30.09.10, 16:05
tardyferon fol - w ulotce napisane zeby popijac szklanka płynów. A kiedy go brać- przed posiłkiem, w trakcie,, czy po posiłku??
Obserwuj wątek
    • Gość: . Re: żelazo IP: *.szczecin.mm.pl 01.10.10, 15:28
      Ja brałam w trakcie posiłków bo bolał mnie żołądek.
    • Gość: studentka22 Re: żelazo IP: *.chello.pl 03.10.10, 22:42
      www.doz.pl/leki/p4020-Tardyferon-Fo
    • Gość: nika098 Re: żelazo IP: 93.159.143.* 05.10.10, 20:23
      Przed posiłkiem, ja brałam zaraz jak sie obudziłam, potem jeszcze chwile sobie lezalam przed wstaniem, ubierałam się, myłam itd. i potem dopiero jadłam sanidanie.
      • anabel7 Re: żelazo 08.10.10, 10:35
        nika a po co ty leżałaś po wzieciu tabletki?
    • anabel7 Re: żelazo 08.10.10, 10:45
      Na ogół leki (zwłaszcza suplementy) powinno się zażywać przed posiłkiem, ponieważ lepiej sie wchłaniają (nie dotyczy to witamin A,D,E i K). W ulotkach określa sie sposób i czas zażywania, jeśli maja one znaczący wpływ na różnego rodzaju interakcje ze składnikami pozywienia a tym samym na proces LADME. Jeśli w ulotce nie ma słowa na ten temat i jeśli nie masz problemów żołądkowych,możesz zrobić tak, jak uważasz. No może niezupełnie, poniewaz wazne jest aby popijac leki woda, w zadnym wypadku herbatą czy kawa lub innym napojem.
      • Gość: ass Re: żelazo IP: *.realestate.net.pl 13.10.10, 21:40
        Żelazo lepiej wchłania się na czczo. Ponieważ żelazo często daje skutki uboczne (żołądek, zawroty głowy), to wtedy należy brac po posiłku. Żelazo powinno się brac pod kontrolą lekarza. Branie sztucznego żelaza nie jest obojętne dla organizmu.
        Żelazo powinno się brac razem z witaminą C. Witamina C ułatwia wchłanianie żelaza.
        • anabel7 Tardyferon-Fol 1h przed jedzeniem-sprawdziłam 15.10.10, 10:58
          Jesli nie mozesz przed posiłkiem, to łykaj razem z wit.c, (jak już ass napisała),co znacznie ułatwia przyswajanie zelaza. W tardyferonie-fol jest juz kwas foliowy i dobrze byłoby łykać do tego wit. B12.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka