an40 31.03.04, 09:12 Może ktoś wie do jakiego lekarza powinno się zgłosić z infekcją (chyba bakteryjną) męskich narządów płciowych? Słyszałam, że takimi problemami zajmuje się androlog, ale nie jestem pewna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
neti87 Re: męskie problemy 31.03.04, 10:35 może zadzwonić do lecznicy i zapytać? Mnie do głowy przyszedł urolog, ale nie wiem czy słusznie. Odpowiedz Link Zgłoś
agulabis Re: męskie problemy 31.03.04, 12:17 Specjalista od męskich problemów to urolog pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nicol-e Re: męskie problemy 31.03.04, 13:06 proktolog jast od chorób odbytu, urolog na kłopoty z pęcherzem, męski odpowiednik ginekologa to androlog Najlepiej, jesli mąż pójdzie do androloga, jednak nie w każdym mieście są tacy lekarze. Czasem pomoże tez dermatolog, a czasem mozna zapytać swego ginekologa, opisac objawy- czasem może pomóc pozdrawiam- Aurelia Odpowiedz Link Zgłoś
an40 Re: męskie problemy 31.03.04, 13:20 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Mi się wydaje, że wszystko u mojego męża w porządku (bo nie ma żadnych wycieków czy coś w tym rodzaju), ale on twierdzi że coś musi mieć bo czuje się nieświeżo (brzydki zapach). Przypuszczam że to może być podobnie jak u kobiet, jeżeli jest jakaś infekcja np. rzęsistek itp, to ten brzydki zapach może mieć właśnie taką przyczynę. Odpowiedz Link Zgłoś
neti87 Re: męskie problemy 31.03.04, 13:41 w tej męskiej sprawie pomoże urolog! Androlog pomocny jest przy problemach z hormonami. Odpowiedz Link Zgłoś
nicol-e Re: męskie problemy 31.03.04, 20:47 neti 87- co ty piszesz! Zaburzeniami hormonalnymi zajmuje się endokrynolog. Jak napisalam wyżej, meski odpowiednik ginekologa, to oczywiście androlog- sama tu o to kiedys pytalam, potem pytałam też w poradni. Ale oto definicja z www: "zadaniem andrologii jest kompleksowa i wielospecjalistyczna opieka nad mężczyzną w całym okresie życia osobnika płci meskiej na wzór opieki ginekologicznej nad kobietą" Oczywiście poza w/w androlog zajmuje się także problemami zaburzenia płodności u facetów i hormonami. mam nadzieję, że wszystko już jasne. pozdrawiam- Nicol-e Odpowiedz Link Zgłoś
neti87 Re: męskie problemy 31.03.04, 22:11 Napisałam przecież, że androlog zajmuje się hormonami mając na uwadze, że ómowimy o męzczyźnie (patrz tytul wątku). A, jeśli się przypatrzysz wątkom powyżej, to raczej doradzany jest w tym przypadku urolog. Wiem co piszę i nie życzę sobie nieuzasadnionej krytyki. Odpowiedz Link Zgłoś
mamadana Re: męskie problemy 31.03.04, 22:19 A to definicja urologa, jesli już o definicjach tu mowa: "Urolog, lekarz, specjalista zajmujący się leczeniem chorób układu moczo- płciowego. W przypadku mężczyzn dotyczy to m.in. leczenia stulejki, zbyt krótkiego wędzidełka, wad członka, zaburzeń prostaty (gruczołu krokowego), niektórych postaci impotencji, chęci poddania się obrzezaniu". Właściwie z wszelkimi problemami dotyczącymi członka, jego świądu, bolesności, zaczerwienienia itp. najlepiej udać się do urologa. Nie muszą to być typowo chirurgiczne problemy. Mam wrażenie, że urolodzy są bardziej dostępni i powszechni niż androlodzy. Odpowiedz Link Zgłoś