Dodaj do ulubionych

Antykoncepcja

08.04.04, 17:00
Mam pytanie jeśli chodzi o antykoncepcję za pomocą "sprężynki". Czy i na ile
jest ona bezpieczna? Dodam, że mam już dzieci (dwoje) i nie planuję więcej.
Czy "sprężynka" jest obecnie polecanym środkiem antykoncepcyjnym?
Będę wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam
Magda
Obserwuj wątek
    • magdulka26 Re: Antykoncepcja 08.04.04, 19:46
      witam ,co do spirali bo chyba onią chodzi nie mam dobrego przekonania.Ja
      osobiście wybrałabym tabletki są chyba bardziej bezpieczne .Jak wiadomo nic nie
      daje nam 100 % pewności ale tabletki są jedne z najlepszych środków
      antykon.Sama je brałam przez 2 lata i nie miałam bobaska.Pozdrawiam papa.Mieć
      coś w środku brr chyba bym nie chciała ale to jest moje zdnie smile) pozdrawiam
    • cordosa Re: Antykoncepcja 08.04.04, 22:28
      trudna decyzja, tak sie probowałam wczuc w Twoja sytuację (mam dopiero 23 lata
      i nie mam dzieci, coż nawet nie mam warunkow by miec), ale po prostu napisze co
      byłoby wg mnie za i przeciw:
      pigułki są wprawdzie bezpieczne, ale na długą mete ile możesz brac, tym
      bardziej ze z wiekiem stają sie coraz bardziej zle tolerowane i wiecej skutkow
      ubocznych, obciązają wątrobę. A kalendarzyk? b. dokładne obserwacje? znam
      kobiety które już wiecej dzieci nie mają ale b. dokładnie się obserwują, ew. w
      dni zagrożenia prezerwatywa.
      Znow spiralka - zwieksza niebezpieczenstwo ciązy pozamacicznej, i już operacja
      zapewniona, moze powodować bóle, wieksze krwawienie, wiecej nie wiem bo mnie to
      nie dotyczy- kobietom które nie rodziły nie zaleca się
      zoabcz moze ten link www.libramed.com.pl/wpg/NumeryArchiwalne/19/07.html
      moze cos jeszcze bedzie po skroceniu adresu i przeszukaniu całego serwisu
      niestety wszystko ma w tym zyciu jakies za i przeciw sad(
      mysle że jakbym juz miała ustabilizowane życie to moze też zastanawiałabym sie
      nad wkładką, ale jeszcze nie szybko.. przede wszystkim decydująca jest opinia
      lekarza
      pozdrawiam i życzę dobrego wyboru
    • annuczek Re: Antykoncepcja 09.04.04, 09:26
      Każda metoda ma swoje za i przeciw.

Zajrzyj do poniższego wątku i wejdź na dalsze linki, które tam są -
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=10955619&v=2&s=0
      Co prawda dyskusja dotyczy wkładek u nieródek, ale - przykłady i doświadczenia
      wymienione są różne.

A skąd takie określenie - sprężynka? Pierwszy raz słyszę wink Pozdrawiam.
      • magda010 Re: Antykoncepcja 09.04.04, 09:54
        Odradzam spirale. Powoduje duzo skutkow ubocznych i zagrozen. Po pierwsze ona
        nie jest do konca antykoncepcyjna, bo jej glownym dzialaniem jest
        niedopuszczenie do zagniezdzenia sie juz zaplodnionego jaja w macicy. Jak nie
        zadziala, to jest duze ryzyko ciazy pozamacicznej, albo uszkodzenia plodu,
        poronienia. Poza tym bardzo czesto powoduje stany zapalne, jest wrecz
        trampolina dla bakterii, ktore po niej przedostaja sie glebiej i atakuja
        narzady rozrodcze. Poza tym czesto przy niej sa bolesne miesiaczki i bardziej
        obfite. Juz lepiej brac pigulki, chociaz tez za dlugo nie mozna. Moze
        prezerwatywa w polaczeniu z naturalnymi metodami (obserwacja sluzu i
        temperatury) lub w polaczeniu z globulkami?
        • an_ni Re: Antykoncepcja 09.04.04, 22:38
          spirala zbudowana z miedzi oslabia rowniez zdolnosci ruchowe plemnikow, wiec
          nie zawsze dochodzi do zaplodnienia
          cytat ze strony www.amwaw.edu.pl/antykoncepcja/
          "wkladki (spirala) wprowadzone przez kanał szyjki do jamy macicy działają
          antykoncepcyjnie poprzez szereg mechanizmów:
          wzrost gęstości śluzu szyjkowego (drażniące działanie wkładki, Cu++)
          upośledzenie ruchliwości plemników - działanie plemnikobójcze jonów miedzi
          uniemożliwienie plemnikom wejścia do jajowodów - ramiona poprzeczne wkładki
          stanowią w tym przypadku barierę mechaniczną
          zmiany w endometrium utrudniające zagnieżdżenie blastocysty
          + poronne - wydalenie nierozwinietego/obumarlego zarodka
          moze ty sobie wyobrazasz ze spirala rozdziera ten zbior komorek na strzepy ale
          tak nie jest , przeczytaj sobie ww podana strone
          chyba ze bierzesz leki przeciwzapalne wtedy spirala ma oslabione dzialanie
        • annuczek Re: Antykoncepcja 09.04.04, 23:03
          Magda010 - chyba nie do końca doczytałaś o działaniu wkładek. an_ni rzecz
          dokładniej wyjaśnia. Ale też jeszcze nie wszystko - wszystkie zapomniałyśmy o
          wkładce z hormonami - u nas Mirena. Mechanizm jej działania - różni się od
          działania wkładek z miedzią, a i te ostatnie też są różne (różna zawartość
          miedzi, różne kształty, różne wielkości...)

A hormony - cóż, mi na razie bardziej szkodziły niż pomagały...

Powiem tu po raz kolejny: każda metoda ma swoje zalety, jak i wady. I każdy sam
          powinien rozważyć te wszystkie plusy i minusy i zadecydować co dla niego
          najlepsze. Oczywiście - nie zapominając o konsultacji z lekarzem! smile I nie
          zapominając też o tym,że to, co dobre dla jednej kobiety - dla innej może
          okazać się fatalne. Nie każda kobieta - przy spiralce - ma bardziej bolesne
          miesiączki (dla przykładu). I każda musi być stosowana pod kontrolą lekarza.
    • monika.antepowicz Re: Antykoncepcja 09.04.04, 13:05
      jest dobra-metodą godną polecenia, ale niektóre panie nie tolerują wkładki-
      ulega ona wydaleniu na skutekm skurczów macicy!
    • malgosiek2 Re: Antykoncepcja 10.04.04, 09:38
      Cześć
      Ja używam wkładki od ok.5 lat i jestem zadowolona.Skutków ubocznych nie mam
      żadnych(przez pierwsze dwa miesiące miałam nieco obfitsze miesiączki)teraz są
      normalne.Mój organizm akurat dobrze toleruje wkładkę.Ja też twierdzę jak Pani
      doktor,że jest to metoda skuteczna i polecana.Sama mam "Multi load"-
      wkładka.Pozdrawiam Małgorzata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka