Dodaj do ulubionych

test ciążowy a jego wiarygodnosć

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.09, 11:13
Witam staramy się z mężem o dziecko i 5.10 miałam dni plodne i w ten
czas było przytulanko i zostało mi 9 dni do spodziewanej miesiaczki
czy jak już zrobię test będzie on wiarygodny ?
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: test ciążowy a jego wiarygodnosć 15.10.09, 11:20
      od przytulanka w ciaze sie nie zachodzi.Do tego potrzebny jest seks.A test robi
      sie w dniu spodziewanej miesiaczki.
      • Gość: Nonka Re: test ciążowy a jego wiarygodnosć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.09, 11:31
        Nich ci będzie uprawialismy sex lepiej teraz?
    • matysiaczek.0 Re: test ciążowy a jego wiarygodnosć 15.10.09, 11:31
      niektóre testy można robić już 10 dni po domniemanym zapłodnieniu. Chcesz - to zrób, jeżeli wyjdzie dodatni to na 100% jesteś w ciąży, jeżeli będzie 1 kreska, to powtórz go w pierwszym dniu spodziewanej miesiączki.
    • Gość: ... Re: test ciążowy a jego wiarygodnosć IP: *.master.pl 15.10.09, 12:01
      A nie pomyliłaś się w liczeniu?
      Okres występuje około 14 dni po owulacji (NIE w połowie cyklu!!!)- może też
      wystąpić 12-16 dni po jajeczkowaniu a z tego, co piszesz, to kochałaś się 10 dni
      temu i za 9 dni masz mieć okres, tak? Czyli wg Ciebie między owulacją a okresem
      powinno minąć 19 dni?

Moim zdaniem kochałaś się przed owulacją pewnie (w dni płodne jak pisałaś-
      chociaż dni płodne nie trwają tylko jeden dzień, ale nawet 5 przed owulacją i do
      3 po niej)...

Czyli teoretycznie Twoje dni płodne powinny zacząć się wtedy, gdy kochałaś się,
      ale nie był to ich ,,punkt kulminacyjny'' i szansa na zajście w ciążę nie jest
      bardzo duża (aczkolwiek jest).

Najłatwiej zajść w ciążę przed samą owulacją lub w czasie owulacji, bo wtedy
      plemniki będą bardziej żywotne i będą miały większą szansę dotarcia do jajeczka.
      Dni płodne i owulację najlepiej określić za pomocą codziennego pomiaru
      temperatury, śluzu i innych objawów (wiem, że to dziwnie brzmi, ale mi to
      pomogło zajść w ciążę, a miałam baaaaardzo nieregularne okresy).

Jeżeli chodzi o sam test, to niby niektóre testy obiecują swoją skuteczność już
      10 dni po zajściu w ciążę (nie mylić z 10 dniami od seksu)- jak już pisałam seks
      mógłby być 5 dni przed owulacją i również są (małe) szanse na ciążę, czego
      jednak testy nie wykażą po takim czasie.

Po stosunku plemniki ,,gonią'' do jajeczka. Po zapłodnieniu jajeczko musi się
      jeszcze zagnieździć. A to wszystko trwa nawet kilka dni... Do tego trzeba
      doliczyć czas, aż zarodek zacznie wytwarzać hormony, które właśnie ma wychwycić
      test ciążowy. Dalego też najbardziej wiarygodny będzie test robiony z porannego
      moczu (największe stężenie hormonów w czasie doby) najwcześniej w pierwszym dniu
      spodziewanej miesiączki.

Pozdrawiam i życze powodzenia!
      • Gość: Nonka Re: test ciążowy a jego wiarygodnosć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.09, 12:21
        Dziekuję z odpowiedzsmile z tą owulacją myśle że była ponieważ w ten
        dzień kiedy się kochaliśmy miałam dużo przezroczystego śluzu a
        dzień po miałam już bardzo gęsty przepraszam za wyrażenie że mogłam
        kulki lepić z niego jakieś 3 dni po tym zaczęły kłuć mnie jajniki i
        lekko rwac podbrzucze, gdzie nigdy wcześniej tak nie miałam. teraz
        już sie troche unormowało i mie tak nie kłują śluz też jest bardziej
        płynny dlatego jestem ciekawa czy się udałosmile
        • Gość: ... Re: test ciążowy a jego wiarygodnosć IP: *.master.pl 15.10.09, 12:36
          Teoretycznie śluz w czasie dni płodnych powinien pod kątem i koloru i
          konsystencji przypominać ,,białko kurzego jaja''- powinien być gęsty, lepki,
          glutowaty, przypominający np kisiel. Najczęściej jest przezroczysty albo
          białawy, ale zdarza się również podbarwiony niewielką ilością krwi.

Oczywiście nie jest to regułą i nawet jeśli się nie zaobserwuje takiego śluzu
          można zajść w ciążę. Jedne kobiety mają go tak dużo, że samoistnie wypływa na
          bieliznę czy podczas podcierania a inne mają tak mało, że nawet sprawdzając ,,w
          środku'' trudno go zauważyć. Jednakże zawsze podczas dni płodnych powinno się
          mieć uczucie zwiększonej wilgotności.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka