Gość: Nona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.09, 11:13 Witam staramy się z mężem o dziecko i 5.10 miałam dni plodne i w ten czas było przytulanko i zostało mi 9 dni do spodziewanej miesiaczki czy jak już zrobię test będzie on wiarygodny ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiak37 Re: test ciążowy a jego wiarygodnosć 15.10.09, 11:20 od przytulanka w ciaze sie nie zachodzi.Do tego potrzebny jest seks.A test robi sie w dniu spodziewanej miesiaczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nonka Re: test ciążowy a jego wiarygodnosć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.09, 11:31 Nich ci będzie uprawialismy sex lepiej teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
matysiaczek.0 Re: test ciążowy a jego wiarygodnosć 15.10.09, 11:31 niektóre testy można robić już 10 dni po domniemanym zapłodnieniu. Chcesz - to zrób, jeżeli wyjdzie dodatni to na 100% jesteś w ciąży, jeżeli będzie 1 kreska, to powtórz go w pierwszym dniu spodziewanej miesiączki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: test ciążowy a jego wiarygodnosć IP: *.master.pl 15.10.09, 12:01 A nie pomyliłaś się w liczeniu? Okres występuje około 14 dni po owulacji (NIE w połowie cyklu!!!)- może też wystąpić 12-16 dni po jajeczkowaniu a z tego, co piszesz, to kochałaś się 10 dni temu i za 9 dni masz mieć okres, tak? Czyli wg Ciebie między owulacją a okresem powinno minąć 19 dni? Moim zdaniem kochałaś się przed owulacją pewnie (w dni płodne jak pisałaś- chociaż dni płodne nie trwają tylko jeden dzień, ale nawet 5 przed owulacją i do 3 po niej)... Czyli teoretycznie Twoje dni płodne powinny zacząć się wtedy, gdy kochałaś się, ale nie był to ich ,,punkt kulminacyjny'' i szansa na zajście w ciążę nie jest bardzo duża (aczkolwiek jest). Najłatwiej zajść w ciążę przed samą owulacją lub w czasie owulacji, bo wtedy plemniki będą bardziej żywotne i będą miały większą szansę dotarcia do jajeczka. Dni płodne i owulację najlepiej określić za pomocą codziennego pomiaru temperatury, śluzu i innych objawów (wiem, że to dziwnie brzmi, ale mi to pomogło zajść w ciążę, a miałam baaaaardzo nieregularne okresy). Jeżeli chodzi o sam test, to niby niektóre testy obiecują swoją skuteczność już 10 dni po zajściu w ciążę (nie mylić z 10 dniami od seksu)- jak już pisałam seks mógłby być 5 dni przed owulacją i również są (małe) szanse na ciążę, czego jednak testy nie wykażą po takim czasie. Po stosunku plemniki ,,gonią'' do jajeczka. Po zapłodnieniu jajeczko musi się jeszcze zagnieździć. A to wszystko trwa nawet kilka dni... Do tego trzeba doliczyć czas, aż zarodek zacznie wytwarzać hormony, które właśnie ma wychwycić test ciążowy. Dalego też najbardziej wiarygodny będzie test robiony z porannego moczu (największe stężenie hormonów w czasie doby) najwcześniej w pierwszym dniu spodziewanej miesiączki. Pozdrawiam i życze powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nonka Re: test ciążowy a jego wiarygodnosć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.09, 12:21 Dziekuję z odpowiedz z tą owulacją myśle że była ponieważ w ten dzień kiedy się kochaliśmy miałam dużo przezroczystego śluzu a dzień po miałam już bardzo gęsty przepraszam za wyrażenie że mogłam kulki lepić z niego jakieś 3 dni po tym zaczęły kłuć mnie jajniki i lekko rwac podbrzucze, gdzie nigdy wcześniej tak nie miałam. teraz już sie troche unormowało i mie tak nie kłują śluz też jest bardziej płynny dlatego jestem ciekawa czy się udało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: test ciążowy a jego wiarygodnosć IP: *.master.pl 15.10.09, 12:36 Teoretycznie śluz w czasie dni płodnych powinien pod kątem i koloru i konsystencji przypominać ,,białko kurzego jaja''- powinien być gęsty, lepki, glutowaty, przypominający np kisiel. Najczęściej jest przezroczysty albo białawy, ale zdarza się również podbarwiony niewielką ilością krwi. Oczywiście nie jest to regułą i nawet jeśli się nie zaobserwuje takiego śluzu można zajść w ciążę. Jedne kobiety mają go tak dużo, że samoistnie wypływa na bieliznę czy podczas podcierania a inne mają tak mało, że nawet sprawdzając ,,w środku'' trudno go zauważyć. Jednakże zawsze podczas dni płodnych powinno się mieć uczucie zwiększonej wilgotności. Odpowiedz Link Zgłoś