misiek323 04.01.19, 17:57 Witam! Mógłby mi ktoś odpowiedzieć na pytanie - czy jeśli popełnię jakiś grzech (według Kościoła), a w ogóle go nie żałuje, to czy powinienem się z niego spowiadać ?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kociak40 Re: Spowiedź 04.01.19, 18:21 Są grzechy, z których żal się spowiadać. Będąc katolikiem nawet nie wypada nie grzeszyć, bo spowiedź jest okazją aby powtórnie mieć przyjemność ze swoich grzechów. Spowiedź jest najlepszą formą przygotowania się do popełnienia nowych grzechów. Im z większej liczby grzechów się wyspowiadamy, tym jesteśmy bardziej pobożni. Odpowiedz Link
dunajec1 Re: Spowiedź 04.01.19, 18:28 Nieraz widzialem jak mlodzi ludzie szli do spowiedzi i kleczeli tam moze ok. 3 do 5 minut, a jak babcia ok 70 lat starsiawa to trwalo i okolo 15 min. to ja sie "zapytowywuje" gdzie i kiedy tyle nagrzeszyla ze tak dlugo to trwalo? I tu chyba kociak ma racje, byc moze z calego swojego zycia sobie grzechy przypominala. Odpowiedz Link
misiek323 Re: Spowiedź 04.01.19, 19:29 planuję się ożenić, a do tego potrzebuję spowiedzi, ale jak mam się wyspowiadać z grzechu, którego nie żałuję ?! przy spowiedzi mówimy - "żałuje za grzechy" - wówczas bym zgrzeszył kłamstwem, kłamstwo przy spowiedzi, to także grzech, więc spowiedź jest nieważna. Odpowiedz Link
kociak40 Re: Spowiedź 04.01.19, 20:41 Moja opinia o spowiedzi usznej - trzeba być skończonym idiotą aby obcemu człowiekowi na siebie samego donosić. Miałem z tego także problem ze ślubem kościelnym, tylko bardzo dawno temu. Rodzice mojej przyszłej żony, a także i ona, chciała ślubu kościelnego. W tamtym czasie trzeba było mieć kartkę z pieczątką księdza, że taka spowiedź miała miejsce, w obojętnym kościele (to już jest niuans - ksiądz na słowo nie wierzy). Przyszła moja żona znała moje zapatrywania, sama była u spowiedzi w parafii gdzie mieszkała i gdzie miał być ślub. Przechodząc w Warszawie przypadkowo z nią przez plac Zbawiciela, w kościele nic się nie odprawiało, ona tam zajrzała i zobaczyła, że kościół jest pusty ale ksiądz siedzi w konfesjonale. Namówiła mnie do takiej spowiedzi abym dostał stosowną kartkę. Zgodziłem się. Na samym wstępie powiedziałem, że chce wziąć ślub kościelny i taka kartka jest mi potrzebna. Powiedziałem kilka "lekkich grzechów" i myślałem, że ksiądz ze względu na ślub udzieli mi jakichś porad. Nic z tego. Przerwał mi "wyznawanie grzechów" i zaczął pytać się: czy nie wysługuję się SB, czy znam kogoś kto to robi, czy z moich bliższych i dalszych znajomych nie jest w SB (ówczesna Służba Bezpieczeństwa) i czy kogoś o taką współpracę nie podejrzewam itd., tylko SB go interesowało. Na wszystkie jego pytania związane z SB mogłem tylko dać prawdziwą negatywną odpowiedz. Na tym spowiedź się skończyła i taką kartkę dostałem. Ślub miałem kościelny, małżeństwo mam bardzo udane, mamy dwie dorodne córki, kilkoro wnucząt, wszystko jak najlepiej. Do dnia dzisiejszego nie wiem z jakiego powodu księdza tak interesowało SB. Odpowiedz Link
suender Re: Spowiedź 04.01.19, 21:29 misiek323 04.01.19, 19:29 > ale jak mam się wyspowiadać z grzechu, którego nie żałuję ?! Nie wiesz co to jest spowiedź św. i dlatego takie nonsensy piszesz. Ponieważ bez żalu nie ma spowiedzi! Jak zakładasz, że nie będziesz żałował z grzech to się do spowiedzi po prostu nie idzie. Prawdziwy szczery żal, nawet bez wymieniania grzechów spowiednikowi może Najwyższy uznać za wystarczającą przesłankę do odpuszczenia grzechów. Pamiętaj o tym, bo nie można zjeść ciastko i mieć ciastko! Pozdr. P.S. Mam 100% przekonanie, że swym pytaniem tylko podpuszcza dyskutantów i po cichu się z nich śmiejesz. Ja Ci jednak uczciwie odpowiedziałem, bo tak czy tak, to Ci się kiedyś przyda. Odpowiedz Link
kociak40 Re: Spowiedź 04.01.19, 21:52 "Prawdziwy szczery żal, nawet bez wymieniania grzechów spowiednikowi może Najwyższy uznać za wystarczającą przesłankę " - suendre Taką spowiedź mają w kościele protestanckim. Pastor się tylko pyta - czy wyznałeś grzechy (w swoim sumieniu)? Czy żałujesz za nie? Czy jesteś gotów je naprawić? Mając potwierdzenie na te pytania udziela symbolicznego rozgrzeszenia. Czy będzie ono ważne, decyduje sam wierny wobec Boga, czy dał prawidłową odpowiedz na te pytania. Odpowiedz Link
misiek323 Re: Spowiedź 04.01.19, 21:54 nieprawda, sam bardzo dobrze wiem, czym jest spowiedź i ją akceptuje, mam na myśli grzechy, które Kościół uważa za grzech, np. współżycie przed ślubem. Kradzież dla mnie jest grzechem i wiem, że powinienem się z niego wyspowiadać, natomiast, jeśli chodzi o współżycie - nie uważam tego, jako grzech ponieważ dla mnie jest to czymś dobrym i nie krzywdzę w ten sposób nikogo. Pytanie było w 100% prawdziwe więc bez żadnych "100% przekonań" proszę. Jeśli tak uważasz, to po prostu nie odpisuj. Odpowiedz Link
kociak40 Re: Spowiedź 04.01.19, 22:37 Jeśli jest tak, jak opisujesz, to nikt na to rady nie da. Sam jesteś z tym problemem, bo to tylko twój problem. Odpowiedz Link
misiek323 Re: Spowiedź 05.01.19, 10:53 Musi być na to rada, ja tutaj nie jestem problemem, po prostu mam dylemat. Co to stwierdzenia "bo to tylko twój problem" to nie zgodzę się z tym, jestem przekonany, że ten dylemat dotyczy bardzo dużej części ludzi (może się nad nim nie zastanawiają, ale ich dotyczy). Odpowiedz Link
pocoo Re: Spowiedź 05.01.19, 13:19 Bóg wszystko widzi, a ksiądz nie. Czy bóg powiedział tobie ,że przyjemnie grzeszysz? Kto wymyślił grzechy? Odpowiedz Link
asia-loi Re: Spowiedź 06.01.19, 15:30 pocoo napisała: > Kto wymyślił grzechy? Ludzie, i tylko ludzie. Odpowiedz Link
pocoo Re: Spowiedź 06.01.19, 19:57 asia-loi napisała: > pocoo napisała: > > > Kto wymyślił grzechy? > > > Ludzie, i tylko ludzie. > Naprawdę? A to cwaniaki. Odpowiedz Link
asia-loi Re: Spowiedź 06.01.19, 20:08 pocoo napisała: > Naprawdę? A to cwaniaki. I jeszcze listę grzechów sobie zmieniają jak chcą. Raz to jest grzechem, innym razem tamto i tak to się kręci. Odpowiedz Link
kociak40 Re: Spowiedź 06.01.19, 20:56 "I jeszcze listę grzechów sobie zmieniają jak chcą. Raz to jest grzechem, innym razem tamto i tak to się kręci." - asia-loi Po czystej wódce, przychodzą brudne myśli. Grzechy młodości - procentują przez całe życie. Nieraz zapłatą za grzech są alimenty. Odpowiedz Link
pocoo Re: Spowiedź 06.01.19, 21:12 kociak40 napisał: > Nieraz zapłatą za grzech są alimenty. > Jaki grzech, taka pokuta. Czasami warto pokutować. Odpowiedz Link
suender Re: Spowiedź 06.01.19, 21:09 asia-loi 06.01.19, 15:30 >> Kto wymyślił grzechy? > Ludzie, i tylko ludzie. Zapomniałaś o dowodzie na to ........ Pozdr. Odpowiedz Link
pocoo Re: Spowiedź 06.01.19, 21:14 suender napisał: > Zapomniałaś o dowodzie na to ........ > Ja nie zapomniałam, że dowód masz tylko Ty. Ja mam tylko osobisty. Odpowiedz Link
asia-loi Re: Spowiedź 06.01.19, 21:41 suender napisał: > > Zapomniałaś o dowodzie na to ........ A może Ty przedstaw dowód, że lista grzechów pochodzi od Boga. Postaram się jutro wkleić Ci listę grzechów wymyśloną chyba w tamtym roku przez polski Kk. Kiedyś ją linkowałam na jakimś forum. Teraz piszę z tabletu więc mi ciężko poszukać, a nie chce mi się już włączac kompa. Odpowiedz Link
kociak40 Re: Spowiedź 08.01.19, 16:03 KK "reklamuje" - 7 Grzechów Głównych, po jednym na każdy dzień tygodnia: "Pycha, chciwość, nieczystość, zazdrość, nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu, gniew, lenistwo (z katechizmu)". Dla mnie jest to zbyt mało, potrzebuję jeszcze bardzo dużo grzechów normalnych. Odpowiedz Link
pocoo Re: Spowiedź 08.01.19, 20:21 kociak40 napisał: > > KK "reklamuje" - 7 Grzechów Głównych, po jednym na każdy dzień tygodnia: > "Pycha, chciwość, nieczystość, zazdrość, nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu, gn > iew, lenistwo (z katechizmu)". Gdybym była katoliczką to spowiadać się nie miałabym z czego. Chyba , że lenistwo. Kiedy jestem w domu sama, to zdarza się, że "rozkładam" się w dużym , miękkim fotelu i czuje coś niesamowitego.Wtedy też mówię do siebie; jak ci cudownie Basiu. > Dla mnie jest to zbyt mało, potrzebuję jeszcze bardzo dużo grzechów normalnych. > Normalne grzechy to te, które sprawiają przyjemność i to właśnie za nie miałby mnie szatan męczyć? Nie mam zdania.Nie próbowałam szatańskich tortur. Odpowiedz Link
suender Re: Spowiedź 08.01.19, 20:49 pocoo 08.01.19, 20:21 > Nie próbowałam szatańskich tortur. Przyjdzie na to czas .... Odpowiedz Link
pocoo Re: Spowiedź 08.01.19, 22:20 suender napisał: > pocoo 08.01.19, 20:21 > > > Nie próbowałam szatańskich tortur. > > Przyjdzie na to czas .... Mam nadzieję, że wiesz o czym piszesz. Odpowiedz Link
kociak40 Re: Spowiedź 08.01.19, 21:44 "Kiedy jestem w domu sama, to zdarza się, że "rozkładam" się w dużym , miękkim fotelu i czuje coś niesamowitego." - pocoo Ja po dłuższej bezczynności zawsze muszę odpocząć. Odpowiedz Link
suender Re: Spowiedź 09.01.19, 21:52 kociak40 08.01.19, 21:44 > Ja po dłuższej bezczynności zawsze muszę odpocząć. A ja kiedyś zmęczyłem się samym odpoczywaniem! Czy to jest możliwe? Pozdr. Odpowiedz Link
suender Re: Spowiedź 08.01.19, 19:13 asia-loi 06.01.19, 21:41 > A może Ty przedstaw dowód, że lista grzechów pochodzi od Boga. Ja mam udowadniać czyjeś tezy?, - ile masz lat, że masz problemy z czytaniem? Przecież ja żadnej z nich nie podałem! Ty podałeś swoją tezę, to ją teraz udowodnij! ..... Pozdr. Odpowiedz Link
pocoo Re: Spowiedź 08.01.19, 20:23 suender napisał: > Ja mam udowadniać czyjeś tezy?, - ile masz lat, że masz problemy z czytaniem? > Przecież ja żadnej z nich nie podałem! Ty podałeś swoją tezę, to ją teraz udowo > dnij! ..... > Wyluzuj.Proszę. Odpowiedz Link
suender Re: Spowiedź 09.01.19, 09:29 pocoo 08.01.19, 20:23 > Wyluzuj.Proszę. A co, myślisz że za mocno Asię sponiewierałem i mam ją teraz przeprosić? Zrobię to jak tylko trochę zmądrzeje, ale póki co jest mentalnie impregnowana na wiedzę ..... Pozdr. Odpowiedz Link
pocoo Re: Spowiedź 09.01.19, 13:09 suender napisał: > A co, myślisz że za mocno Asię sponiewierałem i mam ją teraz przepros > ić? > Zrobię to jak tylko trochę zmądrzeje, ale póki co jest mentalnie impregnowan > a na wiedzę ..... > Tyle samo prawd, ile kłamstw. Religijne prawdy, to kłamstwa religijne. Każdy głosi prawdę i każdy kłamie.Jeden drugiemu zarzuca herezje, bzdury, wysyła do psychiatry lub na odwyk, w sposób bardzo obcesowy. Bóg jest Miłością. Jezus nakazał miłować nieprzyjaciół. Nawet nawrócony psychol Paweł, napisał "Hymn o miłości". I co? A no pstro. Religijna obłuda. Odpowiedz Link
suender Re: Spowiedź 09.01.19, 16:29 pocoo 09.01.19, 13:09 > Tyle samo prawd, ile kłamstw. Ja pisałem o czymś innym. Jak już przytaczasz mój post, to odnieść się do niego, bo Cię uznają za nieczytatą! > , wysyła do psychiatry lub na odwyk, w sposób bardzo obcesowy. Kotku jak śmiesz mi coś takiego zarzucać, znajdź w moich postach takie epitety jak: "do psychiatry, na odwyk". Staram się do mych adwersarzy odnoście bez słownictwa wulgarnego. Natomiast u Ciebie wiele wulgaryzmów czytałem, więc muszę Cię z tej manii docelowo wyleczyć. Przecież doskonale wiesz kim masz być ............................. Posyłam promyki styczniowego zachodzącego słoneczka! Odpowiedz Link
pocoo Re: Spowiedź 09.01.19, 19:51 suender napisał: > Ja pisałem o czymś innym. Jak już przytaczasz mój post, to odnieść się do niego > , bo Cię uznają za nieczytatą! Szkoda, że mnie nie rozumiesz. > Kotku jak śmiesz mi coś takiego zarzucać, znajdź w moich postach takie epitety > jak: "do psychiatry, na odwyk". Przyczepiłeś się Asi(...) , a ja napisałam, że każda osoba religijna głosi swoją prawdę.Ty głosisz prawdę, Świadek Jehowy, luteranin itd.Każdy głosi tylko prawdę i każdy inną. Napisałam ogólnie o religii i o tym, jak traktują te "inne prawdy" wierzący na Forum. To nie Tobie zarzucam wyzwiska i durne słowa.Czasami tylko wkurzają mnie Twoje "dobre rady". Coś chyba ze mną jest nie tak, skoro nawet Ty nie wiesz, o co mi chodzi? Odpowiedz Link
suender Re: Spowiedź 09.01.19, 21:50 pocoo 09.01.19, 19:51 > Coś chyba ze mną jest nie tak, skoro nawet Ty nie wiesz, o co mi chodzi? - No, jakoś się tam wytłumaczyłaś i jestem nieco uspokojony. - Ja nie głoszę swoich PRAWD (któż zna PRAWDĘ?) tylko moje przekonania, a jeśli kiedyś okażą się prawdziwe to obydwoje będziemy się z tego cieszyć ... Tak tylko trzymać! Odpowiedz Link
asia-loi Re: Spowiedź 08.01.19, 21:02 suender napisał: > Ja mam udowadniać czyjeś tezy?, - ile masz lat, że masz problemy z czytaniem? Oto nowa lista grzechów z 2018 r. Wcześniej nie miałam czasu tego poszukać. Ta lista jest na wielu portalach. Na ematce w tamtym roku założyłam nawet wątek o tym i wywiązała się długa i przezabawna dyskusja. buzz.gazeta.pl/buzz/7,156947,23612622,z-czego-trzeba-sie-spowiadac-lista-grzechow-jest-dluga-a-na.html Lista grzechów jest aktualizowana w miarę postępu cywilizacji, więc listę układają ludzie, a nie żaden Bóg. Niektóre grzechy są zabawne i dotyczą np. kleru - nadmierne bogacenie się. A kler ma ten grzech w czterech literach i ciągle mu mało, i mało. A i grzechy przeciwko Duchowi Świętemu - kabaret . Odpowiedz Link
pocoo Re: Spowiedź 08.01.19, 23:17 asia-loi napisała: > Niektóre grzechy są zabawne i dotyczą np. kleru - > nadmierne bogacenie się. Nigdy nie wiadomo, jaka jest ta miara? "Pierwej wielbłąd przejdzie przez ucho igielne, niż bogacz wejdzie do królestwa niebieskiego", bla...bla...bla... Już widzę to duchowieństwo wszelkich Kościołów, jak biedni wierni dają grosze na tacę. Jak długo istnieją religię, tak kapłanom dobrze się żyje za pieniądze bogatych. Symbioza na maksa.Jaki grzech? Papież Franciszek bredził o ubóstwie i będzie tylko bredził do końca swoich dni.Hipokryzja maksymalna. Odpowiedz Link
suender Re: Spowiedź 09.01.19, 21:59 asia-loi 08.01.19, 21:02 > i, więc listę układają ludzie, a nie żaden Bóg. Aśka! Znowu chcesz mi coś wmówić. Przecież nie napisałem, że ludzie, ani że Bóg. Jakie stopnie miałeś z czytania ze zrozumieniem, - hę ? Kabaret to z Tobą! Dobranoc! Odpowiedz Link
kociak40 Re: Spowiedź 09.01.19, 22:17 "hę ? Kabaret to z Tobą!" - suender Puste słowa nas przytłaczają. Milczenie jest bardzo cenne, dlatego nie każdego jest na nie stać. Odpowiedz Link