Dodaj do ulubionych

skąpe krwawienia miesiączkowe

12.09.09, 14:08
Mam 28 lat i od paru miesięcy bardzo skąpe krwawienia miesiączkowe.
Ginekolog zapisał mi Duphaston. Słyszałam jednak niepokojące opinie
na temat Duphastonu - np. że nie jest skuteczny i daje skutki
uboczne. Czy któraś z was zna może inną metodę leczenia? Oczywiście
chcę skonsultować wszystko z innym ginekologiem, ale cenne są także
wasze doświadczenia! Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: Shila Re: skąpe krwawienia miesiączkowe IP: *.ostnet.pl 12.09.09, 15:30
      A miałaś robione badania?? Usg dopochwowe, hormony??
    • Gość: ??? Re: skąpe krwawienia miesiączkowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.09, 17:04
      gdzie słyszałaś? no, i jakie skutki? inne niz te z ulotki?
    • Gość: Ewa !!!! IP: *.wroclaw.mm.pl 12.09.09, 23:28
      Na ulotce jest napisane, że Duphaston bierze się na ZBYT OBFITE
      krwawienia!!!
      • Gość: gosc Re: !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.09, 08:02
        naprawdę?
        • fag-hag Re: !!!! 13.09.09, 09:09
          Duphaston działa tak jak hormon ciałka żółtego, czyli progesteron. Przepisuje
          się go przede wszystkim w przypadku niedoboru progesteronu bądź bolesnych
          miesiączkach. Czasem używany jest do jednorazowego wywołania okresu, a także
          stosuje się go tak jak tabletki anty w celu wysuszenia torbieli jajnika.
          Tak czy inaczej, bozia wie czemu lekarz przepisał autorce wątku Duphaston na
          zbyt skąpe miesiączki, miejmy nadzieję, że decyzja ta poprzedzona była zbadaniem
          stężenia progesteronu a także reszty hormonów płciowych, i tarczycowych też by
          się przydało, we krwi.
          • rahamin Re: !!!! 13.09.09, 15:14
            Niestety mój ginekolog uważa, że nie potrzebuję badania poziomu
            hormonów sad dlatego chcę je zrobić na własną rękę i iść do innego.
            Moje zdrowie jest dla mnie zbyt cenne, żeby eksperymentować. To
            przykre, że lekarze tak lekkomyślne, na oko zapisują hormony i nie
            dają wskazówek jak robić badania.
            • Gość: Minka Re: !!!! IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.09.09, 10:23
              Bardzo słusznie, rahamin. Lekarze, którzy przepisują leki bez uprzednich badań,
              są nieodpowiedzialni. Będziesz na darmo faszerowała się tabletkami, czas będzie
              leciał, a eksperymenty lekarza przyczyny nie ujawnią. Wiem, co mówię, po
              bezsensownym tułaniu się po różnych lekarzach sama wzięłam los w swoje ręce,
              zrobiłam prywatnie badania hormonów i zgłosiłam się do odpowiednich specjalistów
              (np. z za wysokim TSH do endokrynologa, chociaż wg norm laboratoryjnych wszystko
              było w porządku, a jednak mam niedoczynność). Bo tak jak piszesz - zdrowie to
              nasz najcenniejszy skarb.
            • Gość: roza Re: !!!! IP: *.aster.pl 15.09.09, 10:31
              bo to taki najłatwiejszy sposób działania ginów! jak coś z miesiączkami nie tak,
              albo skąpe, albo cykle za długie, to bach - progesteron. prawdopodobnie masz
              cienkie endometrium skoro krwawienia skąpe, czyli mało estrogenów, ale też i prog.
              no jest to jakieś wyjście ale poprzedzone powinno zostać badaniami hormonów, usg
              i szerokim wywiadem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka