turbomini 10.11.06, 15:41 Polecam lekturkę artykułu. Tak się szerzą stereotypy kulturowe moi państwo. www.gazetawyborcza.pl/1,75477,3727315.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kocia_noga Re: Różnice kulturowe 10.11.06, 15:53 Jakby mi groziło 10 lat odsiadki to nie takie rzeczy bym wygadywała. Odpowiedz Link Zgłoś
turbomini Re: Różnice kulturowe 10.11.06, 16:14 kocia_noga napisała: > Jakby mi groziło 10 lat odsiadki to nie takie rzeczy bym wygadywała. A swoją drogą te 10 lat odsiadki to niezły jazz. Jestem za wprowadzeniem tego do naszego prawa :). Odpowiedz Link Zgłoś
turbomini Re: To wiem już w co zainwestuję jak wygram kumul 10.11.06, 16:30 Tak? Odpowiedz Link Zgłoś
takete_malouma Re: w prywatne więzienie 11.11.06, 05:37 kocia_noga napisała: > dla macantów ha ha. Wyasygnuj trochę na kamery w strategicznych miejscach, żeby były dowody, bo bez nich będziesz mogła się najwyżej pomasturbować fantazjując o zamykaniu macantów. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: w prywatne więzienie 11.11.06, 17:55 takete_malouma napisał: > kocia_noga napisała: > > > dla macantów ha ha. > > Wyasygnuj trochę na kamery w strategicznych miejscach, żeby były dowody, bo bez > nich będziesz mogła się najwyżej pomasturbować fantazjując o zamykaniu macantó > w. > Uwagi o kamerach nie rozumiem. Uwaga o masturbowaniu się i fantazjowaniu jest napastliwa.Mnie nie obraża, bo nie widze w masurbacji niczego złego, ale jest nietrafiona i właśnie agresywna.Na tej stronie jest kilka wątków o takiej zaczepnej,napastliwej treści: feministka gotowa jest zabijać (16) tad9 , Pochwała gwałtu (14) franjo6 , • czym różni się feminizm od nacjonalizmu? (7) tad9 , zaklamane kobiety (11) smutny288 , Kto jest ich autorem? Mężczyzna czy kobieta? Pytam, bo niedawno rozmawialiśmy tu o agresywności mężczyzn. Może się zastanowisz. Odpowiedz Link Zgłoś
takete_malouma Re: w prywatne więzienie 11.11.06, 18:13 > Uwagi o kamerach nie rozumiem. Tamten facet został złapany "na podstawie nagrań z kamer przemysłowych". > Uwaga o masturbowaniu się i fantazjowaniu jest napastliwa. Napastliwy jest pomysł, żeby macanie karać surowiej niż zabójstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes A za zabójstwo kara opiewa na mniej niż do 10 lat? 11.11.06, 18:38 naprawdę nie można dostać więcej niż 10 lat za zabójstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
takete_malouma Re: A za zabójstwo kara opiewa na mniej niż do 10 11.11.06, 18:59 sir.vimes napisała: > naprawdę nie można dostać więcej niż 10 lat za zabójstwo? Można, sam to napisałem gdzie indziej w tym wątku, jednak średnia to jakieś 10 lat. Uważam, że nawet maksymalna kara za "macanie" powinna być wyraźnie mniejsza od typowego wyroku za zabójstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: A za zabójstwo kara opiewa na mniej niż do 10 11.11.06, 19:32 takete_malouma napisał: > sir.vimes napisała: > > > naprawdę nie można dostać więcej niż 10 lat za zabójstwo? > > Można, sam to napisałem gdzie indziej w tym wątku, jednak średnia to jakieś 10 > lat. Uważam, że nawet maksymalna kara za "macanie" powinna być wyraźnie mniejsz > a od typowego wyroku za zabójstwo. Tylko że ten "średni wyrok za zabójstwo" to wskaźnik bardzo mylący. Mieści się w nim zarówno zabójstwo ze szczególnym okrucieństwem jak i przejechanie pijaka który rzucił ci się pod koła tak że niewiele mogłeś zrobić. Moze więc należałoby zapytać, czy za takie nieumyslne zabójstwo kara powinna byc taka sama jak za uporczywe, powtarzające się molestowanie? Bo moim zdaniem w takim kontekście molestowanie jest poważniejszym przestępstwem niż zabójstwo. Co zrestą nie znaczy, że powinno to być 10 lat, ale to już inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
takete_malouma Re: A za zabójstwo kara opiewa na mniej niż do 10 16.11.06, 07:30 > Co zrestą nie znaczy, że powinno to być 10 lat, ale to już inna > sprawa. Nie, to nie jest inna sprawa, to jest właśnie dokładnie TA sprawa, o którą cały czas się drę. > > Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: w prywatne więzienie 11.11.06, 20:02 takete_malouma napisał: > > Uwagi o kamerach nie rozumiem. > > Tamten facet został złapany "na podstawie nagrań z kamer przemysłowych". > A co to ma do mojego postu?Własnie tego nie rozumiem,a poza tym pomysł nie bywa napastliwy, natomiast ty- dość często. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: To wiem już w co zainwestuję jak wygram kumul 10.11.06, 20:15 Zaraz, Kocia - czyżbyś również wypełniła kupon? Chcesz zgarnąć moje 9 kawałków? POzdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
evita_duarte 10 lat wiezienia!!!! 10.11.06, 16:52 Zwroccie uwage, ze grozi mu 10 lat wiezienia. Takie powinny byc kary, ale co ty mowic, w Polsce dostaje sie 2 lata w zawieszeniu za gwalt. Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: 10 lat wiezienia!!!! 10.11.06, 18:12 Moim zdaniem kara jest za wysoka. Zamiast czesci odsiadki facet powinien przejsc obowiazkowa terapie. Nie jestem zainteresowana w utrzymywaniu macantow; wole aby macanci nawroceni, niegrozni i madrzejsi sami zarabiali na swoje utrzymanie. Odpowiedz Link Zgłoś
turbomini Re: 10 lat wiezienia!!!! 10.11.06, 19:34 Trzeba głosować zawsze za karą najwyższą. Wtedy jest szansa, że karę w ogóle wprowadzą. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: 10 lat wiezienia!!!! 10.11.06, 20:17 Otóż to - mogliby na przykład być znakomitymi masażystami. Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
takete_malouma Re: 10 lat wiezienia!!!! 11.11.06, 06:22 > Zwroccie uwage, ze grozi mu 10 lat wiezienia. Takie powinny > byc kary, 10 lat z życia za narażenie paru osób na chwilę przykrości i strachu, bo chyba nawet nie bólu? JESTEŚ SZALONA. Nie rozumiem tego, nie wiem jaką filozofią moralną można uzasadniać karę tak straszliwie niewspółmierną. Coś mi się kojarzy z lekcji historii - jechał sobie faraon w orszaku i nikomu z ludu nie było wolno podnieść na niego wzroku pod groźbą wyłupienia oczu lub czegoś w tym stylu. Idea była taka, że faraon jest sakramentem, żywym bogiem, a spojrzenie prostaka - świętokradztwem. Świętokradztwo jest występkiem przeciwko porządkowi wszechświata, dlatego zasługuje na bardzo dotkliwą karę. Tu widzę coś podobnego, może na trochę mniejszą skalę, ale schemat ten sam. Czyn polegający na dotknięciu kogoś wbrew jego woli, nawet w miejsce intymne, nawet pchnięcie na ścianę, nawet narażenie na strach, uraz psychiczny - jeśli ma być rozpatrywany w kategoriach aktu przemocy, to kara 10 lat więzienia jest po prostu absurdalna. Taką chorą mściwość można pojąć tylko wtedy, gdy się zrozumie, że ona się bierze z poczucia metaficzycznej wyższości: ty myślisz o kobiecie jako o istocie świętej, nad-wyższej, a czyn macanta jawi ci się jako występek przeciwko metafizycznej hierarchii bytów, godny kary najwyższej; kobieta pomacana zostaje odarta z tej metafizycznej wyższości, która jest wartością tak wielką, że odebranie sprawcy dziesięciu lat życia wydaje ci się współmierną odpłatą. Odpowiedz Link Zgłoś
kociakkotka Re: 10 lat wiezienia!!!! 11.11.06, 17:02 Kara za macanie absurdalna? Chcialam Ci przypomniec, ze niecale dwa tygodnie temu wlasnie "tylko" obmacywane dziecko popelnilo samobojstwo. Wlasnie przez to, ze w krajach takich jak Polska istnieje spoleczne przyzwolenie osob o pogladach takich jak twoje na "macanie", bo to przeciez nikomu naprawde krzywdy nie czyni. Odpowiedz Link Zgłoś
takete_malouma Re: 10 lat wiezienia!!!! 11.11.06, 17:29 > Kara za macanie absurdalna? Kara 10 LAT za macanie - absurdalna, podtrzymuję. > Chcialam Ci przypomniec, ze niecale dwa tygodnie temu wlasnie > "tylko" obmacywane dziecko popelnilo samobojstwo. Mijasz się z faktami - nie "tylko". Dziecko popełniło samobójstwo, bo scena obmacywania i _rozbierania_ (facet, o którym mowa w artykule, nawet nie rozbierał!) została _sfilmowana_, a sprawcy grozili, że umieszczą film w internecie. > Wlasnie przez to, ze w krajach takich jak Polska istnieje > spoleczne przyzwolenie osob o pogladach takich jak twoje A jakie są moje poglądy? Czy ja go chcę uniewinnić? Ma siedzieć, ale ROK, DWA, nie dłużej, plus praca społeczna. > na "macanie", bo to przeciez nikomu naprawde krzywdy nie czyni. Nie czyni krzywdy porównywalnej z odebraniem komuś DZIESIĘCIU LAT ŻYCIA. Odpowiedz Link Zgłoś
szwagier_gpw Re: 10 lat wiezienia!!!! 11.11.06, 17:32 > Kara za macanie absurdalna? Chcialam Ci przypomniec, ze niecale dwa tygodnie > temu wlasnie "tylko" obmacywane dziecko popelnilo samobojstwo. Wlasnie przez > to, ze w krajach takich jak Polska istnieje spoleczne przyzwolenie osob o > pogladach takich jak twoje na "macanie", bo to przeciez nikomu naprawde krzywdy > > nie czyni. Idąc tym tropem równie dobrze możemy kiedyś dyskutować karę dla organizotorów parady równości, gdy jakiś zgorszony święto..y obywatel popełni samobójstwo po jej przypadkowym obejrzeniu... Nie jestem prawnikiem, ale o ile mnie wiedza nie myli, sądy przy wydawaniu wyroku kierują się przede wszystkim FAKTYCZNYMI a nie POTENCJALNYMI skutkami danego przestępstwa... No i last but not least, w większości krajów EU 10 lat nie dostaje się nawet na zabójstwo. Przemysl to sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
takete_malouma Re: 10 lat wiezienia!!!! 11.11.06, 18:03 > > Kara za macanie absurdalna? Chcialam Ci przypomniec, ze niecale > > dwa tygodnie temu wlasnie "tylko" obmacywane dziecko popelnilo > > samobojstwo. Wlasnie przez to, ze w krajach takich jak Polska > > istnieje spoleczne przyzwolenie osob o pogladach takich jak > > twoje na "macanie", bo to przeciez nikomu naprawde krzywdy > > nie czyni. > > Idąc tym tropem równie dobrze możemy kiedyś dyskutować karę dla > organizotorów parady równości, gdy jakiś zgorszony święto..y > obywatel popełni samobójstwo po jej przypadkowym obejrzeniu... Przerysowujesz, ale kumam o co ci chodzi. > Nie jestem prawnikiem, ale o ile mnie wiedza nie myli, sądy > przy wydawaniu wyroku kierują się przede wszystkim FAKTYCZNYMI > a nie POTENCJALNYMI skutkami danego przestępstwa... Dla uściślenia: to, że dziewczynka _faktycznie_ popełniła samobójstwo, jest skutkiem _faktycznym_. Co więcej, KK jak najbardziej zawiera klauzule typu "jeśli następstwem [czynu] było tarnięcie się ofiary na własne życie, sprawca podlega karze [odpowiednio większej]". Czy miał miejsce czyn oraz czy miało miejsce samobójstwo - to jest domena _faktów_, natomiast czy można powiedzieć, że samobójstwo jest _skutkiem_ czynu - to już jest domena ocen, a dokonanie owej oceny, czyli sądu, jest zadaniem... sądu. Wiązanie takiej przyczyny z takim skutkiem wydaje mi się zasadne w przypadku Ani, bo ona była dręczona przez dłuższy czas, by na koniec zostać upokorzoną w sposób _widowiskowy_, a widowisko miało być kontynuowane w internecie; jest dla mnie dość wyobrażalne, że wrażliwe dziecko mogłoby przestać chcieć żyć po czymś takim. Natomiast gdyby - hipotetycznie - popełniła samobójstwo dorosła kobieta chyłkiem złapana za pośladek w tramwaju przez naszego "polaczka", wówczas uznałbym, że jej samobójstwo było skutkiem przede wszystkim jej niezrównoważenia. > No i last but not least, w większości krajów EU 10 lat nie dostaje > się nawet na zabójstwo. Przemysl to sobie. W większości spraw adwokatom udaje się sporo uzyskać jeśli chodzi o kwalifikację czynu i okoliczności łagodzące, co zresztą jest oczekiwanym wynikiem, bo przecież ludzie względnie rzadko mordują z zimną krwią. Jednak za zabójstwo z premedytacją przy braku okoliczności łagodzących chyba wszędzie jest dożywocie albo czapa. Natomiast oczywiste jest, że kara za macanie, nawet "seryjne", powinna być wyraźnie mniejsza od _przeciętnej_ kary za zabójstwo, nawet pojedyncze. Odpowiedz Link Zgłoś
kociakkotka Re: 10 lat wiezienia!!!! 11.11.06, 19:52 Nie wiem jak jest w innych krajach europejskich, nie znam sie na prawnej terminologi polskiej. W Wielkiej Brytanii kara za morderstwo "murder" to dozywocie, co nie znaczy, ze siedzi sie do konca zycia - tu wiezienia sa przepelnione. Za "manslaughter" - zaleznie od okolicznosci, moze nie byc nic, moze byc wyrok w zawieszeniu, albo kilka lat. Odpowiedz Link Zgłoś
bitch.with.a.brain Re: 10 lat wiezienia!!!! 11.11.06, 19:40 Jedną z obmacanych była 15latka. Jak bedziesz mial 15 letnią córkę i jakiś oblech ja dociśnie do ściany i zacznie maca to zgłoś się do sądu i poproś o maksymalnie dwa lata więzienia,bo przeciez to taka mała przykrość. Odpowiedz Link Zgłoś
takete_malouma Re: 10 lat wiezienia!!!! 11.11.06, 19:59 bitch.with.a.brain napisała: > Jedną z obmacanych była 15latka. > Jak bedziesz mial 15 letnią córkę i jakiś oblech ja dociśnie > do ściany i zacznie maca to zgłoś się do sądu i poproś o > maksymalnie dwa lata więzienia,bo przeciezto taka mała > przykrość. Na szczęście w wymiarze sprawiedliwości nie chodzi o zaspokojenie twojej emocjonalnej potrzeby zemsty, tylko o co? O Spra? Wie? Dli? - no, dzieci, nie znacie tego słowa? Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes Grozi mu DO 10lat 11.11.06, 18:39 to nie znaczy , że na 100% dostanie 10. A szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
takete_malouma Re: Grozi mu DO 10lat 11.11.06, 19:00 sir.vimes napisała: > to nie znaczy, że na 100% dostanie 10. ... a powinno DO dwóch. > A szkoda. Jesteś chory/a. Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: Grozi mu DO 10lat 11.11.06, 19:26 takete_malouma napisał: > Jesteś chory/a. Czy to ty niedawno stworzyłes wątek w którym potępiałes feministki za nieuprzejme odnoszenie się do rozmówców? Odpowiedz Link Zgłoś
takete_malouma Re: Grozi mu DO 10lat 11.11.06, 19:57 > > Jesteś chory/a. > > Czy to ty niedawno stworzyłes wątek w którym potępiałes feministki > za nieuprzejme odnoszenie się do rozmówców? Jak już napisałem i dokładnie wytłumaczyłem, poczucie, że 10 lat więzienia to współmierna kara dla ukradkowego macacza, bierze się z urojenia nad-wyższości kobiet: czyn macacza jest widziany nie jako napaść na równego sobie, lecz jako występek przeciwko metafizycznej hierarchii bytów, w ramach której kobieta jest istotą świętą, a mężczyzna - pospolitą. To urojenie nad-wyższości kobiet _jest_ patologią, po prostu jest i już, podobnie jak byłoby nią dziś posiadanie niewolników i wiara, że niewolnik jest bytem niższym, bo np. pochodzi od Chama. Odpowiedz Link Zgłoś
kociakkotka Re: Grozi mu DO 10lat 11.11.06, 20:04 Zapewne dlatego, ze to podchodzi pod "sexual assault", w czym miesci sie wszystko co nie mozna zakwalifikowac jako gwalt, wiec nie martw sie nie dostanie 10 lat. A mi nie chodzilo o to, zeby dostal, ale o caly klimat w Polsce i nie tylko (bo wedlug tlumaczki, tego typu zachowania i trakotwanie kobiet to normalka i nie ma o co robic halasu, co potwierdzaja i twoje wypowiedzi). Czyli jak spiewal John Lennon: "woman is a nigger of the world". Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: Grozi mu DO 10lat 11.11.06, 20:17 Co nie zmienia faktu, że ktos kto innym czyni zarzut braku kultury dyskusji sam powinien być bez skazy. Czyli - przyganiał kocioł garnkowi. Odpowiedz Link Zgłoś
takete_malouma Re: Grozi mu DO 10lat 11.11.06, 20:21 kot_behemot8 napisała: > Co nie zmienia faktu, że ktos kto innym czyni zarzut braku kultury > dyskusji sam powinien być bez skazy. Czyli - przyganiał kocioł garnkowi. Stawiam i kulturalnie argumentuję tezę, że sir.vimes jest chora na seksistowskie urojenia wyższościowe. Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes Re: Grozi mu DO 10lat 11.11.06, 19:33 Jesteś chory/a. Dzięki za troskę, rzeczywiście trochę kaszlę. Odpowiedz Link Zgłoś
takete_malouma Re: Grozi mu DO 10lat 11.11.06, 20:11 sir.vimes napisała: > Jesteś chory/a. Dzięki za troskę, rzeczywiście trochę kaszlę. "To, że [...] jadę windą i gość [...] obok mnie kaszle [...], to też go mam w [...]. (...)" ;P Odpowiedz Link Zgłoś
szwagier_gpw wątek poboczny 11.11.06, 18:14 Najlepsza jest w tej historii postawa tłumaczki. Może ów jurny, słowiański macant zwyczjnie przypadł tej Pani do gustu ? ;) Odpowiedz Link Zgłoś