Dodaj do ulubionych

harmonet? pierwsza wizyta u ginekologa

01.02.04, 15:28
Chciałam się z Wami-Dziewczyny, Kobietki i z Panią Doktor skonsultować w
pewnej sprawie. A mianowicie...

Byłam kilka dni temu u ginekologa. Po raz pierwszy w życiu. Mam 23 lata,
wiem, że powinnam była pójść dużo wcześniej, ale bałam się i zwlekałam.
Poszłam więc teraz, trafiłam na b. miłą panią dr - więc będę wspominać swoją
pierwszą wizytę bardzo pozytywnie. Poprosiłam też o tabletki antykoncepcyjne
i pani dr zapisała mi "harmonet". Zapytałam, czy nie trzeba najpierw zrobić
jakichś badań na poziom hormonów, ale pani dr odrzekła, że nie trzeba.
Bo "harmonet" ma mało hormonów - powiedziała. Dodała też, że jeśli w ciągu
dwóch miesięcy brania tego środka, będę miała jakieś nieporządane objawy,
plamienia, to wtedy mam się do niej zgłosić i "zmienimy tabletki na inne".

MOJE PYTANIE BRZMI :
1)Czy Waszym zdaniem, "harmonet" to jest dobra tabletka na sam początek
przygody z tabletkami hormonalnymi?
2)Jakie mogę mieć objawy "nieporządane" od łykania tychże tabletek?
3)Czy jest duże prawdopodobieństwo, że przytyję?

4)CZY MOŻNA ZAPISAĆ TABLETKI ANTYKONCEPCYJNE BEZ UPRZEDNIEGO ZROBIENIA BADAŃ
NA POZIOM HORMONÓW U MNIE??

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi, odpowiedzi, radysmile
I pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • morfa1 Re: harmonet? pierwsza wizyta u ginekologa 01.02.04, 15:52
      smilez mojej wiedzy wynika że:
      1. tak, przecież jest to tabletka jedna z tych ktore maja jak najniższa
      zawartosc hormonow przez co sa bardiej bezpiecznie...
      2. to sprawa indywidualna ale standardowe objawy uboczne wpierwszych 2-3
      cyklach to zatrzymanie wody w organizmie(przez co waga wacha sie 2-3 kg)potem
      wraca do normy, nudnosci, bole brzycha, głowy itp. plamienia.jesli objawy nie
      znikna po 3 miesiacach warto zmienic tabletki
      3. ehh jak ktos od razu zadaje pytanie czy przytyje to powiedz mi co jest
      gorsze w chwili gdy nie chesz miec dzieci: wpasc nie łykajac czy przytyc?? a
      od tabletek sie nie tyje tlyko od jedzienia a pne owszem powoduma wiekszy
      apaetety ale bez obawy smile
      4. mysle ze mozna nie sa to tabletki o duzej zawartosci hormonow , nie sa
      wypisane ze wzgleow zdrowotynych itp chociaz na te pytanie nie wiem jak
      odpowieidzc,ktos inny napewneo jest lepiej poinformowanysmile

na marginesie dodam ze sama łykałam tabletki anty ale jes odstawiamsmile
      pozdrawiam cieplutko
      • annuczek Re: harmonet? pierwsza wizyta u ginekologa 01.02.04, 16:00
        > 1. tak, przecież jest to tabletka jedna z tych ktore maja jak najniższa
        > zawartosc hormonow przez co sa bardiej bezpiecznie...

Z tym bezpieczeństwem to nieprawdziwy argument. Jest wiele kobiet, które o
        wiele lepiej tolerują pigułki o wyższej zawartości hormonów. W przypadku
        preparatów trzeciej generacji wzrasta ryzyko innych chorób, niz w przypadku
        preparatów drugiej generacji. Wszystko zależy od organizmu kobiety. A każdy
        preparat hormonalny jest ingerencją w organizm. Wszystkie dostępne dziś
        preparaty mają dawki wielokrotnie mniejsze niż kiedyś.

> 3. ehh jak ktos od razu zadaje pytanie czy przytyje to powiedz mi co jest
        > gorsze w chwili gdy nie chesz miec dzieci: wpasc nie łykajac czy przytyc?? a
        > od tabletek sie nie tyje tlyko od jedzienia a pne owszem powoduma wiekszy
        > apaetety ale bez obawy smile

Nie chodzi tyle o zwiększony apetyt, a o zatrzymywanie wody w organizmie.

• stachenka Re: harmonet? pierwsza wizyta u ginekologa 02.02.04, 01:57
          Ale harmonet ma dużo niższe dawki niż wiele preparatów dostepnych obecnie, np.
          cilest
          • annuczek Re: harmonet? pierwsza wizyta u ginekologa 03.02.04, 20:08
            www.antykoncepcja.com.pl/side_eff_a.htm
    • annuczek Re: harmonet? pierwsza wizyta u ginekologa 01.02.04, 15:55
      > 1)Czy Waszym zdaniem, "harmonet" to jest dobra tabletka na sam początek
      > przygody z tabletkami hormonalnymi?

Zasada jest taka, żeby na początek dawać pigułki o jak najmniejszym poziomie
      hormonów - a Harmonet zdecydowanie taki jest.

> 2)Jakie mogę mieć objawy "nieporządane" od łykania tychże tabletek?

Przy Harmonecie skutki niepożądane mogą być takie, jak przy wszystkich innych
      pigułkach. Poczytaj serwisy takie, jak antykoncepcja.com.pl albo
      www.resmedica.pl/ffxraportakt.html lub
      www.schering.pl/aith_antykoncepcja.php i
      pigulka.schering.pl/ulotka.php
      > 3)Czy jest duże prawdopodobieństwo, że przytyję?
      >

Małe. Prawdopodobieństwo takie jest większe przy preparatach starszej - drugiej
      generacji.

> 4)CZY MOŻNA ZAPISAĆ TABLETKI ANTYKONCEPCYJNE BEZ UPRZEDNIEGO ZROBIENIA BADAŃ
      > NA POZIOM HORMONÓW U MNIE??

Tak, chyba, że wcześniej miałaś jakieś zakłócenia lub inne wskazania dla
      wykonania takich badań. CHoć zdarzają się lekarze, którzy wolą to sprawdzić -
      nie mniej i tak nie daje to pewności, jak dana kobieta będzie tolerować pigułkę
      hormonalną. Ważny jest szczegółowy wywiad - jakie miałaś cykle, czy cierpisz na
      jakieś inne choroby, palisz papierosy itd. itp.

PLAMIENIA - mogą pojawić się w pierwszych trzech cyklach, a na 90 procent w
      pierwszym, ale nie jest to nic niepokojącego ani (jeżeli tylko na początku) -
      wskazówka dla szukania innego preparatu. Nie od razu. To bardzo częsta reakcja
      organizmu przechodzącego na sztuczne hormony. Jeżeli objawy te, podobnie, jak
      np. bolesność piersi, bóle głowy, depresja - będą się nasilały - dopiero
      wówczas trzeba szukać innego środka lub... innej metody. W tej chwili nie
      powinnaś się tym martwić, a spokojnie zacząc stosować Harmonet. Ponieważ
      zaczynasz, możesz je brac wieczorem - przed snem - wówczas unikniej jakiś
      mdłości (moga się pojawić) - prześpisz je. Nastaw sobie w komórce lub na
      budziku godzinę ich brania (wygodne). PRzeczytaj o interakcjach. Pozdrawiam
    • nenne Re: harmonet? pierwsza wizyta u ginekologa 01.02.04, 19:06
      Ja mam pytanie jak wygladaja takie wstepne badania na poziom hormonow? Gdzie
      sie je robi?
    • stachenka Re: harmonet? pierwsza wizyta u ginekologa 02.02.04, 02:01
      Powiem tak, jeśli będziesz miała objawy nieporządane, to na pewno będziesz
      wiedziała, że to one, bo nieźle daja czadu.

Biorę harmonet od czerwca. Nie miałam plamień w pierwszych miesiącach. Nie
      tyję. Jest ok. Tylko te 35zł...
    • krystyna.opty Re: harmonet? pierwsza wizyta u ginekologa 02.02.04, 05:48
      jest to tragiczna tabletka dla mlodej dziwczyny. Sugeruje zywienie optymalne
      gdyz zadna dziewczyna nie ma problemow hormonalnych po zywieniu optymalnym

www.optymalni.pl
      • lilith76 Re: harmonet? pierwsza wizyta u ginekologa 02.02.04, 11:01
        czy żywienie optymalne ma także skutek antykoncepcyjny wink bo takie wnioski
        można wyciągnąć czytając te dwa zdanka.
      • atlantis75 Hehehe! 02.02.04, 15:24
        krystyna.opty napisała:

> jest to tragiczna tabletka dla mlodej dziwczyny. Sugeruje zywienie optymalne
        > gdyz zadna dziewczyna nie ma problemow hormonalnych po zywieniu optymalnym

Tragiczna to jest ta wypowiedź! Jakiś bełkotliwy żart...

• stachenka Re: harmonet? pierwsza wizyta u ginekologa 03.02.04, 04:21
        Biorę go i jakoś nie czuję się tragicznie. Czuję się lepiej.

• atlantis75 Re: harmonet? pierwsza wizyta u ginekologa 02.02.04, 15:36

> 1)Czy Waszym zdaniem, "harmonet" to jest dobra tabletka na sam początek
      > przygody z tabletkami hormonalnymi?

Brałam Harmonet 1,5 roku (wcześniej Diane35 i Cilest) i byłam bardzo zadowolona.
      Po Harmonecie wróciło mi libido, minęły bóle głowy i spadła waga (to mankamenty
      brania wymienionych w nawiasie pigułek). Czułam się dobrze, nie miałam żadnych
      plamień. Myślę, że Harmonet to dobre pigułki, niewątpliwym plusem jest mała
      zawartość hormonów.

> 2)Jakie mogę mieć objawy "nieporządane" od łykania tychże tabletek?

Takie jak wszystkie: bóle głowy, mdłości, przyrost wagi, depresja itp. Przeczytaj
      ulotkę (np. poproś o nią w aptece). Tylko błagam, nie rób takiej przerażonej miny
      jak ja, gdy na samym początku brania pigułek, przeczytałam "działania
      nieporządane" smile Wszystko zależy od organizmu. Ja nie miałam żadnych objawów.

> 3)Czy jest duże prawdopodobieństwo, że przytyję?

Jeżeli będziesz jadła racjonalnie, to nie przytyjesz smile Z mojego doświadczenia
      mogę cię zapewnić, że raczej nie przytyjesz.

>
      > 4)CZY MOŻNA ZAPISAĆ TABLETKI ANTYKONCEPCYJNE BEZ UPRZEDNIEGO ZROBIENIA BADAŃ
      > NA POZIOM HORMONÓW U MNIE??

Można, ale obserwuj swój organizm podczas 3 pierwszych cykli brania. Zawsze
      możesz odstawić.

Pozdrawiam. Atlantis smile
      I miłej "przygody" z pigułami wink
      • maoya Re: harmonet? pierwsza wizyta u ginekologa 02.02.04, 16:20
        Tez zaczelam brac harmonet jako pierwsze w zyciu pigulki i bez badan.
        Nie pzrytylam ani nie mailam nigdy plamien. Z poczatku natomiast miewalam
        bardzo silne nudnosci i nie ma tu nic do rzeczy ze bierze sie tabletke
        wieczorem. Siadl mi tez nastroj ale potem przeszlo. Przez kilka miesiecy bylo
        super - kompletnie zadnych skutkow ubocznych. A teraz po okoBo 9 miesiacach
        stosowania cos sie zaczelo dziac. Nudnosci sa rzadko - raz, dwa razy na miesiac
        ale co gorsze przez pierwsze dwa dni od nowego opakowania bardzo boli mnie
        brzuch (tak ze nie moge sie wyprostowac za bardzo). W ogole nie najlepiej sie
        czuje poza tym - wg lekarki i badania wszsytko jest w porzadku. Skad wiec nagle
        te dolegliowsci? Zamierzam zmienic wiec tabletki ale strasznie sie boje czy po
        innych nie bedze miec plamien np i czy w ogole nie trafia mi sie jeszcze gorsze
        efkety uboczne......Nie wiem co robic sad
        • kasienka80 Libido a Harmonet 02.02.04, 18:23
          Mam pytanie do dziewczyn stosujacych Harmonet: otoz jak z waszym libido?
          Mnie sie wydaje, ze w porownaniu z poprzednim Cilestem mam rzadziej ochote na
          seks sad
          latwiej tez sie stresuje i przygnebiam.
          Stosuje go juz 8-my miesiac i wszystko inne jest ok, zadnych problemow...tylko
          ten brak ochotu sad((
          • stachenka Re: Libido a Harmonet 03.02.04, 04:29
            mochota wróciła po jakichś 2-3 miesiącach brania
    • asiek_asiekowaty Re: harmonet? pierwsza wizyta u ginekologa 02.02.04, 22:03
      No cóż... Powinno sie zrobić dokładne badania, często mówi si o indywidualnym
      doborze tabletki, jednak w prakltyce wygląda to inaczej. Ja miałam po prostu
      serię pytań - wszystko (wg. moich odpowiedzi) było jak najbardziej w porządku i
      było wskazaniem do stosowania Harmonetu. Te tabletki też zażywała koleżanka. To
      faktycznie tablet,ki o minimalnej dawce hormonu i dlatego często są
      przepisywane młodym kobietom. W pierwszym miesiącu stosowania występowały u
      mnie plamienia, w drugim wszytsko było w porządku, żdanych innych skutków
      ubocznych. Jeśli plamienia występują dłużej niż miesiąc (wg. mojego ginekologa)
      czy 3 msce wg. ulotki, wówczas trzeba zmienić tabletkę na zawierająca większe
      stężenie hormonu.
    • kat_ja1 Re: harmonet? pierwsza wizyta u ginekologa 03.02.04, 09:22
      Objawy niepożądane jak przy każdych innych tabletkach...Ja brałam przez pół
      roku Marvelon-dla mnie tragiczny, wyglądałam jak spuchnięty balon, póżniej
      przez rok Minulet, taki sobie, męczyły mnie bóle głowy...a potem przez siedem
      miesięcy Harmonet( za namową koleżanki, która czuła się po nim rewelacyjnie).
      Mnie niestety dopadł straszny cellulit-nigdy wcześniej nie miałam, uda zrobiły
      mi się po prostu obrzydliwie gąbczaste, przytyłam 4kilo-bez zmiany w diecie, a
      nawet niestety przy dużych ograniczeniach w żywieniu. Ostatnio spojrzałam na
      siebie w lustrze i od pasa w dół zobaczyłam coś strasznego. Zaznaczam, że nigdy
      nie miałam skłonności do tycia, miałam wręcz niedowagę, ciało bez żadnych
      nierówności...a teraz....strach patrzećcrying( Od m-ca jestem bez pigułek, schudłam
      bez niczego 3 kilo, od razu wszystko mi się wygładziło...Nie wiem czy wrócę do
      tabletek....Komfort- bezdyskusyjny, seks rewelacyjny...ale kosztem ciała.
      Niestety. Wydaje mi się, że nie ma reguły, każda reaguje inaczej, niektóre
      dziewczyny wręcz chudną-zazdroszczę!
      Poza tyciem nie miałam żadnych plamień i innych niespodzianek.
      • an_ni Re: harmonet? pierwsza wizyta u ginekologa 03.02.04, 09:36
        4 kilo przytylas a wczesniej mialas niedowage , to chyba jestes anorektyczka ze
        tak sie tym martwisz!
    • monika.antepowicz Re: harmonet? pierwsza wizyta u ginekologa 03.02.04, 11:52
      Mechanizm działania pigułek antykoncepcyjnych polega na zahamowaniu funkcji
      rozrodcaej i hormonalnej jajników-podczas przyjmowania pigułek sa one
      w "hibernacji"- bnie dojrzewają i nie powiększaja sie pećhezryki Graafa, nie ma
      owulacji, nie powstaje ciałko żółte produkujące hormony. O ile do tej pory
      miesiączki były regularne, nie skarzyła sie Pani na problemy z cera i
      owłosieniem, jest pani zdrowa , ma Pani prawidłowe ciśnienie tętnicze krwi to
      nie ma powodu do niepokoju- no i wydaswania mnóstwa pieniedzy na badania
      hormonalne. Warto pamitać ze hormony sa wydzielane pulsacyjnie- tak wiec
      jednorazowe oznaczenie poziomu hormonu we kfrwi nie jest do końca miarodajne-
      stąd moim zdamniem o ile nie było objawów zaburzeń hornmonalbnych to badania te
      są zupełnie niepotrzebne. Przed zapisaniem pigułek lekrz musi zebrac dokładny
      wywiad dotyczący miesiaczkowanie, a takze chorób przewlekłych i dziedzicznych
      wysteoujących w rodzinie(nowowtwory, epizody zakrzepicy) Powinien zbadać
      piersui wykonać badanie ginekologiczne pobrac cytologię zmierzyć ciśnienie
      tętnicze krwi i zalecic odpowiednia jego zdaniem pigułke. Co do tycia- naprawdę
      nie ma gwarancji- niektóre osoby tyją po wszystkich tabletakach, niektóre nie
      tyją w ogóle- tojest kwestia osobnicza. Często zdarza sie ze jest to zbieg
      omkolicznosci- po prostu między 18 a 25 rokiem życia zmienia sie sylwetka z
      dziewczęcej na kobiecą, a przypdakowo równiez dużo dziewcząt w tym okresie
      zaczyna przyjmować hormony
      • susana20 Re: harmonet? pierwsza wizyta u ginekologa 03.02.04, 12:12
        Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi, porady .
        Trochę mnie uspokoiłyście.
        Ale ... po przeczytaniu słów Pani Doktor trochę się też zniepokoiłam...
        ponieważ miałam w rodzinie nowotwory i choroby serca. Dziadek zmarł na serce,
        babcia zmarła, bo miała "zator" (byłam wtedy mała bardzo i nie bardzo
        wiedziałam o co chodzi, pamiętam tylko, że wiązało się to z serduszkiem
        babcinym), a moja mama miała nowotwór, którego nie dało się wyleczyć. Może
        trochę panikuję na wyrost, ale nie wiem, czy te rodzinne choroby nie są dla
        mnie jakimś przeciwwskazaniem do brania tabletek hormonalnych... ?

Z tym, że mogę przytyć parę kilo już się jakoś oswoiłamsmile Nie jestem teraz zbyt
        duża, więc dwa/ trzy kilogramy więcej nie zaszkodzą mi pewnie.

Bardziej boję się depresji, czy jakichś takich wahań nastroju. Niestety do
        depresji mam skłonności... więc jeśli te tabletki mnie jeszcze bardziej
        będą "dołowały", to pewnie będę skazana na wieczne eksperymenty hormonalne na
        własnym ciele, albo na prezerwatywy, których ani ja, ani mój chłopak nie lubimy
        (tym bardziej, że już mieliśmy raz wpadkę z prezerwatywą i trzeba było wziąć
        postinor...)... Trochę to smutne, że nasza patriarchalna kultura nie
        wyprodukowała jeszcze jakiegoś specyfiku antykoncepcyjnego dla panów... Można
        byłoby wtedy stosować na zmianę - miesiąc on bierze, drugi miesiąc ona.

Ech, życie... smile
        • martini_very_bianco Re: harmonet? pierwsza wizyta u ginekologa 03.02.04, 17:41
          A ja to jestem straszliwa konserwatystka, moj Pan Doktor tez, regularnie robie
          sobie pelna morfologie,szczegolnie proby watrobowe. pewnie nie jest to jaos
          strasznie konieczne, ale zawsze lepiej wiedziec, co sie dzieje... moze to i
          stad, ze przez kilkanascie lat bralam leki przeciwpadaczkowe, a wsrod
          konserwatywnych/rozsadnych? lekarzy panuje zasada, ze w przypadku dlugotrwalego
          przyjmowania JAKICHKOLWIEK srodkow farmakologicznych nalezaloby dac sobie
          odciagnac kilka kropel krwi co kilkanascie tygoni. Ale, jak mowie, jestem
          konserwa i zacofana....

Pozdr!
          mvb
        • annuczek Re: harmonet? pierwsza wizyta u ginekologa 03.02.04, 19:45
          Jeżeli Twoja mama miała nowotwór, to powinnaś jednak jeszcze raz bardzo
          dokładnie przemyśleć branie pigułek hormonalnych i może zastanowić się nad inną
          metodą. Czy lekarz Cię o to nie zapytał? Bo hormonalnych badań nie musi
          wykonywać, ale to jest jedno z głównych pytań, które powinien był Ci zadać.

Przeczytaj sobie ten artykuł: www.antykoncepcja.com.pl/brca1.htm
        • annuczek Re: harmonet? pierwsza wizyta u ginekologa 03.02.04, 19:47
          Nie chcę Cię straszyć. Aczkowliek pamiętam, że ktoś tu kiedyś napisał o
          dziewczynie, której mama też miała nowotwór, raka. Ginekolog wyslal dziewczynę
          do onkologa przed przepisaniem jej pigulek i ów zdecydowanie odradził jej
          stosowania antykoncepcji hormonalnej.
    • rts77 Re: harmonet? pierwsza wizyta u ginekologa 09.02.04, 21:14
      Witaj! ja też kiedy poszłam po raz pierwszy do ginekologa, dostałam Harmonet
      bez żadnych badań. Nawet nie wiedziałam, że powinno się robić jakiekolwiek
      badania! Efekt: paskudne upławy po ok 3 miesiącach i brak miesiączki. Okropnie
      się wystraszyłam, poszłam do innego lekarza który nastraszył mnie jakimiś
      okropnymi chorobami, zrobiłam kupę badań i okazało się, że to po prostu źle
      dobrana pigułka. Akurat wtedy zdawałam maturę i wierzcie mi, że nie nie
      przejmowałam się egzaminami nawet w połowie tak bardzo, jak tymi problemami.
      Potem dostałam Marvelon - okazało się, że od 15 lat bierze go moja mama - może
      to dizedziczne, że tak dobrze go tolerowałamsmile i już było ok. Nie wiem, jak
      będzie w Twoim przypadku, każda kobieta jest inna, ale ja Harmonet wspominam
      źle a do tejpanidoktor mam duży uraz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka