Dodaj do ulubionych

nowa akcja - "Kocham, nie biję"

17.10.06, 19:25
U nas w Częstochówce już wiszą billboardy. Szkoda, że akcja zawęża się tylko
do dzieci: pod spodem jest podpis "Społeczna kampania przeciwdziałania
przemocy wobec dzieci" czy jakoś tak. Dopisek zbyteczny, przecież "Kocham, nie
biję" dotyczy wszystkich.
Obserwuj wątek
    • tad9 a dlaczego nie - "Kocham, WIĘC biję"? 17.10.06, 19:34
      Kwestię tzw. "przemocy w rodzinie" otacza cały zastęp tabu, tymczasem
      pozawerbalne sposoby komunikcji są czymś normalnym w naturze. Czas chyba
      odczarować pewne sprawy!
      • turbomini Re: a dlaczego nie - "Kocham, WIĘC biję"? 17.10.06, 19:36
        Wow, niech żyje paralingwistyka, co?
      • bitch.with.a.brain Re: a dlaczego nie - "Kocham, WIĘC biję"? 17.10.06, 20:01
        Proponuje od razu zjadać noworodki,w końcu to też występuje w naturze.
      • pavvka Re: a dlaczego nie - "Kocham, WIĘC biję"? 18.10.06, 15:48
        Masz szczęście, Tadziu, że na tym forum mało kto Cię kocha.
    • takete_malouma Re: nowa akcja - "Kocham, nie biję" 17.10.06, 19:43
      turbomini napisała:

> U nas w Częstochówce już wiszą billboardy. Szkoda, że akcja zawęża
      > się tylko do dzieci: pod spodem jest podpis "Społeczna kampania
      > przeciwdziałania przemocy wobec dzieci" czy jakoś tak. Dopisek
      > zbyteczny, przecież "Kocham, nie biję" dotyczy wszystkich.

U nas w Warszawce ju od dawna wiszą. Dobrze, że na plakacie nie tylko mężczyzna ("= oprawca"), ale również kobieta. Źle natomiast, że dziewczynka, ale nie chłopiec. Że "dziewczynek się nie bije", to mi już zakarbowano w przedszkolu ćwierć wieku temu, do tego plakaty niepotrzebne, dziękuję uprzejmie.
      • turbomini Re: nowa akcja - "Kocham, nie biję" 17.10.06, 20:04
        Ooo, a myślałam, że różne plakaty wiszą (jak to w kampaniach społecznych), ale
        skoro w Warszawce jeden jest, to w Częstochówce jeden tym bardziej.
      • hirondelle123 Re: nowa akcja - "Kocham, nie biję" 18.10.06, 08:47
        Tak się zastanwiam co byś skrytykował gdyby na plakacie był chłopczyk.
        Pewno mężczyzna miałby nie taki wyraz twarzy jak trzeba albo kobieta byłaby za
        wysoka (za niska)
      • pavvka Re: nowa akcja - "Kocham, nie biję" 18.10.06, 09:02
        Ja się spodziewam, że tych plakatów będzie więcej różnych, i chłopcy też się
        pojawią. Chyba, że nie są w stanie znaleźć więcej rodziców chętnych do
        publicznego przyznania się, że nie biją swoich pociech...
        • takete_malouma Re: nowa akcja - "Kocham, nie biję" 18.10.06, 12:19
          > Ja się spodziewam, że tych plakatów będzie więcej różnych, i chłopcy
          > też się pojawią.

Czy to może ty się niedawno spodziewałeś, że oprócz plakatów o kobietach, które myślą o niejednym, będzie "więcej różnych"? Miłego spodziewania...

• pavvka Re: nowa akcja - "Kocham, nie biję" 18.10.06, 12:23
            Nie spodziewałem się.

A akurat Ty, jeśli nawet nie myślisz, to przynajmniej piszesz zawsze o jednym :-
            )
          • turbomini Re: nowa akcja - "Kocham, nie biję" 18.10.06, 15:46
            Nie, słońce, to nie pavvka, to również byłam ja :).
      • pavvka Re: nowa akcja - "Kocham, nie biję" 18.10.06, 12:27
        Tak się zastanawiam... czy odsetek chłopców bitych przez rodziców jest znacząco
        wyższy niż dziewczynek? Były jakieś badania na ten temat?
        • kocia_noga Re: nowa akcja - "Kocham, nie biję" 18.10.06, 15:00
          pavvka napisał:

> Tak się zastanawiam... czy odsetek chłopców bitych przez rodziców jest
          znacząco
          >
          > wyższy niż dziewczynek? Były jakieś badania na ten temat?

Ciekawa jestem też.Moim zdaniem chłopcy są częściej bici niż dziewczynki.
          • pavvka Re: nowa akcja - "Kocham, nie biję" 18.10.06, 15:15
            Ale myślisz, że są rodzice, którzy uważają, że co do zasady chłopaków należy
            bić, a dziewczynki nie? Czy że dziewczynki rzadziej stwarzają sytuacje
            sprzyjające biciu?
            • kocia_noga Re: nowa akcja - "Kocham, nie biję" 18.10.06, 15:23
              pavvka napisał:

> Ale myślisz, że są rodzice, którzy uważają, że co do zasady chłopaków należy
              > bić, a dziewczynki nie? Czy że dziewczynki rzadziej stwarzają sytuacje
              > sprzyjające biciu?

Nie wiem, szczerze mówiąz dopiero teraz się zaczynam nad tym zastanawiać.
              Mój ojciec, który był człowiekiem na ogół łagodnym i kulturalnym bił okrutnie
              mojego brata, a nas, dziewczynki bardzo rzadko i na polecenie matki ( w moich
              czasach to była dość częsta praktyka - matka siedząca w domu "przy dzieciach" i
              strasząca ojca pasem, kiedy wróci z pracy).
              Chłopców , tak myslę, traktuje się w sposób bardziej szorstki ale też daje się
              im do zrozumienia,że powinni nie być tacy grzeczni jak dziewczynki.
              A więc może jest tak,że dziewczynki tresuje się na "grzeczność" unikając
              bicia,a chłopców wychowuje się częściej w tresurze na
              ukierunkowaną "niegrzeczność" - tzn mają być niegrzeczni, ale w sposób
              spodziewany pzrez rodziców.Ale to takie moje wstępne ble ble.
              • turbomini Re: nowa akcja - "Kocham, nie biję" 18.10.06, 15:50
                Chyba masz rację.
              • bri Re: nowa akcja - "Kocham, nie biję" 18.10.06, 16:23
                Moja mama nas dziewczyni (mnie i moją o rok młodszą siostrę) biła częściej niż
                brata. On się urodził cztery lata po nas i jako jedyny syneczek było mu wolno
                znacznie więcej niż nam.

Zresztą co nam było wolno miało niewielkie znaczenie bo mama biła jak sama
                miała zły humor i ją wkurzałyśmy. Jak miała dobry to wiele nam uchodziło na
                sucho.
                • mordaruda Re: nowa akcja - "Kocham, nie biję" 19.10.06, 09:41
                  Wydaje mi się, ze to nie jest kwestia wieku czy kolejności chronologicznej. U nas byłam ja, brat i dwie siostry i było tak samo. Kiedyś dopiero urodzenie syna nobilitowało kobietę, dawało jej uznanie w oczach teściowej np, i to gdzies ciagle pokutuje. Gdy jeszcze nie wiedzilismy, ze bedziemy mieli syna i mąż mówił, ze bardzo chce córkę i na pewno będzie córka, to większość patrzyła na niego jak na wariata. Przeciez facet by byc mężczyzna powinien spłodzić syna itd... Natomiast nie bardzo rozumiem, skąd wynika własnie ten podział, ciagle często spotykany, matka bije córki, ojciec synów.
            • takete_malouma Re: nowa akcja - "Kocham, nie biję" 19.10.06, 09:23
              pavvka napisał:

> Ale myślisz, że są rodzice, którzy uważają, że co do zasady
              > chłopaków należy bić, a dziewczynki nie? Czy że dziewczynki
              > rzadziej stwarzają sytuacje sprzyjające biciu?

A czy kobiety są częściej gwałcone, bo "stwarzają sytuacje sprzyjające"?
              • takete_malouma Re: nowa akcja - "Kocham, nie biję" 19.10.06, 09:26
                takete_malouma napisał:

> pavvka napisał:
                >
                > > Ale myślisz, że są rodzice, którzy uważają, że co do zasady
                > > chłopaków należy bić, a dziewczynki nie? Czy że dziewczynki
                > > rzadziej stwarzają sytuacje sprzyjające biciu?
                >
                > A czy kobiety są częściej gwałcone, bo "stwarzają sytuacje sprzyjające"?

Sores, nie sczaiłem ironii! :)
        • takete_malouma Re: nowa akcja - "Kocham, nie biję" 19.10.06, 10:27
          pavvka napisał:

> Tak się zastanawiam... czy odsetek chłopców bitych przez rodziców
          > jest znacząco wyższy niż dziewczynek? Były jakieś badania na ten
          > temat?

Szukam. Na razie mam tyle:

www.vulcan.edu.pl/eid/archiwum/1998/01/dziecko.html
          "Przemocy ze strony rodziców częściej doświadczają chłopcy aniżeli dziewczynki. Stosowanie przez rodziców kar fizycznych jest dla dziecka modelem agresywnego zachowania się."

www.wortal.malbork.pl/prace/494.doc
          "Przemocy ze strony rodziców częściej doznają chłopcy 66%, dziewczęta 61%. Co więcej chłopcy poddawani są przemocy fizycznej o większym natężeniu; częściej bici są pięścią, kopani, stosuje się wobec nich broń (broń palną, noże)."

www.ipz.edu.pl/index.php?dz=czytelnia&op=opis&id=51
          "Płeć młodzieży jest czynnikiem różnicującycm w doświadczaniu przez nią różnych form przemocy. Dziewczęta istotnie częściej doświadczają wyzwisk, przekleństw, są szrpane, potrząsa się nimi lub spotyka je spoliczkowanie. Chłopcy częściej niż dziewczęta są bici, lub rodzice grożą im solidnym laniem."
          • takete_malouma ATTN Pavvka 23.10.06, 22:57
            Rozumiem, że podane przeze mnie linki cię przekonały, skoro przez cztery dni nie podjąłeś z nimi dyskusji? A może zadałeś pytanie ot tak, w próżnię?
            • pavvka Re: ATTN Pavvka 24.10.06, 07:38
              Zadałem pytanie żeby uzyskać odpowiedż, nie mając z góry założonej tezy. Z
              braku kontrargumentów zaakceptowałem odpowiedź.
              • takete_malouma Re: ATTN Pavvka 24.10.06, 17:27
                pavvka napisał:

> Zadałem pytanie żeby uzyskać odpowiedż, nie mając z góry założonej tezy. Z
                > braku kontrargumentów zaakceptowałem odpowiedź.

Czy akceptujesz również konsekwencje, np. takie, że wobec wyraźnie większej wiktymizacji chłopców plakat z dziewczynką należy uznać za tworzenie (mniejsza o to, czy umyślne) fałszywej świadomości?
                • pavvka Re: ATTN Pavvka 24.10.06, 17:47
                  Nie. Ja w ogóle nie zwróciłem uwagi na fakt, że dziecko było dziewczynką.
                  • takete_malouma Re: ATTN Pavvka 25.10.06, 13:33
                    pavvka napisał:

> Nie. Ja w ogóle nie zwróciłem uwagi na fakt, że dziecko było dziewczynką.

Stop, szkoda.
                    • pavvka Re: ATTN Pavvka 25.10.06, 13:37
                      Mi jakoś nie szkoda. Rozumując tak jak Ty, można by też powiedzieć, że ponieważ
                      dziecko na plakacie było białe, autorzy akcji nie walczą z biciem czarnoskórych
                      dzieci.
                      • takete_malouma Re: ATTN Pavvka 25.10.06, 14:02
                        pavvka napisał:

> Mi jakoś nie szkoda. Rozumując tak jak Ty, można by też
                        > powiedzieć, że ponieważ dziecko na plakacie było białe,
                        > autorzy akcji nie walczą z biciem czarnoskórych dzieci.

... zwłaszcza, gdyby na WSZYSTKICH plakatach były białe dzieci. Niestety, na WSZYSTKICH plakatach na temat "dzieciństwo bez przemocy", jakie widziałem w ostatnich latach w Polsce, były same dziewczynki - ani jednego chłopca. Jedna akcja nawet wydrukowała trzy różne plakaty - same dziewczynki, w grupach po dwie, trzy. Znajdź mi jednego sprawiedliwego, to się odczepię.
                        • takete_malouma Re: ATTN Pavvka 25.10.06, 14:03

> ... zwłaszcza, gdyby na WSZYSTKICH plakatach były białe dzieci.

... a rzecz miała miejsce gdzieś, gdzie jest liczna ciemnoskóra mniejszość czy wręcz większość.
                        • pavvka Re: ATTN Pavvka 25.10.06, 14:03
                          I wszystkie były białe... Seksizm i rasizm w jednym :-O
                          • takete_malouma Re: ATTN Pavvka 25.10.06, 14:11
                            > I wszystkie były białe... Seksizm i rasizm w jednym :-O

Gdyby rzecz miała miejsce w Nowym Orleanie, byłby to seksizm i rasizm w jednym. Ponieważ rzecz miała miejsce w Polsce, nie jest to rasizm, ale seksizm jak najbardziej. Twoje stwierdzenie, że "równie dobrze można powiedzieć", jest zwyczajnie fałszywe: zarzut seksizmu jest zasadny, rasizmu zaś - w polskim kontekście demograficznym - naciągany.
                        • pavvka Re: ATTN Pavvka 25.10.06, 14:05
                          Polecam stronę akcji: www.kochamniebije.pl/
                          • takete_malouma Re: ATTN Pavvka 25.10.06, 14:10
                            pavvka napisał:

> Polecam stronę akcji: www.kochamniebije.pl/

Plakaty Pavvka, plakaty proszę.
                            • pavvka Re: ATTN Pavvka 25.10.06, 14:13
                              Sorry, nie jestem plakacistą
                              • takete_malouma Re: ATTN Pavvka 25.10.06, 14:59
                                pavvka napisał:

> Sorry, nie jestem plakacistą

- I co? Zaśpiewałaś?
                                - Nie jestem śpiewaczką!

;-)
    • pavvka Re: nowa akcja - "Kocham, nie biję" 17.10.06, 20:55
      turbomini napisała:

> Szkoda, że akcja zawęża się tylko
      > do dzieci: pod spodem jest podpis "Społeczna kampania przeciwdziałania
      > przemocy wobec dzieci" czy jakoś tak. Dopisek zbyteczny, przecież "Kocham, nie
      > biję" dotyczy wszystkich.

To, że inne rodzaje bicia (np. bicie żony) są złe, ludzie już zrozumieli,
      natomiast większość społeczeństwa ciągle wierzy, że własne dzieci bije się dla
      ich dobra.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka