Gość: Kubusisko IP: *.n1.isko.net.pl 10.05.09, 19:14 Mam pytanie.Czy był może ktoś z Was w tym akwarium?Ponoć z każdej strony pływają przeróżne zwierzaki,np.ogromna płaszczka,która reaguje na ruchy dzieci...:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: F. Re: Musee Oceanographique w Carthage-Salammbo IP: *.aster.pl 10.05.09, 20:19 Czego to już ci ludzie na tym forum nie wymyślili ... W akwarium nie byłam jeszcze nigdy, ale swoją drogą to zapewne niesamowite uczucie musi być ;) Oczywiście płaszczka reaguje na ruchy dzieci, w szczególności jak się je wrzuci do wody ;) Dla ciekawskich animalsów polecam Park Narodowy Ichkeul, który jest wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturalnego i Przyrodniczego UNESCO. Położony jest na południowym krańcu jeziora Ichkeul. Można tam spotkać ponad 180 gatunków ptaków (to dla ornitologów) oraz wiele interesujących roślin wodnych. Można podziwiać także liczne gatunki ssaków, a zwłaszcza zagrożonego wymarciem bawoła wodnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: don't nick! Re: Musee Oceanographique w Carthage-Salammbo IP: 79.162.176.* 10.05.09, 20:42 Ten Park Narodowy widziałaś/eś na żywo? Tak się składa, że ja tak. Ornitologów może zainteresuje, ale na pewno nie rzuci na kolana. Przeciętnemu turyście nie polecał bym tak gorąco. Zresztą można znaleźć nieco fotek w internecie i wcześniej ocenić, czy na pewno warto tam pojechać... Natomiast Musee Oceanographique nie miałem jeszcze okazji zobaczyć. Informacje na jego temat można znaleźć na tunezyjskiej stronie: www.mes.tn/instm/fr/infrastructure/musee.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F. Re: Musee Oceanographique w Carthage-Salammbo IP: *.aster.pl 10.05.09, 21:17 To widocznie musiało się ostatnimi czasy nieco tam pozmieniać ;) Ostatni raz byłam tam w 2004 roku. Masz rację może to nie jest Biebrzański Park Narodowy, ale w tamtym regionie ciężko o coś lepszego. W końcu o gustach się nie rozmawia. A jak ktoś chce sobie pooglądać ptaszki (przepraszam za ewentualne skojarzenia) to już "gorąco" polecam Islandię ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubusisko Re: Musee Oceanographique w Carthage-Salammbo IP: *.n1.isko.net.pl 10.05.09, 21:26 don't nick!...Dzięki za chociaż taką informację...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubusisko Re: Musee Oceanographique w Carthage-Salammbo IP: *.n1.isko.net.pl 10.05.09, 21:24 Do gościa F...Rozmowa zupełnie jak ze ślepym o kolorach...Nie interesuje się ptaszyskami,tylko właśnie tym akwarium.Weź załóż sobie nowy wątek,to na pewno ktoś się zainteresuje tym tematem... Odpowiedz Link Zgłoś
dorkrzy13 Re: Musee Oceanographique w Carthage-Salammbo 11.05.09, 06:40 Ja byłem w 2008 roku. Wstęp 1 DT. Muzeum znajduje się pomiędzy portami handlowym i wojennym w Kartaginie. Nie jest duże - ma dwie kondygnacje. Na górnej są sale wystawowe gdzie dominuje wysuszone lub zakonserwowane w słoikach ryby i inne stworzonka morskie. Na dolnej kondygnacji znajdują się akwaria z rybami. Płaszczki nie pamiętam (może rok temu jeszcze jej niebyło). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubusisko Re: Musee Oceanographique w Carthage-Salammbo IP: *.n1.isko.net.pl 11.05.09, 19:42 Dzięki Dorkrzy13...Moje dziecko będzie na pewno ucieszone z tego powodu:)Dzięki za informacje. Odpowiedz Link Zgłoś