Dodaj do ulubionych

badania przed tabletkami

05.04.04, 22:58
Witam,
zdecydowałam się zacząć przyjmować tabletki antykoncepcyjne. I w związku z tym
mam pytanie - jakie badani powinnam wykonać zanim zacznę je brać. Na jakie
powinna wysłac mnie ginekolog? O co powinna spytać? Boję się trochę by nie
zostały źle mi dobrane. I jeszcze jedno pytanie - czy znacie dobrego
ginekologa w Toruniu, oprócz polecanej dr Sinicy?

Bardzo proszę o rady.
Obserwuj wątek
    • natine Re: badania przed tabletkami 06.04.04, 00:02
      badanie krwi ogolne, proby watrobowe, cytologia, badanie piersi...to chyba
      tyle, o ile dobrze pamietam...jeszcze, jak bardzo chcesz, mozesz zrobic badanie
      hormonalne, ale jezeli masz regularne miesiaczki, to raczej nie trzeba.
      powinna zapytac, czy w rodzinie byly nowotwory, problemy z krazeniem i zylami,
      czy ty masz takie problemy <ale to wyszlo by na wynikach krwi>. i problemy z
      watroba
      to chyba te najwazniejsze sprawy
      jak sobie jeszcze przypomne, to dopiszesmile
      pozdr
      • kati231 Re: badania przed tabletkami 06.04.04, 00:25
        Badania pomarzyc można. Biore tabletki już dwa lata. Czwarty raz zmieniłam
        lekarza i żaden nie chciał dać skierowani, no zrobili cytologie. bralam cilest
        po ktorych były ciągłe plamienia, póżniej diane po ktorych przytyłam teraz
        stediril30- 3 opakowanie i na razie jest ok poza kilkoma pryszczami. Badania
        powinny byc robione zwłaszcza przy diane ale z dwa razy usłyszałam że jak
        jestem zdrowa i nie pale to nie ma potrzeby a prawda jest taka ze za kazde
        skierowanie jest rozliczany lekarz i płaci za to placowka gdzie on pracuje.
        Mieszkam w Olsztynie i nie wioem już gdzie mam się zgłosić by nie zostać
        potraktowaną przedmiotowo
        • natine Re: badania przed tabletkami 06.04.04, 10:29
          ja prosilam o te wszystkie skierowania <poza cytologia, ktora robiono mi od
          reki w gabinecie gin.> mojego lekarza rodzinnego - jeszcze sie dopytywal, czy
          wiecej nie potrzebuje, np OB...ale wiem, ze to wyjatkowo dobry lekarz,
          najlepszy jakiego mialam
          • kati231 Re: badania przed tabletkami 07.04.04, 23:08
            jesli takiego masz to się ciesz bo ja mam pecha Moim zdaniem wiekszosćlekarzy
            nie powinno wykonywac swojego zawodu jesli nie potrafią zająć sie pacjętką. MAm
            22 lata i nie mogę sie doprosic o badania a jak kiedys cos wyjdzie to ciekawe
            co powiedzą????????????
    • monika.antepowicz Re: badania przed tabletkami 10.04.04, 15:47
      według sław od antykoncepcji- zagranicznych i takie sa tam standrdy powinno sie
      jedynie przeprowadzić dokładny wywiad i zmierzyc ciśnienie krw(prof Guillabeu)
      Ale w Polsce raczej wymaga sie od lekarza by wykonał badanie gienekologiczne i
      cytologię- a pozostałe badanie w zależności od wywiadu dotyczacych przebytych
      chorób i wywiadu rodzinnegop- na przykład jesli w rodzinie cukrzyca- warto
      oanaczyc poziom cukru we krwi, rodzina hyperlipidenmia- poziom cholesterolu,
      choroby zakrzepowe- poziom buałak c i s, aby wykluczyć wrodzone zaburzenia
      krzepniecia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka