Dodaj do ulubionych

Partia Nowoczesnych Kobiet

16.05.05, 19:13
Czy gdyby powstała taka partia, byłybyście koleżanki skłonne do niej wstąpić?
Jaki musialaby miec charakter? I co miałoby być najważniejszymi punktami
programu politycznego?
c
Obserwuj wątek
    • kocia_noga Re: Partia Nowoczesnych Kobiet 16.05.05, 19:47
      Tak , zechciałabym wstąpić ,gdyby miała centrolewicowy charakter , a co do
      programu ...niech się rozmarzę...
    • Gość: Johnny Kalesony Re: Partia Nowoczesnych Kobiet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 19:56
      Gombrowiczowska pani Młodziakowa już taką założyła w "Ferdydurke".
      Rzeczywiście, było to bardzo zabawne. Spoglądając na cały feminizm dochodzę do
      wniosku, że Gombrowicz miał całkowitą rację pisząc o "gębie".

Pozdrawiam
      I't all right Maaama!!!
      (Co ja będę wam pisać - po prostu Król ...)
      • cherryhill Re: Partia Nowoczesnych Kobiet 16.05.05, 20:30
        Johnny, to była fikcja i wymyslona przez lekko niedostosowanego literata a
        wspomnij tylko ile partii i jakich zafundowali nam wielcy politycy w realu
        a wracając do partii
        Ja mam poglądy liberalne jesli chodzi o gospodarkę, a nie wiem jak liberalna
        godpodarka maże isc w parze z lewicowyni pogladami na sfere społeczną
        c
        • Gość: bezdenny Re: Partia Nowoczesnych Kobiet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 22:45
          cherryhill napisała:

> Ja mam poglądy liberalne jesli chodzi o gospodarkę, a nie wiem jak liberalna
          > godpodarka maże isc w parze z lewicowyni pogladami na sfere społeczną
          > c

To duzy problem. Niesty ale to sie wyklucza. Rodzina to podstawa. jedna z
          najsilniejszych motywacji. jak rozwalić rodzinę to sypie sie gospodarka. Był
          taki jeden co o tym pisał i nobla dostał. ponadto nie da się oddzielic wolności
          od odpowiedzialności.
          • cherryhill Re: Partia Nowoczesnych Kobiet 16.05.05, 22:59
            Gość portalu: bezdenny napisał(a):
            > To duzy problem. Niesty ale to sie wyklucza. Rodzina to podstawa. jedna z
            > najsilniejszych motywacji. jak rozwalić rodzinę to sypie sie gospodarka. Był
            > taki jeden co o tym pisał i nobla dostał. ponadto nie da się oddzielic
            wolności od odpowiedzialności.

z tego co pamiętam ideologia lewicowa w Polsce przed 1980 męwila o rodzinie
            jako podstawowej komórce i brała ja pod ochronę
            A gdzie zależnosć miedzy rodziną a gospodarką jest jakies bezpośrednie
            przelozenie?
            Nie znam tego noblisty, kto zacz?
            No i jeszcze koncowa piękna teza bezdennego !
            Coż miałes na myśli ?
            Co to ma wspólnego z lewicą?
            c
            BTW mam poglądy liberalne w kwestii wolności osobistych tez!
            c

• Gość: trevik Re: Partia Nowoczesnych Kobiet IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.05.05, 23:34
              > BTW mam poglądy liberalne w kwestii wolności osobistych tez!

Jesli podtrzymujesz swoje tezy z dyskusji, ktorej urywek przytocze, to zapewniam
              Cie, ze nie masz liberalnych pogladow w kwestii wolnosci osobistej - wybiorcze
              traktowanie wolnosci osobistej nie jest potwierdzeniem a zaprzeczeniem bycia
              zwolennikiem owej.

"(trevik napisal)
              > Jesli natomiast chodzi o podteksty erotyczne w reklamie, to trudno go nie
              > okreslac w kategoriach seksizmu, jesli wystepuje w niej tylko jeden bohater. Z
              > tym, ze to, co denerwuje feministki nie jest seksizm w reklamach a to, ze w
              > reklamach z podtekstem erotycznym kierowanych do mezczyzn wystepuje kobieta.

(na co cherryhill mu odpowiedziala)
              ja uwazam ze jesli ta kobieta bedzie w nich mieć możność uzewnętrzniac swoje
              potrzeby i nie byc pokazywana jedynie jako obiekt służący meżczyznom, to
              dlaczego nie?"

• cherryhill Re: Partia Nowoczesnych Kobiet 17.05.05, 00:25
                Gość portalu: trevik napisał(a):

> > ja uwazam ze jesli ta kobieta bedzie w nich mieć możność uzewnętrzniac swoje
                > potrzeby i nie byc pokazywana jedynie jako obiekt służący meżczyznom, to
                > dlaczego nie?"
                >
                Po pierwsze to ciesze sie ze jestes bo juz myślalam ze przeniosłeś sie na forum
                prowdziwych mezczyzn

A po drugie nie widze w moich wypowiedziach sprzecznosci
                jak wolnosc to wolnośc dla wszystkich, dlaczego kobieta ma być cicha pokorna i
                cnotliwa?
                jak jest ulegla i pokorna to kobieca, ale zaraz "ofiara", jak jest swiadoma
                swojej kobiecości i dostępna seksualnie to pociagająca , ale jak zostanie
                zgwłacona to sama sobie winna?
                ciagle pokutuje duch wiktorianski a tu XXI wiek
                c
                • Gość: trevik Re: Partia Nowoczesnych Kobiet IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.05.05, 12:14
                  > jak wolnosc to wolnośc dla wszystkich, dlaczego kobieta ma być cicha pokorna i
                  > cnotliwa?

Czy w tej reklamie byla cicha, pokorna i cnotliwa kobieta?

> ale jak zostanie zgwłacona to sama sobie winna?

Nie, ale jesli bedzie dodatkowo prowokujaca w stosunku do pijanych facetow na
                  dyskotece na wsi, to sama sie bedzie prosila o klopoty. Jak ja tym facetom
                  naublizalbym to tez moglbym skonczyc ze sztacheta w plecach i tez nie bylbym sam
                  sobie winny.
                  • cherryhill Re: Partia Nowoczesnych Kobiet 17.05.05, 14:05

> Nie, ale jesli bedzie dodatkowo prowokujaca w stosunku do pijanych facetow na
                    > dyskotece na wsi, to sama sie bedzie prosila o klopoty. Jak ja tym facetom
                    > naublizalbym to tez moglbym skonczyc ze sztacheta w plecach i tez nie bylbym
                    sam
                    > sobie winny.

tylko róznica jest taka że ty bys oberwał jak bys naublizal a kobieta za to jak
                    wygląda, no chyba chcesz powiedziec ze kobieta samym wyglądem ubliza facetom

takie mam zdanie i na dodatek je popieram ;)
                    c
                    • Gość: trevik Re: Partia Nowoczesnych Kobiet IP: *.dip.t-dialin.net 17.05.05, 14:48
                      Czy strojem? Mozna sobie wyobrazic stroj, ktory bedzie prowokacyjny, ale w
                      dzisiejszych czasach raczej nie miesci sie w tym rozsadnie krotka sukienka (gdy
                      wprowadzano mini bylo to jednak celowe prowokowanie). Chodzi o calosc zachowania
                      - nie bede tutaj pisal wywodow, jak i kiedy dziewczyna moze byc prowokujaca, bo
                      to chyba wszyscy rozumieja. To chodzi o rozroznienie winy definiowanej prawem
                      karnym i tzw. zdrowy rozsadek.

Wg. prawa np. moge wejsc jako na przejscie dla pieszych kiedy mi sie podoba, bo
                      i tak mam tam pierwszenstwo nad samochodami (w Polsce bylo takie kuriozum jak
                      "wtargniecie na przejscie", chyba juz teraz tego nie ma), ale rozsadne to nie
                      bedzie. I co z tego, ze mam prawo?
        • kocia_noga Re: Partia Nowoczesnych Kobiet 17.05.05, 12:14
          cherryhill napisała:

> Johnny, to była fikcja i wymyslona przez lekko niedostosowanego literata a
          > wspomnij tylko ile partii i jakich zafundowali nam wielcy politycy w realu
          > a wracając do partii
          > Ja mam poglądy liberalne jesli chodzi o gospodarkę, a nie wiem jak liberalna
          > godpodarka maże isc w parze z lewicowyni pogladami na sfere społeczną
          > c

Te p[ojęcia "liberalne" , "lewica" , prawica" , centrum" , sa bardzo mętne i
          względne. Użyłam tego słowa z braku lepszych etykietek.
    • ojciec_purchawka Re: Partia Nowoczesnych Kobiet 16.05.05, 20:40
      Opamiętajcie się kobiety! Pomyślcie o Maryi! Jeszcze nie jest za późno!
      Z Panem Bogiem.
      • cherryhill Re: Partia Nowoczesnych Kobiet 16.05.05, 20:48
        ojciec_purchawka napisał:

> Opamiętajcie się kobiety! Pomyślcie o Maryi! Jeszcze nie jest za późno!
        > Z Panem Bogiem.

mie juz może zbawic tylko rock and roll
        i Elvis the King
        c
      • rydzyk.tadeusz Re: Partia Nowoczesnych Kobiet 16.05.05, 20:58
        A może z Panią Bozią?
    • ell.a Re: Partia Nowoczesnych Kobiet 17.05.05, 14:52
      Wstąpiłabym gdyby ta partia nie forsowała postulatów aborcji i eutanazji oraz
      przywilejów dla homoseksualistów. A walczyła o prawa do równego traktowania w
      społeczeństwie dla obu płci.
      pzdr
      • Gość: trevik Re: Partia Nowoczesnych Kobiet IP: *.dip.t-dialin.net 17.05.05, 15:02
        Przeciez w nazwie partii stoi "nowoczesnych" - jak chcesz pogodzic
        "nowoczesnosc" i brak postulowania liberalizacji przepisow antyaborcyjnych?

Gruss, T.

PS: Aby nie bylo, ze znow tylko krytykuje - wyrazam pelne uznanie za nazwe. Ta
        nazwa partii bylaby bardzo wyrazista w dzisiejszych czasach (a na brak
        wyrazistych nazw partii cierpimy w Polsce okropnie) okreslajac jednoznacznie
        cele partii a jedyna partia jaka widze w polskim sejmie, ktora mialaby rownie
        adekwatna nazwe to Polskie Stronnictwo Ludowe.
      • cherryhill Re: Partia Nowoczesnych Kobiet 17.05.05, 15:22
        ell.a napisała:

> Wstąpiłabym gdyby ta partia nie forsowała postulatów aborcji i eutanazji oraz
        > przywilejów dla homoseksualistów. A walczyła o prawa do równego traktowania w
        > społeczeństwie dla obu płci.
        > pzdr
        jak słusznie zauwżył tevik nazwa zobowiązuje
        a poza tym my byśmy dązyły do prawa do aborcji skorzystanie z niego to kwestia
        sumienia kazdej osoby, co do eutanazji- mam uczucia ambiwalentne i nie chce sie
        teraz wypowiadac, natomiast jesli chodzi o osoby o preferencjach
        homoseksualnych ( wolę tak nazywac bo to nie etykietuje) to partia bylaby za
        ich prawami do zawiazywania zwiazkow. Czy nie uwazasz ze to krzywdzace i
        niesprawiedliwe ze wieloletnie pary jednopłciowe nie maja prawa do
        dziedziczenia mimo że dorobek jest wspolny, to takze kwestia opieki i innych
        przywilejów które daje zwiazek małzenski,
        ja to widze jako hipokryzje w stosunku do nich, z jednej strony zarzuca sie
        promiskuityzm i powierzchowne nietrwale zwiazki a z drugiej sie utrudnia ich
        zalegalizowanie
        c
        • Gość: jozef k. Re: Partia Nowoczesnych Kobiet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 16:06
          nie zapominajmy ze celem partii politycznej nie jest sztuczne ksztaltowanie
          obyczajowosci obywateli ale przede wszystkim zajecie sie kwestia gospodarki
          panstwa. przeforsowanie ustaw o aborcji, eutanazji czy zalegalizowanie zwiazkow
          homoseksualnych wiele by nie zmienilo (jedynie aborcja jest istotnym problemem
          a reszta przecietnego kowalskiego nie dotyczy). taka partia nie mialaby wiec
          racji bytu ze wzgledu na brak jakiegikolwiek programu politycznego a w
          najlepszym wypadku ze wzgledu na brak poparcia w konserwatywnym spoleczenstwie.
          uff
          • cherryhill Re: Partia Nowoczesnych Kobiet 17.05.05, 16:43
            Gość portalu: jozef k. napisał(a):

