Dodaj do ulubionych

ciąża i rak

06.09.10, 17:12
Witam,

Czy w waszym życiu zdarzyła się taka historia?
Obserwuj wątek
    • Gość: dsa Re: ciąża i rak IP: *.dip.t-dialin.net 06.09.10, 17:46
      Corka mojej kolezanki zaszla w ciaze i po pierwszym badaniu krwi wyszlo, ze ma raka krwi. Przeszla chemie i wszystko co tylko bylo potrzebne i zwalczyla chorobe, a co najwazniejsze urodzila zdrowe dzeicko. Lekarze mowili, ze przechodzila te chorobe jak grype, wlasnie dlatego, ze byla tak optymistycznie nastawiona na tak dlugo oczekiwane malenstwo. Minel 7 lat i jest zdrow ajak ryba, dziecko tez.
      • berta-live Re: ciąża i rak 06.09.10, 22:56
        I embrion przeżył chemioterapię i przekształcił się w zdrowe i pełnosprawne dziecko.
      • Gość: kasia Re: ciąża i rak IP: *.jjs-isp.pl 07.09.10, 00:01
        Corka mojej kolezanki zaszla w ciaze i po pierwszym badaniu krwi wyszlo, ze ma
        > raka krwi. Przeszla chemie i wszystko co tylko bylo potrzebne i zwalczyla choro
        > be, a co najwazniejsze urodzila zdrowe dzeicko

To w takim razie chemioterpaii nie miala stosowanej.Nie w czasie ciazy.
    • Gość: dokładna Re: ciąża i rak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.10, 08:54
      ale najpierw ciąża potem rak czy odwrotnie?
      • Gość: dsa Re: ciąża i rak IP: *.dip.t-dialin.net 07.09.10, 16:49
        Tak jak napisalam, zaszla w ciaze i przy pierwszym badaniu krwi wykryto raka. Ciazy nie usunela, lezala w szpitaliu i brala chemie. To nie Polska i lekarze wiedza co robia. Dziecko jest zdrowe i ta kobieta tez jest zdrowa. Minelo juz 7 lat i wszystko jest w porzadku. Dziecko chodzi do szkoly i jest zupelnie zdrowe.
    • nunia01 Re: ciąża i rak 07.09.10, 20:42
      Ciut nie rozumiem tej ciekawości - wypadałoby napisać coś więcej, bo pytasz o bardzo intymne sprawy i ludzkie tragedie.

Chemioterapia może być stosowana w trakcie ciąży, oczywiście ryzyko powikłań i przedwczesnego zakończenia ciąży są bardzo duże, ale nie zawsze można i powinno się czekać.

Sama miałam perspektywę operacji i chemii w ciąży. Ale niestety poroniłam jeszcze przed operacją.

Tak, że tak zdarzają się takie historie jak nowotwór wykryty przed lub w trakcie ciąży. Nie zawsze kończą się hapy endem, ale na szczęście też nie zawsze są tragiczne.
      • lejdi111 Re: ciąża i rak 07.09.10, 20:48
        znam osobę, którą w ciązy bolały bardzo kości. Lekarze zwalali bóle na ciąze. Dziewczyna urodziła zdrowe dziecko jednak trzy miesiące po porodzie zmarła na nowotwór kości, który zaatakował wiele organów.
      • pieczareczka87 Re: ciąża i rak 15.09.10, 09:36
        To już mówie skąd moja ciekawość. Sporo o tym czytam i chcę na ten temat napisać pracę magisterską. Wszystko zaczęło się od tego jak oglądnełam film Magda miłośc i rak. I doszłam do wniosku, że warto było by zająć się tym tematem. Ale nie z perspektywy lekarzy tylko patrząc okiem kobiet które to przeżyły. Wiem, że jest to bardzo delikatna sprawa więc temu też takie ogólne pytanie, by nie urazić kogoś jakimś niepozornym słowem!
        • Gość: nunia01 Re: ciąża i rak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.10, 14:14
          Wg mnie to nie jest jakiś jeden temat - ciąża i rak. Ile przypadków i ile kobiet - tyle historii, dramatów, wyborów, czasami też wielkiej radości.
          Z perspektywy lekarzy też wygląda to bardzo różnie.

Z ciekawości pytam - jak planujesz ująć temat?
          I w ramach jakiego kierunku studiów?
          • pieczareczka87 Re: ciąża i rak 24.09.10, 11:17
            U mnie z tego tematu będą dwie pracye gdyż studiuje na dwóch kierunakch (pielęgniarstwo i nauki o rodzinie). Na tym pierwszym będzie to studium przypadku, bo niestety nie udało mi się znależć grupy pań w takiej sytuacji wtedy miały byc wywiady i badania "serwejowe". Ale mam nadzieje że może kiedyś mi się to uda. Szczerze na to licze. Natomiast na drugim kierunku temat skupie na zespole terapetucznym stanowisku lekarzy i pielęgniarek, które będą przeplatana z historiami trzech kobiet - jednej która oddała swoje życie dla życia dziecka, druga urodziła pięknego syna i pokonała chorobę, a trzecie nie zdcydowała się na kontynuacje ciąży ( takiej pani jeszcze szukam). Mam nadzieje, że uda mi się w miare klarownie przedstawić ten problem.
    • mamaolenki25 Re: ciąża i rak 07.09.10, 20:43
      W mojej okolicy, dziewczyna w ciąży ok 18 tyg miała czerniaka, niestety zmarła niedługo po tym jak się dowiedziała o chorobie i ona i jej córeczka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka