Dodaj do ulubionych

Chrzest noworodków

18.04.05, 00:28
Wiem, że praktykuje się u nas ekspresowe chrzczenie noworodków, których życie jest zagrożone. Na szczęście nie robi się tego za plecami rodziców - wiem, bo mnie pytali i nie wyraziłem zgody (ku wielkiemu oburzeniu teściów). Co, wg religii na których się znacie, dzieje się z nieochrzczonym dzieckiem w razie jego przedwczesnej śmierci? Wieczne potępienie?
Obserwuj wątek
    • kapitan.kirk Re: Chrzest noworodków 18.04.05, 10:43
      Chrzest nie jest koniecznym warunkiem zbawienia - jest oczywiście najważniejszym
      z sakramentów, ale i tak ostatecznie decyduje wyłącznie łaska boża. Skądinąd,
      prawo kanoniczne pozwala kapłanowi w bardzo wyjątkowych przypadkach na chrzest
      nawet wbrew woli rodziców.
      Pzdr
    • marcinlet Re: Chrzest noworodków 18.04.05, 10:44
      Jako że dzieci zmarłe przed chrztem nie stały się pełnoprawnymi katolikami
      rzymskimi do Nieba nie mogą iść.
      Ale do Piekła też nie - gdyż nie odrzuciły świadomie Chrystusa - jak wiadomo,
      człowiek sam wybiera piekło korzystając ze swej wolnej woli, w tym wypadku
      wybierając Piekło. Niemowlęta nie korzystały z wolnej woli.
      Tak więc niemowlęta idą do specjalnej Otchłani Niemowląt (Limbo).
      • 0golone_jajka Re: Chrzest noworodków 18.04.05, 12:45
        W jakiej religii to obowiązuje, co napisałeś?
        • marcinlet Re: Chrzest noworodków 18.04.05, 14:11
          W rzymskokatolickiej. Teologowie sporo się na ten temat rozpisywali.
          • indira Re: Chrzest noworodków 18.04.05, 19:29
            Podaj, proszę, gdzie jest o tym mowa w Piśmie Świętym. Bo księgi liturgiczne nie są natchnione i nie są dla mnie autorytetem. Dodmat o czyśćcu i otchłaniach dla bezbronnych dzieci trąci całkowitą herezją.
          • bloodysunday99 Re:Limbo 18.04.05, 19:32
            Kurna Waldus! Znalazlem ciekawy link na ten temat, ale jest troszke dlugawy.
            Pojde do kuchni zrobic sobie milkshake'a z bananami i malinami, bo na glodniaka
            na pewno zaraz bede w zlym chumorze. 8/

www.newadvent.org/cathen/09256a.htm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka