Dodaj do ulubionych

Maturzyści i WOS

11.07.07, 18:16
www.gazetawyborcza.pl/1,75480,4297671.html
Też mam wrażenie, że wielu obywatelom jest dokumentnie wszystko jedno. Ale czy
tym najmłodszym jakoś bardziej? Ciekawa jestem jak na takim teście z WOD
odpowiadali by np. rodzice tych maturzystów.
Obserwuj wątek
    • falafala Re: Maturzyści i WOS 11.07.07, 19:04
      30% o raju! toz zaliczac powinno najmniej 50% ja juz ie mowie, ze na studiach
      mielismy egzaminy gdzie dopiero 60% zaliczalo.
      Rodzice, to nie wyznacznik, oni nie musza juz wszystkiego pamietac, choc powinni
      miec podstawowa wiedze, ale jak sie uczysz i przygotowujesz to pamietasz.
    • triss_merigold6 Re: Maturzyści i WOS 11.07.07, 19:46
      Odpowiadaliby jeszcze gorzej. Zero złudzeń.
      • verdana Re: Maturzyści i WOS 11.07.07, 20:24
        A ja się nie dziwię, niestety. WOS w szkole jest
        a. nudny. przeraźliwie nudny. Uczeń poznaje najidiotyczniejsz eszczególiki
        funkcjonowania władzy terenowej. I ma sie ich wyuczyć na pamięć. Przy takiej
        ilości idiotycznych faktow nie wie potem, co wazne, a co nie.
        b. nieokreślony. Z innych przedmiotow jest program. Na WOS-ie można zapytac o
        niemal kazde wydarzenie z ostatnich parunastu-parudziesięciu lat. Kiedys pytano
        o pierwotną przynalezność partyjna liderów partyjnych - mlodziez uczy się więc
        na oślep
        c. Wybaczcie, ale dla delikwentów jest to rok maturalny. Jest to rok z gatunku
        horroru, gdzie młody czlowiek ma przygotowac się do konkursowego egzaminu z
        wielu przedmiotow. ja nie bardzo się dziwię, ze niezbyt zainteresowany w tym
        wieku polityką nie ma czasu na śledzenie bieżących wydarzeń i uczenie się ich.
        d. Wałęsa to jest dla 19-latkow postacią historyczną. Nie chcę być złośliwa,
        ale ile z Was (Triss, odpadasz z racji zainteresowań), odpowiedziałoby na
        maturze na pytanie kim był no... Sławoj-Skladkowski? August Zaleski? Wincenty
        Witos? Walery Sławek?
        e. Na WOS-e tlucze się polityke, jak za socjalizmu i z przyczyn mi nieznanych
        prawie pomija socjologię, przy której mlodzież gwaltownie sie ozywia i zaczyna
        dyskutować
        f. WOS jest programem jednorocznym. A więc wybiera ją głównie młodziez
        najsłabsza, na zasadzie "jak się musze uczyć, to jak najmniej" - czyli od razu
        mamy dobor negatywny.
        • sir.vimes Re: Maturzyści i WOS 11.07.07, 22:23
          ze niezbyt zainteresowany w tym
          > wieku polityką nie ma czasu na śledzenie bieżących wydarzeń i uczenie się ich.
          > d. Wałęsa to jest dla 19-latkow postacią historyczną.Nie chcę być złośliwa,
          ale ile z Was (Triss, odpadasz z racji zainteresowań), odpowiedziałoby na
          maturze na pytanie kim był no... Sławoj-Skladkowski? August Zaleski? Wincenty
          Witos? Walery Sławek?

No, to akurat było w programie szkoły (czy w programie WOSU - nie wiem ale na
          historii na 100%) więc bywający w szkole uczeń raczej by odpowiedział.
          Podejrzewam zresztą, że łatwiej i nam i tegorocznym maturzystom pisałoby się o
          II Rzeczypospolitej niż o tym co zdarzyło się dwa czy trzy lata temu.

Natomiast wiedzieć czy Wałęsa był prezydentem USA czy , dajmy na to, królem
          Mozambiku;) to są po prostu podstawy podstaw. Nie jest to jakaś bieżąca, nowa
          sprawa, nie jest to też detal - w sumie jedna z nasłyniejszych ikon kojarzących
          się z Polską (obok JPII). To nie jest kwestia czasu nauki i stresu.
          Nie do końca rozumiem w jakim celu miałabyś być złośliwa? To, że 18 latek nie
          kojarzy nazwiska Wałęsa , czy Olszewski , czy Kuroń to nie jest jedynie wina
          programu ale też rodziców, nieprawdaż?

A poza tym zawsze zdawało mi się , że WOS wybierają kandydaci na socjologię - to
          znaczy, ze tam dobór negatywny???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka