mal-sia 03.06.08, 19:31 Okularnice-macie okulary od słońca?zakładacie takie "zwykłe" ja nic nie widze przez nie a strasznie ubolewam bo latem chciała bym nosic ciemne oklulary ....macie jakis pomysł na okulary od słonca dla krotkowidza?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aleksandrawu Re: do pań noszacych okulary... 03.06.08, 19:35 Jesli ci sie podobaja, to kup takie z soczewkami fotochromowymi. Ale sa drogie i mnie na przyklad nie jest w nich do twarzy.Ja nosze soczewki kontaktowe i wtedy mozesz kupic okulary przeciwsloneczne jakie ci sie podobaja. Odpowiedz Link Zgłoś
aksolotl_meksykanski Re: do pań noszacych okulary... 03.06.08, 19:35 przeciwsłoneczne okulary korekcyjne, niestety, trzeba znalezc zakład optyczny, który takie zrobi (przynajmniej ja u siebie znalazłam tylko dwa takie, w innych proponowali soczewki plus zwykłe przeciwsłoneczne) Odpowiedz Link Zgłoś
mal-sia Re: do pań noszacych okulary... 03.06.08, 20:02 moje oko nie bardzo toleruje soczewki :( Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandrawu Re: do pań noszacych okulary... 03.06.08, 20:10 A moze warto poprobowac roznych soczewek? Jednodniowe sa bardzo cienitukie i nie zbiera sie na nich zaden osad, moze takie bys mogla nosic? Przynajmniej przez okres slonecznych dni. Bo fotochromy to wydatek rzedu 2-3 tysiecy. Odpowiedz Link Zgłoś
littlefrog Re: do pań noszacych okulary... 03.06.08, 20:32 nieprawda, fotochromy kosztują niewiele więcej od zwykłych szkieł. inna sprawa że wyglądają okropnie, przynajmniej dla mnie :| najlepiej zrób sobie ciemne szkła korekcyjne w zwykłych oprawkach, ja gdy nosiłam kiedyś okulary to właśnie tak zrobiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
ala.b30 Re: do pań noszacych okulary... 03.06.08, 20:39 Dokładnie - ciemne szkła w zwykłych oprawkach:) Jedyny problem może byc podczas jazdy samochodem przy zmiennej pogodzie, bo trudno, żeby kierowca krótkowidz zdejmował na chwilę okulary, żeby załozyc inne:) A skąd cena 2-3 tys.??? Może za okulary tzw. transitions, bo to chyba coś innego, niz fotochromy??? Głowy nie dam:) Odpowiedz Link Zgłoś
littlefrog Re: do pań noszacych okulary... 03.06.08, 20:50 transitions to też fotochromy ale wiadomo że trzeba dopłacić za reklamę telewizyjną ;) Odpowiedz Link Zgłoś
majkwiecie Re: do pań noszacych okulary...tanie Transitions 14.06.08, 15:47 u tego pana mozna dostac: www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1846904 para tylko 450 zl Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: do pań noszacych okulary... 03.06.08, 20:39 Soczewki kontaktowe i okulary p/ sloneczne. Odpowiedz Link Zgłoś
littlefrog Re: do pań noszacych okulary... 03.06.08, 20:51 dziewczyna napisała wyżej że nie toleruje soczewek. Odpowiedz Link Zgłoś
paulinaa Re: do pań noszacych okulary... 03.06.08, 21:02 nie czytałam wczesniejszych wypowiedzi ale moim zdaniem warto próbowac i szukać, bo soczewki a okulary to nieporównywalny komfort ja np. toleruję tylko szkla j&j, zadne inne-moze dziewczyna próbowała takich, ktore jej nie pasowaly a wystarczy tylko zmienić firme... Odpowiedz Link Zgłoś
littlefrog Re: do pań noszacych okulary... 03.06.08, 21:08 ja za to j&j kompletnie nie toleruję :) Odpowiedz Link Zgłoś
malange Re: do pań noszacych okulary... 03.06.08, 21:29 Ja polecam Fielmanna, od zawsze kupuję tam wszelkiego rodzaju okulary i zawsze jestem bardzo zadowolona. www.fielmann.pl/okulary/modne_okulary.php Odpowiedz Link Zgłoś
nauta_ Re: do pań noszacych okulary... 03.06.08, 21:33 ja mam korekcyjne przeciwsłoneczne. rewelacja:) jedyny minus to to, ze jak wchodze do sklepu i musze je zdjac to nic nie widze;) Odpowiedz Link Zgłoś
kropla_beskidu Re: do pań noszacych okulary... 03.06.08, 21:52 Kup sobie korekcyjne przeciwsłoneczne. Takie jak nosisz, tyle że przeciwsłoneczne, albo soczewki i na to zwykłe okulary. Odpowiedz Link Zgłoś
anula36 Re: do pań noszacych okulary... 03.06.08, 22:21 ja mam: 1. zwykle biale do biura, kompa itp 2. fotochromy - teraz rozjasniaja sie do bialych i wygladaja dobrze - uzywam do chodzenia po miescie, sklepy, urzedy, ulica, kino- szkla kosztowaly 300 zl a mam skomplikowana wade nazywaja sie "sunsensors". 3.optyczne barwione na dosc ciemno - w plener Ja dla mnie to wersja optymalna. Odpowiedz Link Zgłoś
rhodeisland Re: do pań noszacych okulary... 03.06.08, 22:26 fotochromy nie sa dobre do prowadzenia auta, bo gdy siedzimy za szyba to sie bardzo malo zciemniaja. O tym nie mowia w ich reklamie. Pozostaje noszenie soczewek+zwyklych okularow przeciwslonecznych, posiadanie dwoch par (slonecznych na recepte i jasnych). Istnieja tez ciemne nakladki na okulary. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: do pań noszacych okulary... 03.06.08, 22:50 Soczewki noszę dopiero od roku, więc nareszcie mogę nosić fajne okulary przeciwsłoneczne.Jednak od lat, gdy nosiłam szkła korekcyjne, kupowałam sobie takie oprawki, do któych były nakładki na szkła ,ładnie to wyglądało,spełniało swoją rolę, bo raziło mnie słońce. Przy okularach zdecydowanie polecam oprawki z nakładkami(np. gdy mi się nakładki porysowały, wymieniałam je, z reguły wybierając inny już kolor ciemmnych nakładek). Odpowiedz Link Zgłoś
mal-sia Re: do pań noszacych okulary... 04.06.08, 10:40 a gdzie ja kupie te nakładki? Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: do pań noszacych okulary... 04.06.08, 12:01 U optyka, to sa normalne oprawki + nakładki, tylko musisz poprosic o takie,które mają opcję 2 w 1.Warto, naprawdę, lata tak nosiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusia.arendt Mam okulary optyczne przyciemnione 50 % 04.06.08, 10:56 Sperawdzają się rewelacyjnie.Lepsze niż fotochromy,szczególnie do samochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
justa_79 Re: Mam okulary optyczne przyciemnione 50 % 04.06.08, 11:49 jak wchodzisz np. do sklepu, to zmieniasz na zwykłe? Odpowiedz Link Zgłoś
nadinka_nadinka Re: Mam okulary optyczne przyciemnione 50 % 04.06.08, 13:00 justa_79 napisała: > jak wchodzisz np. do sklepu, to zmieniasz na zwykłe? NIe wiem jak te 50%, alle barwione korekcyjne maja to do siebie, ze sie troche rozjasniaja w pomieszczeniach. Ja np. swoich nie zdejmuje jak wchodze do sklepu/metra itp., bo widze w nich calkiem niezle. Fakt, ze pracowac w nich sie nie da, ale spokojnie czytam gazete ;-) A korekcyjnie szkła barwione są w róznych kolorach (zielone, szare, brązowe), niekoniecznie czarne. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusia.arendt Zmieniam 04.06.08, 13:11 W tej chwili w nich pracuję,bo oczy mnie bolą od monitora a pisaniny dużo.:-) Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda_pl Re: do pań noszacych okulary... 04.06.08, 12:49 Soczewki są na pewno fajnym rozwiązaniem, bo ciągłe zmienianie okularów jest wkurzające na maxa, ale niestety nie jest to dla każdego... Z wstawianiem szkieł optycznych też są często cyrki, bo nie do wszystkich typów okularów się da - optycy polecają takie z pełną oprawką i nie wygięte, czyli raczej nie "muchy-gogle"... Choć to chyba od kunsztu optyka zależy, bo koleżanka siostry sobie muchy korekcyjne.... Odpowiedz Link Zgłoś
kasiamat00 Re: do pań noszacych okulary... 10.06.08, 22:20 Z wygięciem rzeczywiście może być problem, ale pełna oprawka? No nie żartujmy, moi znajomi noszą okulary korekcyjne, gdzie szkła trzymają się tylko na wkrętach, praktycznie bez oprawki. Wersja "tylko góra, na dole żyłka" to norma. Rozumiem, że jak masz wadę rzędu -6 dioptrii to optyk może marudzić (grube i ciężkie szkło, pocienianie też ma swoje granice), ale nie dajmy się zwariować, -2 da się założyć chyba do każdych okularów. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda_pl Re: do pań noszacych okulary... 10.06.08, 23:22 Dlatego napisałam, że wiele zależy od optyka:). Ja noszę od lat korekcyjne "bezoprawkowce", które wg pewnych ekspertów powinny się zaraz rozwalić... Tylko, że ci sami optycy, którzy robili mi korekcyjne na wkrętach protestują ostro przy takich słonecznych (wada: -3)! Tak czy siak, specjalnie mi na tym nie zależy, bardziej właśnie na wygięciu, bo chciałabym mieć takie a la gogle na narty. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: do pań noszacych okulary... 04.06.08, 13:24 Ja najczęściej noszę zwykłe optyczne i jakoś się dostosowuje, natomiast przy rzeczywiście ostrym swietle oraz na urlopie robie w ten sposób, że noszę jednodniowe soczewki kontaktowe i zwykłe okulary przeciwsłoneczne. Miałam kiedyś ciemne szkła optyczne, ale akurat w owym czasie skakały mi dioptrie więc musiałabym raz po raz zmieniac i nie miało to specjalnie sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
lidtka Re: do pań noszacych okulary... 10.06.08, 21:04 Ja kupiłam w promocji druga parę za 1zł (był problem z wybraniem ciekawej oprawki, ale sie udało; do tego szkła to niepocieniane plastiki, ale tego w rogowych oprawkach nie widać) i dopłaciłam za przyciemnienie. Rzeczywiście jest problem gdy wchodzę do pomieszczeń, bo nie zsunę ich na czoło. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem są fotochromy, tylko trzeba wybrać ładny kolor szkła, te barwiące się na ciemno-szaro nieładnie wyglądają. Poza tym trzeba trochę poczekać zanim przyciemnienie zniknie w pomieszczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
sankanda Re: do pań noszacych okulary... 10.06.08, 21:54 nie moge nosic szkiel kontaktowych, wiec kupilam okulary sloneczne, w ktorych zmieniono mi szkla na korekcyjne (potrzebuje bezwarunkowo okularow do prowadzenia samochodu). Fakt, ze nie jest to najpraktyczniejsze rozwiazanie, zwlaszcza gdy sie zaczyna chmurzyc. w zwiazku z tym zawsze mam jedna pare okularow na nosie, a druga na glowie... jest to kwestia sekund ;) Odpowiedz Link Zgłoś
cannella Re: do pań noszacych okulary... 10.06.08, 21:55 Wybieram sobie oprawki, które mi się podobają, i mówię, że potrzebuję do nich szkieł korekcyjnych. Nie wiem, jak to wygląda w Polsce, ale we Włoszech w ramach promocji szkła dostałam z jakąś super zniżką, natomiast z Francji okulary przysłali mi do domu, bo ten odcień szkieł, który mi się podobał, musieli zamówić. Soczewek kontaktowych nie noszę, okulary muszę mieć, bo bez nich niewiele widzę, a nie wyobrażam sobie lata bez okularów przeciwsłonecznych. Odpowiedz Link Zgłoś
justa_79 Re: do pań noszacych okulary... 11.06.08, 10:58 widziałam ostatnio takie ciemne nakładki na zwykłe szkła korekcyjne, przyczepiane do okularów na magnes - ciekawe rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna.goska Re: do pań noszacych okulary... 11.06.08, 16:41 Ja mam korekcyjne ciemne szkła, przeciwsłoneczne. Bardzo sobie chwalę i nie było żadnego problemu z umieszczeniem ich w wybranej prze mnie oprawce. W sklepie zdejmuję :) ale nie zawsze, bywa, że spokojnie robię zakupy z okularami przeciwsłonecznymi na nosie. Odpowiedz Link Zgłoś
elwee Re: do pań noszacych okulary... 12.06.08, 13:59 Noszę soczewki. Po długich poszukiwaniach znalazłam takie, które mi pasują... Ty tez porządnie poszukaj, bo na rynku jest naprawdę spory wybór. Ale moja kumpela chwali sobie używanie zamiennie dwóch par - zwykłe korekcyjne i korekcyjne z ciemnymi szkłami. Odpowiedz Link Zgłoś
spragnienie Re: do pań noszacych okulary... 14.06.08, 21:05 Fotochromy sa rozwiazniem, choc ja osobiscie nie lubie ich... Wygladaja strasznie w pewnych okolicznosciach... Te czesciowo przyciemnione szkla... Ble... Ja osoboscie kupilam sobie fajne oprawki i poprosilam o szla korecyjne + przeciwloneczne... Mozna wybrac sobie intensywnosc przyciemnienia, wszystko!!! Takie szkla kosztuja wiecej od normalnych, ale przynajmniej nie meczysz sie... No i masz je na dlugiii czas!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: do pań noszacych okulary... 15.06.08, 00:08 Ja nosze soczewki i normalne okulary przeciwsloneczne, ale moj mąż nie daje się namówić na soczewki kontaktowe, więc normalnie zamówił sobie przeciwsloneczne korekcyjne - tyle, ze zawsze musi miec przy sobie dwie pary okularów - przeciwsloneczne i zwykłe korekcyjne. Chyba we wszystkich salonach optycznych sieciowych mozna takie zamówić (Vision Express itp.) Odpowiedz Link Zgłoś
lotka-1 Czy ktoś nosi transitions? Szukam opinii 15.06.08, 19:08 Czy ktoś nosi transitions? Szukam opinii - to chyba najlepsze rozwiazanie? Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: do pań noszacych okulary... 15.06.08, 09:37 Ja sie wybieram po soczewki, innego wyjscia nie widze, fotochromow nie lubie. Odpowiedz Link Zgłoś