Dodaj do ulubionych

manualne oczyszczanie twarzy

09.07.07, 12:04
Obserwuj wątek
    • verena2891 przepraszam-za szybko wyslalam:) 09.07.07, 12:15
      witam,

mam takie pytanie,za nieco ponad miesiac biore slub i chcialabym sobie troche
      poprawic wyglad;),ogolnie to nie mam jakis wielkich problemow ze skora,ale jest
      lekko zanieczyszczona na brodzie i nosie.pani kosmetyczka powiedziala mi,ze na
      to najlepsze bedzie manualne oczyszczanie, bo pilling kawitacyjny tak naprawde
      nic nie daje,a na mikrodermabrazje nieodpowiednia pora.czytalam rozne opinie na
      ten temat i nieco zagubiona jestem,bo jedni twierdza,ze manualne oczyszczanie
      jest bee i niepowinno sie robic,inni ze tylko tak mozna naprawde twarz
      oczyscic.wiec jak to jest?mam jeszcze jeden problem z tym zwiazany,mianowicie
      jedyny termin jaki mi pasowal na to oczyszanie wypada dokladnie 5 tygodni przed
      slubem,ale bede miala wtedy akurat pierwszy dzien okresu,czy to cos szkodzi?
      dodam,ze biore tabletki.
      sorki,ze tak sie rozpisalam,ale jeszcze jedno pytanie mam,a nie chce zakladac
      osobnego watku.czy jest jakis preparat,ktory mozna teraz stosowac,zeby wybielac
      lekkie przebarwienie nad gorna warga po wosku?stosuje na codzien filtr avene
      50+.nie moze to byc nic drastycznego bo jeszcze wybieram sie w cieple
      kraje,wiec kwsy odpodaja.mozecie cos polecic?teraz to juz naprawde koncze.z
      gory dzieki za wszystkie podpowiedzi.
      pzdrawiam i milego dnia zycze
    • verena2891 up:) 09.07.07, 13:38
      • venus22 Re: up:) 10.07.07, 01:39
        manualne oczyszczanie twarzy niczego nie zmienia - po prostu wyciska sie wagry
        z por, ktore za jakis czas znowu sie zapychaja i tyle. to kolejny mit z tym nie-
        wyciskaniem.
        owszem, osoby z cera naczynkowa moga tego unikac ale to ze wzgledu na naczynka
        nie ze cos tam.

przez jakis czas mozna sie cieszyc ladnie oczyszczona skora. byc moze,
        zapobiegnie lub opozni powstawanie nowych zaskornikow ten preparat:

www.aveneusa.com/consumers/products/cleanance_k.asp

poza tym, po oczyszczeniu warto uzywac takze preparatow zwezajacych rozszerzone
        pory.

Wagry, pory, naczynka, w ogole cera to sprawa genow. manipulowanie kremami,
        zabiegami itp trwalych zmian nie spowoduje.

jesli masz slub za miesiac to juz teraz oczysc zeby ewentualnie dac czas skorze
        sie zagoic (jesli zrobia sie np pryszcze).

ale jak masz dobra cere to watpie aby cos sie dzialo poza ladna buzia.

natomiast czesto, niestety, zdarza sie ze hormony powoduja wysyp przed okresem.
        niezaleznie od czyszczenia moze sie tak stac. zadbaj zawczasu o dobry korektor.
        ale, ponownie, jak masz dobra cere to wiesz najlepiej co bedzie.

wybarwienie po wosku to podejrzewam ze bylas poparzona i teraz masz blizne,
        raczej zamiast wybielac uzyj cos na gojenie oparzen i powinno byc dobrze.
        na drugi raz uwazaj zeby wosk nie byl zbyt cieply.

szczescia na nowej drodze zycia :)
        Venus
        • magdusijaa Re: up:) 10.07.07, 04:00
          ja bym nie ryzykowala!! nie wiem jaktojest, jakie jest na towytlumaczenie ale
          zawsze mialam najazd liczniejszej armi nowych pryszczy po oczyszczaniu
          manualnym. jezeli zle nie jest to nie ryzykuj!
          • venus22 Re: up:) 10.07.07, 05:16
            ja ci to wytlumacze :)

oczyszczac z zaskornikow trzeba umiec.
            nie kazda kosmetyczka sie do tego nadaje. sa takie co robia "na pol gwizdka",
            i sa takie co po prostu nie maja pojecia o co chodzi

i takich niestety jest najwiecej. nawet te co swietnie robia woskowanie, brwi,
            manicure i wszystko inne, czesto w oczyszczaniu "leza".

prawidlowo wyduszony wagier musi byc usuniety w calosci.
            wtedy nie zostaje nic w porze co jest pozywka dla bakterii, a rozgnieciona
            wokol skora w kawalkiem starego tluszczu i brudu to idealna pozywka. i wtedy
            nie powstaje nowa armia liczniejszych pryszczy.
            ot i cala tajemnica oczyszczania.

niestety nie wszyscy wiedza jak wyciskac zeby zrobic to "w calosci".
            I czasami, ale to z rzadka, jest to niemozliwe.
            a wytlumaczyc 'jak' sie nie da.. moze tyle ze dobrze wyduszony wagier jakby
            sam "odpadal" i ma cienka prawie jak wlos koncowke. ale najwazniejsze
            ze "odchodzi" sam.
            uzywanie lyzeczek Uny do jezdzenia nia ciagiem po calej twarzy to najgorsze co
            moze byc.

Na takie "wysypy" mozna wziac antybiotyk zeby zlikwidowac infekcje - bo to jest
            infekcja bakteryjna.

venus
            • verena2891 Re: up:) 10.07.07, 11:06
              dzieki dziewczyny za odpowiedzi.venus22 co do tego przebarwienia to powstalo na
              skutek tego,ze praktycznie za kazdym razem po wosku mam podrazniona skore i
              wyskakuja mi takie male drobne krostki.w tamtym roku na wakacjach
              zaobserwowalam,ze mimo stosowania filtra zrobilo sie z tego lekko ciemniejsze
              przebarwienie.juz sama nie wiem,czy to przez tabletki,czy przez te krostki,ale
              w sumie jest to dokladnie w tych miejscach,gdzie skora zawsze jest najbardziej
              podrazniona.twarzy co prawda w ogole nie opalam,ale duzo sie ruszam na sloncu i
              w tym roku tez widze ,ze sie to pojawia chociaz stosuje filtr 50+.najbardziej
              sie boje co bedzie jak polecimy w cieple kraje,przeciez nie bede siedziec caly
              czas w pokoju hotelowym;(
              jest na to jakas rada?o filtrze pamietam caly rok i na jesien czy zime nie mam
              z tym problemu.dopiero jakis tydzien temu po dlugiej wycieczce rowerowej
              zaobserwowalam,ze cos jakby wychodzilo.:(((
              pozdrawiam i zycze milego dnia
        • justa_79 Re: up:) 10.07.07, 11:05
          nie chodzi tylko o naczynka, ale o to, że oczyszczanie mechaniczne przerywa
          ciągłość skóry.
          • verena2891 Re: up:) 10.07.07, 11:07
            justa to w koncu co ?robic czy nie?jaka mam alternatywe o tej porze roku?
            • magdusijaa Re: up:) 10.07.07, 17:44
              ja robilam oczyszczanie w "ekskuluzywnych" gabinetach i zawsze efekty byly
              tragiczne. jedyne co mi pomoglo to Zorac. nigdy,przenigdy wiecej gniecenia na
              twarzy!! moze jest gdzies jakas kosmetyczka ktora to potrafi robic, ale
              uwierzcie mi: wiele probowalam i zawsze byly oplakane rezultaty!
              • jarka63 Re: up:) 10.07.07, 17:48
                Ale co to znaczy - tragiczne efekty? Twarz Ci zdefasonowali czy co?
            • justa_79 Re: up:) 10.07.07, 20:16
              osobiście jestem przeciwna i nigdy nie zrobię, używam regularnie kwasów i to w
              zupełności wystarczy. zainteresuj się tym jesienią, a póki co np. peeling
              kawitacyjny i maseczki oczyszczające z glinki.
        • czarodziejka87 Re: up:) 18.07.07, 23:46
          > z por, ktore za jakis czas znowu sie zapychaja i tyle. to kolejny mit z tym
          z porów, chcialas powiedziec;]
          [link="<a href="straznik.dieta.pl/index.php"]"
          target="_blank">straznik.dieta.pl/index.php"]</a>
          [image noborder]straznik.dieta.pl/show.php/balony.png_kurak.png_60_60_52.png[/image][/link]
    • zettrzy Re: manualne oczyszczanie twarzy 10.07.07, 17:49
      kumpela zrobila sobie przed slubem i na slubie wygladala jakby miala o 40 lat
      wiecej i do tego pogryzly ja osy
      jesli juz, stosuj raz na tydzien maseczke oczyszczajaca, nic nie zepsuje a
      sporo pomoze, nawet jesli nie spowoduje ze cera zrobi sie idealna
      • jarka63 Re: manualne oczyszczanie twarzy 11.07.07, 10:46
        Zwykle chodzę na oczyszczanie po południu,a następnego dnia rano już nie ma
        żadnych śladów, ale oczywiscie każda skóra inaczej się goi.Dla bezpieczeństwa
        oczyszczanie lepiej załatwić jakiś tydzień przed ślubem.
        Są cery, którym nie wystarcza kawitacja ani kwasy.
        • verena2891 dziekuje za wszystkie odpowiedzi:)/nt 11.07.07, 11:04
    • justa_79 Oczyszczanie twarzy - fakty i mity 17.07.07, 11:39
      Najbardziej zadbane kobiety świata - Francuzki - odwiedzają salony kosmetyczne
      przede wszystkim po to, by poddać się zabiegom upiększającym czy relaksującym.
      Czyszczenie skóry to zabieg wykonywany sporadycznie lub na wyraźne zalecenie
      lekarza.

Polki przyznają, że jeśli już idą do kosmetyczki, to po to by: po pierwsze
      przyczernić brwi henną; po drugie podsmażyć się trochę w solarium; po trzecie
      oczyścić skórę z zaskórników i krostek.
      Tak przynajmniej wynika z najnowszych badań Instytutu Badania Rynku i Opinii
      Społecznej. Słowem - czyszczenie skóry to rok w rok najważniejszy w naszym
      kraju zabieg pielęgnacyjny, czyli taki nasz polski zwyczaj. Zwyczaj czy relikt?
      Nigdzie na świecie kosmetyczki nie wykonują czyszczenia skóry z taką
      determinacją i regularnością. Są kobiety, które co miesiąc zaklepują w
      kalendarzu godzinę na ten rytuał. Co prawda po zabiegu wyglądają jakby wyjęły
      głowę z ula, ale przynajmniej mają poczucie, że robią coś absolutnie
      niezbędnego i pożytecznego. Tymczasem na zachodzie Europy i w USA od
      czyszczenia skóry dawno zaczęto odchodzić.

Czyszczenie mechaniczne uznaje się za przestarzałe, niepotrzebne, wręcz
      szkodliwe.
      Tego typu zabiegom poddają się głównie kobiety ze skórą trądzikową, tłustą lub
      mieszaną, które wierzą, że jej niedoskonałości da się wyleczyć wyciskając
      krostki i usuwając zaskórniki. Dermatolodzy jednak biją na alarm: mechaniczne
      usunięcie skutków, a nie przyczyny dolegliwości może tylko pogorszyć sprawę.
      Samo czyszczenie nie jest metodą leczenia ani nadmiernego przetłuszczania się
      skóry, ani tym bardziej trądziku - poważnej choroby, którą leczy się
      antybiotykami i lekami doustnymi! Zbyt częste czyszczenie skóry może powodować
      trudno gojące się podrażnienia i nasilać tendencję do tworzenia się nowych
      krostek, a także pogłębiać blizny potrądzikowe. Szczególnie wtedy, gdy
      kosmetyczka czyści skórę zbyt energicznie i używa zbyt mało preparatów
      leczniczych i kojących. Owszem, po czyszczeniu cera przez kilka dni będzie
      ładna, ale potem wypryski znów się pojawią, bo czyszczenie bardzo mocno wysu-
      sza skórę, a im bardziej jest ona sucha na powierzchni, tym bardziej
      przetłuszczają się jej głębsze warstwy. Gruczoły łojowe otrzymują bowiem z
      powierzchni skóry komunikat "jest sucho" i automatycznie ze wzmożoną siłą
      zaczynają produkować łój. Czyli błędne koło.

Co w takim razie robić z paskudnymi zaskórnikami?
      Nie wpadać w panikę. Warto kupić kosmetyki do pielęgnacji skóry ze skłonnością
      do łojotoku. Dobre dermokosmetyki - maski, żele oczyszczające pory skóry,
      zestawy do "mikrodermabrazji" domowej pomagające usunąć zaskórniki można kupić
      bez recepty w aptekach. Kilka razy w tygodniu warto robić peeling i nakładać
      maseczkę oczyszczającą.

Jeśli jednak zaskórniki ani drgną, a co gorsza pojawią się dodatkowo krostki z
      ropnym wysiękiem, nie ma co dłużej zwlekać, trzeba iść do dermatologa.
      Lekarz może przepisać leki doustne lub specyfiki do smarowania ograniczające
      produkcję łoju, odblokowujące i zwężające pory, leczące stany zapalne.
      Niejednokrotnie zdarza się, że na początku kuracji pory skóry nie chcą się
      odblokować. Wtedy dermatolog kieruje pacjentkę do kosmetyczki na zabieg lub
      nawet serię zabiegów czyszczenia. W takiej sytuacji o wiele lepiej, by
      kosmetyczka oczyszczała skórę za pomocą ultradźwięków (tzw. peeling
      kawitacyjny). Po zwilżeniu wodą, przesuwa się po niej aparatem emitującym
      ultradźwięki. Pod wpływem drgań kropelki wody gwałtownie się zapadają.
      Uwalniane jest przy tym ciepło i rośnie ciśnienie. Dochodzi wtedy do
      złuszczania martwych komórek naskórka bez uszkodzeń głębszych warstw skóry.
      Peeling taki jest całkowicie bezbolesny. Głęboko oczyszcza pory, niszczy
      bakterie odpowiedzialne za powstawanie wyprysków. Dobrze zaplanowana kuracja
      powinna ograniczyć skłonność do tworzenia się nowych zmian, tak by zabiegi
      wykonywać coraz rzadziej - nie częściej niż co 6-8 tygodni. Kosmetyczka powinna
      też po zabiegu nałożyć maskę łagodzącą, ściągającą pory i koniecznie polecić
      preparaty łagodzące podrażnienia do stosowania w domu.

Nie wierzmy w mit, że czyszczenie skóry to znakomity zabieg, bez względu na
      rodzaj cery.
      Nie wierzmy, że zanieczyszczenia są dla skóry balastem, którego trzeba się
      regularnie pozbywać. Cerze tłustej i trądzikowej zbyt częste, intensywne, nie
      konsultowane z dermatologiem czyszczenie może poważnie zaszkodzić! A dla osób o
      skórze suchej, wrażliwej, naczynkowej to kompletnie zbędny wydatek.

Źródło: Poradnik Domowy
      • venus22 Re: Oczyszczanie twarzy - fakty i mity 17.07.07, 12:03
        """ praktycznie za kazdym razem po wosku mam podrazniona skore i
        wyskakuja mi takie male drobne krostki"""

nie wiem jak wyglada twoja skora, twoje wlosy, wiec nie moge sie za pewnie
        wypowiadac,
        ale mam takie przypuszczenie - masz wrazliwa skore w tym miejscu byc moze
        dochodzi do malenkich urazow - zdarcia skory,
        a wlosy mocno siedza w srodku, w zwiazku z czym nie wszystkie sa dobrze
        usuniete, tworza sie wiec krostki.
        byc moze tez, wosk nie jest zbyt czysty lub patyczek ktorym ci naklada, ale to
        pierwsze jest wazniejsze.

na twoim miejscu zaprzestalanym wiec wyrywania i zainteresowala sie trwalym
        usunieciem np laserem lub elektroliza.

zapytaj sie tez dermatologa czy moze stosowanie kremu z antybiotykiem po
        woskowaniu by pomoglo.

co do ciemniejacej plamy w takim przypadku - niestety nie wiem.

sadze ze jest mozliwe ze skore masz wrazliwsza na slonce w tym miejscu, wiec
        sie latwiej opala. ale sadze tez ze gdybys przez dluzszy czas mogla unikac
        slonca to by w koncu zeszla.
        Z kolei estrogen moze powodowac wystepowanie przebarwien na skorze od slonca,
        wiec byc moze jest to kombinacja tych dwoch rzeczy.

jesli stosujesz kremy z filtrami to zwracaj uwage zeby blokowaly obydwa
        promienie - UVA i UVB, wysoki filtr (min 16) i nakladaj czesto.
        nos kapelusz z duzym rondem.

Venus

• venus22 Re: Oczyszczanie twarzy - fakty i mity 17.07.07, 12:09
          ps
          zapomnialam jeszcze ze krostki -moze to tez byc reakcja alergiczna.

Niezaleznie od wszystkiego, mozesz sprobowac przed woskowaniem uzyc kremu z
          1% cortison - nie wiem jak po polsku.

ale radze juz po weselu.

Venus
          • verena2891 Re: Oczyszczanie twarzy - fakty i mity 18.07.07, 23:30
            dziewczyny bardzo dziekuje za wszystkie sugestie(justy79 wielkie dzieki za ten
            artykul-naprawde b.pomocny),biorac je pod uwage zrezygnowalam z tego
            czyszczenia,w zamian zrobilam peeling kawitacyjny,kupilam peeling enzymatyczny
            z dermiki i rozne maseczki oczyszczajace z glinki i mam zamiar tylko to
            stosowac+ przed weselem znowu peeling kawitacyjny.
            venus22 co do wosku to masz racje,w tym roku na jesien szarpne sie na laser,mam
            nadzieje ze to sprawe rozwiaze.co do tego przebarwienia to teraz jest
            minimalne,pewnie tylko dla mnie widoczne,bo ja mam manie,ale bardzo sie boje,ze
            jak polecimy w podroz poslubna to mimo stosowania filtra 50+ moze sie to
            pogorszyc,bo jednak nad oceanem slonce mocniej przygrzewa.co prawda twarzy
            nigdy nie opalam,nosze wielki kapelusz i okulary,ale mimo wszystko mam stracha:
            (w planie mam nakladanie filtra co godzine,mam nadzieje,ze to pomoze.w kazdym
            razie wielkie dzieki za wsparcie:)
            pozdrawiam
            dobranoc:)
            • venus22 Re: Oczyszczanie twarzy - fakty i mity 19.07.07, 09:00
              ja mysle ze maz bedzie uwazal ze plamka - jesli w ogole sie pojawi - jest na
              tobie urocza :)

udanego wesela, dlugiego szczesliwego zwiazku i romantycznej podrozy zycze
              przyszlej mlodej parze

venus
              • aniavi1 Re: Oczyszczanie twarzy - fakty i mity 19.07.07, 11:34
                A jak oceniasz efekty po peelingu kawitacyjnym?
                • verena2891 Re: Oczyszczanie twarzy - fakty i mity 20.07.07, 11:44
                  peeling kawitacyjny bardzo mi sie podobal.juz kiedys robilam,ale w innym
                  gabinecie i bylo tak srednio,a teraz poszlam do innej kosmetyczki i jestem
                  bardzo zadowolona.kosmetyczka zrobila mi najpierw peeling,potem wprowadzila
                  ampulke nawilzajaca(uznala,ze akurat taka nada sie do mojej skory)pozniej
                  zrobila 15 minutowy masaz twarzy i na koniec nalozyla mi maske z alg.ogolnie
                  twarz po zabiegu jest bardzo mila w dotyku,zrelaksowana i dobrze nawilzona.ale
                  jesli chodzi o oczyszczanie skory,to sama kosmetyczka powiedziala,ze jest to
                  tylko troche glebszy peeling,wiec tego co gleboko siedzi nie wyciagnie.ale
                  ogolnie byl to bardzo brzyjemny zabieg.
                  pozdrawiam
                  i milego dnia
              • verena2891 bardzo dziekuje:)n/t 20.07.07, 11:45
                • verena2891 Re: bardzo dziekuje:)n/t 20.07.07, 11:47
                  ups,zle mi sie wkleilo.to mialo byc do venus.
                  wiec jeszcze raz,bardzo dziekuje:)
                  pozdrawiam
                  milego dnia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka