Dodaj do ulubionych

co na migrenowe bóle głowy

28.02.04, 10:48
dziewczyny poradzcie co zazywacie zeby się pozbyc migreny. Mnie ona dopada w
czasie 7-dniowej przerwy w łykaniu pigulek (podczas okresu). Bol jestbardzo
uporczywy, a środki jak np. Nurofen czy Ibuprom nie pomagają.
Obserwuj wątek
    • agare Re: co na migrenowe bóle głowy 28.02.04, 15:17
      witaj
      ja niestety miewałam takie same bóle głowy co ty, tyle że nie tylko w przerwie
      między tabletkami, męczyłam się tak około 5 lat, dopóki nie odstawiłam
      tabletek, teraz też czsami mnie dopada migrena ale nie są to już tak silne bóle,
      ostatno na mnie działa aspiryna na migrenę, są to tableti do rozpuszczania,
      bierze sie dwie na raz, ale radziłabym ci brać jak tylko zujesz że cos się
      zaczyna,
      możesz się też udać do lekarza, moze być internista i on powinien przepisać ci
      środki na migrenę,
      ja korzystałam też z tabletek, które mi siostra przywiozła ze Stanów, były
      bardzo dobre, ale nie wiem czy apteki sprowadzają takie proszki, ten lek to
      EXCEDRIN, bardzo mocne ale też bardzo skuteczne,
      wiem też że na dolegliwości migrenowe dobra jest akupunktura,
      tylko tyle mogę ci poradzić, mam nadzieję że to coś pomoże, wiem że jest to
      okropny ból, pozdrawiam serdecznie
      ps. ja dostałam bóli migrenowych po Diane 35
      • matylda79 tabletki hormonalne mi pomogly 29.02.04, 08:51
        U mnie z kolei jest odwrotnie, odkad zaczelam brac tabletki boli mnie glowya
        raz w miesiacu, a wiem ze to minie wiec juz nie biore zadnych tabletek
        przeciwbolowych, a na pewno nie paracetalom(apap, ibuprom itd - wszytko to samo)
        Nacierpialam sie wczesniej okolo 4 lat.To bylo straszne. Wtedy bralam duzo
        apapow itd, potem 2 tabletki mefacit i przechodzilo.Nie chce myslec co bedzie
        jak odstawie tabletki. Teraz nawet jak mnie boli glowa to potrafie zasnac( sila
        woli) wczesniej nie moglam. Jak mnie boli glowa rano to po kawie przechodzi,
        ale tez nie zawsze. Albo kawa i sok z polowy cytryny- nie smakuje az tak zle
        jak brzmi.
    • brydzia1972 Re: co na migrenowe bóle głowy 28.02.04, 15:28
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12154
      polecam forum cierpiących na globusa . od kiedy skorzystałam z zaproszenia na
      forum jest mi chociaż duchowo lepiej , a i ciekawych rzeczy można się
      dowiedzieć.
      proponuję odstawienie pigułek . w moim przypadku naprawde pomogło -migreny mam
      rzadziej i są mniej uciążliwe .Pozdrawiam i życzę bezbolesnych przerw i dobrych
      wyborów.
      • venus22 Re: co na migrenowe bóle głowy 29.02.04, 06:24
        Ja rowniez jestem z forum MIGRENA i trabie o migrenach na lewo i prawo smile

Z tego co sie orientuje po tutejszych wypowiedziach z leczeniem migreny w
        Polsce jest trudno.

W zaleznosci jaka to migrena i w zaleznosci od ogolnego stanu zdrowia,
        zwlaszcza serca, na ciezkie migreny najlepsze sa leki z grupy triptan ( nazwa
        tych lekow konczy sie na triptan no Imigran- sumatriptan, Zomig- zolmitriptan
        itd.) Stsuje sie tez DHe lub inne preparaty ergotaminy.
        Sa to leki nie dla wszystkich, na najgorsze migreny na ktore "nic nie pomaga".

Poza tym stosuje sie np. paracetamol z kofeina i kodeina, paracetamol lub
        aspiryna z butalbitalem, kofeina i kodeina, jest tego dosyc duzo ale jak
        mowilam nie wiem jak dalece dostepne w Polsce.

EXCEDRIN to jest paracetamol 200 mg, aspirin 250 mg, caffeine 65 mg

Pigulki rzeczywiscie odgrywaja wielka role w migrenach, ze wzgledu na hormony.

Venus

• monika.antepowicz Re: co na migrenowe bóle głowy 29.02.04, 13:21
      Mozna spróboac przyjmować pigułki bez przerwy przez 3 miesiace- a przerwę robić
      co 3 opakowania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka