majowa_dziewczynaaa 23.10.10, 19:21 Które probiotyki sa skuteczniejsze te dopochwowe czy doustne, bo mi lekarka przepisała Provag , ale on jest doustny, a mój dawny ginekolog twierdził że to doustne nic nie dają Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamapoli3 Re: Probiotyki 29.10.10, 10:30 różnica polega na tym że probiotyki dopochwowe wkładasz bezpośrednio do pochwy i one tam się rozpuszczają, a doustne przechodzą cały układ pokarmowy zeby przez odbyt zasiedlić pochwę.Stąd dopochwowe działają szybko-zaraz po zaaplikowaniu a na działanie doustnych trzeba trochę poczekać, ale za to bakterie kolonizują też jelita-co ma znaczenie np przy braniu antybiotyku. Ja probiotyki stosuje tak ze jak zaczynam czuć swędzenie to aplikuje lactovaginal dopochwowo, a jak musze wziąść antyb.to wtedy provag doustnie.Moj ginekolog zalecał i te i te. Odpowiedz Link Zgłoś
kle_kotka Re: Probiotyki 29.10.10, 14:03 jeśli doustne na wzmocnienie układu płciowo moczowego kobiety to tylko lacibios femina ma on szczepy bakterii kolonizujące własnie pochwę. Z mojego doświadczenia doustne sa skuteczniejsze. Natomiast do wzmocnienia układu pokarmowego to moze być kazdy doustny też są rewelacyjne i zapobiegaja powstawaniu grzybicy poantybiotykowej Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: Probiotyki 08.11.10, 17:49 mamapoli3 napisała: "..a doustne przechodzą cały układ pokarmowy zeby przez odbyt zasiedlić pochwę..." matko bosko, co za bzdury. przez odbyt to sobie możesz zasiedlić wpochwie najwyżej bakterie z rodziny e.coli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magnetia Re: Probiotyki IP: *.adsl.inetia.pl 13.02.11, 12:47 Guzik prawda. A myślisz, że w stanie naturalnym skąd biorą się w pochwie pałeczki kwasu mlekowego? Właśnie z tego, co zjesz. Wydaje mi się, że w przypadku ochrony pochwy nie ma znaczenia, czy probiotyk jest doustny czy dopochwowy tylko jakie bakterie zawiera. Te ginekologiczne nazywają się ginekologicznymi i bierze się je na środowisko pochwy. Są też takie na układ pokarmowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pelpka Re: Probiotyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.10, 13:44 To co mamapoli3 napisala to pewnie prawda, ale zwroc uwage tez na to, ze dopochwowo sa mniej wygodne do stosowania i jakby mniej higieniczne. No i patrz zawsze na szczepy, bo w nich tkwi klucz do skutecznosci danego srodka. Wiele lekarzy poleca z doustnych Lacibios F. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majowa_dziewczynaa Re: Probiotyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.10, 21:10 a provag jest gorszy z tych doustnych od lacibios f.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: O gut kłeszczyn ;) Re: Probiotyki IP: *.chello.pl 31.10.10, 16:52 Właśnie? Też się zastanawiam i chętnie bym się dowiedziała O szczepach z lacibiosu wiem, że można znaleźć info i na wikipedii też przy hasłach grzybica pochwy i BV jest informacja o tych szczepach wraz ze źródłem a o tych drugich właśnie niewiele Odpowiedz Link Zgłoś
mamapoli3 Re: Probiotyki 03.11.10, 23:47 przyznam ze w szczepy nie wczytuję się aż tak....provag stosuję od dawna, bo polecił mi ginekolog twierdząc ze to jedyny probiotyk kobiecy z którego te szczepy pochodzą od Polki.Trudno pewnie stwierdzić który probiotyk lepszy-trzeba wypróbować na sobie.Ważne zeby w ogóle stosować. Są kobiety które w ogóle nie łączą grzybicy z antybiotykiem, bo lekarz rodzinny o tym nie wspomina Odpowiedz Link Zgłoś
anathe0 Re: Probiotyki 05.11.10, 11:29 ja tam jestem zwolenniczką lacibios fem, ale jakbyś mogła, to poproś swojego gina nastepnym razem o jakieś materiały o tych szczepach, com? i tym, dlaczego one mają być lepsze. bo jak na razie lacibios jest bardziej wiarygodny, jakoś tak informacja jest bardziej dostępna i jasna o nim. a jak coś Twój ginekolog mówił na ten temat, to na pewno ma materiały, może badania, moze móglby podać stronę internetową lub chociaż czasopismo, artykuł na ten temat. zapytasz się? bo ja lubię takie rzeczy wiedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasia Re: Probiotyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.10, 17:31 Podobno provag lepszy, bo opracowany w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Re: Probiotyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.10, 19:52 A takie probiotyki doustne kobiece, chronią też jelita i cały układ pokarmowy gdy bierzemy antybiotyk doustnie, czy tylko pochwę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Re: Probiotyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.10, 21:03 Bo ja zawsze brałam takie doustne ale dla ochrony jelit i wewnetrznego układu, też nie były tanie ok. 20 zł i teraz nie wiem czy nie zaczne chronić pochwy przed grzybicą a zainfekuję się np w jelitach, a to dużo gorsze. Odpowiedz Link Zgłoś
anathe0 Re: Probiotyki 06.11.10, 12:43 Doustne kobiece chronią i jelita i układ moczowo-płciowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mira Re: Probiotyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.10, 14:53 Ale te probiotyki są drogie, 10 sztuk za 22 zł , a minium 20 dni trzeba stosować, czyli dwa opakowania, ale to i tak minimum, zaleca się cały miesiąc, ja zawsze brałam takie doustne za 8 zł, chroniły mi jelita. Odpowiedz Link Zgłoś
mamapoli3 Re: Probiotyki 08.11.10, 10:50 no -niestety nie są najtańsze, ale jak kupować to juz lepiej dołożyć do probiotyków kobiecych niż kupować tylko ochronne na jelita. To i tak wychodzi taniej niż pózniej leczenie grzybicy po antybiotyku jesli ktoś ma tendecję do takich infekcji.Ja kupuje provag 20 tab.w opakowaniu+ rabat apteczny to wychodzi taniej. p.s o badania nad provagiem dopytam na wizycie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Probiotyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.10, 20:06 ja po tych doustnych nie widze efektów Odpowiedz Link Zgłoś
chamommilla Re: Probiotyki 13.11.10, 15:40 Ja stosowalam oba rodzaje. Po doustnych nie widze jakos spektakularnego efektu, choc pewnie (mam nadzieje) cos tam daja. Natomiast najszybszy i najmocniejszy efekt zdecydowanie po dopochwowym Ecovagu. Po 4 uzyciach czuje sie taki kwasny zapach, czego nie zauwazylam po zadnym doustnym branym nawet dlugo. W efekcie: zaprzestaje doustnych, bo drogie jak nie wiem a rezultat przecietny. Ecovag tez jest drogi, ale nie podraznia czego nie moge powiedziec o Lactovaginalu i innych. Jestem zdecydowanie jego fanka i odtad zawsze bede juz go trzymac w lodowce. Producent zaleca po miesiaczce profilaktywnie aplikacje przez kilka dni. Tak stosowany wystarczy na 2 cykle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: Probiotyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.10, 18:50 Ecovag drogi to znaczy ile? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot Re: Probiotyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.10, 12:24 a to wiekszej sklonnosci do infekcji nie ma przed miesiaczka? u mnie tak bylo, ze w pierwszej fazie cyklu wszystko ok a w drugiej gorzej i ja lykam lf wlasnie przed miesiaczka, choc podobno najlepiej caly czas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Probiotyki IP: *.adsl.inetia.pl 15.11.10, 13:42 I jest w błędzie! Przecież grzybica pochwy to tylko objaw tego co jest w środku! Musisz stosować to co przepisał na zewnątrz i koniecznie oczyszczać swój organizm od wewnątrz, bez tego możesz zapomnieć o całkowitym wyleczeniu bo problem będzie nawracał. Ja stosowałam naturalną kurację i jestem bardzo zadowolona. A teraz 2 razy w roku powtarzam sobie kuracje oczyszczające i nie mam żadnego problemu. Daje Ci linka do tego co biore: www.nagrzybice.pl/category/grzybicabezrecepty/ Odpowiedz Link Zgłoś
kle_kotka Re: Probiotyki 16.11.10, 13:15 Lacibios femina jest rewrelacyjny Polecam po antybiotykach brać co 2 dni Lac. Femin. (specyfik kobiecy ochrona układu moczowo-płciowego dość drogi ok. 16 zł za 10 tabl wystarczy jedna tab. po kolacji) a w pozostałe dni inny środek np. miltilac (specyfik dla ochrony jelit duzo tańszy ja płaciłam 7 zł za chyba 10 tabl. nie pamiętam a może 20 tabl tez przyjmujemy 1 tabl po kolacji) Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna_25 Re: Probiotyki 13.02.11, 15:28 Przede wszystkim ważna jest świadomość, że stosowanie probiotyków wpływa na kondycje organizmu. Zwłaszcza kobiety mogą boleśnie odczuć skutki kuracji antybiotykowej, jeśli nie zabezpieczyły się w jej trakcie przed wyjałowieniem organizmu. A niestety nie każdy lekarz przepisując antybiotyk wspomina o lekarstwach osłonowych. Odpowiedz Link Zgłoś
zabkaa24 Re: Probiotyki 13.02.11, 17:07 Dają dają, i to nawet Provag (dla mnie najlepszy) - biorę na wyjałowienie przez dopochwową luteinę i działa super, czuję znaczną różnicę już po 2 kapsułkach (2 dniach). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamapoli Re: Probiotyki IP: *.dynamic.chello.pl 22.02.11, 00:38 u mnie też provag najlepiej sie spisuje, też stosuję regularnie. Ostatnio doczytałam jeszcze że witamina B-complex wspomaga działanie probiotyków. Odpowiedz Link Zgłoś