20.11.05, 01:14
jednym z efektow rozwoju cwilizacji (na zyczenie podam inne) jest mala
dzietnosc. Skoro spada umieralnosc, nie trzeba rodzic dzieci za duzo. nie
trzeba tez traktowac dzieci jako zabezp. na starosc, bo sa sa renty.
Rola pantwa jest mala.
Obserwuj wątek
    • kocia_noga Re: dzietnosc 20.11.05, 09:23
      Witaj ggigus! Oczywiście , że społeczeństwa kierują się uniwersalnymi
      zasadami , a nie spiskiem gejówżydówmasonówfeministek .
    • bleman Re: dzietnosc 20.11.05, 11:52
      Ale nawet jak by sie srednia wieku wydluzyla do 100 lat to i tak mniej niz 2,1
      dziecko na kobiete spowoduje spadek populacji.

Spadek dzietnosci moze byc przejsiowym trendem ale nie moze byc zjawiskiem zbyt
      dlugofalowym bo to oznaczalo by tylko...wymieranie tej bogatej cywilizacje i
      wypieranie jej przez biedniejsze i bardziej prymitywne.

Inaczej decydowanie sie na mala liczbe dzieci jest niczym innym jak decyzja za
      samodestrukcja wlasnej grupy.(podobnie np. preferowanie chlopcow w indiach).
    • bis_to_ja Re: dzietnosc 20.11.05, 13:39
      i w tym cała tragedia
      starzejące się społeczeństwa będą zdane na siebie samych (tych starych)
      renty z nieba się nie biorą
      jeżeli będzie dużo starców do obdzielenia to siłą rzeczy renta/emerytura
      będzie stosunkowo mniejsza

podsumowując: czeka nas starość biedna, samotna.
    • feel_good_inc Re: dzietnosc 20.11.05, 14:45
      ggigus napisała:
      > jednym z efektow rozwoju cwilizacji (na zyczenie podam inne) jest mala
      > dzietnosc. Skoro spada umieralnosc, nie trzeba rodzic dzieci za duzo. nie
      > trzeba tez traktowac dzieci jako zabezp. na starosc, bo sa sa renty.

Ta? A kto na tych staruchów pracować będzie? 90% pensji do ZUSu, żeby z jednego pracującego 4 emerytów wykarmić? Tzw. "społeczeństwa wysoko rozwinięte" jadą teraz na pracy biednych imigrantów, z którymi na dodatek nie chcą się za bardzo asymilować (i na odwrót). Co z tego wynika? Przykład był we Francji :D

> Rola pantwa jest mala.

Zależy, w jakim ustroju. W socjalizmach pokroju Francji i Niemiec jest duża.
    • zlotoslanos Re: dzietnosc 20.11.05, 14:58
      Poza tym,lepsza niska emerytura niż bezrobotne dzieci na utrzymaniu.
      • evita_duarte Re: dzietnosc 20.11.05, 18:27
        zlotoslanos napisała:

> Poza tym,lepsza niska emerytura niż bezrobotne dzieci na utrzymaniu.

Ot co!!!
        • bleman Re: dzietnosc 20.11.05, 18:30
          Ale w momecie wycofywania sie pracownikow z rynku, ilosc bezrobotnych ebdzie
          malala(coraz wiecej osob bedzie musialo pracowac na coraz wieksza grupe emerytow).
          • evita_duarte Re: dzietnosc 20.11.05, 19:14
            bleman napisał:

> Ale w momecie wycofywania sie pracownikow z rynku, ilosc bezrobotnych ebdzie
            > malala(coraz wiecej osob bedzie musialo pracowac na coraz wieksza grupe
            emeryto
            > w).

Blemanku po to sa te drugie i trzecie filary, zebys sam odkladal na wlasna
            emeryture. Jak ktos tego nie robi to jego problem.
            • feel_good_inc Niestety, póki co to II i III filar... 20.11.05, 19:30
              evita_duarte napisała:
              > Blemanku po to sa te drugie i trzecie filary, zebys sam odkladal na wlasna
              > emeryture. Jak ktos tego nie robi to jego problem.

...to czysta fikcja. Poczytaj sobie o tym, ile ZUS zalega funduszom emerytalnym.
              • evita_duarte Re: Niestety, póki co to II i III filar... 20.11.05, 20:15
                feel_good_inc napisał:

> evita_duarte napisała:
                > > Blemanku po to sa te drugie i trzecie filary, zebys sam odkladal na wlasn
                > a
                > > emeryture. Jak ktos tego nie robi to jego problem.
                >
                > ...to czysta fikcja. Poczytaj sobie o tym, ile ZUS zalega funduszom
                emerytalnym
                > .
                >

Tak naprawde to nie mam o tym zielonego pojecia. Nie pracuje w Polsce wiec na
                niczym nie odkladam. Zusowi tez nie daje. Wkurzylabym sie jakby Zus mnie
                okradal...
                • feel_good_inc Re: Niestety, póki co to II i III filar... 20.11.05, 20:16
                  evita_duarte napisała:
                  > Tak naprawde to nie mam o tym zielonego pojecia. Nie pracuje w Polsce wiec na
                  > niczym nie odkladam. Zusowi tez nie daje. Wkurzylabym sie jakby Zus mnie
                  > okradal...

