Dodaj do ulubionych

polip szyjki macicy

14.02.11, 18:34
witam
Ok 6 mies temu poszłam na usg, wyszlo że mam polipa w górnej części szyjki macicy po paru miesiącach powtórzylam badanie u tego samego lekarza, stwierdził że nic nie mam, ale ja mu przypomnialam że przy ostatniej wizycie wyszlo że mam polipa. kazał polożyć się jeszcze raz i powiedział że ten polip jednak jest.
mialam zglosic sie po miesiączce na usunięcie. dziś poszlam na usg już do innego lekarza upewnić sie czy polip jest a ten mówi mi że badanie usg nie wykaze polipa na szyjce macicy, że lekarz moze go zobaczyć jedynie podczas zwykłego badania na fotelu
co wy na to , bo ja juz nie wiem co myśleć?
Obserwuj wątek
    • lisia312 Re: polip szyjki macicy 15.02.11, 16:10
      może chce Cię naciągnąć- jeżeli prywatny. Mnie tak ginka chciała usuwać nie istniejącą nadżerkę.
      • Gość: magaa Re: polip szyjki macicy IP: *.users.attu.pl 18.02.11, 22:33
        o naciąganiu na nadżerkę słyszałam, ale nie o naciaganiu na polipy. przeciez podczas badania usg dostajesz hm zdjęcie. ja dostałam, było je widać. a po usunięciu dostałam wynik, zbadano je.
        nie umiem tego wszystkiego fachowo opisać...

acha, u mnie badanie usg dopochwowe było powtarzane, na jedno musiałam przyjść podczas 1-2 dnia miesiączki.
    • ocochodzi28 Re: polip szyjki macicy 16.02.11, 21:18
      czytałam że nie jedna dziewczyna na tym forum miala taki problem. w jaki sposob u was stwierdzono tak usytuowanego polipa ?podczas badania na fotelu czy przez usg?
      • Gość: abb Re: polip szyjki macicy IP: *.ip.netia.com.pl 17.02.11, 14:00
        Lekarze przy diagnozowaniu są ostrożni. U mnie po dokładnym przebadaniu na fotelu nic sie nie odezwał i zaraz wykonał badanie dopochwowe usg. Prawdopodobnie od razu powziął podejrzenia, które potwierdziło usg. Dopiero wtedy poinformował, że mam polipa.
        • lisia312 Re: polip szyjki macicy 19.02.11, 11:46
          miałam łyżeczkowaną macicę i po badaniu hp okazało się, że to były polipy.
          • Gość: ela Re: polip szyjki macicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.11, 21:14
            po łyzeczkowaniu to nawet nie wiadomo czy ten polip zostal usuniety..to takie skrobanie w ciemno...sprawdzono tylko histopatologicznie to co wyskrobano...zeby usunąc polipa trzeba wykonac histeroskopie i go wyciąc..ale zapewe dowiesz sie o tym kiedy znowu go znajdą niebawem na usg.. to samo powtorzy Ci ginekolog,przynamniej moj wszystko wyjasnia...ja przeszlam jedno i drugie,co nie oznacza ,ze znowu sie nie odrodzi i trzeba bedzie wykonac kolejny zabieg...
      • Gość: Gosia Re: polip szyjki macicy IP: *.home.aster.pl 28.05.11, 19:04
        Na leżance prze USG dopochwowe
    • Gość: Anna Re: polip szyjki macicy IP: *.xcore.pl 20.02.11, 18:02
      Nbyłam w przychodni na ubezpieczalni na badaniach usg i wykazalo ze mam polipa szyjki macicy ..dostalam skierowanie na zabieg ale zeby sie upewnic poszlam prywatnie i lekarz stwierdzil ze przy mojje cytologi nie ma potrzeby wysylania mnie na zabieg ..zeby narazie poczekac . Nie wiem czy dobre rozwiazanie ? co o tym myslicie ? prosze o rady
      • Gość: nana Re: polip szyjki macicy IP: *.dynamic.chello.pl 20.02.11, 18:35
        aha, akurat. ja mialam grupe I cytologii, a polipa mialam uncertain. Nie jesto nic groźnego, ale usunąć trzeba.
        • Gość: Anna Re: polip szyjki macicy IP: *.xcore.pl 28.02.11, 10:29
          nie mam obfitych miesiaczek ani zadnych krwawien .. ani zadnych bóli . Czy mimo trzeba usunac polipa ?
      • Gość: goscccc Re: polip szyjki macicy IP: 212.160.172.* 10.10.12, 15:58
        Dziewczyny, w lutym przy kontrolnym badaniu usg wykryto u mnie polipa w szyjce macicy, w marcu poszłam na kontrole, zeby sprawdzic czy się złuszczyl - był. Dzisiaj byłam jeszcze raz, sprawdzic czy po poł roku nadal jest - NIE MA! złuszczył się! Zycze wszystkim takich diagnoz
    • Gość: nana Re: polip szyjki macicy IP: *.dynamic.chello.pl 20.02.11, 18:30
      byzydura.
      Idż na USG ale do dobrego lekartza. Polip, może się "odkleić", więc może on siedziec, ale moze wypasc - zdarza, sie, ale rzadko. Na oko, z USG nie mozna okreslic, czy jest to faktycznie polip. Jest to podjerzenie polipa, USG wykazuje zmiane. Tak naprawde co to jest wykazuje histeroskopia i jesli to zostalo stiwerdzone, ze cos tam jest powinnas dostac skierowanie do szpitala. Polip powinien powinien byc usuniety do 6 miesiecy od diagnozy. CO prawda ja mialam blisko rok po diagnozie, ale nalezy go usunąc i już.
    • Gość: iga Re: polip szyjki macicy IP: *.251.255.11.threembb.ie 28.02.11, 14:08
      Mojego polipa na szyjce wyczułam sama, przy samobadaniu, lekarka była w szoku ale potwierdziła,że jest podczas badania z wziernikiem. Był malutki więc kazała mi poczekać kilka miesięcy potem dostałam skierowanie i miałam go usuwanego w szpitalu. Niedawno podczas rutynowego usg jamy brzusznej znaleźli mi polipa w woreczku żółciowym, ma 5,5mm. Mam co pół roku robić usg i jeśli nie urośnie to nie ruszać.
      • Gość: Tamara Re: polip szyjki macicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.11, 15:51
        Ja miałam usg dopochwowe gdzie lekarz stwierdził 10 mm endometrium dostałam skierowanie do szpitala na kolejne łyżeczkowanie i okazało się ,że mam dwa polipy w trzonie macicy które mi usunięto.Wczoraj wyszłam do domu i czekam 2 tygodnie na wyniki histo, zaznaczę że byłam wcześniej łyżeczkowana już 4 razy z powodu tego endometrium a teraz te polipy nie wiem co myśleć o diagnozie tego lekarza który mi robił usg, mam skończone 60 lat
        • Gość: maya Re: polip szyjki macicy IP: *.204.70.84.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 09.01.12, 22:00
          wyszukaj sobie dr. Artura Ludwina. Nie sprawdzałam na sobie,ale ponoć to geniusz w swojej dziedzinie. Pomógł skutecznie wielu kobietom w podobnej sytuacji jak Twoja. Już cztery razy Cię łyżeczkowano, następnym usuną Ci macicę. Podobno można tego uniknąć. Ja się do niego wybieram, mimo iż dzieli mnie od niego ponad 300 kilometrów. Mam polipa na macicy. Powodzenia smile)
          • aqua48 Re: polip szyjki macicy 10.10.12, 18:29
            U mnie polip powodował krwotoki, był to uszypułowany polip "rodzący się", więc było go widać w zwykłym badaniu. Z powodu mięśniakowatej macicy i tendencji do tworzenia się nowych "niespodzianek" zdecydowałam się na usunięcie całej macicy i jestem z tej decyzji bardzo zadowolona. Wreszcie mam spokój.
            • Gość: katiusza Re: polip szyjki macicy IP: *.dynamic.mm.pl 30.10.12, 18:25
              Witam! stwierdzono u mnie Polipa w szyjce, (polip lub rodzący się mięsniak)taka diagnoza.Na USG- pochwowe parę malych torbieli i jeden większy na tylnej scianie macicy.Skierowanie do szpitala na usunięcie polipa.zaproponowalam aby usunąc całą macicę, lecz lekarz stwierdzil ze tego się nie stosuje, ze trzeba usunąc polipa dać do histo, a potem zobaczyć ewenmtualnie co dalej.A ze mnie po tych badaniach leci woda, nie wiem czy to pękl ten torbiel?Bo strasznie mnie gnietli. Zabieg 16 listopad.Mam stracha
              • aqua48 Re: polip szyjki macicy 31.10.12, 10:18
                Gość portalu: katiusza napisał(a):

> Skierowanie do szpitala na usunięcie polipa.zaproponowalam aby usunąc
                > całą macicę, lecz lekarz stwierdzil ze tego się nie stosuje, ze trzeba usunąc
                > polipa dać do histo, a potem zobaczyć ewentualnie co dalej.

To prawda, że trzeba niestety dwóch zabiegów, ja miałam podobnie, dopiero po usunięciu polipa i próbach leczenia, można było umówić się na następny, całościowy. Nie ma się co bać, to wcale nie takie straszne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka