Dodaj do ulubionych

Poleccie mi najmniej szkodliwe tabletki antykonc?

27.01.11, 20:22
Witam, mam 32 lata, mam dziecko, z kilku powodow chcialabym w tym roku przyjmowac tabletki antyk., m.in. na poprawe cery. Bylam u gina i dostalam recepte na YAZ, pigulki nowej generacji, jednak w necie wyszukalam ze to niebezpieczne tabletki, ze w kilku krajach juz byly zgony kobiet je stosujących, bardzo zagęszczają krew i grożą udarem, masakra. Nie chce ich brac, wiec pojde raz jeszcze po jakies inne ale nie wiem co sobie zazyczyć, najwyraźniej moja gin mi nie podpowie wiec pytam w necie, co sie teraz bierze, czasy sie zmieniaja, kiedys dobrze tolerowalam microgynon, minulet, albo femoden, nie wiem co teraz sie bierze...? chcialabym lekką pigulke, jestem szczupla ale mam troche sklonnosc do żylaków, ciężkość nóg...
Obserwuj wątek
    • Gość: mr Re: Poleccie mi najmniej szkodliwe tabletki antyk IP: *.retsat1.com.pl 27.01.11, 20:52
      Witaj. Podstawą dobory pigułek jest wywiad lekarski i badania, m.in. hormonalne. Na forum nikt Ci nie doradzi, które są mniej lub bardziej szkodliwe, bo organizm każdej kobiety jest inny. Natomiast odpowiem Ci z punktu osoby z zaburzeniami krzepnięcia krwi - żaden lekarz nie chce mi wypisać pigułek kiedy mówię, że mam przebytą zakrzepicę i w kwestii antykoncepcji zostaje mi spirala (ale bardzo ją sobie chwalę). Natomiast jeśli chodzi o działania niepożądane - producent ma obowiązek umieścić w ulotce wszystkie jakie wystąpiły w trakcie badań klinicznych, inaczej lek nie zostanie dopuszczony do obrotu. Efekt jest taki, że nawet na kroplach do nosa czy syropie na kaszel można znaleźć zgon. Zgłoś się na badanie, niczego nie ukrywaj - jeśli boisz się o żylaki i krzepliwość poproś o badanie d-dimerów (z tym, że czasami może być odpłatne). Dobry gin znajdzie wyjście z sytuacji. Powodzenia.
      • Gość: kasia Re: Poleccie mi najmniej szkodliwe tabletki antyk IP: *.jjs-isp.pl 27.01.11, 21:13
        Zgadzam sie.
        Tabletki dobiera sie indywidualnie, do profilu hormonalnego kobiety. Inne tabletki przepisuje sie kobiecie z przewaga estrogenow,a inne z przewaga gestagenu. Mozna to okreslic na post. badan i wywiadu. Pozatym dobry ginekolog nie przepisze tabletek bez badan. Czyli proby watrobowe,ths i proby krzepniecia ( zwlaszcza kobiet ze sklonnosciami do zylakow).Np. 4 generacja tabletek, nie jest wskazana u kobiet z problemami naczyniowymi.
        • sundry Re: Poleccie mi najmniej szkodliwe tabletki antyk 28.01.11, 08:48
          Żadne tabletki nie są wskazane dla osób z problemami naczyniowymi.
    • Gość: emka Re: Poleccie mi najmniej szkodliwe tabletki antyk IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 28.01.11, 14:34
      Ja brałam microgynon latami i nic mi nie było- po przejściu na nowszą generację wylądowałam na stole operacyjnym. Moim zdaniem microgynon może nie nowość ale dobre są.
      • mewa000 Re: Poleccie mi najmniej szkodliwe tabletki antyk 28.01.11, 23:19
        Nie ma "najmniej szkodliwych pigułek", wszystko zależy od naszego organizmu.
        Ale zgadzam sie z Emką-mimo, że Microgynon to stare tabletki, są jednymi z najbezpieczniejszych, wystarczy poszperać trochę w necie. Mi po nich nic nie było natomiast po Cileście przybyło mi kilka kilogramów i trochę więcej rozstępów, do tego miałam mdłości
        • mel.la Re: Poleccie mi najmniej szkodliwe tabletki antyk 29.01.11, 10:16
          Tez od lat lykam Microgynon, nigdy nie mialam objawow ubocznych.
          • netuszka Re: Poleccie mi najmniej szkodliwe tabletki antyk 29.01.11, 12:27
            tez bralam kiedyś microgynon jednak nie pamietam czy wplywał on korzystnie na cere, to byla taka lekka pigułka, na pewno nie tyłam po niej, może wlasnie ją wypróbuje teraz ponownie po latach...
    • lidek0 Re: Poleccie mi najmniej szkodliwe tabletki antyk 29.01.11, 20:17
      Najmniej to ma szkodzić lekarz przy dobieraniu tabletek. Najpierw badania, wywiad a potem recepta i mniejsze znaczenia ma nazwa leku, grunt, żeby był dobrze dobrany.
      • Gość: emka Oooo !!! IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 31.01.11, 12:39
        I jest nasza męczennica-lidek z propozycją badań hormonalnych.........
        • lidek0 Re: Oooo !!! 31.01.11, 20:35
          Prym wśród męczęnic wiedziesz Ty emko, nie śmiem z Tobą konkurować. Poza tym proponuję uważniej czytać posty bo już w drugim jest mowa o badaniach hormonalnych. Jak rozumiem namiętnie masz za nic swoje zdrowie i gotowa jesteś łyknąć wszystko co Ci lekarz przepisze. Ale wyobraź sobie, że są jeszcze kobiety, którym własne zdrowie leży na sercu i z drugiej strony sa lekarze, którzy przed przepisanem recepty zlecają badania ale dla Ciebie to kompletna nowość jak widzę. Dobrze chociaż, że forum czytasz.
          • Gość: emka Re: Oooo !!! IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 31.01.11, 22:11
            "Aniołek VIII 1996 Aniołek XI 1997 Aniołek IX 2005 "

Żałobę to się nosi w sercu, a nie na czole przylepioną- a już na pewno nie w sygnaturce.
            Odsyłam do słownika w celu sprawdzenia terminu "męczennica".

Badania hormonalne- no to teraz napisz, które z nich poszczególny NFZ refunduje i ile kosztują jeśli trzeba za nie zapłacić z własnej kieszeni.
            Jest coś takiego jak wywiad rodzinny i zdrowotny i na jego podstawie można dobrać pigułki- no tak ale ty tylko badania, badania i badania.....
            • lidek0 Re: Oooo !!! 01.02.11, 19:52
              Nic Ci do mojej sygnaturki /tu widać jak jesteś żałosna - nawet na zalogowanie Cię nie stać/ Sam wywiad nie powie Ci, że masz problemy z wątrobą, krzepliwością krwi czy zaburzenia hormonalne, które np.wykluczają jeden rodzaj tabletek. Mnie lekarz proponował badania na NFZ. Prosiłaś kiedykolwiek o skierowanie? Cena uzależniona oczywiście od miasta i laboratorium.
              www.cm.krakow.pl/laboratorium/badania-i-cennik.html tu masz przykładowy cennik, w końcu tych badań nie robi się raz w miesiącu.
              Ale z kim ja próbuję dyskutować.........
    • yula Re: Poleccie mi najmniej szkodliwe tabletki antyk 30.01.11, 14:03
      Ja mam ostatnio problemy z żyłami i jak poszłam do lekarza to pierwsze o co sie spytał to czy łykam tabletki antykoncepcyjne, bo fatalnie wpływają na żyły. Akurat u mnie to raczej nieruchawy tryb życia, co właśnie zmieniam, ale po tym jeszcze bardziej upewniłam sie że nie mam zamiaru łykać tych świństw, chyba że będą wskazania medyczne typu niedobór hormonów. Z antykoncepcją radzimy sobie całkiem nieźle, młodsza córka właśnie skończyła 6 lat.
      • marzeka1 Re: Poleccie mi najmniej szkodliwe tabletki antyk 31.01.11, 15:33
        "ale mam troche sklonnosc do żylaków, ciężkość nóg... "- to raczej przeciwwskazania do brania tabsów. Moja siostra swego czasu to zlekceważyła i dostała udaru i zakrzepicy.

Nie ma czegoś takiego jak "najmniej szkodliwe", bo to całkowicie indywidualna sprawa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka