Dodaj do ulubionych

Znowu stereotypy !! ;-)

16.02.06, 17:50
praca.gazeta.pl/gazetapraca/1,67728,3032865.html
Obserwuj wątek
    • bleman Naszczescie ja wole programowanie ;-) 16.02.06, 17:52
      "Ale uwaga! Według Moss nie można wszystkich informatyków brać na jedno kopyto.
      Należy rozróżnić programistów od tych, którzy zajmują się sprzętem komputerowym:
      - Ci pierwsi, np. projektanci stron WWW czy graficy komputerowi, potrafią
      ubierać się stylowo, bo to bardziej artyści niż umysły ścisłe - mówi. Inaczej
      jest z drugą grupą, do której zaliczają się np. serwisanci sprzętu komputerowego
      i pracownicy działów help desk w firmach. - To oni wciągnęli branżę IT na szczyt
      rankingu "najgorzej ubranych"."

:))))
    • zlotoslanos Re: Znowu stereotypy !! ;-) 16.02.06, 17:52
      cieknie im z nosa ... hehe nam nie?
    • micra Re: Znowu stereotypy !! ;-) 16.02.06, 19:22
      to akurat prawda, ale opis "informatyk" pasuje do tak dużej ilości zawodów, że
      można tu zmieścić masę ludzi.

Nie schlebiaj sobie, bo p. Moss myśli o grafikach komputerowych i projektantach
      witryn, a programiści choć czyści nie spodobają jej się również jako zarośnięci,
      w nie najnowszych (krój, trendy) strojach.

Mnie na samym początku pracy w branży poczęstowano wizytą idealnie ubranych
      super pachnących dwóch gogusiów z IBMa, którzy merytorycznie byli poniżej
      wyobrażalnego poziomu. Później też miałem takie przygody. 99% osób z branży IT
      nie stosuje się do standardów stroju, który przypadłby do gustu p. Moss. Co do
      dziwnie pachnących to nie ma reguły.
      • pavvka Re: Znowu stereotypy !! ;-) 16.02.06, 19:30
        No, u mnie na uczelni rzeczywiście przy wchodzeniu do pracowni komputerowej dla
        informatyków nos wykręcało na drugą stronę. Chyba coś w tym jest.
        • kot_behemot8 Re: Znowu stereotypy !! ;-) 16.02.06, 19:34
          Ale im nie mycia brakuje, tylko wietrzenia. Znam takiego co jak usiądzie to
          klawiatury z rąk nie wypuści przez 24h. Potem coś na ząb, krótkie spanko,
          szybka kąpiel i znowu 24h. Po paru latach chłopak zatęchł niczym babcine futro
          na pawlaczu;)
          • pavvka Re: Znowu stereotypy !! ;-) 16.02.06, 19:35
            Trzeba go było czasem naftaliną posypać.
            • pavvka Re: Znowu stereotypy !! ;-) 16.02.06, 19:36
              Ale tym co przesiadywali w pracowni zdecydowanie brakowało też mycia.
          • bleman eee tylko 24 godziny ? pfff ;-) "miętczak" 16.02.06, 19:35

• kot_behemot8 Re: eee tylko 24 godziny ? pfff ;-) "miętczak" 16.02.06, 20:34
              A ty kiedy się ostatni raz wietrzyłes:))
      • bleman Re: Znowu stereotypy !! ;-) 16.02.06, 19:34
        A mozna wiedziec czym sie konkretnie zajmujesz ?

Później też miałem takie przygody. 99% osób z branży IT
        > nie stosuje się do standardów stroju, który przypadłby do gustu p. Moss. Co do
        > dziwnie pachnących to nie ma reguły.

Ja sie zdecydowanie nie stosuje :)
        • micra Re: Znowu stereotypy !! ;-) 16.02.06, 20:08
          no właśnie i później ktoś z białych kołnierzyków kręci nosem, że jak to, długie
          włosy? nie ogolony? bez krawata? to nic, że ktoś jest czysty i pracuje w takim
          stroju, który mu odpowiada - nic to, dla wielu szefów jest to obelgą jak się
          "informatycy" ubierają.

A programistki (w końcu to FF) ubierają się całkiem ładnie :), a pracownice
          działów HelpDesk są pachnące.
        • micra a'propos włosów 16.02.06, 20:14
          teraz akurat szkolenia w jednej z największych firm ubezpieczeniowych w Polsce
          prowadził człowiek z dredami na głowie, w stroju mocno swobodnym i nikt mu z
          tych powodów żadnych wstrętów nie robi.

Co ciekawe zauważyłem u kilku osób dbających o strój mocniej niż inni
          "informatycy" złote łańcuchy na szyjach, sygnety... szerokich karków i ogolonych
          głów nie mieli. Jest jeden bezwłosy, ale u niego przy okazji chyba całe ciało
          jest pokryte tatuażami - a przynajmniej górne jego partie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka