maja8549 11.02.08, 22:20 ogrodowy. segregujecie macie specjalny kosz na organiczne? jak to u Was wyglada? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama5plus Re: kompost 12.02.08, 13:35 Wszystkie organiczne roslinne (czyli nie nabial i mieso) i niegotowane ida do kompostownika. Prawie wszystkie bo czesc dla kur. Mam w kuchni wiadro z pokrywa i tam zrzucam i codziennie jest oprozniane. Gotowane warzywa,okruchy chleba tez dla kur. Kosci psy sobie chwala. :0) Przydalaby sie jakas swinka pewnie ;o) bo sporo jest tych odpadow warzywnych a do kompostownika nie wszystko sie nadaje- np obierki ziemniaczane, cytrusowe choc ostatnio trzymamy sie raczej zasady-owoce sezonowe i lokalne wiec az tak duzo skorek cytrusowych nie ma. Staramy sie zadnego jedzenia nie wyrzucac do smieci. Ogolnie gotowac tyle by zjesc(mieszkam w kraju gdzie 1/3 jedzenia idzie do smieci i ostatnio tez bardzo na to uczulaja, edukuja jak co przetworzyc, jak odmierzac ryz np zeby za duzo nie ugotowac i co zrobic z nadmiarem ;) ), kompostownik, kury ktore przetwarzaja odpady na jaja ;) i teraz czesc idzie do znajomego farmera ktory ma 2 swinie. Odpowiedz Link Zgłoś
mama5plus Re: kompost 12.02.08, 13:36 acha, i kompost przydaje sie pod warzywa. :o) Odpowiedz Link Zgłoś
xdorkax Re: kompost 14.02.08, 10:17 a laczego obierki z ziemniakow i cytrusow nie nadaj sie do kopostowania - my wrzucamy tam wszystkie odpadki roslinne Odpowiedz Link Zgłoś
mama5plus Re: kompost 15.02.08, 00:19 Zdaniem okolicznych farmerow jesli chce sie te zawartosc wykorzystac jako kompost czyli w ogrodzie pod rosliny to lepiej powyzszych unikac. Obierki ziemniaczane i ziemniaki wabia jakies robactwo ktore pozniej nie sluzy roslinom na ktore sie przeniesie (nie pomne niestety jakie- musialabym meza zapytac bo jego informowali ;) ). Po drugie moga z ich oczek wyrastac swieze pedy i kompost nie bedzie sie rozkladal jak nalezy. Jesli chodzi o cytrusy to oczywiscie od biedy mozna wrzucac(choc sa i opinie ze absolutnie nie) ale bardzo slabo sie rozkladaja wiec znowu do wykorzystania ogrodowego zdecydowanie nie. Podobnie skora melona, arbuza. Poza tym cytrusy moga zawierac pestycydy ( a wtedy rosliny pod ktory taki kompost idzie rowniez). Oczywsice nie te ekologiczne ale to informacja dla tych ktorzy normalnie ekologiczne warzywa, owoce kupuja i tylko takie odpady w kompostowniku maja i ambicje by uprawiac cos zdrowego rowniez.;) Z roslinnych jeszcze powinno sie unikach chwastow i lisci np. I scietej trawy zdaje sie. Odpowiedz Link Zgłoś
xdorkax Re: kompost 18.02.08, 10:58 jezeli chodzi i pestycydy to chyba nie ma rownicy czy sa to obierk z marchewki czy z cytryny - tak samo beda przechodzi do kompostu :) (jezeli oczywiscie ktos takich uzywa) wybieram kompost, a raczej to co z nego sie wytworzy co 2 lata i wszystko jest ładnie rozłorzone, poza np. łupinami orzechow i wiekszymi gałazkami, ale to raczej normalne, reszta to ziemia i nigdy nie znalazlam tam kawalka skory z arbuza czy melona, wiec jakos sie rozkladaja liscie, chwasty czy trawa powinny troche podgnić przed wrzuceniem do kompostu - wystarczy je wczesniej zapakowac do worka foliowego a gdy przegnija przerzucic do kompostu - swieza trawa zbija sie bardzo i blokuje dostep powietrza do nizszych warstw kompostu (podobnie jest z liścmi), a chwasty moga sie rozsiewac Odpowiedz Link Zgłoś
mama5plus Re: kompost 18.02.08, 15:51 xdorkax napisała: > jezeli chodzi i pestycydy to chyba nie ma rownicy czy sa to obierk z marchewki > czy z cytryny - tak samo beda przechodzi do kompostu :) (jezeli oczywiscie ktos > takich uzywa Dlatego zaznaczylam ze jesli dla kogos to ma znaczenie. Dla mnie raczej ma bo reszte warzyw jakie kupuje sa w wersji ekologicznej czyli bez pestycydow. Cytrusy nie zawsze uda mi sie kupic ekologiczne. Czesto tak, ale czasem kupuje pocytryny `do sprzatania` i wtedy nie zalezy mi by byla ekologiczna . ;) A z liscmi, trawa i chwastami dokladnie jak piszesz. My tez zrzucamy w jedno miejsce ale nie do kompostu jego na uzytek ogrodowy. Odpowiedz Link Zgłoś
mama5plus Re: kompost 18.02.08, 22:33 A pewnie. :) Ja ze skorek cytrusowych ostatnio robie kandyzowana skorke i susze starta albo kroje drobno (maz kroi ;-P ) i zasypuje fruktoza albo jakims dobrym cukrem i jest swietne zrodlo bioflawonoidow czy jak im tam ;) I pyszne tez! Odpowiedz Link Zgłoś
samo Re: kompost 25.02.08, 19:17 My mamy pojemnik przy zlewie, gdzie obieramy warzywa. Po napelnieniu laduje na kupie w ogrodku :o) Smiesznie bylo jak w poprzednim mieszkaniu ktore wynajmowalismy nie bylo ogrodka, ale mozna bylo "zaadoptowac" jedna z wielkich (metr na dwa)donic kolo budynku. Inni nasadzili kwiatow i pielegnowali te kompozycje, a nasza donica byla pelna ziol, pomidorow i warzyw, a pomiedzy nimi lezaly obierki i ogryzki :o)) Odpowiedz Link Zgłoś
mycha664 Re: kompost 26.02.08, 20:44 I takim oto sposobem możemy wyeliminować chemię z ogrodu. Po sfermentowaniu naszych warzywnych odpadów i wkopaniu ich w ziemię, będziemy mieli następne warzywa - ładniejsze i zdrowsze. Odpowiedz Link Zgłoś
40ico Re: kompost 21.03.08, 19:44 tez jestem zwolenniczką kompostu - kompostuję co się da :) zwłaszcza to, co pochodzi ze znanego źródła. o obierkach ziemniacznych nic nie słyszłam do tej pory. muszę się zainteresować. Odpowiedz Link Zgłoś