verena2891 przepraszam-za szybko wyslalam:) 09.07.07, 12:15 witam, mam takie pytanie,za nieco ponad miesiac biore slub i chcialabym sobie troche poprawic wyglad;),ogolnie to nie mam jakis wielkich problemow ze skora,ale jest lekko zanieczyszczona na brodzie i nosie.pani kosmetyczka powiedziala mi,ze na to najlepsze bedzie manualne oczyszczanie, bo pilling kawitacyjny tak naprawde nic nie daje,a na mikrodermabrazje nieodpowiednia pora.czytalam rozne opinie na ten temat i nieco zagubiona jestem,bo jedni twierdza,ze manualne oczyszczanie jest bee i niepowinno sie robic,inni ze tylko tak mozna naprawde twarz oczyscic.wiec jak to jest?mam jeszcze jeden problem z tym zwiazany,mianowicie jedyny termin jaki mi pasowal na to oczyszanie wypada dokladnie 5 tygodni przed slubem,ale bede miala wtedy akurat pierwszy dzien okresu,czy to cos szkodzi? dodam,ze biore tabletki. sorki,ze tak sie rozpisalam,ale jeszcze jedno pytanie mam,a nie chce zakladac osobnego watku.czy jest jakis preparat,ktory mozna teraz stosowac,zeby wybielac lekkie przebarwienie nad gorna warga po wosku?stosuje na codzien filtr avene 50+.nie moze to byc nic drastycznego bo jeszcze wybieram sie w cieple kraje,wiec kwsy odpodaja.mozecie cos polecic?teraz to juz naprawde koncze.z gory dzieki za wszystkie podpowiedzi. pzdrawiam i milego dnia zycze Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: up:) 10.07.07, 01:39 manualne oczyszczanie twarzy niczego nie zmienia - po prostu wyciska sie wagry z por, ktore za jakis czas znowu sie zapychaja i tyle. to kolejny mit z tym nie- wyciskaniem. owszem, osoby z cera naczynkowa moga tego unikac ale to ze wzgledu na naczynka nie ze cos tam. przez jakis czas mozna sie cieszyc ladnie oczyszczona skora. byc moze, zapobiegnie lub opozni powstawanie nowych zaskornikow ten preparat: www.aveneusa.com/consumers/products/cleanance_k.asp poza tym, po oczyszczeniu warto uzywac takze preparatow zwezajacych rozszerzone pory. Wagry, pory, naczynka, w ogole cera to sprawa genow. manipulowanie kremami, zabiegami itp trwalych zmian nie spowoduje. jesli masz slub za miesiac to juz teraz oczysc zeby ewentualnie dac czas skorze sie zagoic (jesli zrobia sie np pryszcze). ale jak masz dobra cere to watpie aby cos sie dzialo poza ladna buzia. natomiast czesto, niestety, zdarza sie ze hormony powoduja wysyp przed okresem. niezaleznie od czyszczenia moze sie tak stac. zadbaj zawczasu o dobry korektor. ale, ponownie, jak masz dobra cere to wiesz najlepiej co bedzie. wybarwienie po wosku to podejrzewam ze bylas poparzona i teraz masz blizne, raczej zamiast wybielac uzyj cos na gojenie oparzen i powinno byc dobrze. na drugi raz uwazaj zeby wosk nie byl zbyt cieply. szczescia na nowej drodze zycia :) Venus Odpowiedz Link Zgłoś
magdusijaa Re: up:) 10.07.07, 04:00 ja bym nie ryzykowala!! nie wiem jaktojest, jakie jest na towytlumaczenie ale zawsze mialam najazd liczniejszej armi nowych pryszczy po oczyszczaniu manualnym. jezeli zle nie jest to nie ryzykuj! Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: up:) 10.07.07, 05:16 ja ci to wytlumacze :) oczyszczac z zaskornikow trzeba umiec. nie kazda kosmetyczka sie do tego nadaje. sa takie co robia "na pol gwizdka", i sa takie co po prostu nie maja pojecia o co chodzi i takich niestety jest najwiecej. nawet te co swietnie robia woskowanie, brwi, manicure i wszystko inne, czesto w oczyszczaniu "leza". prawidlowo wyduszony wagier musi byc usuniety w calosci. wtedy nie zostaje nic w porze co jest pozywka dla bakterii, a rozgnieciona wokol skora w kawalkiem starego tluszczu i brudu to idealna pozywka. i wtedy nie powstaje nowa armia liczniejszych pryszczy. ot i cala tajemnica oczyszczania. niestety nie wszyscy wiedza jak wyciskac zeby zrobic to "w calosci". I czasami, ale to z rzadka, jest to niemozliwe. a wytlumaczyc 'jak' sie nie da.. moze tyle ze dobrze wyduszony wagier jakby sam "odpadal" i ma cienka prawie jak wlos koncowke. ale najwazniejsze ze "odchodzi" sam. uzywanie lyzeczek Uny do jezdzenia nia ciagiem po calej twarzy to najgorsze co moze byc. Na takie "wysypy" mozna wziac antybiotyk zeby zlikwidowac infekcje - bo to jest infekcja bakteryjna. venus Odpowiedz Link Zgłoś
verena2891 Re: up:) 10.07.07, 11:06 dzieki dziewczyny za odpowiedzi.venus22 co do tego przebarwienia to powstalo na skutek tego,ze praktycznie za kazdym razem po wosku mam podrazniona skore i wyskakuja mi takie male drobne krostki.w tamtym roku na wakacjach zaobserwowalam,ze mimo stosowania filtra zrobilo sie z tego lekko ciemniejsze przebarwienie.juz sama nie wiem,czy to przez tabletki,czy przez te krostki,ale w sumie jest to dokladnie w tych miejscach,gdzie skora zawsze jest najbardziej podrazniona.twarzy co prawda w ogole nie opalam,ale duzo sie ruszam na sloncu i w tym roku tez widze ,ze sie to pojawia chociaz stosuje filtr 50+.najbardziej sie boje co bedzie jak polecimy w cieple kraje,przeciez nie bede siedziec caly czas w pokoju hotelowym;( jest na to jakas rada?o filtrze pamietam caly rok i na jesien czy zime nie mam z tym problemu.dopiero jakis tydzien temu po dlugiej wycieczce rowerowej zaobserwowalam,ze cos jakby wychodzilo.:((( pozdrawiam i zycze milego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
justa_79 Re: up:) 10.07.07, 11:05 nie chodzi tylko o naczynka, ale o to, że oczyszczanie mechaniczne przerywa ciągłość skóry. Odpowiedz Link Zgłoś
verena2891 Re: up:) 10.07.07, 11:07 justa to w koncu co ?robic czy nie?jaka mam alternatywe o tej porze roku? Odpowiedz Link Zgłoś
magdusijaa Re: up:) 10.07.07, 17:44 ja robilam oczyszczanie w "ekskuluzywnych" gabinetach i zawsze efekty byly tragiczne. jedyne co mi pomoglo to Zorac. nigdy,przenigdy wiecej gniecenia na twarzy!! moze jest gdzies jakas kosmetyczka ktora to potrafi robic, ale uwierzcie mi: wiele probowalam i zawsze byly oplakane rezultaty! Odpowiedz Link Zgłoś
jarka63 Re: up:) 10.07.07, 17:48 Ale co to znaczy - tragiczne efekty? Twarz Ci zdefasonowali czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
justa_79 Re: up:) 10.07.07, 20:16 osobiście jestem przeciwna i nigdy nie zrobię, używam regularnie kwasów i to w zupełności wystarczy. zainteresuj się tym jesienią, a póki co np. peeling kawitacyjny i maseczki oczyszczające z glinki. Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka87 Re: up:) 18.07.07, 23:46 > z por, ktore za jakis czas znowu sie zapychaja i tyle. to kolejny mit z tym z porów, chcialas powiedziec;] [link="<a href="straznik.dieta.pl/index.php"]" target="_blank">straznik.dieta.pl/index.php"]</a> [image noborder]straznik.dieta.pl/show.php/balony.png_kurak.png_60_60_52.png[/image][/link] Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: manualne oczyszczanie twarzy 10.07.07, 17:49 kumpela zrobila sobie przed slubem i na slubie wygladala jakby miala o 40 lat wiecej i do tego pogryzly ja osy jesli juz, stosuj raz na tydzien maseczke oczyszczajaca, nic nie zepsuje a sporo pomoze, nawet jesli nie spowoduje ze cera zrobi sie idealna Odpowiedz Link Zgłoś
jarka63 Re: manualne oczyszczanie twarzy 11.07.07, 10:46 Zwykle chodzę na oczyszczanie po południu,a następnego dnia rano już nie ma żadnych śladów, ale oczywiscie każda skóra inaczej się goi.Dla bezpieczeństwa oczyszczanie lepiej załatwić jakiś tydzień przed ślubem. Są cery, którym nie wystarcza kawitacja ani kwasy. Odpowiedz Link Zgłoś
justa_79 Oczyszczanie twarzy - fakty i mity 17.07.07, 11:39 Najbardziej zadbane kobiety świata - Francuzki - odwiedzają salony kosmetyczne przede wszystkim po to, by poddać się zabiegom upiększającym czy relaksującym. Czyszczenie skóry to zabieg wykonywany sporadycznie lub na wyraźne zalecenie lekarza. Polki przyznają, że jeśli już idą do kosmetyczki, to po to by: po pierwsze przyczernić brwi henną; po drugie podsmażyć się trochę w solarium; po trzecie oczyścić skórę z zaskórników i krostek. Tak przynajmniej wynika z najnowszych badań Instytutu Badania Rynku i Opinii Społecznej. Słowem - czyszczenie skóry to rok w rok najważniejszy w naszym kraju zabieg pielęgnacyjny, czyli taki nasz polski zwyczaj. Zwyczaj czy relikt? Nigdzie na świecie kosmetyczki nie wykonują czyszczenia skóry z taką determinacją i regularnością. Są kobiety, które co miesiąc zaklepują w kalendarzu godzinę na ten rytuał. Co prawda po zabiegu wyglądają jakby wyjęły głowę z ula, ale przynajmniej mają poczucie, że robią coś absolutnie niezbędnego i pożytecznego. Tymczasem na zachodzie Europy i w USA od czyszczenia skóry dawno zaczęto odchodzić. Czyszczenie mechaniczne uznaje się za przestarzałe, niepotrzebne, wręcz szkodliwe. Tego typu zabiegom poddają się głównie kobiety ze skórą trądzikową, tłustą lub mieszaną, które wierzą, że jej niedoskonałości da się wyleczyć wyciskając krostki i usuwając zaskórniki. Dermatolodzy jednak biją na alarm: mechaniczne usunięcie skutków, a nie przyczyny dolegliwości może tylko pogorszyć sprawę. Samo czyszczenie nie jest metodą leczenia ani nadmiernego przetłuszczania się skóry, ani tym bardziej trądziku - poważnej choroby, którą leczy się antybiotykami i lekami doustnymi! Zbyt częste czyszczenie skóry może powodować trudno gojące się podrażnienia i nasilać tendencję do tworzenia się nowych krostek, a także pogłębiać blizny potrądzikowe. Szczególnie wtedy, gdy kosmetyczka czyści skórę zbyt energicznie i używa zbyt mało preparatów leczniczych i kojących. Owszem, po czyszczeniu cera przez kilka dni będzie ładna, ale potem wypryski znów się pojawią, bo czyszczenie bardzo mocno wysu- sza skórę, a im bardziej jest ona sucha na powierzchni, tym bardziej przetłuszczają się jej głębsze warstwy. Gruczoły łojowe otrzymują bowiem z powierzchni skóry komunikat "jest sucho" i automatycznie ze wzmożoną siłą zaczynają produkować łój. Czyli błędne koło. Co w takim razie robić z paskudnymi zaskórnikami? Nie wpadać w panikę. Warto kupić kosmetyki do pielęgnacji skóry ze skłonnością do łojotoku. Dobre dermokosmetyki - maski, żele oczyszczające pory skóry, zestawy do "mikrodermabrazji" domowej pomagające usunąć zaskórniki można kupić bez recepty w aptekach. Kilka razy w tygodniu warto robić peeling i nakładać maseczkę oczyszczającą. Jeśli jednak zaskórniki ani drgną, a co gorsza pojawią się dodatkowo krostki z ropnym wysiękiem, nie ma co dłużej zwlekać, trzeba iść do dermatologa. Lekarz może przepisać leki doustne lub specyfiki do smarowania ograniczające produkcję łoju, odblokowujące i zwężające pory, leczące stany zapalne. Niejednokrotnie zdarza się, że na początku kuracji pory skóry nie chcą się odblokować. Wtedy dermatolog kieruje pacjentkę do kosmetyczki na zabieg lub nawet serię zabiegów czyszczenia. W takiej sytuacji o wiele lepiej, by kosmetyczka oczyszczała skórę za pomocą ultradźwięków (tzw. peeling kawitacyjny). Po zwilżeniu wodą, przesuwa się po niej aparatem emitującym ultradźwięki. Pod wpływem drgań kropelki wody gwałtownie się zapadają. Uwalniane jest przy tym ciepło i rośnie ciśnienie. Dochodzi wtedy do złuszczania martwych komórek naskórka bez uszkodzeń głębszych warstw skóry. Peeling taki jest całkowicie bezbolesny. Głęboko oczyszcza pory, niszczy bakterie odpowiedzialne za powstawanie wyprysków. Dobrze zaplanowana kuracja powinna ograniczyć skłonność do tworzenia się nowych zmian, tak by zabiegi wykonywać coraz rzadziej - nie częściej niż co 6-8 tygodni. Kosmetyczka powinna też po zabiegu nałożyć maskę łagodzącą, ściągającą pory i koniecznie polecić preparaty łagodzące podrażnienia do stosowania w domu. Nie wierzmy w mit, że czyszczenie skóry to znakomity zabieg, bez względu na rodzaj cery. Nie wierzmy, że zanieczyszczenia są dla skóry balastem, którego trzeba się regularnie pozbywać. Cerze tłustej i trądzikowej zbyt częste, intensywne, nie konsultowane z dermatologiem czyszczenie może poważnie zaszkodzić! A dla osób o skórze suchej, wrażliwej, naczynkowej to kompletnie zbędny wydatek. Źródło: Poradnik Domowy Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Oczyszczanie twarzy - fakty i mity 17.07.07, 12:03 """ praktycznie za kazdym razem po wosku mam podrazniona skore i wyskakuja mi takie male drobne krostki""" nie wiem jak wyglada twoja skora, twoje wlosy, wiec nie moge sie za pewnie wypowiadac, ale mam takie przypuszczenie - masz wrazliwa skore w tym miejscu byc moze dochodzi do malenkich urazow - zdarcia skory, a wlosy mocno siedza w srodku, w zwiazku z czym nie wszystkie sa dobrze usuniete, tworza sie wiec krostki. byc moze tez, wosk nie jest zbyt czysty lub patyczek ktorym ci naklada, ale to pierwsze jest wazniejsze. na twoim miejscu zaprzestalanym wiec wyrywania i zainteresowala sie trwalym usunieciem np laserem lub elektroliza. zapytaj sie tez dermatologa czy moze stosowanie kremu z antybiotykiem po woskowaniu by pomoglo. co do ciemniejacej plamy w takim przypadku - niestety nie wiem. sadze ze jest mozliwe ze skore masz wrazliwsza na slonce w tym miejscu, wiec sie latwiej opala. ale sadze tez ze gdybys przez dluzszy czas mogla unikac slonca to by w koncu zeszla. Z kolei estrogen moze powodowac wystepowanie przebarwien na skorze od slonca, wiec byc moze jest to kombinacja tych dwoch rzeczy. jesli stosujesz kremy z filtrami to zwracaj uwage zeby blokowaly obydwa promienie - UVA i UVB, wysoki filtr (min 16) i nakladaj czesto. nos kapelusz z duzym rondem. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Oczyszczanie twarzy - fakty i mity 17.07.07, 12:09 ps zapomnialam jeszcze ze krostki -moze to tez byc reakcja alergiczna. Niezaleznie od wszystkiego, mozesz sprobowac przed woskowaniem uzyc kremu z 1% cortison - nie wiem jak po polsku. ale radze juz po weselu. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
verena2891 Re: Oczyszczanie twarzy - fakty i mity 18.07.07, 23:30 dziewczyny bardzo dziekuje za wszystkie sugestie(justy79 wielkie dzieki za ten artykul-naprawde b.pomocny),biorac je pod uwage zrezygnowalam z tego czyszczenia,w zamian zrobilam peeling kawitacyjny,kupilam peeling enzymatyczny z dermiki i rozne maseczki oczyszczajace z glinki i mam zamiar tylko to stosowac+ przed weselem znowu peeling kawitacyjny. venus22 co do wosku to masz racje,w tym roku na jesien szarpne sie na laser,mam nadzieje ze to sprawe rozwiaze.co do tego przebarwienia to teraz jest minimalne,pewnie tylko dla mnie widoczne,bo ja mam manie,ale bardzo sie boje,ze jak polecimy w podroz poslubna to mimo stosowania filtra 50+ moze sie to pogorszyc,bo jednak nad oceanem slonce mocniej przygrzewa.co prawda twarzy nigdy nie opalam,nosze wielki kapelusz i okulary,ale mimo wszystko mam stracha: (w planie mam nakladanie filtra co godzine,mam nadzieje,ze to pomoze.w kazdym razie wielkie dzieki za wsparcie:) pozdrawiam dobranoc:) Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Oczyszczanie twarzy - fakty i mity 19.07.07, 09:00 ja mysle ze maz bedzie uwazal ze plamka - jesli w ogole sie pojawi - jest na tobie urocza :) udanego wesela, dlugiego szczesliwego zwiazku i romantycznej podrozy zycze przyszlej mlodej parze venus Odpowiedz Link Zgłoś
aniavi1 Re: Oczyszczanie twarzy - fakty i mity 19.07.07, 11:34 A jak oceniasz efekty po peelingu kawitacyjnym? Odpowiedz Link Zgłoś
verena2891 Re: Oczyszczanie twarzy - fakty i mity 20.07.07, 11:44 peeling kawitacyjny bardzo mi sie podobal.juz kiedys robilam,ale w innym gabinecie i bylo tak srednio,a teraz poszlam do innej kosmetyczki i jestem bardzo zadowolona.kosmetyczka zrobila mi najpierw peeling,potem wprowadzila ampulke nawilzajaca(uznala,ze akurat taka nada sie do mojej skory)pozniej zrobila 15 minutowy masaz twarzy i na koniec nalozyla mi maske z alg.ogolnie twarz po zabiegu jest bardzo mila w dotyku,zrelaksowana i dobrze nawilzona.ale jesli chodzi o oczyszczanie skory,to sama kosmetyczka powiedziala,ze jest to tylko troche glebszy peeling,wiec tego co gleboko siedzi nie wyciagnie.ale ogolnie byl to bardzo brzyjemny zabieg. pozdrawiam i milego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
verena2891 Re: bardzo dziekuje:)n/t 20.07.07, 11:47 ups,zle mi sie wkleilo.to mialo byc do venus. wiec jeszcze raz,bardzo dziekuje:) pozdrawiam milego dnia Odpowiedz Link Zgłoś