No to jesteś w lepszej sytuacji.
                  • evita_duarte Re: Niestety, póki co to II i III filar... 20.11.05, 20:18
                    feel_good_inc napisał:

> evita_duarte napisała:
                    > > Tak naprawde to nie mam o tym zielonego pojecia. Nie pracuje w Polsce wie
                    > c na
                    > > niczym nie odkladam. Zusowi tez nie daje. Wkurzylabym sie jakby Zus mnie
                    > > okradal...
                    >
                    > No to jesteś w lepszej sytuacji.

Lepszej albo i nie. Wiesz wolalabym, zeby jednak w Polsce bylo lepiej, bo
                    kiedys bedzie czas wracac.
                    >
                    • feel_good_inc Re: Niestety, póki co to II i III filar... 20.11.05, 20:21
                      evita_duarte napisała:
                      > Lepszej albo i nie. Wiesz wolalabym, zeby jednak w Polsce bylo lepiej, bo
                      > kiedys bedzie czas wracac.

Nie trzeba było wyjeżdżać i na obcego emeryta pracować ;)
                      • evita_duarte Re: Niestety, póki co to II i III filar... 20.11.05, 20:24
                        feel_good_inc napisał:

> evita_duarte napisała:
                        > > Lepszej albo i nie. Wiesz wolalabym, zeby jednak w Polsce bylo lepiej, bo
                        >
                        > > kiedys bedzie czas wracac.
                        >
                        > Nie trzeba było wyjeżdżać i na obcego emeryta pracować ;)

AAA tam. Nie na obcego tylko na siebie tez. Nawet jak wroce to moge emeryture
                        pobierac... Podatki place.
                        >
    • kocia_noga Dzietnośc kobiet 21.11.05, 11:08
      Czytam sobie raport
      0,1198717,wiadomosci.html
      i teraz już wiem wszystko. Otóż dzietnośc jest kobiet.To kobiety mają dzieci.
      Dlatego nie chcą , jesli są odpowiedzialne , miec ich więcej , to jasne.I to
      sa te "przemiany światopoglądowe " u kobiet.
    • robert_32 Re: dzietnosc 21.11.05, 11:26
      Renty i emerytury to jest wykorzystywanie rodzin wielodzietnych. Rodzice, którzy
      wychowali np. 3 lub 4 dzieci bez problemów poradziliby sobie bez rent i
      emerytur. Bezdzietni mieliby bardzo ciężko. Wg mnie emerytury i renty to
      sztuczny przepływ pieniędzy z rodzin wielodzietnych do osób bezdzietnych.
      • krolewna_angina Re: dzietnosc 22.11.05, 08:51
        > Renty i emerytury to jest wykorzystywanie rodzin wielodzietnych. Rodzice,
        którz
        > y
        > wychowali np. 3 lub 4 dzieci bez problemów poradziliby sobie bez rent i
        > emerytur.

W świecie idealnym z pewnością. W świecie realnym wystarczy przejść się do
        pierwszego lepszego domu opieki czy domu starców by przekonać się jak wygląda
        ta "pomoc" dorosłych dzieci dla starych rodziców.

Bezdzietni mieliby bardzo ciężko. Wg mnie emerytury i renty to
        > sztuczny przepływ pieniędzy z rodzin wielodzietnych do osób bezdzietnych.

Natomiast darmowe szkoły i leczenie dzieci to sztuczny przepływ pieniędzy z
        rodzin bezdzietnych do wielodzietnych. Ponadto ciekawi mnie jak w tej twojej
        filozofii opresji wielodzietnych przez wrednych bezdzietnych wygląda kwestia
        składek zus które ludzie płacą na swoją przyszłą emeryturę. Powiedzmy ktoś
        płaci przez 40 lat kilkaset złotych miesięcznie, umiera w wieku 70 lat po 5
        pobierania emerytury 1000 zł i twoim zdaniem to on kogoś wykorzystuje? Chętnie
        wysłucham bliższych wyjaśnień...
    • skp110 Bredzisz 22.11.05, 20:58
      >dzieci jako zabezp. na starosc, bo sa sa renty

masz szanse nie dostać emeytury bo nie będzie komu na nią zarobić
      • krolewna_angina Re: Bredzisz 23.11.05, 09:48
        Ty tez bredzisz (skoro już tacy jesteśmy "kulturalni") bo na emeryturę każdy
        rozsądny człowiek składa sobie sam - wiadomo, ze zus mu jej nie zapewni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka