Dodaj do ulubionych

popękane naczynka na nogach

01.05.08, 16:30
witam!
mam problem: mam strasznie popekane naczynka na udach. ostatnio bardzo przytylam, a jedne z moich ulubionych jeansow nie maja domieszki zadnych rozciagliwych materialow, wiec sa strasznie sztywne po praniu. jak ostatnio je wlozylam to zbyt gwaltownie zrobilam przysiad zeby je troche rozciagnac no i efekt jest taki, ze teraz na wewnetrznej strony ud mam strasznie popekane naczynka. usilowalam znalezc jakies informacje w necie co z tym zrobic ale nic nie znalazlam.
dlatego tez zwracam sie do was, drogie forumowiczki, czy moglybyscie mi cos poradzic, macie jakies sposoby? lasery nie wchodza w gre - nie stac mnie.
z gory dziekuje za odpowiedz!
Obserwuj wątek
    • gapuchna Re: popękane naczynka na nogach 01.05.08, 17:02
      Łykaj 4X dziennie rutinoscorbin, po dwie tabletki i tak ze trzy miesiące. W
      sumie to nic samodzielnie się nie poradzi, tylko laserowe zamykanie naczynek.
      Latem możesz używać samoopalaczy, trochę "zasłaniają" :D. Idź lepiej jednak do
      lekarza, ktoś mi kiedyś powiedział, ze to może być znak problemów zdrowotnych.
      Pociesze cię, też to mam. Dostałam w spadku po mamie. Aha, i unikaj gorących
      kąpieli, w ogóle nagrzewania, opalania.
      • rhodeisland akurat na nogach (w przeciwienstwie do 01.05.08, 18:42
        twarzy) lepsza od lasera jest skleroterapia. Wstrzykuje sie roztwor
        w naczynia i one umieraja.
        • gapuchna Re: akurat na nogach (w przeciwienstwie do 01.05.08, 21:40
          Wiem. Tylko koszta! Taki zabieg na rzeczywiście mocno zmienione stany
          naczyniowe, to koszt ok. 3500 zł. Laser jest tańszy.
          • rhodeisland Na dluzsza mete moze byc taniej, bo 02.05.08, 00:52
            skleroterapia zamyka tez wieksze naczynia odpowiedzialne za
            powstawanie pajaczkow. Laser siega za plytko.
            Ale ta cena, o ktorej piszesz jest bardzo dziwna. Mieszkam w USA,
            rozwazam ten zabieg, mam duzo pajaczkow na nogach i powiedziano mi,
            ze maksymalnie bedzie mnie to kosztowac $500. Laser byly wlasnie
            drozszy i malo skuteczny.
            Moze piszesz o zylakach, stad te 3500 zl?
          • klnga Re: akurat na nogach (w przeciwienstwie do 04.06.08, 14:13
            Z mojego doświadczenia wynika, że laser jest droższy. Płaci się za ampułkę
            środka do obleracji ok 100zł za jedną i nawet jak ktoś ma dość dużo naczynek to
            koszta nie mogą być tak horrendalne.
    • pillow7 Re: popękane naczynka na nogach 01.05.08, 21:41
      Masz dwadzieścia kilka lat więc może problem nie jest tak poważny.
      Łykaj rutinoscorbin, vit.C i preparaty z flawonoidami czyli to co wzmacnia i
      uszczelnia ścianki naczyń. Po opisie zdarzenia to raczej mechanicznie
      uszkodziłaś i stąd wybroczyny.Dobra na takie wylewy podskórne jest maść lub żel
      z arniki.Chyba Flos-lek ma taki.
      Nie zaszkodzi a niewykluczone,że pomoże.Pozdr.
      • bardu Re: popękane naczynka na nogach 04.06.08, 18:56
        Jak naczynka już popękały to żadne tabletki ani maści nie pomogą. Jedynie - tak
        jak już ktoś wcześniej napisał - albo skleroterapia albo laser. Przy czym na
        nogach lepiej usuwać metodą skleroterapii (byłam u kosmetyczki). Laser zamknie
        tylko te cienkie naczynka. I raczej unikać obcisłych spodni, podkolanówek,
        zakładania nogi na nogę - bo to wszystko sprzyja pękaniu naczynek. A często jest
        to dziedziczne i trudno temu zapobiec.
    • elfia4 Re: popękane naczynka na nogach 04.06.08, 21:26
      Jeśli popękały małe naczynka włosowate to z czasem więksozść sie wchłonie. Oprócz rutinoscorbinu sprawdzą sie preparaty z wyciagiem z kasztanowca stosowane zarówno wewnęrznie jak i zewnętrznie oraz witamina K.
      Wiem, ze herbapol ma tabletki z kasztanocem, o ile sie nie myle rownież jakies kremy cyz masci. Poszukaj w aptekach internetowych i porównaj rózne preparaty, bo ja sie za bardzo na nich nie znam. Sama używam maceratu i ekstraktu z kasztanowca, ale zbyt nieregularnie, zeby ocenic efekt.
    • rhodeisland alice zobacz moze ten watek 05.06.08, 02:53
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=211&w=76119119
    • lady.godiva Re: popękane naczynka na nogach 05.06.08, 09:23
      Ja mam pajączki- 1 stopień choroby żylnej czyli niegroźne.
      Pani flebolog zaleciła mi: leżeć z nogami do góry, ćwiczyć (jogging, rowerek,
      machanie nogami- nożyce i inne). Leki też (pomocniczo), ale najważniejsza jest
      aktywność fizyczna.
      Z tym, że zmian, które już mam nie da się cofnąć. Zastanawiam się nad
      skleroterapią. Ktoś wie jaki to jest koszt?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka