Dodaj do ulubionych

hiperprolaktynemia czynnościowa-1/4 bromergonu

16.09.09, 14:40
Mam hiper.czynnościową, tj. prolaktyna wyjściowa 7 ng po mtc 120 ng.
Objawy wypadanie włosów.Pani dr z kliniki spec.w W-wie twierdzi ze
1/4 bromergonu to najwiecej co mogę wziąc, gdyż profil dobowy
prolaktyny jest w normie. Niestety do tej kliniki chodze tylko 2
razy w roku. Na codzień chodze w swoim mieście i pani endokrynolog
chce mnie faszerowac zupełnie innymi dawkami. Po wielkich
negocjacjach odpuściła na 1/2 tab. Pragnę dodac ze rok temu przez m-
c przyjmowałam 2 tab./dobę prolaktyna 0,6ng.Objawy uboczne
straszne. Pózniej 1/2 tab. prolaktyna 2 ng ponizej normy. Mam
mętlik w głowie co robic Na razie zdecydowałam się na 1/4 i chcę
zapytać czy ktoś przyjmował taką dawkę i prolaktyna spadła. Wiem ze
to jest mało, ale lekarze maja tak rózne zdania a przeciez to nasze
organizmy, a wiem już coś o tym jak łatwo można lekami rozwalić
organizm.
Obserwuj wątek
    • styczniowka82 Re: hiperprolaktynemia czynnościowa-1/4 bromergon 16.09.09, 15:41
      Ja miałam problem z prolaktyną po porodzie a raczej po zakończeniu
      karmienia i wtedy brałam 2 tab na dobę. Wtedy miałam robione badania
      a teraz po drugim porodzie to samo z tym że jeden lekarz zalecił
      brać 1 tab przez trzy miesiące a drugi dwa ray tyle. Zdecydowałam
      nie brać w ogóle i czekam na wizytę u endokrynologa-ginekologa.
      Po pierwszym dziecku miałam problem z zajściem w drugą ciążę i
      wystarczyło 1/2 tab i obniżyła się prolaktyna.
    • easyblue Re: hiperprolaktynemia czynnościowa-1/4 bromergon 16.09.09, 17:48
      Bromergon może dawać dość sporo skutków ubocznych. Poproś lekarza o zmianę leku
      na Norprolac. Wprawdzie jest drogi /miesięczna kuracja to ok.100zł/, ale daje
      stosunkowo słabe i szybko mijające skutki uboczne /ja nie miałam żadnych/.
      Czy wykluczono np. guzy przysadki? Bo mój gin od tego zaczął, no ale ja miałam
      prolaktynemię polekową.
      Aha, moja prolaktyna /już dokłądnie nie pamiętam/ wynosiła na pocżatku leczenia
      24 /norma do 10/. Po miesiącu brania spadła prawie do normy, następny miesiąc
      już w normie. Doc kazał odstawiąć, a wtedy ładnie nadrobiła do stanu wyjściowego
      sprzed leczeniasmile Potem brałam lek, a prolaktyna była... ponizej poziomu. W
      momencie odstawienia szybowąła w górę. Tak więc nie masz się co martwić że u
      Ciebie było podobniesmile No a potem zaszłam w ciąże, więc odstawiłam lekismile
      Zobaczymy, jak będzie dalejtongue_out
      • kocio-kocio Re: hiperprolaktynemia czynnościowa-1/4 bromergon 16.09.09, 18:12
        Nie strasz Bromergonem.
        Ja brałam pół roku, po pół tabletki i nie miałam ŻADNYCH skutków
        ubocznych.
        Każdy reaguje inaczej.
        • Gość: kot Re: hiperprolaktynemia czynnościowa-1/4 bromergon IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.09, 21:18

To racja - każdy reaguje inaczej, ale jeżeli lek ten wywołuje tyle skutków
          ubocznych i to dość dotkliwych, to chyba lepiej, by z niego zrezygnować i
          spróbować innego. Tobie ów lek pasował, jej widać nie. Zresztą to są opinie
          lekarzy, że bromergon ma taką "urodę" /no i nie jest to ich widzimisię, ale
          opinie pacjentek/.
          • lulu28 1/4 czy 1/2 bromergonu? 17.09.09, 07:16
            ja 1/2 bromka tolerowałam wczesniej dobrze, większych dawek chyba
            nie potrzebuję bo przy tej prolaktyna była poniżej normy. Zastanawia
            mnie tylko jedno czy brać 1/2 czy 1/4?. Od tygodnia przyjmuję po 1/4.
            • Gość: blue Re: 1/4 czy 1/2 bromergonu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.09, 20:18
              Nie pytaj o takie rzeczy na forum. Poszukaj endokrynologa-ginekologa
              albo po prostu gina, który ma doświadczenie w leczeniu prolaktynemii.
              Jak lek Ci nie odpowiada /może źle go przyjmujesz, np. wieczorem
              zamiast rano czy odwrotnie, z posiłkami czy na czczo.../ to poproś o
              jego zmianę. Skonsultuj się z innym lekarze.
    • smutna_kochanka skutki uboczne 21.09.09, 17:18
      Dziewczyny, czy macie jakieś sposoby na skutki uboczne?

Nie mogę zmienić leku na inny, mój lekarz stwierdził, ze ze względu na charakter
      choroby mogę brać tylko bromergon, zresztą nie zapiszę sobie sama czegoś innegosmile

a skutki uboczne, mimo, że biorę tylko pół tabletki, są po prostu tragiczne, nie
      jestem w stanie funkcjonować, mam straszne mdłości, ciśnienie 100/50, zawroty i
      bóle głowy i zatkany nos. Już naprawdę nie mam sił, a zaraz wracam do pracy.
      macie jakieś sposoby? To minie? Biorę tydzień i co dzien jest gorzej zamiast
      lepiej...

pozdrawiam,
      • papuzka_gda Re: skutki uboczne 21.09.09, 17:23
        a bierzesz bromka codziennie?
        Ja biore raz na tydzien dostinex (dlatego lekarz polecil mi go
        zamiast bromka)-i z glowy mam tylko jeden dzien (zawroty
        glowy,slabosc itp). Biore w piatek i dzieki temu funkcjonuje.
        Zauwazam,ze mojorganizm z tygodnia na tydzien reaguje inaczej-raz
        lepiej, raz gorzej-generalnie sie przyzwyczaja. Leki na obnizenie PRl
        generalnie obnizaja cisnienie-wiec w zaleznosci od naszego cisnienia
        mozemy reagowac roznie.
        Bedzie dobrzesmile
        • smutna_kochanka Re: skutki uboczne 21.09.09, 17:29
          Hej dziękuję za odpowiedź.

Biorę codziennie bromek.
          Dostinex (brałam ok.2-3 mies) nie zadziałał na mnie kompletnie, niestety, mój
          organizm nie reaguje na niegouncertain Lekarz stwierdził, że mi potrzebne są codzienne
          dawki leku. i po badaniach wybrał bromergon, który jest beznadziejny pod
          względem skutków ubocznychuncertain a ciśnienie faktycznie mam bliskie zera,hehehesmile
    • lenkau Re: hiperprolaktynemia czynnościowa-1/4 bromergon 21.09.09, 17:35
      Ja miałam jeszcze lepszy wynik bo po mt. 553 ng i nigdy nie brałam więcej niż 1
      tabletkę. Też na początku znosiłam bardzo źle,ale mój organizm się do niego
      przyzwyczaił.Chociaż ja kurację zaczynałam od ziołowego agufemu (3
      miesiące)później 1/4 tabletki bromergonu następnie 1/2 aż doszłam do 1.Na tej
      jednej prolaktyna obniżyła mi się poniżej normy więc znowu wróciłam do 1/2
      tabletki.Biorą bromergon ponad 2 lata i już nie odczuwam żadnych skutków
      ubocznych (na początku nie mogłam egzystować. Ostatnie wyniki prolaktyna 10,4
      (norma do 23)po tabletce 30,1.
      • smutna_kochanka Re: hiperprolaktynemia czynnościowa-1/4 bromergon 21.09.09, 17:38
        lenkau, powiedz proszę JAK DŁUGO Twój organizm się przystosowywał? Zanim
        zaczęłaś normalnie żyć, ile to trwało? Mam nadzieję, że i ja zacznę żyć jak
        człowiek na razie to jest porażka.
        • Gość: gość_MG Re: hiperprolaktynemia czynnościowa-1/4 bromergon IP: *.eti.pg.gda.pl 22.09.09, 08:50
          Witaj, ja biore to lekarstwo od miesiąca. Na początku wzięłam całą
          tabletkę i wymiotowałam jak kot, następnego dnia też. Później
          wzięłam sama zmiejszyłam sobie dawkę o połowę, brałam pół tabletki
          przez tydzień, było lepiej - po tygodniu wróciłam do całej tabletki
          i jest w miarę ok.
          Więc może spróbuj wziąść parę dni 1/4 tabletki, a dopiero później
          1/2.
        • lenkau Re: hiperprolaktynemia czynnościowa-1/4 bromergon 22.09.09, 18:34
          Na każdej nowej dawce około 2 tygodni,źle się czułam,wyglądałam jak śmierć na
          chorągwi,podkrążone oczy,bardzo słaba,śpiąca,miałam też nudności,ale po 2
          tygodniach minęło, później jeszcze trochę około 1 miesiąca byłam na tej
          mniejszej dawce i wprowadzałam nową znowu trochę źle się czułam ,ale już lepiej
          niż poprzednio. Ja kilka razy usiłowałam zacząć brać bromergon,ale nigdy nie
          wytrzymałam nawet tygodnia,nie była w stanie żyć na tym lekarstwie.Dlatego
          najpierw brałam ten lek ziołowy,wydaje mi się,że bez niego znowu długo nie
          wytrzymałabym na bromergonie.
          • Gość: andzia Re: hiperprolaktynemia czynnościowa-1/4 bromergon IP: 94.254.215.* 22.09.09, 23:22
            Dziewczyny czy możecie napisać jak długo trzeba brać leki na
            obniżenie prolaktyny żeby móc zajść w ciążę?
            Niestety ja też mam ten problem, po teście z tabletką wzrost 10-
            krotny, już pół roku staramy się o dziecko, robię testy owulacyjne,
            niektóre nawet pokazują że będzie owulacja (ale jak wiadom mogą się
            mylić) ale 6 m-cy z takimi estami to już długo, sami z resztą tak
            piszą ulotkach. Mam już 30tkę i martwię się tą hiperprolaktynemią,
            proszę napiszcie ile Wam zajęło zajśćie w ciążę lub uregulowanie
            owulacji?
            • smutna_kochanka Re: hiperprolaktynemia czynnościowa-1/4 bromergon 27.09.09, 23:26
              Hej! Ja brałam przed ciążą, ale dostinex i zaszłam szybciutko, po ok.2 - 3 miessmile
            • bystra_26 ile się zachodzi w ciążę 28.09.09, 09:52
              Poziom prolaktyny uposledzający płodność jest cechą osobniczą. To
              oznacza, że jednak kobieta z PRL powyżej normy zachodzi w ciąże
              normalnie, a inna musi mieć zbitą do dolnej granicy normy. Nie ma
              więcczegoś takiego, jak uniwersalny poziom PRL do zachodzenia.

Starania liczy się w cyklach, a nie w miesiącach.
              W ciąże mało kto zachodzi za pierwszym razem. Dlaczego? Bo szanse na
              ciąże ze współżycia w dobrze wyznaczone dni płodne to 25-40%, a nie
              100%. Nawet super zdrowe pary starają się czasami kilkanaście
              miesięcy.

Brałaś wcześniej antykoncepcję hormonalną?
            • green_land Re: hiperprolaktynemia czynnościowa-1/4 bromergon 28.09.09, 09:55
              Zaszłam w ciązy na norprolacu - odstawiłam po pozytywnym teście.
              Wkurzały mnie testy owulacyjne, więc ich nie używałam. Też po próbie
              odstawienia leku poziom od razu wzrastał. Łącznie leczenie trwało
              ok.6 miesięcy. Aha, gdy się leczyłam miałam 36. Teraz 37 i 9 m-c.
              Spokojnie, masz jeszcze czas, tylko nie denerwuj się, ze może byc za
              późno, bo Ci to na pewno nie pomoże. Ja bym po prostu odpuściła te
              testy na kilka miesięcy i próbowała zajść w ciażę... z przyjemności,
              a nie pod testsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka