Gość: Papaja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 16:51 Co my[licie na temat Dnia kobiet(przeciwna), wiem jest [wito hipokrytów któzy dj kobiecie ten kwiatek holera raz w roku a kiedy indziej same wiecie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ilo10 Re: Dzien kobiet 15.02.05, 19:51 ja jestem za. dobry chociaż jeden dzień w niektórych przypadkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dobry Re: Dzien kobiet IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.05, 20:44 Naucz się pisać. W tym forum wszystkie feministki do dziewczynki które udają dorosłe a gdy już wydorośleją i poczują jak smakuje dawanie d... to im przejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
gotlama Re: Dzien kobiet 01.03.05, 23:33 "Obchodzimy - ku chwale Ojczyzny jeden Dzień Kobiet - cały rok meżczyzny" (nie ja to wymyśliła, a jakiś szowinistyczny wieprzek - Sztaudynger mu było;) Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Dzien kobiet 01.03.05, 23:47 Dostaję kwiaty z okazji rozmaitych i bez okazji niekiedy. Dzień Kobiet może być, mnie nie szkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Dzien kobiet 02.03.05, 11:56 jestem za. Dniem Kobiet, oczywiście :) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
krytyk2 Re: Dzien kobiet 02.03.05, 17:29 Gdybym byl kobietą istnienie takiego dnia drazniłoby mnie.Faktycznie sugeruje potrzebę dowartosciowania kogoś ,kto na co dzień nie jest odpowiednio traktowany.Analogie do Dnia Nauczyciela ,Pocztowca ,Hutnika i innych są chybione ,bo jedna z dwóch istniejących na tym świecie płci zasluguje na powazniejsze potraktowanie ,niz wydzielenie jednego dnia w roku Odpowiedz Link Zgłoś
dziejas Re: Dzien kobiet 07.03.05, 14:31 imienin i urodzin tez nie obchodzisz? a jezeli juz to tylko po to zeby prezenty dostac? bo przeciez nie jest ci milo kiedy inni o tobie pamietaja. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
gotlama Re: Dzien kobiet 02.03.05, 21:54 Byle reszta roku należała do mężczyzn ;) ? Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Dzien kobiet 03.03.05, 07:26 skąd u Ciebie tak niecne podejrzenia? ;) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
gotlama Re: Dzien kobiet 06.03.05, 21:56 To nie podejrzenia ( nie lubie podglądactwa) To czysta eksperiencja ;) Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Dzien kobiet 07.03.05, 12:04 ależ wrecz przeciwnie. To własnie do kobiet cały rok należy :) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
gotlama Re: Dzien kobiet 08.03.05, 22:10 "chciałabym, chciała..." Aby ta twoja wizja w połowie się spełniła ;D (ale nie więcej bo zaraz by jacyć sufrażyści podjęli walkę o równouprawnienie) Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Dzien kobiet 09.03.05, 09:02 ależ to prawda :) tyle tylko, ze kobiety nie chcą tego widzieć :) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuziek Re: Dzien kobiet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.05, 20:46 glupie swieto, ale co zrobic. nie chce zeby mojej niuni bylo przykro, ze wszystkie dostaly a ona nie, eh kobiety ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ulaula2 Re: Dzien kobiet 03.03.05, 22:09 jestem kobietą i jestem pozytywnie nastawiona do 8 marca!i jest mi bardzo przyjemnie,kiedy dostaje tego dnia kwiaty!a co do hipokrytów,co niby tak tylko od święta tego badylka rzucą,a w inne dni to...(sami wiemy co(?)) -to,tak sobie myśle,że w takim razie nie jest jeszcze z nimi aż tak źle skoro pofatygowali sie po tego przykładowego tulipana!ale przecież nie sami wredni,męscy,szowinistyczni hipokryci na tym świecie,i może istnieje grupa kobiet, która usłyszy tego dnia miłe życzenia od szczerych facetów,którzy naprawdę naszej płci dobrze życzą! :)) pozdrawiam :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Dzien kobiet IP: *.flatrate.dk 06.03.05, 21:00 Mieszkam w Danii od 18 -tu lat. Zadnemu Dunczykowi nie przyjdzie na mysl by kupowac w tym dniu paniom kwiatki, bo tu 8 marca jest obchodzony jako Miedzynarodowy Dzien Walki Kobiet, walki kobiet o rownouprawnienie. Ciekawe: kim byl ten, ktory wymyslil, zeby dzien 8 marca byl w Polsce dniem swieta kobiet, to chyba cecha calego bylego obozu komunistycznego? To chyba zrobiono, by kobiety z obozu socjalistycznego nie dolaczyly do reszty swiata. W Danii widze jak przypomina sie o tym dniu,ale nigdy jako o swiecie kobiet. Podkresla sie m.in. ze kobiety sa wciaz dyskryminowane jesli chodzi o poziom plac. Odpowiedz Link Zgłoś
ulaula2 Re: Dzien kobiet 06.03.05, 22:30 i bardzo dobrze,ze się podobne kwestie podkreśla w Danii (czy gdziekolwiek indziej),ale co do przeszłości tego święta to radze przeczytać coś z zakresu historii,może to wybije z głowy wszystkim przeciwnikom obchodzenia 8 marca,argument wiążący to ,,święto,, z komunizmem. Bo to jest doprawdy śmieszne,biorąc pod uwagę fakt, że jego genezy można się doszukać już w czasach starożytnego Rzymu, kiedy to w pierwszym tygodniu marca obchodzono Matronalia, święto związane z początkiem nowego roku, macierzyństwem i płodnością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Dzien kobiet IP: *.flatrate.dk 07.03.05, 08:46 <<Matronalia Święto ku czci Junony, małżonki Jupitera, matki Marsa, według tradycji miała wydać na świat boga wojny właśnie 1 marca. Według starego kalendarza 1 marca (nazwa miesiąca od imienia Marsa) rozpoczynał się nowy rok, również pora rozpoczęcia prac polowych. Tego dnia Junonie, boskiemu uosobieniu cnót żony, matki i niewiasty odprawiano uroczyste pochody, składano dary w świątyni i w świętym gaju na Eskwilinie. Ołtarze dymiły się od kadzideł. Bogini ofiarowywano krowę. Posągi ozdabiano kwiatami i wełnianymi wstążkami. Tego dnia przez miasto przechodziła specjalna procesja niesiono święte tarcze. Saliowie, opiekunowie tarcz boga Marsa w specjalnym tańcu i śpiewie czcili boga wojny (jest ich 12, od ilości tarcz; pierwsza, ofiarowana Numie przez Marsa była jedna ale sporządzono jej 11 wiernych kopii). Wiosna jest początkiem nowego sezonu wypraw wojennych. Tańce i śpiew Bractwa Saliów trwał cały miesiąc. A tego dnia czyszczono broń, odbywały się wyścigi rydwanów. Matronalia są świętem zwłaszcza mężatek i dziewic. Tego dnia mężowie obdarowywali żony drobnymi upominkami, spełniali ich życzenia. W święcie mogły brać udział również niewolnice i za przykładem Saturnalia panie domu, usługiwały swym niewolnicom przy stole. W święcie pierwotnie nie mogły brać udziału kobiety parające się prostytucją, pod koniec republiki ten zakaz został złagodzony, a później zniesiony.>> <<Dzień Kobiet wymyśliły uczestniczki II Międzynarodowej Konferencji Socjalistycznej Kobiet w Kopenhadze w 1910 roku. Pomysł przypisuje się Klarze Zetkin, przywódczyni socjalistycznego ruchu kobiet. Już w starożytnym Rzymie w pierwszym tygodniu marca obchodzono tak zwane "Matronalia", czyli święto macierzyństwa i płodności. Jednak geneza Dnia Kobiet nie sięga tak daleko, a związana jest raczej ze strajkami robotnic w obronie praw socjalnych oraz walką angielskich sufrażystek o polityczne prawa kobiet. Po raz pierwszy Dzień Kobiet obchodzono w kapitalistycznych Stanach Zjednoczonych w 1909 roku. Dwa lata później zwyczaj przywędrował do Europy, najpierw do Austrii i Danii, potem do Niemiec i Szwajcarii. Datę 8 marca przyjęto w 1922 roku ma pamiątkę fali marcowych strajków kobiecych w Sankt Petersburgu w 1917 roku.>> Tak wyglada historia w wielkim skrocie. Czyli Matronalia to 1 marzec i skladanie holdu kobietom – jeden dzien jako plasterek, ktory mial dac zapomniec przez reszte czyli 355 dni „innego traktowania”- a jakiego traktowania to juz sobie sama odpowiesz. A na zachodzie Europy jest 8 marca obchodzony jako Miedzynarodowy Dzien Walki Kobiet ( o rownouprawnienie) – a nie dzien skladania holdu kobietom jednym zdechlym gozdzikiem. Dlaczego wiec oboz komunistyczny w slad za Matronaliami nie skladal holdu kobietom 1 marca a dopiero 8 ? A pognanie kobiet do fabryk i na traktory, rownoczesnie nie wynagradzajac ich tak samo, nie przygotowujac mezczyzn do dzielenia obowiazkow domowych, nie przygotowujac prawnego zabezpieczenia kobiet, bylo tym piekielnie cudownym sposobem mezczyzn na tzw. „rownouprawnienie” kobiet. Dolozyc im tyle pracy i obowiazkow , by nie mialy czasu ani sily na pomyslenie o sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
wampirka-salem Re: Dzien kobiet 07.03.05, 13:48 Jeśli ludzie (ludzie:/) myślą że jest to coś jak "wynagrodzenie" za to że żyje się nam jak coś w stylu "Kura Domowa" to jestem przeciwna... Odpowiedz Link Zgłoś
wampirka-salem Re: Dzien kobiet 07.03.05, 13:48 Jeśli ludzie (ludzie:/) myślą że jest to coś jak "wynagrodzenie" za to że żyje się nam jak coś w stylu "Kura Domowa" to jestem przeciwna... Odpowiedz Link Zgłoś