Dodaj do ulubionych

Proszę o radę.

21.03.11, 13:38
Pytam chorobowo, bo już kilka razy zdołałyście dobrze doradzić.

Jako dziecko często chorowałam na zapalenie tchawicy, skierowano mnie do Laryngologa ma wyrwanie migdałów, ale się nie zgłosiłam bo się bałam. Było to ok.10 lat temu.
Od tamtego czasu często odzywają się u MNie zatoki, ale bywa, że są 2-3 miesiące i cisza. Od grudnia jednak choruję co miesiąc, na przemian zapalenie oskrzeli i angina ropna lub zapalenie tchawicy. W grudniu miałam antybiotyk, w styczniu, w lutym. W styczniu zatoki już tak mocno dawały o sobie znać, że się nie mogłam nachylać, rwały policzki o bolały oczy, głowa pękała i od 5 grudnia mam temp. w dzień ok.37,4 ,a póznym popołudniem dochodzi do 38.7.
lekarz rodzinny skierował mnie w styczniu do Laryngologa, tam dostałam skierowanie na RTG i wyszło:

ZDJĘCIE ZATOK BOCZNYCH NOSA

Zacienienie prawej zatoki szczękowej, pogrubienie śluzówki zachyłku zębodołowym lewej.
Skrzywienie przegrody nosowej.

Laryngologa po wstępnych pytaniach ocenił, że zdecydowanie migdały są do wycięcia bo sieje ropą i przez tto mi córa tak choruje (non stop angina i ropne zapalenie oczu). I że w moim wieku (24 lata) migdały nie spełniają żadnych funkcji, a mogą się przyczynić do wielu chorób. Dlatego Laryngologa kazał przemyśleć tę sprawę migdałów (nie zgodziłam się bo się boję) a dopiero pózniej kazał zająć się zatokami. Zapisał TELFAST kazał brać miesiąc i po 30 dniach brania mam iść do kontroli. Czy idę w środę i szczerze mówiąc nie wiem jaką mam decyzję podjąć z tymi migdałami. Bo z tego co zdołałam wydobyć od Laryngologa to wycinane będę miała na znieczulenie miejscowe czego się bardzo boję. A decyzję muszę podjąć raz, raz bo córka idzie do przedszkola we wrześniu i nie chcę żeby ciągle mi chorowała, a ponoć to ja rozsiewam zarazki.
Jestem Honorowym dawcą krwi. Nigdy nie miałam problemu z oddaniem krwi.
W piątek poszłam oddać i po wstępnych badaniach okazało się, że mam bardzo niską hemoglobinę, lekarka zaczęła wypytywać co jest grane, czy choruje, jakie leki biorę no i powiedziałam oczywiście o tych zatokach (wcześniej nie wiedziałam, ze zatoki mogą być ważne). No i wykluczono mnie z bycia honorowym dawcą. Mało tego, jestem zapisana w rejestrze Honorowych dawców szpiku.
I teraz kilka pytań:
Czy to, ze jestem wykluczona z bycia dawcą krwi może wykluczyć mnie z bycia dawcą szpiku ?
I migdały:
Czy rzeczywiście wycinanie migdałów boli ? Ile dni leży się w szpitalu ?

I czy je wycinać ?

Mama Roksany, ur. 16/06/2008 .
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka