Dodaj do ulubionych

Prośba o modlitwę

16.07.05, 21:54
Na nielicznych forach katolickich pojawia się mnóstwo wątków z opisem jakiegoś problemu i prośbą, aby jak najwięcej osób modliło się za opisaną osobę. Przykład takiego rozmodlonego forum: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=16182 (Wychowanie w wierze)
Formalnie forum dotyczy wychowania dzieci w (jedynie słusznej) wierze (katolickiej) - kiedyś się udzielałem, ale mnie zabanowali bo wskazałem im różne inne wiary. Ostatnio o wychowaniu jakby mniej, za to popularne są te prośby o modlitwę.
Czy katolik sądzi, że jak 10 osób się pomodli za niego, to jemu będzie łatwiej coś osiągnąć? Co więcej, proszący o modlitwę nawet nie wie kto i kiedy oraz jak się będzie modlił. Ot, rzuca tylko taki tekst, a potem jak cos mu wyjdzie, to oczywiście JEST TO EFEKTEM MODLITW, a jak nie wyjdzie, to znaczy że bóg tak chciał itd itp.

Nie mogę tego zupełnie pojąć. Mamy XXI wiek a tam takie czary-mary odchodzą.
Obserwuj wątek
    • hiperrealizm Nie o czary chodzi 17.07.05, 07:00
      A wsparcie duchowe. Już sama taka prośba potrafi czynić cuda! A gdy przeczyta
      się parę postów wspierajacych to już człowiek czuje się naprawdę dużo lepiej.
      Sama świadomość że gdzieś , ktoś się w naszej intencji modli jest jest ogromnym
      wsparciem!.
      W tym poście pominąłem jednak aspekt boski modlitwy.
      • wanda43 Re: Nie o czary chodzi 17.07.05, 09:35
        Wsparcie duchowe,to dla mnie puste slowa.Mozna komus wspolczuc,czasem tylko
        wysluchac,najlepiej jednak pomoc w konkretny sposob.Udzielic wsparcia
        finansowego,pomoc zalatwic sprawe.
        • abstrakt2003 Re: Nie o czary chodzi 20.07.05, 20:36
          Można też dodać otuchy dobrym słowem.
      • bartosz_kania Re: Nie o czary chodzi 17.07.05, 11:26
        Do dobra, można czuć się lepiej, ale czy to spowoduje, że urzędniczka w ZUSie przyzna rentę, albo że pracodawca zaoferuje posadę?????
      • xy2 Re: Nie o czary chodzi 18.07.05, 02:19
        zmien nicka na hipernawiedzonysmile))
        • hiperrealizm Co ty powiesz! Naprawdę!? 20.07.05, 20:39
          Znam wielu wierzących relalistów io równie wielu niewierzących idealistów.
    • another_story Re: Prośba o modlitwę 17.07.05, 15:54
      To się chyba nazywa myśleniem magicznym.
    • dupek.jak.kazdy.facet Re: Prośba o modlitwę 17.07.05, 23:19
      Ale jak to, modlić się za kogoś? Każdy za siebie niech się modli, a nie za kogoś
      innego. To tak jak niektórzy rodzice mówią bachorowi "zjedz zupkę za mamusię i
      tatusia".
      • kapitan.kirk Re: Prośba o modlitwę 18.07.05, 11:43
        Modlenie się ani niemodlenie nie są obowiązkowe ani zabronione przez prawo.
        Jeżeli zatem nie odczuwasz takiej potrzeby albo - jak dla Wandy - wsparcie
        duchowe jest dla Ciebie pustym słowem, to po co w ogóle ta dyskusja?
        A tak dla ścisłości, według nauki katolickiej, cały czas ktoś się za Ciebie
        modli i nic na to nie poradzisz wink
        Pzdr
        PS Modlenie się wyłącznie za siebie jest jednym z podstawowych kanonów
        satanistów z odłamu Szandora LaVeya big_grin
      • herbarium Re: Prośba o modlitwę 21.07.05, 00:46
        "Jeden drugiego ciężary noście"smile
        Człowiek żyje społecznie. Kościół jest wspólnotą (powinien być w każdym razie).
        A modlitwa za kogoś - to jest powierzanie kogoś innego, o kogo się troszczę,
        Bogu.
        • nick_penis Re: Prośba o modlitwę 21.07.05, 08:51
          herbarium napisała:

> "Jeden drugiego ciężary noście"smile
          > Człowiek żyje społecznie. Kościół jest wspólnotą (powinien być w każdym
          razie).
          >
          > A modlitwa za kogoś - to jest powierzanie kogoś innego, o kogo się troszczę,
          > Bogu.

A modlicie się też za kogoś spoza Waszej "wspólnoty"?
          Podobno jeżeli pacjent przejawia sceptycyzm wobec medykamentu, to ten
          medykament działa gorzej. A co z osobami uczulonymi, jakich wiele na forum? Co
          robić w przypadku wstrząsu anafilaktycznego? Wapno w szybkim wlewie?
          Hydroxyzyna? W jakiej dawce?
          • herbarium Re: Prośba o modlitwę 29.07.05, 23:12
            Problem w tym, że w sumie wszyscy ludzie są w tej naszej wspólnocie, nawet
            jeśli o tym nie wiedzą, jakkolwiek groźnie by to nie zabrzmiałosmile
            A co do uczulonych - najkuteczniejsze będzie okadzenie i odczynienie uroków.
            • 0golone_jajka Re: Prośba o modlitwę 30.07.05, 00:53
              > Problem w tym, że w sumie wszyscy ludzie są w tej naszej wspólnocie, nawet
              > jeśli o tym nie wiedzą, jakkolwiek groźnie by to nie zabrzmiałosmile

Mnie proszę do tego nie mieszać...
    • anzza Re: Prośba o modlitwę 21.07.05, 01:29
      U nas sa koscioly, na których wisi ogloszenie: Zadzwoñ do nas, pomodlimy sie za
      ciebie czy twoich od 6tej do 9tej. Hmmm
    • lizaxo Re: Prośba o modlitwę 27.07.05, 23:07
      Grunt w tym mój drogi , że ty poprostu nie wierzysz.Ale zrozum jeśli ktoś
      uwierzył w Boga mimo iż go nie widzi, to wierzy również w modlitwę.A tak
      tłumacząc Ci na " chłopski rozum" kwestie modlitwy, to wygląda to tak samo jak
      każda jedna prośba. Mianowicie wyobraź sobie , że dziecko prosi bardzo o coś
      ojca. Być może jest to rzecz nie taka prosta do spełnienia i nie wiadomo czy
      ojciec spełni prośbe a jeśli nawet to być może nie prędko.A pomyśl czy nie
      bardziej możliwe , że ojciec spełni ciężką prośbę jeśli zacznie go prosić
      kilkoro dzieci? I tak jest z modlitwą dla wierzących.Dla wielu ludzi wiara jest
      śmieszna , Bóg itd , bo go nie widzą.A dla mnie sztuka uwierzyć w coś czego sie
      nie widzi i dla Boga również , bo czy mógłby być Bogiem gdyby podawał takim
      niedowiarkom wszytko na tacy, dawał dowody swojego istnienia itd. To byłoby
      zbyt proste.Wierzysz np. w miłość, a przeciez namacalnych dowodów na nią nie
      ma , są tylko duchowe .
      • 0golone_jajka Re: Prośba o modlitwę 30.07.05, 11:04
        Ach ta życzeniowość katolików... Setki milionów ludzi modłiło się za papieża. A bóg i tak to olał i go zabił.
        • svistak Re: Prośba o modlitwę 30.07.05, 23:23
          jajek napisal:
          A> bóg i tak to olał i go zabił.
          >

eeeeeeeee chyba laskawie uwolnil od uwielbienia ludzi wink

a propos prosb o modlitwe.opieraja sie na:
          Galacjan 6:1  Bracia, jeśli człowiek zostanie przyłapany na jakimś upadku, wy,
          którzy macie Ducha, poprawiajcie takiego w duchu łagodności, bacząc każdy na
          siebie samego, abyś i ty nie był kuszony.
          2  Jedni drugich brzemiona noście, a tak wypełnicie zakon Chrystusowy.
          3  Jeśli bowiem kto mniema, że jest czymś, będąc niczym, ten samego siebie
          oszukuje.
          4  Każdy zaś niech bada własne postępowanie, a wtedy będzie miał uzasadnienie
          chluby wyłącznie w sobie samym, a nie w porównaniu z drugim.
          5  Albowiem każdy własny ciężar poniesie.

oraz:

Wyjścia 17:11  Jak długo Mojżesz trzymał ręce podniesione do góry, Izrael miał
          przewagę. Gdy zaś ręce opuszczał, miał przewagę Amalekita.
          12  Gdy ręce Mojżesza zdrętwiały, wzięli kamień i położyli pod niego, i usiadł
          na nim. Aaron zaś i Chur podparli jego ręce, jeden z tej, a drugi z tamtej
          strony. W ten sposób aż do zachodu słońca były ręce jego stale wzniesione
          wysoko.
          13  I tak zdołał Jozue pokonać Amalekitów i ich lud ostrzem miecza.

jednak na podstawie wnikliwej lektury Biblii mozna dojsc do wniosku ze Bog jest
          blisko, slyszy kazdego, co wiecej:slucha kazdego bardzo uwaznie i...nachalnosc
          wilomownosci wrecz jest niewskazana.owszem wytrwalosc-tak,ale chyba
          inteligentnej Istocie wystarczy powiedziec wyraznie jeden raz- suwerenny Bog ma
          3 odpowiedzi: 1. TAK smile 2. Poczekaj uncertain 3. Nie! (a to znaczy: Nigdy! i nic tu
          gadaniegadaniegadanie wszystkich, chocby swietych, adwokatow razem wzietych nie
          wskora)...
          ale kogo to obchodzi ze Bog jest suwerenny i robi to co chce i kiedy chce,a
          robi to tak jak On uwaza za stosowne?

s.

• 0golone_jajka Re: Prośba o modlitwę 30.07.05, 23:28
            Dla mnie jest to i śmieszne i tragiczne, że ludzie tak żabrzą o modlitwy w sprawach swoich lub (rzadziej) czyichś. Pełno tego ostatnio zrobiło się na forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=16182 (Wychowanie w wierze).
            Po prostu koncert życzeń. Gdyby tak każdy użytkownik tego forum chiał pomodlic się 5 minut w każdej sprawie, to musiałby kilka godzin na modlitwach dziennie spędzać. Toż to absurd. No bo chyba nie wypada modlić sie 5 sekund?
            • lizaxo Re: Prośba o modlitwę 31.07.05, 10:16
              0golone_jajka napisał:
              że ludzie tak żabrzą o modlitwy w sprawach swoich lub (rzadziej) czyichś

ahaahaha po pierwsze żebrzą a nie żabrzą, po drugie czyiś a nie czyichś.Pracuj
              dużo, dużo z książką zwaną słownikiem ortograficznym smile) Może wtedy skupisz się
              na ortografii, a nie na własnej, pierdołowatej filozofii.Pozdrawiam
              • 0golone_jajka i znów robisz z siebie debilkę 31.07.05, 11:25
                Ej, lizaxo, ty jesteś chyba niezłą debilką! Drugi raz zwracasz uwagę na moje rzekoma błędy ortograficzne, a ich wcale nie ma!!! Literówki oczywiście nie liczę. Powtarzam, zanim zrobisz z siebie idiotkę, weź słownik ortograficzny do ręki i poczytaj. Albo nawet wpisz swoje "ortograficznie poprawne" "czyiś" w googla i zobacz co znajdziesz. A potem wpisz de facto poprawne "czyichś".
                Czekam na wnioski. Mam nadzieję, że jako wzorowa katoliczka nie stchórzysz i nie uciekaniesz, a przeprosisz za obrażanie bliźniego.
                • dupekzoledny Re: i znów robisz z siebie debilkę 31.07.05, 11:55
                  brak argumentów- to łortografii trza pogadać. smutne te KArTOfLE.
                  • dupekzoledny Re: i znów robisz z siebie debilkę 31.07.05, 11:57
                    no a tak po mojemu-bozia widzi wszystko,wie wszystko,jest miłością i
                    sprawiedliwością-to na cholere jeszcze o cóś prosić. bozia sama wszystko
                    doprowadzi do sprawiedliwego rozwiązania. nie musiat jej prosić.
              • bloodysunday99 Re: Prośba o modlitwę 31.07.05, 12:32
                A ja ci prostaczku proponuje zmienic forum na Pedant-Ortografista, a nie sie
                przypier*alac o byle g*wno i pisac nie w temacie.
              • bloodysunday99 Re: Prośba o modlitwę 31.07.05, 12:42
                A tak wogole to znalazlem zrodlo tej fatalnej pomylki w "Przewodniku
                Katolickim - twoj zyciowy przewodnik" - hehe, widocznie kartofle "wierza"
                ze "czyiś" jest poprawniej niz "czyichś". Oto zrodlo -
                (www.przk.pl/przewodnik.php?id_art=1513), pod rozdzialem "I śmieszno, i
                straszno".

Tylko nie zwymiotujcie na klawiature...
                • lizaxo Re: Prośba o modlitwę 31.07.05, 12:59
                  so.pwn.pl/slowo.php?co=czyich%B6
                  Skopiuj żabko ten link i sprawdź sobie, specjalnie się pofatygowałam. A jeśli
                  chodzi o obrażanie, to jak na razie ty obrażasz , wyzywając o idiotów i debili
                  a teraz zamykam jałową dyskusję w tej kwestii. Pozdrawiam smile)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka