Dodaj do ulubionych

"ekomania" w Shape

06.11.08, 21:22
Widzialyscie dosc obszerny watek o eko zyciu w nowym Shape. Poki co
przejrzalam tylko. I mysle, ze dla laikow - calkiem fajna sprawa.
Powiedziane to co najwazniejsze. Choc jesli chodzi o kosmetyki - to tak sobie.
No ale np o Ekosensie wspomnieli (:)) i o Laverze i Alvie.
Ogolnie - fajnie, ze troszke wiecej sie o eko i natur lifie wiecej zaczyna
mowic (wiem, ze Shape nie jest pierwszym magazynem, w ktorym porusza sie te
tematyke. Ale ten "artykul" jest dosc obszerny).

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mycha664 Re: "ekomania" w Shape 12.11.08, 19:51

Z ciekawością zajrzałam do magazynu ( dvd z ćwiczeniami dodatkowo mnie zachęciło ;).
      Faktycznie artykuł obszerny, zawiera kompendium wiedzy z różnych dziedzin życia eko.
      Np. lista produktów roślinnych najbardziej skażonych pestycydami, te na pierwszych miejscach mają najwięcej pestycydów: brzoskwinie, jabłka, papryka, selery, nektarynki, truskawki, czereśnie, sałata, winogrona, gruszki, szpinak (czyżby dzieci wiedziały o tym od zawsze ?;) i ziemniaki.
      Natomiast najczystsze są: cebula (zawiera najmniej pestycydów), awokado, kukurydza, ananasy, mango, groszek, szparagi, kiwi, banany (zawierają rodzaj białka zwany tryptofaniną - organizm człowieka przetwarza ją na serotoninę, czyli hormon szczęścia, który poprawia nastrój), kapusta, brokuły i bakłażany.

Anna Bosak opowiada o imprezach rodem za Stanów, które organizowane są przez zaprzyjaźnione osoby i na których wymieniają się one ciuchami. Pomysł świetny, tani i przyjemny :).

pozdrawiam cieplutko

P.S. Asiubed, sprawiłaś mi informacją o tym opracowaniu, wielką frajdę – serdecznie dziękuję :).
      • asiabed Re: "ekomania" w Shape 13.11.08, 20:28
        Alez nie ma za co. Ciesze sie, ze nasi dziennikarze potrafia wylowic takie
        Perełki eko komsetyczne, jak Wasze mydelka ;) I widze, ze ten Shape - to nie
        jest taki "przedruk" od deski do deski z zagramanicznej wersji. Obok "Vege" i
        "Natura i Ty" to jedno z moich ulubionych w miare sensownych magazynow. Ktos
        jednak sie stara, aby dopasowac to pismo troche do naszych realiow.

pozdrawiam!
    • zosia_sa_mosia Re: "ekomania" w Shape 28.11.08, 13:25
      A czy ktoś może mi skan tego tekstu z shape podesłac? U mnie w mieścinie już nie
      ma czasopisma. Będę baardzo wdzięczna:)
      • asiabed Re: "ekomania" w Shape 29.11.08, 00:29
        no problem, ale dopiero w niedziele bede miala czas by poskanowac.
        • zosia_sa_mosia Re: "ekomania" w Shape 01.12.08, 14:26
          asiabed, dziękuję:)!
          • asiabed Re: "ekomania" w Shape 01.12.08, 17:09
            Zosia - musze Cie prosic o troche cierpliwosci. nie dalam rade wczoraj. Moj
            Dziadek obchodzil 90 e urodziny....
            Ale obiecuje, ze w dluzszej wolnej chwili poskanuje :)
            pozdr.
    • asiabed cos chyba takze w stylu eko 30.11.08, 12:58
      mojeciuchy.pl/
    • agava.juice Re: "ekomania" w Shape 01.12.08, 22:44
      A czy to nie w tym wydaniu wymieniany był też Fridge, tzn. kosmetyki
      Fridge, świeże kosmetyki z lodówki? Gdzieś to ostatnio widziałam,
      fajny pomysł, ale słąbo pamiętam bo u kosmetyczki przeglądałam
      czasopisma. Na pewno widziałam ich ostatnio w Instyle. Mnie również
      kręci temat naturalości.
      • lashqueen Re: "ekomania" w Shape 02.12.08, 08:49
        Bardzo czesto wspominasz o tych kosmetykach na roznych forach :))
        Ich ceny sa skandaliczne - zwykle skladniki (przykladowy krem do twarzy (198 zl)
        INGREDIENTS: Water (Aqua), Rosa Damascena Flower Water, Cetearyl Olivate, Sorbitan Olivate, Rosa Canina Fruit Oil, Theobroma Cacao Seed Butter, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Butyrospermum Parkii (Shea Butter) Fruit, Citrus Grandis (Grapefruit) Seed Extract, Rosa Damascena Flower Oil, Eugenol, Geraniol, Linalool, Citronellol,
        ktore mozna kupic w sklepach z mazidlami i mozna by za cene jednego kremu Fridge ukrecic kremy dla 10 osob.
        A propos wyciagu z grejpfruta - czytalam ostatnio niezbyt pochlebny artykul o nim.
        Jak znajde, to podam link.
        • zosia_sa_mosia Re: "ekomania" w Shape 02.12.08, 09:37
          Fridge w składzie ma więcej reklamy i marketingu niż naturalnych składników.
          Owszem, oprawę wizerunkową mają interesującą, cena oznacza prestiż nabywcy
          produktu, ale czy o to chodzi w naturalnych kosmetykach?
          Czasem mam wrażenie, że kosmetyki naturalne to ekskluzywny wegetarianizm dla
          skóry. A tu przecież chodzi tylko o naturę zamkniętą w słoiczku.
        • lashqueen Re: "ekomania" w Shape 02.12.08, 10:46
          lashqueen napisała:
          > A propos wyciagu z grejpfruta - czytalam ostatnio niezbyt pochlebny artykul o n
          > im.
          > Jak znajde, to podam link.

np tutaj, calego artykulu jeszcze nie czytalam

www.gaiaresearch.co.za/grapefruitseedextract.html
          • agava.juice Re: "ekomania" w Shape 02.12.08, 22:30
            długie to strasznie, a w innych kosmetykach ten olejek też jest tak?
        • agava.juice Re: "ekomania" w Shape 02.12.08, 22:10
          To zabawne, że wspominasz o "mazidłach" :O

Ja w sumie rozumiem, że ktoś nie chce dużo płacić za krem, ale czy
          to są kremy z tzw. naturalnych, czy zwykłe, mogą kosztować 20 i
          200pln a nawet 1200! To nie w tym rzecz. Chodzi o jakość i komfort
          stosowania, a ile ktoś jest gotów za to zapłacić to już jego sprawa.
          I chyba nie wyobrażasz sobie, że nanowszym trendem w kosmetyce
          będzie obalenie hegemonii koncernów przez domowe fabryczki kremów na
          własny użytek? :) nie każdy ma na to czas i cierpliwość :)
          Fridge to nie jedyny polski kosmetyk z tej kategorii, który się
          ostatnio pojawił na rynku, i inne marki też nie są tanie, prawda? no
          bo nie zakwalifikujemy tak ziaji balsamu kokosowego?
          • lashqueen Re: "ekomania" w Shape 02.12.08, 23:00
            agava.juice napisała:

> To zabawne, że wspominasz o "mazidłach" :O
            >
            > Ja w sumie rozumiem, że ktoś nie chce dużo płacić za krem, ale czy
            > to są kremy z tzw. naturalnych, czy zwykłe, mogą kosztować 20 i
            > 200pln a nawet 1200! To nie w tym rzecz. Chodzi o jakość i komfort
            > stosowania, a ile ktoś jest gotów za to zapłacić to już jego sprawa.

Nie wiem o co chodzi innym, ale mnie w pierwszj kolejnosci chodzi o skutecznosc
            kosmetykow i o to, aby szla ona w parze z cena. W przypadku produktow firmy
            Frigdge tak sie nie dzieje. Gdyby firma ta oferowala faktycznie kremy z jakimis
            niezwyklymi skladnikami o cudownych wlasciwosciach, to chyba kazdy bylby gotow
            zaplacic wiele. A zmieszanie masla shea z olejkiem migdalowym, slonecznikowych
            czy chocby rozanym w domowym zaciszu kosztuje o wiele mniej i to zaden dyskomfort :)
            Mysle, ze wsrod klientek firmy Frigde sa nie tyle osoby, ktorym zalezy na
            komforcie, a te, ktore nie bardzo znaja sie na skladach kosmetykow.
            I to w sumie wszystko, co mam do powiedzenia na ten temat.
            • lashqueen Re: "ekomania" w Shape 02.12.08, 23:01
              A twoja propaganda firmy frigde na roznych forach zaczyna byc juz podejrzliwa ;)
              Nic wiecej nie dodam ;)
              • agava.juice Re: "ekomania" w Shape 02.12.08, 23:14
                a my się znamy? ja nie kojarzę, jakie fora?

a tak naprawdę to ciekawa jestem co to za kosmetyki, o których na
                tym forum się między innymi pisuje, naturalne z tesco, z lidla,
                rossmana, czy tanie to znaczy dobre? bardzo ciekawe, że podobno
                takie kosmetyki się w tych sklepach pojawiają?

chyba jest tak jak z innymi kosmetykami, że jak jest za tanio to
                chyba nie za dobrze, bo można coś deklarować na opakowaniu, ale czy
                na pewno to jest w środku? porządne marki na takie numery sobie nie
                pozwalają ...
                • naturalny_chomik Re: "ekomania" w Shape 03.12.08, 11:49
                  a co sprawia że Fridge jest porządną marką niby...? cena? bo nie
                  certyfikat niestety....

• agava.juice Re: "ekomania" w Shape 03.12.08, 21:27
                    Są takie sytuacje, że producent kremu deklaruje, że w jego kremie
                    jest witamina C, ale kumata klientaka i tak wie, że jeśli ta
                    witamina ma byc faktycznie aktywna i stabilna to te krem nie może
                    kosztować 3 złote i że musi kosztować więcej. A inna się ucieszy
                    jaki świetny interes ubiła, jej sprawa, kosmetyk stoi na półce
                    zupełnie legalnie, dopóki jakiś magazyn kosnumencki się do tego nie
                    zabierze :) Wtedy firma krzak najada się wstydu, zmienia nazwę na
                    inne pphu i idzie dalej ...

Tak jak wyżej pisałam, firmy którym zależy na dobrym imieniu marki
                    nie mogą sobie pozwolić na oszukiwanie klientów. To taka zasada
                    biznesu - w razie wpadki szkoda byłaby większa niż korzyść z jakichś
                    oszczędności. Myślę sobie więć, że jak firma lansuje się w
                    kolorowych magazynach, prestiżowych magazynach lifestyle'owych, nie
                    mówiąc już o zgłaszaniu sę do plebiscytów typu Najlepsze dla Urody,
                    nie robi tego na ślepo. Wieć ja wierzę, że kremy zarówno fridge jak
                    i kingi rusin są zupełnie ok pod tym względem. Takie jest moje
                    podejście.

Natomiast jeśli idziemy do sklepu dyskontowego musimy się liczyć z
                    tym, że pewne produkty nie będą tak dobrze wykonane, czy tak dobrej
                    jakości jakby mogły być, nawet sami współpracownicy takich dyskontów
                    przyznają, że jeśli robią kiełbaskę dla dyskontu to co innego do
                    niej wkładają niż do kiełbaski, którą sprzedają pod własną marką. To
                    takie małe nieekologiczne porównanie.
                    • naturalny_chomik Re: "ekomania" w Shape 04.12.08, 00:55
                      Nie zgodzę się z tym, że lans w mediach = porządna firma, lans oznacza tylko to,
                      że dana firma ma kasę na ten lans, a zgłoszenie do plebiscytu czy też innego
                      konkursu nic nie znaczy - czy wygrają zobaczymy...trochę te argumenty takie
                      naciągne....
          • mezeul Re: "ekomania" w Shape 02.12.08, 23:13
            sama zastanawiałam się do jakiej grupy odbiorców chce się trafić z kosmetykami Fridge. Z jednej strony do świadomych, zdecydowanych na naturę, a z drugiej strony dla poszukujących ślicznego opakowania z kryształkiem. Te pierwsze nie potrzebują prześlicznych opakowań (choć to miło mieć coś ładnego), a te drugie mają gdzieś co jest w środku byle było ładne i na topie. Te jutro kupią czystą chemię bo do buteleczki dołączą rubinek albo szmaragdek. Business is business a kosmetyk dopiero na dalekim miejscu za opakowniem, reklamą itd. A pamiętacie kosmetyki naturalne Kingi Rusin ???
            • agava.juice Re: "ekomania" w Shape 02.12.08, 23:17
              kosmetyki kingi rusin niestety maja fatalne opakowania, natomiast
              jak kupowałam coś w sephorze dostałam próbkę kremu do rąk pat&rub
              żurawinowego i był bardzo miły w użyciu.
              • mezeul Re: "ekomania" w Shape 02.12.08, 23:35
                wracając jeszcze do Fridge - bardzo jestem ciekawa czy wszystkie składniki tych kosmetyków też są przechowywane w lodówce od chwili ich produkcji do chwili zrobienia z nich kosmetyków? Jeśli nie to cała ta otoczka lodówkowa jest tyle warta co funt kłaków.
            • zosia_sa_mosia Re: "ekomania" w Shape 03.12.08, 14:21
              mezeul, a wiesz, że dobrze prawisz? Najwidoczniej nie jestem grupą docelową
              firmy, bo do mnie nie przemawia ich wizerunek ekskluzywnego eko. Szukam przede
              wszystkim dobrego składu, który koresponduje z uczciwą ceną.
              A co do Kingi Rusin, to rozbroiła mnie reklamowaniem kosmetyków eko, podczas gdy
              równolegle paradowała w futrze z norek:)
              • klara810 Re: "ekomania" w Shape 03.12.08, 20:38
                tak jak tradycyjne kosmetyki posiadają swoje ekskluzywne marki tak i eko
                kosmetyki mogą je posiadać. Nie rozumiem dlaczego tak krytykujecie tę firmę.
                Zależy wam na dobrym składzie, a raczej ta firma go posiada. Cena, tu się
                zgodzę, wysoka, ale to tak jak np. dior w tradycyjnych kosmetykach. Rozumiem, że
                skład jest prosty, ale chyba o to chodzi w naturalnych kosmetykach. Jeżeli
                chodzi o testy i certyfikaty to mnie to nie interesuje, czytam skład i wiem czy
                mi pasuje czy nie. Znam firmy produkujące kosmetyki naturalne, które mają
                certyfikaty, a w składzie np phenoxyethanol czy sodium benzoate (bo jest w kilku
                % dopuszczalny).
                Opakowanie bardzo mi się podoba, przywiązuję wagę do takich rzeczy. Osobiście
                używam kremu fridge (z kryształkiem hehehe, który mi się bardzo podoba) jak i
                kosmetyków np. Providy, które mają fatalne opakowania, ale są dobre, tak jak i
                fridge.
                Według mnie to jest każdego indywidualna decyzja czy kupi tak drogi kosmetyk czy
                nie. Tak czy inaczej są bardzo dobre i polecam wszystkim tym, którzy szukają
                super kremu eko :)
                • zosia_sa_mosia Re: "ekomania" w Shape 04.12.08, 14:05
                  Przyglądam się certyfikatom oraz badaniom, które oceniają dany produkt nie będąc
                  powiązanym z producentem kosmetyku - zawsze jest to dodatkowa informacja na
                  temat produktu. A że na skład dodatkowo się zerka, to inna sprawa.
                  Rzeczywiście marki są pozycjonowane pod konkretną grupę docelową, ale cena
                  bardzo często jest jedynym wyróżnikiem produktu, których skład może się niczym
                  nie różnić.
                  Pracuję w winiarskiej firmie, która jest oddziałem zachodniej firmy. Wina mają
                  czasem kilkaset procent marży, aby wypozycjonować je pod ekskluzywnego klienta.
                  Inne, z tej samej winiarni czy rocznika, mają mniejszą marżę, a są identyczne
                  jak te droższe. Klient często ulega magii ceny - to co drogie, musi być lepiej
                  wykonane, mieć lepszy skład.. itp. Oczywiście, są odstępstwa od reguły. Tylko
                  my, konsumenci, jesteśmy najmniej świadomi całego procesu produkcji danego
                  produktu i tego, jaka marża została narzucona.
                  Co do Providy, bo znam te kosmetyki: trudno porównywać je do Fridge, gdyż są to
                  kosmetyki robione przez rodzinną manufakturę, mają inną recepturę, a i cenowo
                  się różnią od Fridge.
                  Najważniejsze, aby każdy znalazł coś dla siebie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka