Dodaj do ulubionych

lysienie u kobiet! Pomozcie

20.01.11, 15:06
Witam. . Opowiem swoja historie. Jesli ktos wie cos na ten temat prosze o poradysmileDodalam ten watek tez na stronie Zdrowie mam nadzieje ze mi pomozecie.
Mam 21 lat wlosy farbowalam od 16 roku zycia. Farbowalam je dosyc czesto. Wczesniej bywaly momenty ze wlosy wypadaly mi garsciami,pozniej zaczely sie coraz powoli przerzedza cPozniej Nie wypadaly mi lecz przestaly odrastac szczegolnie po bokach tak jak by na skorniach .Na poczatku myslalam ze jest to wina farbowania nie widac bylo tych przerzedzen tak bardzo . Stosowalaam wiele odzywek suplementow, wydalam mnostwo pieniedzy na to .Jednak wlosy nie odrastaly. I z miesiaca na miesiac coraz bardziej sie przerzedzaly. Nie moge zwiazac wlosow do gory bo widac mi przerzedzenia po bokach.Nie bylam u dermatologa poniewaz myslalam ze w koncu odrosna. Sama stosowalam odzywki wzamacnaijace itd. Tak naprawde rok temu mnie olsnilo ,ze cos jest na rzeczy z tymi wlosami i ze to moze jakas powazniejsza przyczyna. DOszlo zmeczenie , sennosc. Wlosy nie wypadaja juz teraz ale mam je marne i troche przzerzedzone. Poszlam do lekarza ogolnego, ktory skierowal mnie na badania: OB, mocz w normie . Anemia raczej zostala wykluczona Hgb 12. 2 norma (11-16) Hct 36.8 norma (37-50) Rbc 4,26 (3,50 -5,50). w morfologi krwi .Srednie te wyniki lecz w normie. Natomiast Tsh mialam podwyzszone moj wynik Tsh 6.2 norma (0.4 -4) . Przez te 4 miesiace od wrzesnia myslalam ze przyczyną mojego stanu wlosow jest wysokie TSh co sugerowalo by na niedoczynnosc tarczycy. Duzo czytalaam na ten temat i wiem ze to prowadzi czasem do przerzedzen i oslabienia wlosow. Jednak ostatnio zrobilam ponowne badania i postanowilam je rozszerzyc. I bardzo sie zdziwilam .Moje wyniki ze styczna czyli po 4 miesiacach. bez brania jakichkolwiek lekow z boku podaje normy . Tsh 1.38 (0.4 -4.0) , Ft3 4.17 (1.80 -4.20) , Ft4 1.06 (0.9-1.8) ,P.ciala anty Tg <20 (0-40) , P.ciala anty Tpo <10 (O-35) . Nie wiem dlaczego Tsh jest teraz w normie a we wrzesniu bylo dosc wysokie. Nie bralam zadncyh lekow na obnizenie Tsh. Wyniki mam w normie chociaz widac ze ft3 i ft4 jest dosc wysokie? czy wyniki mam dobre czy powinnam sie niepokoic? i czy powinnam zrobic Usg tarczycy jeszcze?
Nie wiem co robic dalej jakie badania pownnam zrobic by znalezc przyczyne przerzedzenia wlosow. Wiem ze powinnam zbAdac hormony plciowe. Nie bADalam ich nigdy . Wiem ze nadmiar hormonow meskich zle wplywa na wlosy a ja mam je najbardziej przerzedzone na skroniach tak jak by to bylo lysienie androgenowe chociaz nie jestem pewna na 100%. OStatnio mialam robione ush jajnikow i dopochwowe . Nie mam zadnych rorbieli pecherze wiec Pcos jest wykluczone . NIe mam tez nadmiernego owlosienia,tradziku. tylko te wlosy . Ktos mi zasugerowal ze powinnam zbadac tez ferryrtyne i b12 bo moge miec niedobory. Jakie powinnam zrobic badania jeszcze . Nie wiem juz gdzie szukac przeczyny tych wlosow. PRosze o pomoc. Soryy ze tak dlugo smile
Obserwuj wątek
    • Gość: uzr Re: lysienie u kobiet! Pomozcie IP: *.dip.t-dialin.net 20.01.11, 15:49
      Jezeli nie tarczyca i nie za wysoki poziom hormonow meskich(musisz sprawdzic) to wizyta u dermatologa, ktory zbada cebulki twoich wlosow. jezeli tez nic to pozostaje jeszcze psychiatra. Moja tesciowa miala cale placki lyse i okazalo ise, ze to od nerwicy. Wszystko odroslo i te lyse miejsca zniknely, ale od tamtej pory regularnie chodzi do psychiatry.
      • moniaa6666 Re: lysienie u kobiet! Pomozcie 20.01.11, 16:17
        eh no chyba tak zrobie. a jakie dokladnie badania zrobic wiem ze testosteron jakie jeszcze? bo wiem ze jest ich duzo . chodzi mi hormony plciowe. Ktos mi jeszcze zasugerowal ze musze zrobic usg tarczycy bo moze byc to choroba hashimoto;/ pomimo wynikow mieszczacych sie wnormie
        • Gość: ela Re: lysienie u kobiet! Pomozcie IP: *.dip.t-dialin.net 20.01.11, 16:57
          O tym jakie zrobic badania decyduje lekarz i ja jako inzynier nie ma o tym zielonego pojecia. Kiedys tez wypadaly mi wlosy, nie tak strasznie, ale jakby za duzo i to moj lekarz ogolny wysylal mnie najpierw do dermatologa(nic nie wykryto), pozniej do instytutu, gdzie badano mi tarczyce(USG, pobranie krwi, kontrast, nastepne pobranie krwi...o tym decyduje specjalista!), a pozniej wyslal mnie do specjalnego instytutu, gdzie badaja poziom hormonow. Tam stwierdzono, ze mam za duzo hormonow meskich i wyslano wyniki rowniez do mojego ginekologa, bo trzeba kontrolowac, czy robia sie cysty. Tak wiec nie mam pojecia jak sie nazywaja poszczegolne badania, bo to nie moja dziedzina i w tym wypadku specjalisci o tym decyduja.
          P.S. Rowniez mam znajoma, ktora lysiala na tle nerwowym i byly to wlasnie lyse miejsca, teraz sie leczy u psychiatry i wszystko wrocilo do normy.
    • greenola Re: lysienie u kobiet! Pomozcie 20.01.11, 17:03
      Dobry dermatolog. Ja pewnego dnia zauważyłam, że z tyłu głowy nie mam włosów, łysy placek. Ze stresu wyłysiałam, nawet nie wiem kiedy, lekarz powiedział,że to mogło się to stać w ciągu 1-2 dni, nawet nie wiedziałam,że stres i nerwy tak wpływają na włosy. Chodziłam od dermatologa do dermatologa, każdy przepisywał inne leki. Wreszcie trafiłam do dermatolog,która najpierw zrobiła mi serię badań a dopiero później zaczęła leczyć. Po 6 miesiącach włosy zaczęły odrastać. Ta dermatolog oprócz leków i maści kazała mi stosować szampon i odżywkę :
      dermena.pharmena.pl/dermena.php
      Polecam te kosmetyki bo naprawdę świetnie się sprawdzają, mojej siostrze podobnie jak Tobie wypadały włosy i te kosmetyki również jej pomogły.
      • moniaa6666 Re: lysienie u kobiet! Pomozcie 20.01.11, 17:32
        Hm z tego co napisalas greenola to mialas lysienie plackowate a slyszalam ze takie lysienie pojawia sie przez stres.U mnie jak wczesniej napisalam w watku sa przerzedzenia wlosow najbardziej na skroniach .A jesli chodzi i szampon i i odzywke dermena to niestety uzywalam jej przez dluzszy czas i niestety nie pomogla. Pisalam ze stosowalam wiele szamponow i odzywek
        • Gość: ola Re: lysienie u kobiet! Pomozcie IP: *.prenet.pl 21.01.11, 07:18
          ja rowniez mam problem z przerzedzonymi wlosami,dermatolog stwierdzila u mnie łysienie androgenowe od kilku miesiecy wcieram w glowe Alpicort E włosy nie wypadają prawie wcale teraz czekam az zaczną odrastac........biore rowniez wit.Belisse. Chcialam tylko dodac ze PCO swierdza sie na podstawie badan hormonalnych a nie tylko poprzez USG dopochwowe.Włosy rowniez wypadają jak sie ma zapalenie przydatkow,ale do tego rowniez są potrzebne badania hormonalne.Najlepiej udac sie do ginekologa-endokrynologa,z mojego doswiadczenia radze jednak prywatnie a nie na NFZ -niestety spory wydatek,ale przynajmniej dowiesz sie co Ci dolega
        • greenola Re: lysienie u kobiet! Pomozcie 21.01.11, 09:58
          Tak, miałam łysienie plackowate, ale mojej siostrze tak jak Tobie strasznie przerzedziły się włos (kombinowała z farbowaniem, prostowanie i kręceniem smile ) Wysłałam ją do dermatologa, po badaniach dostała jakieś leki do łykania no i leki do smarowania skóry głowy, do mycia włosów Dermenę. Oczywiście zanim zauważyła poprawę to minęło wiele tygodni. Też sugeruję wybrać się do dermatologa prywatnie, wiem że to nie mały koszt ale możesz wybrać sprawdzonego i polecanego lekarza. Uszy do góry! będzie dobrze smile jak mi odrosły włosy po takim wyłysieniu to u Ciebie też będzie dobrze smile
          • moniaa6666 Re: lysienie u kobiet! Pomozcie 21.01.11, 13:29
            Domyslam sie ze lepiej jest pojsc prywatnie. Ostatnio sama zrobilam sobie prywatnie badania na tarczyce ,troche mnie to wynioslo a we wtorek jeszcze +50 zl na usg ,no ale coz trzeba. A zrobilam z tego wzgledu ze sa dlugie kolejki do endokrynologa . W grudniu bylam na jednej wizycie .Zamiast wyslac mnie na szereg badan to skierowal mnie na jedno badanie ktore tak naprawde nie wyjasnia wszystkiego .Wkurzylam sie i osttanio zrobilam sama wszystkie inne. Chyba bede musiala isc prywatnie .Mysle nad tym dermatologiem.Niestety u mnie wmiejscowosci przyjmuje tylko jedna .i znajac ja to oleje ten problem albo stwierdzi ze to przez stres.Juz mialam ze 2 razy z nia do czynienia i wiem jakie ma podejscie .Coz bede szukac dalej.
            • moniaa6666 Re: lysienie u kobiet! Pomozcie 21.01.11, 13:35
              Jeszcze takie pytanie. Skierowania na badania hormonow plciowych. jaki lekarz moze wydac? wiem ze napewno endokrynolog i chyba ginekolog a dermatolog?
              • geri161281 Re: endokrynolog 21.01.11, 17:35
                polecam wizytę u endokrynologa. ja też mam problem z wypadamiem włosów ale po badaniach okazało się ze wynik Prolaktyny jest podwyższony (a przy wysokiej prolaktynie jest problem z wypadaniem włosów) , powtórny wynik po godzinie od obciążenia lekiem M... podwyższony 10 krotnie. Obecnie już 3mc. biorę Bromergon 0.5 tabl.wieczorem i problem ustał a wyniki wróciły do normy.
                Włosy przestały wypadać i zaczęły odrastać.
                • moniaa6666 Re: endokrynolog 21.01.11, 17:52
                  Dzieki za rade. Byc moze tak jest ale slyszlaam ze przy wysokiej prolaktynie zazwyczaj sa problemy zokresem zanika lub sa skapre. Ja nigdy z okresem nie mialam problemu no ale nie wykuczam ze mze tak byc. A czy te tabletki bierze sie do konca zycia? to znacze ten Bromergon>? nie znam sie na tym
                  • Gość: ola Re: endokrynolog IP: *.prenet.pl 21.01.11, 19:09
                    przy wysokiej prolaktynie wypadają wlosy ale nie zawsze są problemy z miesiączką,ja mialam regularnie okres ale cykle dosc dlugie...nie uregulowana prolaktyna moze prowadzic do tego ze nie mozna zajsc w ciąze,a Bromergon bierze sie kilka miesiecy ja bralam 3 mies i wszystko wrocilo do normy.Badania hormonalne zlecają engokrynolog i ginekolog,dermatolodzy raczej niechętnie to robią.Mozna tez poprosic lekarza ogolnego o skierowanie do szpitala na oddzial endokrynologiczny,ale tez jest z tym problem bo nie kazdy lekarz chce,mnie sie udalo po dlugich prosbach.Dodam jeszcze ,ze przyczyną wypadania wlosow jest tez zapalenie nadnerczy...doradzam wybrac sie do dobrego ginekologa,ale jesli kaze brac tabletki antyk. na wypadanie wlosow to radze jak najszybciej zmienic lekarza.2 lata wlasnie tak "leczyl" mnie lekarz,a po odstawieniu problem nasilil sie duuuuuuuuzo bardziej,teraz moj organizm jest tak rozregulowany ze na glowie juz niewiele zostalo i jeszcze w dodatku pojawilo sie męskie wlosienie a wczesniej tego nie bylo
                    • moniaa6666 Re: endokrynolog 22.01.11, 15:08
                      Z tego co sobie przypominam to rzeczywiscie zawsz emialam dlugie okresy.No niestety ciezko trafic na dobrego lekarza iz tego co wiem niechetnie wysylalaja na badaniauncertain Olu mam nadzieje ze wszystko wroci do normy .Rzeczywiscie najpierw warto sie przebadac wzdluz i wszerz zeby wiedziec czy wszystko w organizmie dobrze funkcjonuje a pozniej leczyc ale niestety wiekszosc lekarzy idzie na latwizneuncertain
                      • patria5 Re: endokrynolog 23.01.11, 17:40
                        moge tylko podrzucić jeszcze temat żelaza... ktoś ci sugerował ferrytynę - nie wiem na pewno czy o to dokładnie chodzi,a le ze swojego podwórka mogę pwoeidzieć, ze włosy przestały mi wypadac od kiedy zażywam preparat na wzmocnienie włosów, który ma w swoim składzie zelazo...
    • moniaa6666 Re: lysienie u kobiet! Pomozcie 25.01.11, 16:58
      Sluchajcie . Dzis jestem juz po usg tarczycy. I jestem w lekkim szoku bo pani doktor powiedziala mi ze tarczyce mam idealna. Zreszta mam opis nie ma zadnych zmian ,guzkow. Nie jest powiekszona ani mala. jestem zdziwiona bo przez pare miesiecy myslalam ze cos z tarczyca mi szwankuje mialam podejrzenie niedoczynnosci a tu taka niespodzianka . Wiec musze szukac dalej przyczyn mojego zmeczenia ,sennosci , i przerzedzenia wlosow. Anemia ,tarczyca wykluczona .Szukamy dalej hm moze byc ciezko,ale mam nadzieje ze sie uda.
      • kasiak37 Re: lysienie u kobiet! Pomozcie 25.01.11, 21:10
        nie prowadzisz jakiegos nerwowego trybu zycia?Stresy?Ja co prawda mam duzo wiecej lat niz Ty,ale w momentach stresu wlosy leca mi z glowy strasznie.Po myciu doslownie wyciagam je a szczotka pelna wlosow.Gdy stres mija a ja w miedzyczasie stosuje maski z apteki WAX wszystko sie normuje,wlosy nie wypadaja a wrecz zaczynaja odrastac(co tez jest wkurzajace bo stercza miliony krotkich wloskow a wlosy mam dlugie).
        • moniaa6666 Re: lysienie u kobiet! Pomozcie 25.01.11, 23:18
          Jestem dosyc nerowowa osobą ale bez przesadyuncertain Gdyby to by bylo przez stres to przeciez by wkoncu odrosly a ja uzywalam wiele odzywek suplementow i naprawde wlosy mi nie odrastaja jak juz wczesniej Pisalam Wlosow tez juz nie farbuje prawie rok.Wax tez uzywalam i uzywam do tej pory juz dosyc dlugo .Co prawda nie wypadaja mi wlosy ale jest ich malo i nie odrastaja ehh i to trwa nie miesiac dwa tylko wiele wiele dluzej ,wlasciwie od 2 ,3 lat tylko ze wtedy tego nie bylo widac i myslalam ze to od farbowania ,ale teraz nie wydaje mi sie a nawet jestem pewna ze to z innych powodow.Normalne to raczej nie jest

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka