do forum w pracy, czemu nie najwyzej zbierzesz
            bury za nadinterpretacje czyjegos postu hi hi. milego wieczoru
    • saskiaplus1 Re: częste mycie włosów 22.05.07, 15:11
      He, he, ja w opinii wielu forumowiczek jestem fleją i brudasem, bo nie myję
      włosów codziennie. Ba, nigdy tak często nie myłam, bo nie było takiej potrzeby.
      Mam grube, lśniące włosy (teraz kręcone, przed pierwszą ciążą proste) i z całą
      pewnością nie śmierdzą. Nie przetłuszczają się zbyt szybko, więc mycie raz na
      3-4 dni zapewnia im świeży i ładny wygląd, natomiast w ciąży nie myję częściej
      niż raz na 7-10 dni, bo przetłuszczają się jeszcze wolniej. Z całą pewnością też
      nie śmierdzą (przynajmniej nie dla osób z przeciętną wrażliwością węchową).
      Moim zdaniem zbyt częste mycie włosów bez potrzeby osłabia je, bo zmywa z nich
      naturalną osłonę. Ale co człowiek to opinia. Każdy powinien spróbować, co służy
      jego włosom najlepiej i myć tak często, jak mu pasuje.
      • venus22 Re: częste mycie włosów 22.05.07, 21:26
        """Moim zdaniem zbyt częste mycie włosów bez potrzeby osłabia je, bo zmywa z
        nich naturalną osłonę""

otot wypowiedz osoby ktora nie wie co to sa tluste wlosy.

ciesz sie ze NIE musisz myc swoich codziennie, ale nie zmyslaj teorii o
        szkodliwosci mycia na podstawie SWOICH wlasnych doswiadczen.. i TYLKO swoich.

Venus
        • littlefrog Re: częste mycie włosów 22.05.07, 22:21
          moje włosy na drugi dzień wyglądają tak jak włosy mojej pryjaciólki po tygodniu.
          ja myję więc codziennie a ona może co tydzień. wszystko zależy od włosów ;)
          • sonia.t1 Re: częste mycie włosów 22.05.07, 22:36

> moje włosy na drugi dzień wyglądają tak jak włosy mojej pryjaciólki po
            tygodniu
            > .
            > ja myję więc codziennie a ona może co tydzień. wszystko zależy od włosów ;)

no ale jest tez tak ze wlosy ,,przyzwyczajaja,, sie do np.codziennego mycia
            ja myje tez kazdego dnia kiedys przetrzymalam je 2, 3 dni i juz nie wymagaly
            codziennego mycia do momentu kiedy znowu umylam je kilka dni pod rzad
            • littlefrog Re: częste mycie włosów 22.05.07, 22:45
              to jest chyba największy mit kosmetyczny jaki znam, absolutnie nieprawdziwy,
              przynajmniej w moim przypadku.
              • sonia.t1 Re: częste mycie włosów 22.05.07, 22:46
                rozne sa przypadki...uwierz przeciez nie zmyslam
              • venus22 Re: częste mycie włosów 22.05.07, 22:47
                ""to jest chyba największy mit kosmetyczny jaki znam, absolutnie nieprawdziwy""

dokladnie. kolejna bzdura. a jak sie czlowiek codziennie myje to tez sie
                skora "przyzwyczaja"???

Venus
                • sonia.t1 Re: częste mycie włosów 22.05.07, 22:52
                  nie zgadzam sie z wasza opinia...
                • venus22 Re: częste mycie włosów 22.05.07, 22:52
                  ""rozne sa przypadki...uwierz przeciez nie zmyslam""

:)

a dlaczego mam ci wierzyc? i co z tego ze sa "rozne przypadki"? to akurat jest
                  takie nic nie mowiace, nic nie znaczace okreslenie.
                  moze sie za tym kryc wszystko i nic...

nie posadzam cie o celowe robienie zamieszania ale co? jestes naukowcem?
                  badalas zaleznosc mycia wlosow pod katem "przyzwyczajenia"?

masz jakies racjonalne dowody ze to prawda, poza tym co slyszalas w sklepie w
                  kolejce albo od kolezanki ktora rowniez nie ma pojecia tak naprawde o co chodzi?

Venus
                  • sonia.t1 Re: częste mycie włosów 22.05.07, 23:39
                    eee nie bede tobie tlumaczyc bo z tego co moglam zauwazyc masz swoj swiat ;)
                • littlefrog Re: częste mycie włosów 22.05.07, 22:53
                  może przypadki są różne, mój jest taki że na mnie to po prostu nie działa. od
                  wielu lat myłam włosy co drugi dzień i tego drugiego po prostu się męczyłam, aż
                  w końcu od jakiegoś czasu powiedziałam dość i zaczęłam myć włosy codziennie i po
                  problemie. minus jest tylko taki że muszę wcześniej wstawać.. ;)
                  • ewuniaaa3 Re: częste mycie włosów 23.05.07, 06:46
                    U mnie było dokładnie tak samo- od paru lat myję włosy codziennie i wyglądają
                    bardzo dobrze. A myję tak często, bo inaczej czuję i widzę, że są tłuste.
            • poolato Re: częste mycie włosów 23.05.07, 13:30
              A ja nie rozumiem wobec tego czemu znowu myjesz włosy codziennie, skoro
              piszesz, że tak łatwo jest Ci przejść na system mycia co kilka dni?

Na włosach oprócz sebum roznoszonego po całej głowie grzebieniem przez te kilka
              dni niemycia osadzają się też kurz i spaliny które bynajmniej nie pachną. Osoby
              którym się wydaje że dobrze wyglądają we włosach niemytych nawet 3-4 dni czy
              dłużej to właśnie - tylko im się tak wydaje :).

A na zdrowy rozum skąd wg Ciebie włosy mają wiedzieć że dziś ich nie umyjesz,
              tylko za kilka dni (i za ile), bo akurat jesteś w trakcie kilkudniowego
              przetrzymywania brudku? Przecież proces gromadzenia się sebum trwa
              nieprzewanie, tłuszcz nie gromadzi się na włosach przed myciem o konkretnej
              porze.
              Jeśli włosy potrzebują mycia to je umyjmy bez kombinowania, jest wszak pogodowe
              lato, a na słońcu tłuszcz jełczeje ;). Polecam za to używać łagodnych szamponów.

• dori7 Re: częste mycie włosów 23.05.07, 10:24
            littlefrog napisała:

> moje włosy na drugi dzień wyglądają tak jak włosy mojej pryjaciólki po
            > tygodniu. ja myję więc codziennie a ona może co tydzień. wszystko zależy od
            > włosów ;)

Tez tak mam i zadne przyzwyczajanie wlosow do rzadszego mycia nie pomaga w
            zahamowaniu ich przetluszczania, to jeden wielki mit.
    • saskiaplus1 Re: częste mycie włosów 23.05.07, 11:54
      Venus - napisałam wyraźnie słowa "moim zdaniem". Tak wynika tylko z moich
      własnych doświadczeń i dlatego nie wspomniałam nic o żadnych badaniach
      naukowych, które przeprowadziłam i z których mogłabym wysnuć jakąś "teorię".
      Obiecuję jednak następnym razem słowa "moim zdaniem" napisać dużymi literami,
      żebyś ich nie przeoczyła. O ile pamiętam bowiem, swoje zdanie na forach
      internetowych wyrażać można, o ile nie popełnia się w ten sposób przestępstwa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka