Dodaj do ulubionych

Sterylizacja

09.04.04, 00:32
Dlaczego w Stanach można się legalnie wystarylizować, a u nas i większości
krajów Europy – nie?
Czy legalna sterylizacja nie rozwiązałaby wielu problemów związanych z
niechcianym macierzyństwem? Jakoś nie widzę wśród ludzkości zainteresowania
tą sprawą – dziwne...
Pozdrawiam
Aga
Obserwuj wątek
    • Gość: Europa... Re: Sterylizacja IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.net.pl 09.04.04, 02:27
      hej,

jestem calkowicie za...Dla mnie to jest paranoja, aby nie moc sie
      wysterylizowac...Nie ma to zadengo wplywu na zdrowie ani na nic innego...Jak
      ktos nie chce miec dzieci, to po co ma sie tym zamartwiac...albo potem te
      adopcje, aborcje itpp....Krzycza, ze aborcja jest zla..., wiec niech pozwola
      sie sterylizowac, to mysle, ze nie bedzie problem az tak duzy z aborcaj i wtedy
      nie ebzdie sie nikogo zabijalo...
      Pozdrwaiam
    • Gość: Monika Re: Sterylizacja IP: *.chello.pl 09.04.04, 17:01
      Też jestem za. Ciekawe dlaczego u nas nie wolno ?
    • julla Re: Sterylizacja 09.04.04, 17:20
      W naszym państwie sterylizację kwalifikuje się jako okaleczenie,
      czyli 'skrzywdzenie' i jako takie jest zabronione.
      Generalnie zakłada się, że wszyscy bez wyjątku marzą o gromadce dzieci i tylko
      w chwili zaćmienia umysłu lub pomroczności mogą zapragnąć sterylizacji:)
      Mam wrażenie, że to rozwiązanie wbrew pozorom miałoby dużą popularność,
      np. wśród małżeństw które mają już wszystkie zaplanowane dzieci.
    • aga_piet Re: Sterylizacja 09.04.04, 20:58
      A może warto by, koleżanki feministki, bardziej rozpropagować ten pomysł.
      Dla kobiet żyjących w stałych związkach polecam namówienie do tego faceta –
      czemu wszystko my?
      Aborcja bardzo dzieli społeczeństwo (dylematy moralne), dlaczego więc nie
      sterylizacja która nikogo nie zabija?
    • kitus_kotus Re: Sterylizacja 10.04.04, 00:25
      jak juz wyzej napisano "pozbawienie zdolnosci plodzenia" jest w kk. polskim
      traktowana na rowni z powaznym okaleczeniem np. ucieciem reki. czy to sluszne -
      moim zdaniem nie - poniewaz moim zdaniem jest to mylenie pojec: nie ma w kk
      np."pozbawienia zdolnosci chwytania czegos" zatem analogicznie w przypadku
      okaleczenia narzadow plciowych skutkujace bezplodnoscia wystarczyloby ogolne
      sformulowanie. ale u nas te jedna ze fizycznych czynnosci czlowieka traktuje
      sie ze szczegolna wrazliwoscia - tak juz nasza polska uroda ze nieplodnosc
      nawet na wlasna prozbe traktuje sie jak patologie - na potepienie, choc na
      szczescie na razie tylko moralne, mozna sie narazic nawet otwarcie mowiac o
      antykoncepcji - ja mialam z tym do czynienia kiedy 2 moje 20-kilkuletnie
      kolezanki - jedna mezatka, druga samotna przekonywaly mnie, ze pigulki
      doprowadza mnie do kalectwa i smierci, a w ogole byly zniesmaczone faktem, ze
      je stosuje i zachecaly do metod naturalnych (a w szczegolnosci do
      wstrzemiezliwosci)
      • Gość: Europa czy syerylizacja faceta jest u nas dopuszczalna? IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.net.pl 11.04.04, 12:11
        pytanie jak wyzej, bo ktos tu pisze, zeby namowic do tego faceta, jakby to bylo
        dozwaolone,w iec pytam..., bo wydaje mi sie to podejrzane..., ze kobiety nie
        moga, a faceci moga...
    • Gość: Nika Re: Sterylizacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.04, 01:16
      Wydaje mi się, że sterylizacja jest całkowicie legalna w większości krajów
      Europy Zachodniej. Niemcy na pewno, Francja, GB...
      • Gość: Nina Re: Sterylizacja IP: *.dip.t-dialin.net 10.04.04, 13:14
        Otoz to!
        Poddalam sie sterylizacji w wieku 36 lat majac juz dwoje dzieci i powiem wam,
        ze to cos najlepszego, co moglo mi sie przytrafic. Zero stresu, jak nigdy udane
        pozycie.
        Podjelam ta decyzje, kiedy zaszlam w ciaze, biorac tabletki. Ciaze srtacilam.
        Dramatu nie bylo, bo nieplanowana i raczej ulge odczulam.
        Nie rozumiem, dlaczego w Polsce kwalifikuje sie to jako przestepstwo.
        • aga_piet Re: Sterylizacja 10.04.04, 19:14
          A w jakim kraju?
          Pozdr
          Aga
          • truskavva wtrace sie, 10.04.04, 21:39
            bo widze po podpisie kompa i sama wiem, bo tam mieszkam, w Niemczech to jest
            mozliwe.
    • Gość: kartel55 Re: Sterylizacja IP: *.wroclaw.mm.pl 11.04.04, 00:15
      A dlaczego nie! Sterylizujcie się; przynajmniej nie będzie dzieci, które
      MUSIAŁYBY być Waszymi dziećmi...
      • Gość: Jaśmina Re: Sterylizacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.04, 22:04
        Hej!
        Założyłam kiedyś o tym wątek na forum kobieta. Dowiedziałam się, że ten temat
        jest w Polsce prawie tabu bo katolicyzm uważa sterylizację za ciężki grzech.
        Uzasanienia nie pamiętam, jest jakieś mętne. Myślę że sterylizacja jest też nie
        w smak koncernom farmaceutycznym produkującym środki anty.
        • Gość: Shemreolin Re: Sterylizacja IP: 62.89.110.* 13.04.04, 09:50
          Uważam, ze sterylizacja powinna być legalna, szczególnie na wsi, gdzie kobieta
          w komplentej biedzie rodzi kolejne dziecko. Nie rozumiem dlaczego taka kobieta
          nie może poddac sie zabiegowi. Przeciez niektóre pary mają juz po kilka a nawet
          kilkanaścioro dzieci. Kobiety w mieście moga używać środków antykoncepcyjnych,
          zabezpieczać się, ale na wsi nadal panuje pogląd, że to jest "bezbożne" i tak
          nie wolno. A wydaje mi się, ze większość kobiet z chęcia by sie na cos takiego
          zgodziły... chociaz pewnie w tajemnicy przed otoczeniem a nawet własnym mężem...
          • Gość: mika Re: Sterylizacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.04, 22:53
            popieram Shemreolina. Czytałam niedawno o rodzinie majacej 15 dzieci 9słownie:
            piętnaścioro) . Ani kobieta ani mezczyzna nie maja juz ocohoty na nastepne (o
            mozlwiosci samodzielnego wyzywienia takiej gromadki w ogole nie mowiac), ale
            jako katolicy tylko modla sie do Boga zeby pozwolil na troche chociaz
            odpoczac... Przeciez dla nich sterylizacja to blogoslawienstwo.
    • dokowski Jak to: nie można się legalnie wysterylizować? 13.04.04, 09:50
      aga_piet napisała:

> Dlaczego w Stanach można się legalnie wystarylizować, a u nas i większości
      > krajów Europy – nie?

Jeżeli jakiś prywatny szpital wykonałby taką usługę, to zająłby się tym
      prokurator? Jak brzmi stosowny paragraf?
      • aga_piet Re: Jak to: nie można się legalnie wysterylizować 13.04.04, 22:04
        Jest ponoć paragraf, że kto kogo pozbawia zdolności płodzenia podlega karze...
        coś tam w tym stylu pitu pitu. Myślę że można to zrobić ale nielegalnie. Jeden
        z kolejnych absurdów, zwłaszcza gdy będzie się można legalnie wyskrobać.
        Wyskrobać – legalne okaleczenie i pozbawienie życia; sterylizacja – okaleczenie
        nielegalne? No ludzie, gdzie tu sens?
        I chodzi mi o sterylizację jako przemyślaną decyzję osoby posiadającej już
        troje dzieci, a nie jak jakiś buc zasugerował – pozbawienie się płodności ot
        tak.
        Pozdrawiam
        Aga
        • dokowski A więc czekamy 14.04.04, 02:12
          aga_piet napisała:

> Jest ponoć paragraf, że kto kogo pozbawia zdolności płodzenia
          > podlega karze...

Może ktoś potwierdzi (gdzie jest ten paragraf) lub zaprzeczy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka