kocia_noga 23.12.08, 17:51 Gdy śliczna panna córeczkę powiła w wielkiej radości tak do niej mówiła lili lili laj moje dzieciąteczko lili lili laj śliczne paniąteczko Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kocia_noga Re: Zaśpiewajmy 23.12.08, 17:57 Do szopy hej pasterze do szopy bo tam cud córeczka boska leży nie zbudźcie jej ze snu Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Zaśpiewajmy 23.12.08, 17:58 six_a napisała: > paniąteczko to nie facet? > ;) Nie, to rodzaj nijaki jak dzieciąteczko. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Zaśpiewajmy 23.12.08, 18:01 W żłobie leży któż pobieży kolędować bogini naqrodzonej wytęsknionej wielkiej monarchini pastuszkowie przybieżajcie i jej pięknie zaśpiewajcie jako pani tej ziemi Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Zaśpiewajmy 23.12.08, 18:08 no gramatyczny nijaki w zdrobnieniu, ale chyba zdrobnienie od pan? czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Zaśpiewajmy 23.12.08, 18:22 a jakby wyglądało zdrobnienie od 'córka pani', dziedziczka? 'paniąteczka'? Jak dzieciąteczko mozna mówić do pci obydwu, to i paniateczko chyba też. Z resztą nie o to chodzi, nie psuj mi nastroju. Śpiewqałam sobie dzisiaj te kolędy i poczułam co to znaczy kiedy się słucha takich tekstów od maleńkości. Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Zaśpiewajmy 23.12.08, 18:26 dziewcząteczko se zaśpiewaj albo panieneczko i będzie git;) już nie będę:) Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Zaśpiewajmy 23.12.08, 18:41 nie, bo to nie to samo, chodzi o dziedziczkę i władczynię w przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Zaśpiewajmy 23.12.08, 18:57 niestety, takiego wariantu w języku nie przewidziano, a czas dostawy bliżej nieznany;) Odpowiedz Link Zgłoś
siegfriedswaelderin Re: Zaśpiewajmy 23.12.08, 20:03 No to "paniąteczka" mianownik, "paniąteczko" wołacz. I wystarczy zmienić na "śliczna" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Zaśpiewajmy 23.12.08, 21:01 No dobrze, ale o co chodzi i jaki ma to sens? Nie chcę zabrzmieć złosliwie, ale Jezus był mężczyzną... Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Zaśpiewajmy 23.12.08, 22:30 stephen_s napisał: > No dobrze, ale o co chodzi i jaki ma to sens? > > Nie chcę zabrzmieć złosliwie, ale Jezus był mężczyzną... > Nie zabrzmiałeś złośliwie, tylko cokolwiek głupio. Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Zaśpiewajmy 23.12.08, 22:39 A może by tak merytorycznie? Bo doprawdy, nie rozumiem, jaki sens ma przerabianie chrześcijańskiej kolędy... Odpowiedz Link Zgłoś
2_sara Re: Zaśpiewajmy 23.12.08, 23:07 Medytuj,chłopie medytuj a sens ci się objawi jak Filozofia Boecjuszowi... Odpowiedz Link Zgłoś
rozczochrany_jelonek Re: Zaśpiewajmy 24.12.08, 00:12 a czy feministki kiedykolwiek zrobiły coś z sensem ? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Zaśpiewajmy 24.12.08, 00:33 chyba tak, skoro się przykleiłeś do tego forum na amen:) Odpowiedz Link Zgłoś
saszenka2 Re: Zaśpiewajmy 24.12.08, 00:19 Te kolędy w tej zmodyfikowanej wersji nawet przypadły mi do gustu:D Odpowiedz Link Zgłoś
easz siostry patrzcie jeno... 24.12.08, 00:07 Lulajże, córuniu, moja perełko, Lulaj, ulubione me pieścidełko. Lulajże, córeczko, lulajże, lulaj, A ty ją, matulu, w miłości utulaj. "Lulajże różyczko najozdobniejsza, Lulajże, lilijko najprzyjemniejsza. Lulajże, przyjemna oczom gwiazdeczko, Lulaj, najśliczniejsze świata słoneczko." Odpowiedz Link Zgłoś
saszenka2 Re: siostry patrzcie jeno... 24.12.08, 00:22 "Bogini się rodzi, moc truchleje, Pani niebiosów obnażona, Ogień krzepnie, Blask ciemnieje, Ma granice Nieskończona, Wzgardzona, okryta chwałą, Śmiertelna Królowa nad wiekami" Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: siostry patrzcie jeno... 24.12.08, 10:22 Warto było pośpiewać,żeby poczuć :) Odpowiedz Link Zgłoś
saszenka2 Re: siostry patrzcie jeno... 25.12.08, 22:21 kocia_noga napisała: > Warto było pośpiewać,żeby poczuć :) Każda kolęda brzmi przyjemniej w wersji zmodyfikowanej. Nawet ta, którą najmniej lubię:) Odpowiedz Link Zgłoś
minasz Re: siostry patrzcie jeno... 25.12.08, 10:50 po co zmieniac płec jak mozna miec to w du-pie i byc ateista? Odpowiedz Link Zgłoś
rozczochrany_jelonek Re: Zaśpiewajmy 26.12.08, 01:24 gdy feministki w końcu zaczną traktować kobiety na równi z mężczyznami, płeć Jezusa przestanie być problemem :) Odpowiedz Link Zgłoś
easz Re: Zaśpiewajmy 26.12.08, 02:53 rozczochrany_jelonek napisał: > gdy feministki w końcu zaczną traktować kobiety na równi z mężczyznami, > płeć Jezusa przestanie być problemem :) Płeć Jezusa nie jest problemem - Jezus był i jest mężczyzną - nie o to w tym wątku chodzi. Przestanie być problemem permanentne udawanie niezrozumienia, gdy niektórzy mężczyźni zaczną wreszcie traktować kobiety na równi z mężczyznami. Odpowiedz Link Zgłoś