joannamonika 29.04.04, 09:53 Od prawie roku biore harmonet i tu nagle dostałam plamienia na 4 dni przed zakończeniem opakowania.Miałyście cos takiego?Grozne toto czy nie bardzo? Dziekuję za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maggier Re: Plamienia 29.04.04, 17:06 ja bralam Logest i dostalam plamienia trzy dni przed koncem opakowania. Moj lekarz powiedzial ze tak sie moze stac przy stosowaniu antykoncepcji hormonalnej...mhh nie sadze zeby to byla zdrowa reakcja organizmu bo wkoncu kazde nieoczekiwane plamienia nie sa normalne) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
vaporetto Re: Plamienia 29.04.04, 21:00 A może po prostu zapomniałaś jednej tabletki, albo przyjęłaś ją z dużym opóźnieniem ? Odpowiedz Link Zgłoś
heather_morris Re: Plamienia 29.04.04, 21:44 Takie plamienia moga wystepowac przy pigulkach o bardzo niskiej zawartosci estrogenow (czyli harmonet, logest, novynette, mercilon) - one po prostu daja mniejsza kontrole cyklu i dlatego moga pojawiac sie plamienia i krwawienia miedzymiesiaczkowe. Jesli takie cos zdarzy sie raz czy dwa w ciagu roku (lub w pierwszych 3 cyklach zazywania) to jest to normalne i nie ma czym sie przejmowac Ale jesli takie plamienia utrzymuja sie przez kilka cykli i/lub ma sie bole podbrzusza jak na okres w ciagu przyjmowania pigulek to jest to oznaka, ze w pigulce jest za malo hormonow i zaleca sie zmiane na silniejsze. Pozdrawiam, Robaczeq Odpowiedz Link Zgłoś
beatapl Re: Plamienia 30.04.04, 10:19 mialam takie naprawde delikatne plamienie ok 5 dni temu (biore harmonet) . Teraz juz jest ok. czy jestem zabezpieczona antykoncepcyjnie. Czy takie plamienie obniza skutecznosc pigulki pozdrawiam beata Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: Plamienia 30.04.04, 12:22 to jest tak zwana "klątwa 13 go opakowania" - nie wiadomo sdlaczego ale w 13ym cyklu przyjmowania tabletek czasem zdarzaja sie palmienie- jesli w kolejnych cyklach pojawiąsie palmienia to warto zwiekszyc dawka etynyloestradiolu, jesli nie - mozna kontynuowac terapię Odpowiedz Link Zgłoś