aaaniula 18.08.10, 17:43 w najbliższym czasie czeka mnie artroskopia. Jestem troszkę wystraszona.. Czy możecie powiedzieć czy jest się czego bać?? Jakie ogólne wrażenie z zabiegu?? Jak się przygotować do zabiegu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: luca Re: artroskopia IP: *.adsl.inetia.pl 18.08.10, 18:18 Mogę opowiedzieć o swoim zabiegu. Spędziłam w szpitalu łącznie 3 dni. Pierwszego dnia- badania, rozmowa z anestezjologiem. Drugiego dnia- zabieg w znieczuleniu ogólnym, nic nie bolało, może wieczorem trochę. Trzeciego dnia bolało mocniej, kolano spuchło ale jako, że wszystko wyglądało dobrze mogłam pójść do domu. Następne dni spędziłam na ćwiczeniu kolana z płaczem, bo ciężko było je zginać, ale z każdym dniem było lepiej. Po 1,5 miesiąca wróciłam do pełnej aktywności i życia zawodowego. Dziś mam na pamiątkę dwie malutkie ciemniejsze plamki Odpowiedz Link Zgłoś
cccykoria Re: artroskopia 18.08.10, 18:40 To zależy z czym idziesz na tą artroskpię?Ja miałam uszkodzoną łąkotkę po wypadku.Rozmowa z aneztzjologiem, wywiad dotyczący przebytych chorób itp, proponowane znieczulenie "w kręgosłup".Nie zgodziłam się, pomimo, że anest... sprzedała mi ściemę, że po zabiegu, leży się plackiem 4 godz, to bujda 12 godz.Miałam znieczulenie ogólne, przygotowanie do zabiegu,wiozą Cię na blok operacyjny, musisz " rozebrać się do rosołu".Po zabiegu, jeżeli chodzi o ból, dla mnie był do wytrzymania, każą ćwiczyć nogę i nie stawać na niej,chyba przez 2 tyg..Po wyjściu rehabilitacja, u mnie krioterapia(10) i UD(10), tak dużo dr zaoferowałi skierowanie do szpitala rehabil. termin na luty.Zabieg w styczniu tego roku, ból spowrotem wrócił,taki sam jak przed ,doszły drętwienia od kolana do pięty.Prywatne zabiegi (wiadomo na NFZ długie terminy) laser UD krioterapia magnetronic ,gerwanizacja, nie dały poprawy.Zrobiła mi się cysta beckera i kolano tak jakby niestabilne "wygina" się do tyłu ,przez co skręciłam sobie w drugiej nodze staw skokowy.Postanowiłam zrobić MR prywatnie jutro będę miała wynik.Z tego co się orietuję, dużo ludzi do pełnej sprawności dochodzi m-cami, a niekiedy są drugie operacje.To wszystko zalezy co masz w "kolanie"?... Odpowiedz Link Zgłoś
aaaniula Re: artroskopia 18.08.10, 19:09 miałam naderwane więzadło w kolanie, które już się zagoiło. Niestety na rezonansie wyszło uszkodzenie łąkotki III stopnia. Konieczna artroskopia. I tak to wygląda, jeszcze nie byłam na konsultacji w klinice, w której zabieg ma być wykonany- dlatego jestem pełna wątpliwości i strachu. Odpowiedz Link Zgłoś
cccykoria Re: artroskopia 18.08.10, 20:55 Nie sugeruj się moją wypowiedzią.Ja miałam uszkodzoną łąkotkę przyśrodkową rogu tylnego(może coś namieszałam, ale MR zostawiłam w pracowni), dużą ilość płynu w kolanie zwyrodnienia i chyba ciało hoffy.Od wypadku, za długo mnie diagnozowali, więc doszło do dalszych zmian.Po roku dopiero miałam robioną artro...Jutro będę wiedzieć co mam? co jest przyczyną ciągłego bólu? Zabieg pikuś nie bój się, ważne, żebyś doszła do pełnej sprawności i robil zabieg fachowiec.. Mam prośbę, chodzi o MR, wczoraj przypadkowo się dowiedziałam, że takie badanie trwa 30 min i tak było, ale 1-sze MR było kilkuminutowe, trafiłam do pracowni co robią po łebkach...Ile u Ciebie trwało? Czy mogę zapytać o MR Odpowiedz Link Zgłoś
aaaniula Re: artroskopia 19.08.10, 07:26 myślę, że za pierwszym razem miałaś robioną tomografię komputerową, a nie rezonans. Dlatego badanie trwało dużo krócej i zapewne było mniej dokładne. Rezonans trwa właśnie około 30 minut Odpowiedz Link Zgłoś
cccykoria Re: artroskopia 19.08.10, 18:19 aaaniula napisała: > myślę, że za pierwszym razem miałaś robioną tomografię komputerową, a nie > rezonans. Dlatego badanie trwało dużo krócej i zapewne było mniej dokładne. > Rezonans trwa właśnie około 30 minut Dzięki, ale miałam robiony MR i dopiero, gdy poszłam prywatnie, zooriętowałam się,że coś nie tak.Teraz wiem, że polecieli sobie, robią na ilość nie jakość.W NFZ nie mają nic do powiedzienia, bo nie ma "rozporządzenia"(przymykają oko i płacą) ile ma trwać czas MR.Izba lekarska umywa ręce, niekumata, skoro jet tak co My poradzimy.Chciałam dobrze,aby nie szli na łatwiznę, po parę minut i koniec badania.Niestety MR ,mam złe wieści.Dominujące pęknięcie łąkotki przyśrodkowej przechodzące przez całą łąkotkę,ze skroceniem trzonu i częściową ektruzją trzonu i rogu przedniego.Horyzontalne pęknięcie rogu tylniego i trzonu łakotki bocznej ,naciągnięcie wiązadła MCL(1 stopień), naciągnięcie bliższego przyczepu LCL i jest dużo więcej.Widzisz rzekomo usunęli mi 1/3 łąkotki,gdzie??(chyba skrócili te rogi?) Jutro będę rozmawiać z dr, zobaczymy, co powie, napewno będzie zażenowany, że miałam rację.Miałam znów pecha, szukam dobrych specjalistów od kolan.Wrocław, a może być dalej... Gdy będziesz ustalać termin zapytaj, najlepiej dr, co proponuje?i sprawdz opinie o tej klinice, chociaż ja poszłam do rzekomo dobrego szpitala, a tu normalnie pech.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: artroskopia IP: *.jjs-isp.pl 19.08.10, 23:48 Mialam operacje klasyczna i artroskopowa. Atroskopowo mialam plastyke wiezadel,traczkow rzepki,czyszczenie powierzchni chrzastki,uzupelnienie ubytkow w lakotce ( nowatroska metoda ),usuniecie hoffy. Mialam znieczulenie w kregoslup,bo nie mialam zamiaru obciazac swojego oragnizmu narkoza i nikt mi nie kazal lezec 12 h plackiem. Lezenie 12h to stara szkola.Mialam dwukrotnie takie znieczulenie i za kazdym razem, po 2h jadlam juz kolacje w pozycji siedzaco - lezacej.Jak tylko zeszlo znieczulenie,wstawalam do lazienki. W kolanie mialam zostawiony dren,ktory wyjeto nastepnego dnia i wyszlam do domu.Oczywiscie orteza na nodze.Bolalo,ale to nie byl taki bol jak po operacji klasycznej.Chodzilam o kulach.Po 2 tyg.chodzilam juz na uczelnie,na zajecia w szpitalu.W zasadzie to nie mialam innego wyjscia,ale nie bylo to dla mnie jakas trauma.Rehabilitacja i pol roku pozniej zapomnialam,ze mialam zabieg. P.S Moje MRI trwalo ponad godzine.Badanie mialam wykonywane w sportowej klinice. Odpowiedz Link Zgłoś
aaaniula Re: artroskopia 20.08.10, 07:13 wiem, że to stara szkoła, ale w niektórych klinikach jeszcze ją stosują... Trochę mnie pocieszyłaś, bo niektórzy potrafią nastraszyć. Zastanawiam się także nad inną opcją- w moim mieście jest klinika, która wykonuje artroskopie w 2 godziny- na znieczuleniu miejscowym. Nie wiem tylko czy szybko znaczy dobrze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luca Re: artroskopia IP: *.adsl.inetia.pl 20.08.10, 09:52 Z czystym sercem mogę Ci polecić dr Widuchowskiego, który przyjmuje w klinice sportowej na ul Topolowej w Katowicach i jest ordynatorem Kliniki Artroskopii w Piekarach Śląskich. Nie wiem skąd jesteś, ale ludzie dojeżdżają do niego z całej Polski- doskonały specjalista od chirurgii kolana www.urazowka.piekary.pl/oddzial2.htm Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aaaniula Re: artroskopia 20.08.10, 10:00 jestem z poznania. U nas też są bardzo dobre kliniki i dobrzy lekarze, zresztą mój uraz nie jest bardzo skomplikowany, więc myślę, że u nas tez znajdę fachową opiekę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: artroskopia IP: *.jjs-isp.pl 20.08.10, 17:13 Ale nikt nie jest w stanie powiedziec ile bedzie trwala artroskopia. Czas trwnia zalezy od tego co jest do naprawienia. Odpowiedz Link Zgłoś