a2-a 14.03.20, 08:29 Pan Bóg leczy wszystkie choroby: mateusz.pl/czytania/2020/20200314.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kociak40 Re: Dobra nowina na dziś 14.03.20, 11:26 Zadałem Ci pytanie, Ty uciekłeś od odpowiedzi i dalej tylko piszesz swoje głupoty. Odpowiedz: "Człowiek nie stworzył tych mikroorganizmów chorobotwórczych i pasożytniczych, tylko walczy z nimi. Kto, według ciebie, jest ich twórcą i to bez mikroskopu?" Odpowiedz Link
a2-a Re: Dobra nowina na dziś 14.03.20, 12:29 kociak40 napisał: > > Zadałem Ci pytanie, Ty uciekłeś od odpowiedzi i dalej tylko piszesz swoje głupo > ty. > Odpowiedz: > "Człowiek nie stworzył tych mikroorganizmów chorobotwórczych i pasożytniczych, > tylko walczy z nimi. > Kto, według ciebie, jest ich twórcą i to bez mikroskopu?" > > > Na to pytanie odpowiem w tamtym wątku, a w tym proponuję odnieść się do dzisiejszego Słowa Bożego... Jak myślisz, dlaczego Bóg leczy wszystkie choroby? Odpowiedz Link
kociak40 Re: Dobra nowina na dziś 14.03.20, 12:39 "Jak myślisz, dlaczego Bóg leczy wszystkie choroby?" - a2-2 Ja myślę, że Bóg nie leczy ale stworzył zarazki chorobotwórcze, aby człowiek cierpiał, chorował, umierał. Tak samo jest z kataklizmami niezależnymi od człowieka. Trzęsienia ziemi (przesuwanie się płyt kontynentalnych), tsunami, wybuchy wulkanów itp. Człowiek nie ma na to wpływu tylko ginie w setkach tysięcy w tych kataklizmach. Giną ludzie bez względu na światopogląd, płeć, wiek, pozycję społeczną. Uważam, że Bóg jak przykładowi cesarze rzymscy, gustuje w takich krwawych widowiskach. To boska perwersja do cierpienia i śmierci ludzi na większą skalę. Odpowiedz Link
a2-a Re: Dobra nowina na dziś 14.03.20, 13:38 kociak40 napisał: > Ja myślę, że Bóg nie leczy... Gdyby tak było, świat już by nie istniał. Odpowiedz Link
kociak40 Re: Dobra nowina na dziś 14.03.20, 16:00 "> Ja myślę, że Bóg nie leczy... Gdyby tak było, świat już by nie istniał. - a2-a Przejdź się po hospicjach dla umierających małych, nowonarodzonych dzieci. Umierają w setkach tysięcy na całym świecie na nieuleczalne choroby, umierają w strasznym bólu. Powodują ogromny żal i rozpacz ich rodziców. Jakby miłosierny Bóg leczył z chorób, to jaki jest powód, że tego nie zrobi? Nic Go przecież to nie kosztuje. To Bóg stworzył te choroby i widząc ich skutki cieszy się z tego. To dla Niego ogromna przyjemność. Tą przyjemność umiejętnie sobie dawkuje, dlatego nie wszyscy ludzie tak umierają. Zapewnia sobie stałą przyjemność z bólu, rozpaczy ludzkiej. Taką ma perwersję. Odpowiedz Link
kociak40 Re: Dobra nowina na dziś 14.03.20, 17:07 "Ale świat jeszcze istnieje." - a2-a Co rozumiesz przez "świat"? Cały Wszechświat, Galaktykę, w której jest nasz Układ Słoneczny, Ziemię? Wszystko co miało początek będzie miało też i swój koniec. W różnym czasie. Odpowiedz Link
a2-a Re: Dobra nowina na dziś 14.03.20, 17:23 Więc uważasz, że np nikt człowieka nie podtrzymuje przed samozagładą, a sam kiedyś pisałeś o zagrożeniu związanym z LHC Odpowiedz Link
kociak40 Re: Dobra nowina na dziś 14.03.20, 19:06 "Więc uważasz, że np nikt człowieka nie podtrzymuje przed samozagładą, a sam kiedyś pisałeś o zagrożeniu związanym z LHC" - a2-a Postaram się Ci to wyjaśnić, chociaż nie napisałeś co rozumiesz przez "świat". Pytasz się o LHC - Wielki Zderzacz Hadronów. O tym na końcu. Całym wszechświatem rządzą prawa fizyki. Nasza planeta, Ziemia, może ulec zniszczeniu przez zderzenie z kometą, ogromnym meteorytem lub innym ciałem materialnym z Kosmosu. Tak samo przez ogromny wybuch wulkanu, przez raptowne zmiany klimatyczne itd. To może zniszczyć wszelkie żywe organizmy. Cała energia na Ziemi pochodzi od Słońca i ziemskich reakcji atomowych. W każdej sekundzie, Słońce traci miliony ton swojej masy w reakcji termojądrowej. Jak podają naukowcy za 4,5 miliardów lat Słońce na skutek utraty masy przekształci się w "Czerwonego Olbrzyma", pochłonie Ziemię i skończy się wszelkie życie. Temperatura będzie ~ 500 - 800 st. C. Inna jest przyszłość naszego Układu Słonecznego, który jest w galaktyce Drogi Mlecznej. Ta galaktyka jest na kursie zderzenia z galaktyką Andromedy. Po takim zderzeniu (7-8 miliarda lat) powstanie coś nowego, już nie będzie Układu Słonecznego. Od Wielkiego Wybuchu (niematerialny punkt o nieskończenie wielkiej energii i temperatury) kiedy powstał nasz Wszechświat minęło ~ 14 miliardów lat. Wszechświat nieustanie się rozszerza i to z coraz większym przyspieszeniem pomimo dodatniej siły grawitacyjnej mas. Świadczy to, że musi istnieć energia, której nie znamy i dlatego nazywamy ją "ciemną energią". Musi także istnieć nieznana materia, której nie możemy wykryć obecnie i nadano jej nazwę "ciemna materia". takie rozszerzanie się Wszechświata spowoduje (~ 60-80 miliardów lat) rozerwanie całej materii na elementarne cząstki i rozproszenie ich. Tak jak cząstki zapachu rozproszą się, przestajemy odczuwać zapach. Był jeden Wielki Wybuch może być i inny i znowu może powstać inny Wszechświat. Jest teoria, tz. Wszechświatów równoległych, istniejących ale przez nasze zmyły nie wykrywalnych. Teraz o LHC. Tu trzeba znać Ogólną Teorię Względności A.Einsteina. Obecnie to już nauka, potwierdzona doświadczalnie. Czas i przestrzeń są nieoddzielne, tworzą tz. Czasoprzestrzeń. Czas zależy od grawitacji i prędkości. Wszystko jest zmienne, czas, siła, energia, masa, kręt, itd. wszystko. Jedyną stałą wartością we Wszechświecie jest maksymalna prędkość cząstki niematerialnej, fotonu, czyli prędkość światła w danym ośrodku. Tą prędkość do obliczeń dla próżni, przyjmuje się do obliczeń 300 000 km/s. Żadna cząstka masowa nie może osiągnąć tej prędkości, bo masa osiągnęłaby nieskończoność, wymiar liniowy po wektorze prędkości 0 (zero) i czas 0 (zero), ale może w nieskończoność zbliżać się do tej prędkości. Tą wiedzę wykorzystuje się w LHC do stwarzania warunków w milisekundach po Wielkim wybuchu. W przeciwnych kierunkach po zakrzywionym torze w kształcie elipsy lub koła, rozpędza się masowe cząstki (przeważnie protony złota). Uwaga: rodzaj pierwiastka zależy od ilości protonów w atomie. Cząstkom tym nadaje się prędkość bliską prędkości światła (czas jest bliski zeru, a masa tych cząstek ma niewyobrażalnie wielką masę) i zderza się ze sobą. Wyzwala się ogrom energii i protony rozpadają się na mniejsze cząstki elementarne. Uzyskujemy skutek jaki był w milionowych częściach sekundy po Wielkim Wybuchu. Okazuje się, żeby badać w LHC "czarną materię" i ""czarną energię" prędkości nadawane cząstkom masowym są zbyt małe. Unowocześniono Zderzacz Hadronów ale to nie wystarcza. Trzeba dużo większego Zderzacza Hadronów. Taki już podobno powstaje w Chinach. Cześć naukowców ma pewne obawy z tym związane. Z wyliczeń naukowych wynika, że przy takim ogromie powstałej energii w wyniku zderzania elementarnych cząstek masowych, powstaną mikro tz. Czarne Dziury. Powinny one samoistnie anihilować. Powstaje pytanie - a jak nie anihilują? Jak zaczną wchłaniać otaczającą materię? Wtedy wchłoną cały nasz układ planetarny. Nauka stwarza pozytywy i negatywy. Nauka stworzyła możliwość na Ziemi zamianę masy na energię (elektrownie atomowe), reaktory atomowe przydatne dla medycyny i leczenia ludzi, ale także do skonstruowania bomby atomowej i bomby termojądrowej. Wybuch wojny i użycie tej broni może unicestwić ludzkość i organizmy żywe na Ziemi. Odpowiedz Link
kociak40 Re: Dobra nowina na dziś 14.03.20, 23:38 "sam kiedyś pisałeś o zagrożeniu związanym z LHC" - a2-a Odpisałem Ci na to dość obszernie (dość lakonicznie aby było zrozumiałe). Nic na to nie odpisałeś. Zrozumiałeś chociaż coś z tego? Nie lubię pisać dłuższych tekstów ale wyjątkowo (po starej znajomości z twojego forum) taki popełniłem i chyba niepotrzebnie. Odpowiedz Link
kociak40 Re: Dobra nowina na dziś 14.03.20, 12:44 a2-a Jesteśmy w czasie światowej pandemii zagrażającej całej ludzkości na świecie - epidemia koronawirusa. Ciekawy jestem jakie masz rady, jakie czynności są potrzebne, aby bronić się przed tym wirusem jak najskuteczniej? Możesz na to odpowiedzieć? Odpowiedz Link
a2-a Re: Dobra nowina na dziś 14.03.20, 13:40 kociak40 napisał: > a2-a > > Jesteśmy w czasie światowej pandemii zagrażającej całej ludzkości na świecie - > epidemia > koronawirusa. Ciekawy jestem jakie masz rady, jakie czynności są potrzebne, aby > bronić > się przed tym wirusem jak najskuteczniej? Możesz na to odpowiedzieć? > Tak, odpowiedzi należy szukać w Biblii, a tam jest napisane, że Bóg leczy wszystkie choroby... Odpowiedz Link
kociak40 Re: Dobra nowina na dziś 14.03.20, 15:49 "Tak, odpowiedzi należy szukać w Biblii, a tam jest napisane, że Bóg leczy wszystkie choroby..." - a2-a To tylko taka głupota nawiedzonych religijnie, którzy już samodzielnie nie myślą. Obecnie w całych Włoszech, łącznie z Watykanem, zamknięte są wszystkie kościoły i nie wolno grupować się na wspólne modlitwy. W Polsce też już niektóre parafie tylko transmitują msze przez TV i radio, bez udziały wiernych. To jest właściwa metoda na ograniczenie zarażania ludzi przez ludzi mających już tego wirusa. Koronawirus nie rozróżnia wiary u ludzi, po prostu jest i tyle. Jak wniknie do organizmu człowieka spowoduje chorobę. Żadne modlitwy, msze, modły itd. nie mają znaczenia. Tak trudno jest Ci to zrozumieć? Odpowiedz Link
a2-a Re: Dobra nowina na dziś 14.03.20, 16:17 kociak40 napisał: > > "Tak, odpowiedzi należy szukać w Biblii, a tam jest napisane, że Bóg leczy wszy > stkie choroby..." - a2-a > > To tylko taka głupota nawiedzonych religijnie, którzy już samodzielnie nie myśl > ą. > Obecnie w całych Włoszech, łącznie z Watykanem, zamknięte są wszystkie kościoły > i nie wolno > grupować się na wspólne modlitwy. W Polsce też już niektóre parafie tylko trans > mitują msze > przez TV i radio, bez udziały wiernych. To jest właściwa metoda na ograniczenie > zarażania ludzi > przez ludzi mających już tego wirusa. Koronawirus nie rozróżnia wiary u ludzi, > po prostu jest i tyle. > Jak wniknie do organizmu człowieka spowoduje chorobę. Żadne modlitwy, msze, mod > ły itd. nie > mają znaczenia. Tak trudno jest Ci to zrozumieć? > > > Przeciwstawiasz dobrą nowinę złymi wieściami. Odpowiedz Link
kociak40 Re: Dobra nowina na dziś 14.03.20, 16:46 "Przeciwstawiasz dobrą nowinę złymi wieściami." - a2-a Koronawirus to aktualne wielkie zagrożenie dla całej ludzkości. To nie złe wieści, ale zła aktualna rzeczywistość. Nie pora obecnie ogłupiać ludzi, sprawa jest zbyt poważna. To co podajesz, "dobra nowina", w obecnym czasie jest bardzo groźne. Taka stara dewotka, wierząc w pomoc bożą od koranawirusa, pójdzie modlić się do kościła i zostanie zarażona przez inną dewotkę, która już rozsiewa w powietrzu wirusa, sama nie mając jeszcze widocznych objawów. Później już te dwie zarażone dewotki pójdą do sklepu, zarażą innego klienta sklepu, sprzedawcę. Zostanie następnie zarażony lekarz kupujący w tym sklepie itd. Możesz to zrozumieć? Teraz w tym zagrożeniu trzeba "wiarę religijną" odłożyć na "półkę" i wypełniać wszystkie zalecenia tylko rządowe. Rząd odpowiada za państwo i obywateli, ma konsultacje z naukowcami, lekarzami itd. Tylko to pozwoli w opanowaniu na obecny czas koronawirusa. Modlić można się tylko we własnym domu, msze, rekolekcje, uroczystości kościelne oglądać tylko w TV i internecie. Jak największe ograniczenie w zgrupowaniach ludzi, najwięcej zmiejsza drogę kropelkową roznoszenia się wirusa, oraz jak największa higiena osobista. Powtórze - żadne modły, modlitwy, msze, procesje, religijne uroczystości itp. nie mają żadnego znaczenia przed pandemią, mogą tylko ją zwiększyć. Odpowiedz Link
a2-a Re: Dobra nowina na dziś 14.03.20, 16:52 Od samodzielnego czytania Bibli raczej nikt wirusem się nie zarazi, a i głupotą jest ignorowanie zawartej w Niej wiedzy. Odpowiedz Link
kociak40 Re: Dobra nowina na dziś 14.03.20, 17:29 "Od samodzielnego czytania Bibli raczej nikt wirusem się nie zarazi, a i głupotą jest ignorowanie zawartej w Niej wiedzy." - a2-2 Ja ostrzegam tylko przed grupowaniem się ludzi i to w każdym miejscu. Biblię można sobie czytać samodzielnie w domu, modlić się ile dusza zapragnie, śpiewać psalmy, odmawiać koronki i różańce, "chodzić" z modlitwą na kolanach, co tylko przyjdzie do głowy. Od tego nie ma w 100% zarażeniem wirusa. Wiedza zawarta w Biblii jest wiedzą ludzką i z ludzkim poziomem ówczesnej wiedzy, sprzed ~3000 lat (ST) - ~2000 lat (NT). Ludzie to napisali i tam zawarli swoje pragnienia, wyobrażenia, oczekiwania itd. Obecnie mamy inny poziom nauki, inne wykształcenie ludzi, inny poziom techniczny, wszystko inne oprócz pragnień i lęku przed śmiercią. Dlatego też zapis biblijny trzeba traktować jako alegorię, jako pewną bajkę dla dorosłych, która dla wielu jest pomocna w zwalczania ich leków i obaw. Człowiek, który nie ma poczucia własnej wartości, możliwości autorytetu u innych, wykorzystuje wiarę religijną, która daje złudzenie uznania. Jeżeli nie u ludzi, to u Boga. To jest mój pogląd w tej sprawie. Odpowiedz Link
a2-a Re: Dobra nowina na dziś 14.03.20, 22:22 Poglądy czasem się zmieniają, tak jak synowi marnotrawnemu w dzisiejszej Ewangelii. Odpowiedz Link
edico Re: Dobra nowina na dziś 15.01.21, 12:26 Jedno z podstawowych praw głupoty mówi: Najczęściej głupi ludzie są pryncypialnie i niezłomnie głupimi - jest im całkiem obojętne to, jakie skutki ich działania przyniosą innym ludziom oraz to, czy sami coś na tym zyskają. Odpowiedz Link
kociak40 Re: Dobra nowina na dziś 15.01.21, 20:32 "Najczęściej głupi ludzie są pryncypialnie i niezłomnie głupimi" - edico I nie wstydzą się swojej głupoty, bo ona jest tak duża, że przesłania im horyzonty myślenia. Odpowiedz Link
kociak40 Re: Dobra nowina na dziś 14.03.20, 16:21 W stopce masz wpis - "Dzielmy się wiarą jak chlebem" - a2-a To świadczy tylko o twojej głupocie. Nie możesz zrozumieć, że światopogląd każdego człowieka jest tylko jego sprawą prywatną. Zależy to od indywidualnej inteligencji, wykształcenia, własnych przemyśleń, odczuć, poglądów. Nie jesteś upoważniony do narzucania swojego poglądu i własnej głupoty innym. Nie życzę sobie abyś swą wiarą dzielił się ze mną, ze mną możesz tylko dzielić się wiedzą, wiedzą rzeczywistą, naukową. Nie bzdurami, bajkami, magią i głupotą. Jak chcesz uczestniczyć na tym forum, pisz tylko w swoim imieniu, pisz o własnym odczuciu, pisz samodzielnie, odpowiadaj na pytania, dyskutuj. "Dobre nowiny" schowaj sobie w buty lub załóż forum - "Tylko dla nawiedzonych religijnie". Tam będziesz miał poklask i zrozumienie. Ludzie inteligentni tam nie będą wchodzić. Tylko dla przypomnienia - nie jestem ateistą, w ścisłym znaczeniu, mam własny swój światopogląd, i tylko pisze we własnym imieniu. Nikogo do niczego nie namawiam. Moja wiedza dotyczy tylko nauki rzeczywistej, niereligijnej. Biblii ST w całości nie czytałem (chociaż taką posiadam) i czytał nie będę, nie jest mi to potrzebne. Odpowiedz Link
a2-a Re: Dobra nowina na dziś 14.03.20, 16:32 Widzisz, nawet o tym jest w Piśmie Świętym, że Ty tak odpowiesz. Odpowiedz Link
kociak40 Re: Dobra nowina na dziś 14.03.20, 17:00 "Widzisz, nawet o tym jest w Piśmie Świętym, że Ty tak odpowiesz." - a2-a Pismo Święte napisali ludzie, od ludzi pochodzi i ich wyobrażenia. Dla mnie nie jest żadnym autorytetem. Nie potrzebuję żadnych pośredników do swojego światopoglądu. Do tego mam własny intelekt, który pozwolił mi na bardzo łatwe ukończenia dwóch wydziałów technicznych Politechniki Warszawskiej, (wydział mechaniczno-konstrukcyjny i wydział mechaniczno-technologiczny). Jestem specjalistą konstruktorem i na codzień korzystam ze swoje zdobytej wiedzy, która mnie nie zawiodła. Niczego więcej nie potrzebuje. Odpowiedz Link
dunajec1 Re: Dobra nowina na dziś 14.03.20, 17:27 Kociak, Ty do niego boskie slowa a on - moja krowa. Gadaj tu z takim. Odpowiedz Link
kociak40 Re: Dobra nowina na dziś 14.03.20, 17:41 "Kociak, Ty do niego boskie slowa a on - moja krowa. Gadaj tu z takim." - dunajec1 Nie każdy piszący na forum jest ptakiem wysokiego lotu. Dunajec1 Nie wiem czy dobrze pamiętam, dawno nie piszesz. Zdaje mi się, że jesteś nie w Polsce. Jeśli tak, napisz co dzieje się aktualnie zagranicą, gdzie jesteś, z tym koronawirusem. Jak ludzie to przyjmuj, jakie ograniczenia już tam są w kontaktach ludzkich itd. Odpowiedz Link
dunajec1 Re: Dobra nowina na dziś 14.03.20, 18:54 Tak, nie mieszkam w Polsce,mieszkam teraz w usa, co tutaj? krotko, zaczyna sie panika, zaczyna brakowac niektorych rzeczy, nooooo, octu na regalach jeszcze nie ma, ale moze?? A ograniczenia? Jak ludzie sami sie o to nie postaraja to nikt ich do tego nie zmusi.Moze byc roznie. Odpowiedz Link
kociak40 Re: Dobra nowina na dziś 14.03.20, 19:41 Dunajec1 Mam kolegę, który na stałe wyjechał z Polski w 1980 roku do USA. To kolega, którego znałem od dzieciństwa. Ożenił się tam, ma własny dom. Mieszka ~70 km od Chicago w takim małym osiedlu domków rodzinnych. Mam z nim kontakt telefoniczny i internetowy. Pisze mi, że ma pewną korzyść z tego koronawirusa. Jego bardzo gadatliwa teściowa (stale się skarżył na to), bardzo przestraszyła się tego wirusa i po domu chodzi tylko w masce. Kolega i jego żona pracują i teściowa boi się ewentualnie od nich zarazić. Nie wychodzi z domu, cały czas chodzi w masce i nie może gadać. Kolega jest szczęśliwy z tego powodu, bo ma ciszę w domu. Odpowiedz Link
a2-a Re: Dobra nowina na dziś 14.03.20, 17:43 kociak40 napisał: > Niczego więcej nie potrzebuje. > > A nie masz potrzeby żyć wiecznie? Odpowiedz Link
kociak40 Re: Dobra nowina na dziś 14.03.20, 19:27 "A nie masz potrzeby żyć wiecznie?" - a2-a To pozostawiam do decyzji Boga, o ile taki jest. O ile jest, to nie może uwzględnić pochwał do siebie od ludzi, nie może być łasy na podlizywanie się ludzkie, to jest niegodne dla Absolutu. Jako człowiek mam obowiązek dążyć do jak największej moralności i etyki w stosunku do innych ludzi i całej przyrody. Ma wykorzystywać dar intelektu w pracy dla innych, przestrzegać Kodeksu Karnego i Cywilnego. Wszystkie różańce, koronki, klepnie modlitw, ceremoniały religijne itd. uważam za poniżanie wielkości Absolutu czyli Boga. Odpowiedz Link
a2-a Re: Dobra nowina na dziś 14.03.20, 22:16 kociak40 napisał: > ... uważam za poniżanie wielkości Absolutu czyli Boga. Najbardziej bolesne dla Boga jest nieposłuszeństwo wobec Niego. Odwrócenie się od Stwórcy można przyrównać do wirusa, który zabija duszę i pozbawia człowieka życia wiecznego. Odpowiedz Link
kociak40 Re: Dobra nowina na dziś 14.03.20, 23:06 "Najbardziej bolesne dla Boga jest nieposłuszeństwo wobec Niego. Odwrócenie się od Stwórcy można przyrównać do wirusa, który zabija duszę i pozbawia człowieka życia wiecznego." - a2-a Ty piszesz za Boga? Piszesz w Jego imieniu, wiesz co lubi, czego nie , tak Go dobrze znasz jak sąsiada za ściany? Wiesz co jest dla Niego bolesne itd. Nie widzisz tylko szczytów własnej głupoty. Na tym zakończmy dyskusję między nami. Zbyt niski poziom intelektualny reprezentujesz do tego forum. Wszelkie swoje dyskusje kieruj do nawiedzonych religijnie, o zbliżonym intelekcie do twojego. Wszedłeś na forum, którego jestem adminem i tylko grzeczność, jako do gościa, pozwoliła mi podyskutować z tobą, ale to jest bez sensu. Już nie zmądrzejesz. Odpowiedz Link
a2-a Re: Dobra nowina na dziś 14.03.20, 23:17 kociak40 napisał: > Ty piszesz za Boga? Piszesz w Jego imieniu, wiesz co lubi, czego nie , tak Go dobrze znasz jak sąsiada za ściany? Wiesz co jest dla Niego bolesne itd. Wiem tylko tyle ile rozumiem z tego co sam Bóg się objawił w Piśmie Świętym. Odpowiedz Link
kociak40 Re: Dobra nowina na dziś 16.03.20, 11:11 "No i dalej -moja krowa." - dunajec1 Wiem o tym, tępoty a2-a już nie można naostrzyć, ale może być to przydatne ewentualnie dla innych, o ile przeczytają. Odpowiedz Link
kociak40 Re: Dobra nowina na dziś 15.03.20, 00:24 "Wiem tylko tyle ile rozumiem z tego co sam Bóg się objawił w Piśmie Świętym." a2-a Pismo Święte było pisane przez różnych ludzi przez ponad 1000 lat. Jest dużo więcej tej pisaniny. Inni ludzie dokonali wyboru i przeredagowywali, Usuwali wersy, dopisywali, zmieniali itd. Od ludzi to pochodzi, nie od Boga. Zakładasz, że Bóg jest analfabetą, musiał wykorzystywać ludzi ponad 1000 lat, bo sam nie mógł tego napisać? Samych tz. Ewangelii do NT było ponad 20. Wyboru dokonał Konstantyn Wielki, cesarz rzymski. Chciał dla ratowania zachodniego cesarstw wprowadzić jedną religię w swoim państwie. Wybrał 5, kazał je przeredagować aby nie było sprzeczności, Mateusza, Marka, Łukasza, Jana i Jakuba. Te imiona są tylko przypisaniem, nie ma dowodów, że ci apostołowie je napisali. Napisane zostały 50 - 100 lat po opisywanych w nich wypadkach z przekazów ustnych. W dość krótkim czasie, już przez powstały Kościół jako instytucja, Ewangelia Jakuba została usunięta i pozostało 4. Nie tak dawno odkryto stare papirusy z Ewangelią Judasza. Jest w bardzo złym stanie technicznym i zajmują się nią odpowiednie naukowe laboratoria. Jak sam widzisz, nasza dyskusja jest niemożliwa, mamy inne, przeciwne sobie, przekonania. Pojawiłeś się na tym forum jako gość, może ktoś inny będzie chciał z tobą tu dyskutować, nie mam nic przeciwko temu. Odpowiedz Link
edico Re: Dobra nowina na dziś 10.12.20, 00:38 A na jutro zmieni się pogoda i w Nowinie (województwo warmińsko-mazurskie) ta pierwsza niespodziewana wiadomość przyniesie zupełnie inną, odmienną lun zaprzeczającą informację, to co wtedy? Ech, religiancie z bożej łaski, kto Cię upoważnił do zabijania nieśmiertelnej duszy? Odpowiedz Link
privus Re: Dobra nowina na dziś 29.12.21, 14:15 Jak sam widzisz, z tej choroby jeszcze nikogo nie uleczył tak, jak nie uleczyły Ciebie z majaczeń pobratymcy religijni na byłych forach katolickich. W przeszłości życie w maglinie zaliczane było do swego rodzaju znamion alkoholizmu bez alkoholu tworzącego nowe światy. Odpowiedz Link
edico Re: Dobra nowina na dziś 01.10.21, 00:32 kociak40 napisał: > W stopce masz wpis - "Dzielmy się wiarą jak chlebem" - a2-a > Jeszcze nie doczytał się w Biblii informacji, że stopka ani nie piecze ani nie dzieli się chlebem Odpowiedz Link
edico Re: Dobra nowina na dziś 10.12.20, 00:20 To widać, słychać i czuć. A koronowirus jak hulał tak hula. Nawet oszołoma nie oszczędził Odpowiedz Link
edico Re: Dobra nowina na dziś 01.02.21, 22:30 a2-a napisał: > Pan Bóg leczy wszystkie choroby: mateusz.pl/czytania/2020/20200314.html > A co z epidemiami? Czy epidemia to nie choroba? Odpowiedz Link
kociak40 Re: Dobra nowina na dziś 01.02.21, 23:09 Pan Bóg jak dobry lekarz specjalista - leczy z pieniędzy. Odpowiedz Link
edico Re: Dobra nowina na dziś 24.09.21, 03:43 a2-a napisał: > Pan Bóg leczy wszystkie choroby: mateusz.pl/czytania/2020/20200314.html > I w związku z tym umierają jedynie źle ci ochrzeczeni? Odpowiedz Link
kociak40 Re: Dobra nowina na dziś 24.09.21, 19:00 "Pan Bóg leczy wszystkie choroby". Jego leczenie jest tak drogie, że mało kogo jest na to stać. Odpowiedz Link
privus Re: Dobra nowina na dziś, ponieważ parafianie... 25.09.21, 13:44 a2-a napisał: > Pan Bóg leczy wszystkie choroby: mateusz.pl/czytania/2020/20200314.html > nie czekając na Boga sami pogonili księdza z kościoła: www.onet.pl/informacje/onetszczecin/nowielin-wierni-nie-chca-proboszcza-duchowny-wydalony/29t6rqt,79cfc278 Odpowiedz Link
snajper55 Re: Dobra nowina na dziś 30.09.21, 21:47 a2-a napisał: > Pan Bóg leczy wszystkie choroby: mateusz.pl/czytania/2020/20200314.html Rozumiem że nie korzystasz z usług lekarzy, tylko czekasz aż twój bóg cię wyleczy? S. Odpowiedz Link
snajper55 Re: Dobra nowina na dziś 02.01.22, 20:32 a2-a napisał: > Pan Bóg leczy wszystkie choroby: mateusz.pl/czytania/2020/20200314.html To skąd te setki tysięcy umierających na covid a wcześniej na dżumę, cholerę, ospę, grypę, gruźlicę i inne choroby? Ja ci odpowiem. Nie może wyleczyć nawet kataru byt, który nie istnieje. Wiedzą to dobrze kapłani wszystkich religii i dbają jedynie o swoje życie doczesne. S. Odpowiedz Link