pieczareczka87 06.09.10, 17:12 Witam, Czy w waszym życiu zdarzyła się taka historia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dsa Re: ciąża i rak IP: *.dip.t-dialin.net 06.09.10, 17:46 Corka mojej kolezanki zaszla w ciaze i po pierwszym badaniu krwi wyszlo, ze ma raka krwi. Przeszla chemie i wszystko co tylko bylo potrzebne i zwalczyla chorobe, a co najwazniejsze urodzila zdrowe dzeicko. Lekarze mowili, ze przechodzila te chorobe jak grype, wlasnie dlatego, ze byla tak optymistycznie nastawiona na tak dlugo oczekiwane malenstwo. Minel 7 lat i jest zdrow ajak ryba, dziecko tez. Odpowiedz Link Zgłoś
berta-live Re: ciąża i rak 06.09.10, 22:56 I embrion przeżył chemioterapię i przekształcił się w zdrowe i pełnosprawne dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: ciąża i rak IP: *.jjs-isp.pl 07.09.10, 00:01 Corka mojej kolezanki zaszla w ciaze i po pierwszym badaniu krwi wyszlo, ze ma > raka krwi. Przeszla chemie i wszystko co tylko bylo potrzebne i zwalczyla choro > be, a co najwazniejsze urodzila zdrowe dzeicko To w takim razie chemioterpaii nie miala stosowanej.Nie w czasie ciazy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dokładna Re: ciąża i rak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.10, 08:54 ale najpierw ciąża potem rak czy odwrotnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dsa Re: ciąża i rak IP: *.dip.t-dialin.net 07.09.10, 16:49 Tak jak napisalam, zaszla w ciaze i przy pierwszym badaniu krwi wykryto raka. Ciazy nie usunela, lezala w szpitaliu i brala chemie. To nie Polska i lekarze wiedza co robia. Dziecko jest zdrowe i ta kobieta tez jest zdrowa. Minelo juz 7 lat i wszystko jest w porzadku. Dziecko chodzi do szkoly i jest zupelnie zdrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
nunia01 Re: ciąża i rak 07.09.10, 20:42 Ciut nie rozumiem tej ciekawości - wypadałoby napisać coś więcej, bo pytasz o bardzo intymne sprawy i ludzkie tragedie. Chemioterapia może być stosowana w trakcie ciąży, oczywiście ryzyko powikłań i przedwczesnego zakończenia ciąży są bardzo duże, ale nie zawsze można i powinno się czekać. Sama miałam perspektywę operacji i chemii w ciąży. Ale niestety poroniłam jeszcze przed operacją. Tak, że tak zdarzają się takie historie jak nowotwór wykryty przed lub w trakcie ciąży. Nie zawsze kończą się hapy endem, ale na szczęście też nie zawsze są tragiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
lejdi111 Re: ciąża i rak 07.09.10, 20:48 znam osobę, którą w ciązy bolały bardzo kości. Lekarze zwalali bóle na ciąze. Dziewczyna urodziła zdrowe dziecko jednak trzy miesiące po porodzie zmarła na nowotwór kości, który zaatakował wiele organów. Odpowiedz Link Zgłoś
pieczareczka87 Re: ciąża i rak 15.09.10, 09:36 To już mówie skąd moja ciekawość. Sporo o tym czytam i chcę na ten temat napisać pracę magisterską. Wszystko zaczęło się od tego jak oglądnełam film Magda miłośc i rak. I doszłam do wniosku, że warto było by zająć się tym tematem. Ale nie z perspektywy lekarzy tylko patrząc okiem kobiet które to przeżyły. Wiem, że jest to bardzo delikatna sprawa więc temu też takie ogólne pytanie, by nie urazić kogoś jakimś niepozornym słowem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nunia01 Re: ciąża i rak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.10, 14:14 Wg mnie to nie jest jakiś jeden temat - ciąża i rak. Ile przypadków i ile kobiet - tyle historii, dramatów, wyborów, czasami też wielkiej radości. Z perspektywy lekarzy też wygląda to bardzo różnie. Z ciekawości pytam - jak planujesz ująć temat? I w ramach jakiego kierunku studiów? Odpowiedz Link Zgłoś
pieczareczka87 Re: ciąża i rak 24.09.10, 11:17 U mnie z tego tematu będą dwie pracye gdyż studiuje na dwóch kierunakch (pielęgniarstwo i nauki o rodzinie). Na tym pierwszym będzie to studium przypadku, bo niestety nie udało mi się znależć grupy pań w takiej sytuacji wtedy miały byc wywiady i badania "serwejowe". Ale mam nadzieje że może kiedyś mi się to uda. Szczerze na to licze. Natomiast na drugim kierunku temat skupie na zespole terapetucznym stanowisku lekarzy i pielęgniarek, które będą przeplatana z historiami trzech kobiet - jednej która oddała swoje życie dla życia dziecka, druga urodziła pięknego syna i pokonała chorobę, a trzecie nie zdcydowała się na kontynuacje ciąży ( takiej pani jeszcze szukam). Mam nadzieje, że uda mi się w miare klarownie przedstawić ten problem. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaolenki25 Re: ciąża i rak 07.09.10, 20:43 W mojej okolicy, dziewczyna w ciąży ok 18 tyg miała czerniaka, niestety zmarła niedługo po tym jak się dowiedziała o chorobie i ona i jej córeczka. Odpowiedz Link Zgłoś