brogla 07.12.08, 17:18 Witam. Jak domowymi sposobami można zmiękczyć paznokcie u nóg u starszej osoby? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jagoda_pl Re: zmiękczanie paznokci u osób starszych 07.12.08, 18:21 Moczenie w mydlinach nic nie daje? Odpowiedz Link Zgłoś
brogla Re: jw 07.12.08, 18:29 Nie no własnie moczenie w mydlinach nic nie daje. Nawet godzinę. Babcia ma 80 lat i za nic nie chce pójść do specjalisty. Odpowiedz Link Zgłoś
klakierka Re: jw 07.12.08, 19:05 a ja gdzieś czytałam ze do kąpieli stóp dodaje się formaliny i to zmiękcza- w szpitalach tak robią, ale nie umiem znaleźć gdzie to czytałam ... Odpowiedz Link Zgłoś
brogla Re: jw 07.12.08, 19:14 dzięku spróbuje ale gdzie dostać formalinę może w aptece Odpowiedz Link Zgłoś
jane-bond007 o matko! 07.12.08, 20:20 czy ja dobrze czytam??? co Ty z ta babuszka chcesz zrobic ... Formalina - wodny nasycony roztwór aldehydu mrówkowego (inaczej: formaldehydu lub metanalu) o stężeniu ok. 35-40%. Ciecz bezbarwna o drażniącym ostrym zapachu i takim smaku. Jako środek wygodniejszy w użyciu zastępuje sam formaldehyd, który jest gazem (rozpuszczalność w wodzie ok. 40% wagowych). Dobrze miesza się z etanolem, który nieraz służy do jej stabilizowania, gdyż z formaliny może wytrącać się polimer. Bogate zastosowania w wielu rodzajach przemysłu chemicznego, tworzyw sztucznych i gumy, produkcji papieru i wielu innych. Silnie toksyczna - ścina białka zarówno strukturalne, jak i enzymatyczne. Stężona służy do wypalania brodawek i cyst. W wodnym rozcieńczeniu 1- 2 procentowym stosowana jako środek antyseptyczny, odkażający i przeciwpotny, w stężonym 3% do konserwacji tkanek roślinnych, a 5% do konserwacji anatomicznych preparatów zwierzęcych. Silnie bakteriobójcza stosowana do konserwacji i przechowywania preparatów biologicznych. Kilkuprocentowe roztwory wodne formaliny stosowane są w muzealnictwie do konserwacji, np. do obrazów zawierających w farbach substancje białkowe, a w dawnej fotografii jako środek ścinający żelatynę stanowiącą bazę emulsji fotograficznej (zarówno do błon jak i papierów). Dawka śmiertelna wynosi 30 - 60 ml. Odpowiedz Link Zgłoś
miki_riki_11 Re: zmiękczanie paznokci u osób starszych 08.01.19, 11:16 Do miski z ciepłą wodą wsypać 3 łyżki sody,trochę soli do nóg i wrzucić 10 tabl.Polopiryny S.Moczyć pół godziny,paznokcie mięciutkie. Odpowiedz Link Zgłoś