> nie zapominajmy ze celem partii politycznej nie jest sztuczne ksztaltowanie
            > obyczajowosci obywateli ale przede wszystkim zajecie sie kwestia gospodarki
            > panstwa.
            taka partia nie mialaby wiec
            > racji bytu ze wzgledu na brak jakiegikolwiek programu politycznego a w
            > najlepszym wypadku ze wzgledu na brak poparcia w konserwatywnym
            spoleczenstwie.
            >
            program gospodarczy liberalny, to było na samym poczatku
            czyli mniej panstwa w panstwie
            likwidacja wszelkich agend rzadowyych
            w rękach panstwa policja, wojsko
            reszta pod zarząd samorzadów tylko to co konieczne
            zliwidowanie połowy sejmu i calego senatu
            podatek 1 liniowy 15% góra ...
            c

• Gość: Johnny Kalesony Re: Partia Nowoczesnych Kobiet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 17:04
              cherryhill napisała:

> program gospodarczy liberalny, to było na samym poczatku
              > czyli mniej panstwa w panstwie
              > likwidacja wszelkich agend rzadowyych
              > w rękach panstwa policja, wojsko
              > reszta pod zarząd samorzadów tylko to co konieczne
              > zliwidowanie połowy sejmu i calego senatu
              > podatek 1 liniowy 15% góra ...

Prawdziwy miód na moje republikańskie serce ...
              Miejmy nadzieję, że Donald Kaczor wygra wybory i powróci kapitalistyczna
              normalność z lat 90', kiedy kraj aż kipiał od inicjatywy, zmian, energii
              działania. Jakie to były piękne czasy ...

Pozdrawiam
              Wróćmy naaad jeziora!!!
              (Czerwone Gitary)
              • cherryhill Re: Partia Nowoczesnych Kobiet 17.05.05, 18:19
                Gość portalu: Johnny Kalesony napisał(a):

> cherryhill napisała:
                > Miejmy nadzieję, że Donald Kaczor wygra wybory i powróci kapitalistyczna
                > normalność z lat 90', kiedy kraj aż kipiał od inicjatywy, zmian, energii
                > działania. Jakie to były piękne czasy ...
                podpadl mi bo nie odcina od feminizmu
                a moglo być tak pięknie...
                c
                Spal żolte kormorany... żólte kormorany spal
                Szczepanik i lata 60
                • cherryhill Re: Partia Nowoczesnych Kobiet 17.05.05, 18:24
                  cherryhill napisała:

> Gość portalu: Johnny Kalesony napisał(a):
                  >
                  > > cherryhill napisała:
                  > > Miejmy nadzieję, że Donald Kaczor wygra wybory i powróci kapitalistyczna
                  > > normalność z lat 90', kiedy kraj aż kipiał od inicjatywy, zmian, energii
                  > > działania. Jakie to były piękne czasy ...
                  > podpadl mi bo nie odcina od feminizmu
                  > a moglo być tak pięknie...
                  > c
                  > Spal żolte kormorany... żólte kormorany spal
                  > Szczepanik i lata 60
                  oczywiscie chodziło mi że Donald SIE odcina od feminizmu
                  c

• kot_behemot8 Re: Partia Nowoczesnych Kobiet 17.05.05, 20:09
                > Prawdziwy miód na moje republikańskie serce ...
                > Miejmy nadzieję, że Donald Kaczor wygra wybory i powróci kapitalistyczna
                > normalność z lat 90', kiedy kraj aż kipiał od inicjatywy, zmian, energii
                > działania. Jakie to były piękne czasy ...

Kaczor liberałem??? Pozwól, że się zaśmieję;)
                Jest nawet taki kawał:
                Janosik z Pyzdrą siedzą w jaskini i liczą dutki. Pyzdra mówi:
                Jak my mamy zabierać bogatym a rozdawać biednym, to do jakiej my partii
                należymy – do SLD czy do PiS?
                • Gość: trevik Re: Partia Nowoczesnych Kobiet IP: *.dip.t-dialin.net 17.05.05, 20:21
                  Sorry, ze sie wtrace, ale Johny chyba pisal cos o Donaldzie.
            • Gość: trevik Re: Partia Nowoczesnych Kobiet IP: *.dip.t-dialin.net 17.05.05, 17:18
              Dla partii kobiet pewne kroki bylyby ryzykowne. Wezmy ogolny zarys: zmniejszenie
              wydatkow - normalnie realizuje sie to poprzez ciecia w administracji.

Np. w polskich urzedach i administracji panuje zdrowy przerost zatrudnienia;
              okolo 3 razy wiecej urzednikow przypada w polsce niz w Niemczech (ku uciesze
              gawiedzi okreslanych w Polsce jako biurokratyczne) na taka sama ilosc obywateli.
              Aby wprowadzic ciecia podatkowe, trzeba m.in. zwolnic kupe ludzi z urzedow. Tak
              sie wydaje, ze przewaznie w urzedach pracuja kobiety (nie mam danych pod reka o
              rozkladzie zatrudnienia), jak wiec maja byc one zwolennikami Twojej parti skoro
              ta partia m.in. obieca im wylot z roboty?
              • cherryhill Re: Partia Nowoczesnych Kobiet 17.05.05, 18:16

jak wiec maja byc one zwolennikami Twojej parti skoro
                > ta partia m.in. obieca im wylot z roboty?

znajdą prace w innych sektorach, jak sie polikwiduje niepotrzebne ministerstwa
                to męzczyźni tez straca prace, wogóle będą koszty, ale nie ma wyjścia
                tu akurat dobro nas wszystkich czyli dobra kondycja gospodarki jest nadrzedna.
                Jesli sie bedzie rozwijać bez kul u nogi to pojawią sie nowe inwestcje.
                A tak wogole to byloby dobrze wspierac mlodych ludzi i zachecac do ksztalcenia
                się , bo kapitał z zachodu juz zaczyna nas omijac i leci prosto na Ukraine czy
                do Rosji. Nasza szansa to przekonac obecne w Polsce koncerny żeby polską kadrę
                jako lepiej znającą realia rosyjskie niż np. belgowie czy holendrzy delegowac
                na rubieze.
                c

• Gość: trevik Re: Partia Nowoczesnych Kobiet IP: *.dip.t-dialin.net 17.05.05, 18:44
                  Mnie nie musisz przekonywac do odbiurokratyzowania panstwa, bo ja o tym wiem
                  jakie sa plusy i minusy (jestem gospodarczym liberalem, ale nie ekstremista) -
                  ja chcialem sie dowiedziec, jak chcesz to przekazac tym kobietom,
                  ktore straca prace ?

Problemem wszelkich gospodarczych liberalow w kwestii dotarcia do wyborcy zawsze
                  jest i bedzie inercja w gospodarczych dzialaniach - minusy przychodza zaraz po
                  wprowadzeniu w zyciu ustaw, plusy czesto wiele lat pozniej i nigdy nie bedzie
                  latwo przekonac ludzi, ze na kilka lat maja miec gorzej, aby pozniej bylo lepiej.
                  Do tego wyskocza jeszcze ci spece od walki klas (a z tymi jest zwiazana
                  wiekszosc feministek) i juz masz swoja partie pogrzebaja - z Nowoczesnej Partii
                  Kobiet zrobisz partie kanapowa w ktorej bedzie zasiadac pare kobiet sukcesu a
                  ktora nie bedzie miala zadnego poparcia (albo znikome) na dole.

Zobacz na wyniki ostatnich wyborow do sejmu wsrod partii politycznych i rozklad
                  elektoratu wzgl. plci (ostatnio taki czytalem). Wiekszosc partii jest mniej
                  wiecej rowno rozlozona glosami obu plci (choc jest prawie w kazdym przypadku
                  niewielka przewaga ilosci elektoratu meskiego nad kobiecym), tylko dwie partie z
                  tego szeregu w Polsce sie wylamuja: jest to LPR i UP. LPR ma nieznaczna nadwyzke
                  glosow kobiet niz mezczyzn (przy zalozeniu, ze mniej wiecej tyle samo kobiet, co
                  mezczyzn uczestniczy w wyborach - to ostatnie jest bardzo wyrownane do zdajsie
                  ulamka procenta liczac do ilosci ogolu), ale Unia Pracy ma miazdzace
                  dysproporcje na korzysc glosow kobiet - z calego kobiecego elektoratu na
                  czlonkow UP glosowalo w ostatnich wyborach 7% ogolu, z mezczyzn okolo 1%. To
                  ostatnie tez tlumaczy, dlaczego ta partia jest tak bardzo feministyczna i skora
                  do zalatwiania interesesow niektorych kobiet interesami reszty - bez mezczyzn ta
                  partia odczulaby niewielka fluktuacje zmiany popularnosci, bez kobiet znika z
                  parlamentu do poziomu z ktorym nawet nikt nie chcialby sie liczyc w zadnej
                  koalicji i dalej dziala ta sama zasada co u reszty politykow polegajaca na
                  wchodzeniu wlasnemu elektoratowi do d.

Czekam wiec na to, co zaczniesz proponowac kobietom, jak bedziesz przekonywac i
                  dlaczego mialoby to byc bardziej skuteczne od wizji panstwa proponowanej przez UP...
                  • cherryhill Re: Partia Nowoczesnych Kobiet 17.05.05, 18:47
                    najgorsze to że nie chca o tym gadac ;(
                    c
                  • Gość: jozef k. Re: Partia Nowoczesnych Kobiet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 23:04

> Problemem wszelkich gospodarczych liberalow w kwestii dotarcia do wyborcy
                    zawsz
                    > e
                    > jest i bedzie inercja w gospodarczych dzialaniach - minusy przychodza zaraz po
                    > wprowadzeniu w zyciu ustaw, plusy czesto wiele lat pozniej i nigdy nie bedzie
                    > latwo przekonac ludzi, ze na kilka lat maja miec gorzej, aby pozniej bylo
                    lepie
                    > j.

sek w tym ze ludzi nie przekonasz
                    polacy niestety nie potrafia uczyc sie na wlasnych bledach. co 4 lata
                    popelniaja ten sam blad ufajac populistom. prowadzi to do ujednolicenia
                    podejcia politykow do wyborcy: wszyscy obecuja ze gdy dojda do wladzy rozprawia
                    sie z ubostwem korupcja itp. ci nieliczni ktorzy faktycznie za priorytet
                    uwazaja poprawe sytuacji spoleczenstwa a nie wlasnego bytu zmuszeni sa rowniez
                    do krycia swego programu pod maska populizmu. wniosek z tego prosty ze losami
                    naszego panstwa rzadzi niestety przypadek :)
                    • Gość: trevik Re: Partia Nowoczesnych Kobiet IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.05.05, 23:09
                      Dlatego w wiekszosci europejskich (i nie tylko) panstw partie dziela sie w
                      pierwszym przyblizeniu na populistyczne i nieparlamentarne.
            • Gość: jozef k. Re: Partia Nowoczesnych Kobiet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 22:40
              i o to wlasnie chodzi!!! cherryhill na prezydentowa ;)
              • kr_kap Re: Partia Nowoczesnych Kobiet 17.05.05, 23:19
                Prezydentkę, jeśli już :). Prezydentowa to żona prezydenta.
              • cherryhill Re: Partia Nowoczesnych Kobiet 18.05.05, 00:05
                Gość portalu: jozef k. napisał(a):

> i o to wlasnie chodzi!!! cherryhill na prezydentowa ;)
                zastanowię sie ;)))
                c
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka