bri 26.11.07, 09:56 www.dziennik.pl/nauka/article86939/Mezczyzn_czeka_zaglada.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kocia_noga Re: Znany genetyk: mężczyźni wyginą 26.11.07, 11:06 Skojarzyło mi się z misją Jezusa; być może rzeczywiście była skierowana do mężczyzn głównie ze swoim przesłaniem 'zapanujcie nad chciwością i agresją, a zyskacie życie wieczne'. No i jeszcze inne luźne skojarzenie; moja matka , za czasów kultu Marszała uczyła się w szkole piosenki o Wodzu ze słowami 'do Azji precz potomku Dżyngis Chana'. Odpowiedz Link Zgłoś
piekielnica1 Re: Znany genetyk: mężczyźni wyginą 26.11.07, 12:00 Teraz juz wiem czemu faceci ciagle szukaja, a to kluczykow, a to dokumentow, a to portfela. Nawet geny gubia. Nie przyszlo mi do glowy, ze moze to miec tak tragiczne skutki. "Po pierwsze bohater mojej książki - chromosom Y - w toku ewolucji bardzo się zmienił. Na początku wyglądał tak samo jak chromosom X, czyli zawierał tysiące różnych genów. Z biegiem czasu Y tracił te geny - dzisiaj zostało mu ich jedynie kilkadziesiąt. To naprawdę mało! Po drugie budowa chromosomu Y sprawia, że jest on bardzo podatny na mutacje. Jako chromosom męski Y jest obecny w męskich komórkach płciowych - plemnikach. Te komórki dzielą się i namnażają bardzo szybko oraz często. I tak materiał genetyczny w plemnikach mężczyzny, który ma 60 lat, uległ podziałowi już ok. 1000 razy. Ale żeński materiał genetyczny też może podlegać mutacjom. Tak, jednak w porównaniu z tym, co dzieje się z plemnikami, życie jajników oraz komórek jajowych wydaje się wyjątkowo spokojne. Wystarczy zauważyć, że linia komórek, z której powstają żeńskie jajeczka, podlega w ciągu życia kobiety jedynie 24 podziałom. Ponadto chromosom Y jest samotnikiem i nie ma okazji do wymiany genów. A więc nie ma jak pozbyć się nabytych mutacji. W efekcie chromosom Y kiedyś w ogóle przestanie się pojawiać." Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Nie rozmnażać się, pryki stare! 27.11.07, 15:40 I tak materiał genetyczny w plemnikach mężczyzny, który ma 60 lat, uległ podziałowi już ok. 1000 razy To, że możecie, nie oznacza, że powinniście! Przez was wyginą śliczni młodzi przystojniacy! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Ojej :) 26.11.07, 12:16 Spokojnie! Przez te 125 tysięcy lat wszyscy się uczłowieczymy a starozytne twory zwane mężczyznami będą wspominane jak neandertalczyk. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Znany genetyk: mężczyźni wyginą 26.11.07, 12:38 Tego typu rewelacje przypominaja mi zawsze ten anegdotyczny fakt o XIX-wiecznym naukowcu, ktory obliczyl, ze w latach 20. XX wieku Paryz, w zwiazku z rozwojem dorozkarstwa, utonie w łajnie. Facet, jak wielu innych przed nim, chcial narobic troche szumu wokol wlasnej osoby i zarobic - sensacja sprzedaje najlepiej. Ja tam szczerze wierze w to, ze za 125 tysiecy lat w ogole nie bedzie ludzi na tym łez padole. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Znany genetyk: mężczyźni wyginą 26.11.07, 16:02 Ale ktoś komu się zechce może napisać powieść o wysłanniku (podróże w czasie, te rzeczy)który podaje kilka prostych zasad życiowych, które umożliwią przeżycie plemnikonoścom.No i jak oni z tych rad potem skorzystali :))) Odpowiedz Link Zgłoś
rozczochrany_jelonek Re: Znany genetyk: mężczyźni wyginą 26.11.07, 16:25 oj ale by się działo gdyby taką Szczukę wysłać w czasy średniowiecza :))) Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Znany genetyk: mężczyźni wyginą 26.11.07, 17:50 E tam, zara by ją na stosie spalili. Odpowiedz Link Zgłoś
rozczochrany_jelonek Re: Znany genetyk: mężczyźni wyginą 29.11.07, 09:37 kogos juz wtedy spalili wiec moze juz ja wyslali. Odpowiedz Link Zgłoś
turbomini Re: Znany genetyk: mężczyźni wyginą 26.11.07, 20:22 Ja też. Śmiem domniemywać, że padołu też już może do tej pory nie być. Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Re: Znany genetyk: mężczyźni wyginą 26.11.07, 20:31 Ja tam > szczerze wierze w to, ze za 125 tysiecy lat w ogole nie bedzie ludzi > na tym łez padole. Tak! bedziemy wsrod gwiazd :) Odpowiedz Link Zgłoś
2_sara Re: Znany genetyk: mężczyźni wyginą 26.11.07, 17:26 Obiecanki cacanki!Genetycy jak politycy,najpierw coś fajnego obiecają,a potem jest wielki kłopot z rozliczeniem ich z obietnic:D Odpowiedz Link Zgłoś
goblin.girl Re: Znany genetyk: mężczyźni wyginą 26.11.07, 18:00 " Gdyby naszą cywilizację tworzyła tylko jedna płeć - kobiety, to zniknąłby szaleńczy pęd ku bogaceniu się. W efekcie byłoby mniej krwawych wojen. Moim zdaniem opinia, że to panowie są bardziej agresywną i chciwą częścią naszego gatunku, nie jest tylko stereotypem. Takie cechy płci brzydkiej wynikają po części z biologii. Kobiety produkują tylko jedną komórkę jajową miesięcznie, a mężczyźni - tysiące plemników każdego dnia. I dlatego to mężczyźni oraz samce w ogóle nieustannie rywalizują ze sobą o samice. To oni zajmują się gromadzeniem dóbr - a wszystko po to, by zwiększyć swoje szanse na związek z kobietą" A kobiety nie rywalizują ze sobą, choćby o dostęp do owych dóbr dla swojego potomstwa? Te wyrafinowane, okrutne intrygi w haremach, w rodzinach królewskich miedzy kochankami, zonami, faworytami? OK, można twierdzic, ze byly zmuszone do tego, będąc uzależnionymi od mężczyzny; ale nie wierze, ze kobiety ze kobiety pozbawione są agresji, checi posiadania i dązenia do rywalizacji i że świat kobiet byłby tego pozbawiony. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Znany genetyk: mężczyźni wyginą 26.11.07, 18:30 No jasne, jasne, ale rozważamy coby było, gdyby to była prawda :) Odpowiedz Link Zgłoś
fergie1975 Re: Znany genetyk: mężczyźni wyginą 26.11.07, 18:56 "mężczyźni będą chodzić po Ziemi jedynie przez najbliższe 125 tys. lat." eee, do tej pory na pewno się uda ich "odratować" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
piekielnica1 Re: Znany genetyk: mężczyźni wyginą 26.11.07, 19:46 "samce sa szkodnikami zewujacymi na samicach", "sa nieefektywni i marnuja mnustwo energii" www.innastrona.pl/lifestyle_gatunek.phtml Odpowiedz Link Zgłoś
malila Re: Znany genetyk: mężczyźni wyginą 26.11.07, 20:34 fergie1975 napisała: > "mężczyźni będą chodzić po Ziemi jedynie przez najbliższe 125 tys. lat." > > eee, do tej pory na pewno się uda ich "odratować" ;) Zawsze można zamrozić kilka egzemplarzy;) Odpowiedz Link Zgłoś
fergie1975 Re: Kogo byście zamroziły? 27.11.07, 00:19 chyba nie ma jeszcze technik mrożenia i rozmrażania całych organów :) ale parę plemniczków mozna by było , tak na wszelki wypadek... Odpowiedz Link Zgłoś
444a Re: Znany genetyk: mężczyźni wyginą 26.11.07, 23:30 Nie jestem genetykiem może ktoś wyjaśni, Moim zdaniem skoro w budowie organizmu bierze udział wiele genów to po prostu zadanie genu Y będzie wykonywane przez inny gen. Słowem będą mężczyźni, choć mierzeni w inny sposób niż dziś - za pomocą innego genu. Czy Y odpowiada za budowę narządów rozrodczych? W jakim stopniu? Za kształt? Czytałem odrobinę o "wyłączaniu genów" czy jak to zwał, czy niewłąściwy materiał w Y nie może być po prostu wyłączany? Jeszcze pewnie się naukowcom kilka razy zmienią wyniki. Odpowiedz Link Zgłoś
skrzydlate Re: Znany genetyk: mężczyźni wyginą 26.11.07, 23:54 kazdy naukowiec zakłada swoją sektę, jeśli jest w tym dobry przez jakis czas ludzie sa jego wyznawcami ;) Odpowiedz Link Zgłoś
fergie1975 Re: Znany genetyk: mężczyźni wyginą 27.11.07, 00:22 no własnie w tym Y siedzi jeden gen, ale bardzo istotny dla męskości :) i jeżeli go nie będzie to już nie będzie to mężczyzna . nie da sie wylączyć jesli się nie wie co ma się wyłączyć. u niektórych owadów są samce bez Y, mają tylko chomosom X, ale tam też się liczy stosunek chromosomów płci do autosomów ... no i w końcu to tylko owady Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Znany genetyk: mężczyźni wyginą 27.11.07, 09:01 Są i ssaki samce bez chromosomu Y, jest o tym w artykule. Odpowiedz Link Zgłoś
fergie1975 Re: Znany genetyk: mężczyźni wyginą 27.11.07, 22:37 no tak przeoczyłam Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc Re: Znany genetyk: mężczyźni wyginą 27.11.07, 14:15 bri napisała: www.dziennik.pl/nauka/article86939/Mezczyzn_czeka_zaglada.html Taaaa, wyginą. Tak jak nie ma w naturze samców bez chromosomu Y? ;) Natura jakoś sobie z tym radzi, więc albo inny chromosom przejmie funkcje przełączające (np. właśnie w wyniku mutacji albo spontanicznej translokacji), albo zwiększy się osobnicza wrażliwość na testosteron i płeć będzie spontanicznie determinowana warunkami rozwoju płodu (jak u krokodyli). Teza o zniknięciu mężczyzn to tylko chwytliwy tytuł, który ma zachęcić do kupowania książki. Poza tym wiele wskazuje na to, że za 120 tys. lat będziemy się rozmnażać bezpłciowo (przynajmniej spadkobiercy społeczeństw rozwiniętych) przez proces sztucznej hodowli genetycznie ulepszanych płodów/klonów, możliwe że w ogóle pozbawionych cech płciowych w dzisiejszym tego słowa znaczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Nie zdążą, biedacy 27.11.07, 15:43 Prędzej rozp... Ziemię. Najszybciej ekologicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
piekielnica1 Re: porzucone dziewictwo 27.11.07, 21:18 Wszystko jest mozliwe www.fakty.co.pl/story.php?title=Porzucone_dziewictwo Odpowiedz Link Zgłoś
dziewice Re: Znany genetyk: mężczyźni wyginą 27.11.07, 21:37 znaczy, ze moj pra pra pra bedzie mogl miec 10-20 Zon, hmmm, nie wiem czy mu zazdroscic czy wspolczuc :) Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony I powiadam wam - nastanie dzień, dzień nadejdzie 27.11.07, 22:19 I powiadam wam - nastanie dzień, dzień nadejdzie, kiedy na świecie zostaną jeno same biologiczne kopie matrycy Kazi Szczuki z mrukliwym buzi wyrazem, w brudnych gaciach, roztaczających cuchy rozliczne. I klony te Kaziowe, by swojemu sprostać powołaniu, będą w otępiałym, bezwolnym marszu żywych a jednak umarłych istot przemierzać połacie ziemi, wysysając resztki energii żciowej z każdego napotkanego organizmu, nie wyłączając kombajnów zbożowych ... Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Kaleson - nie pij tyle! 27.11.07, 23:57 bo już masz omamy węchowe! A może to twoje kalesony tak już śmierdzą, że wywołują nie tylko cuchy rozliczne, ale i zamroczenie umysłu? Zatrucie jakieś? Może cię wreszcie roztocza zjedzą... Odpowiedz Link Zgłoś
andreas3233 Re: Znany genetyk: mężczyźni wyginą 28.11.07, 22:47 Wlasciwie, to najwiekszym osiagnieciem calego procesu ewolucji naturalnej jest powstanie i istnienie dwoch plci wsrod organizmow. Stalo sie tak zapewne poprzez blad /mutacje/ w procesie podzialu aseksualnej komorki. Dlaczego tak sie stalo: zmniejsza sie o 50% prawdopodobienstwo przenoszenia pasozytow - do nastepnego pokolenia. Prof. Sykes:.... ma on nieco osiagniec, ale raczej na polach popularyzatorskim i zarabiania pieniedzy... Jego waznym osiagnieciem naukowym, bylo udowodnienie, poprzez badania chr.Y i mtdna, ze na Szetlandy i Orkady /w VIII - IXw. /, Wikingowie przywozili swe kobiety, a nie uwodzili miejscowe. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Znany genetyk: mężczyźni wyginą 29.11.07, 09:32 Korzyści z płciowego rozmnażania opisuje William Clark w książce "Płeć i śmierć" www.lideria.pl/sklep/opis?nr=7999. Zanik chromosomu Y nie oznacza wszakże koniec płciowego rozmnażania, tak mi się wydaje. Zwrot o przywożeniu własnych kobiet jest IMO nie na miejscu.Wikingowie nie traktowali kobiet jak własności.Nie dość,że anachronizm, to z przesłaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas3233 Re: Znany genetyk: mężczyźni wyginą 29.11.07, 21:21 kocia_noga napisała: > Zanik chromosomu Y nie oznacza wszakże koniec płciowego rozmnażania, > tak mi się wydaje. Hm, jesli zaniknie chromosom Y u mezczyzn, to pozostanie chromosom X, u kobiet XX; czyli bedziemy mieli do czynienia z 3 chromosomami X. i co dalej..... > > Zwrot o przywożeniu własnych kobiet jest IMO nie na > miejscu. Na wszelki wypadek -przepraszam:)) Wikingowie nie traktowali kobiet jak własności. Tu zgoda, pozycja kobiet wsrod Wikingow byla wyjatkowo wysoka, lecz nie o to chodzi.. Moze wyraz [wlasne] powinien - byc w cudzyslowie, to by odpowiadalo prawdzie historycznej. Oznacza to tylko, ze Wikongowie nie zdobywali lokalnych kobiet / Piktyjek, czy Szkotek - co swiadczy o nich bardzo dobrze, i przeczy tezie o ich okrucienstwie /, a w lodziach - posrod zalog znajdowaly sie ich zony i narzeczone.. Nie dość,że > anachronizm, to z przesłaniem. Zadnego przeslania!!! Tylko niezamierzona niefortunnosc zwrotu. Czy az taki anachronizm...? Pierwszy najazd Wikingow na Wyspy Bryt. - nastapil w r.793. A kolejne wzbudzaly panike - przez kolejne 250 lat. Takie to byly czasy, i nie ma co sie oburzac. A przykladanie wspolczesnych miar poprawnosci.., jest chyba nie na miejscu...:)) Odpowiedz Link Zgłoś