Dodaj do ulubionych

Dobry środek

19.04.11, 10:22
Wiem, że z tym problemem to raczej nie na to forum, ale może coś doradzicie. Od ok. tygodnia, dwóch mam problem z zaparciami. O wypróżnianiu prawie w ogóle nie ma mowy, jest to bardzo męczące. Próbowałam róznych sposobów, m.in. jedzenie suszonych sliwek, ale nic z tego. Odzywiam się raczej zdrowo, nie mam problemów ze zdrowiem, nic mnie nie boli itp. Więc mam pytanie: czy znacie dobry środek przeczyszczający dostępny bez recepty? Taki, który dość szybko pomaga?
I taki, który można także brać w ciągu dnia (większość można brać przed snem, a w trybie mojej pracy nie mogę sobie na to pozwolić)? Bardzo proszę o odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • bri Re: Dobry środek 19.04.11, 10:28
      A ruszasz się trochę? Idź na gimnastykę, porób brzuszki, przysiady, powyciągaj się w różne strony, pij wodę.
      • jszko222 Re: Dobry środek 19.04.11, 10:34
        Pije dużo wody, a przede wszystkim dużo zielonej herbaty. Jak tylko mogę, chodze na spacery, nie, nie 15-minutowe, tylko dłuższe.
        Zalezy mi na dobrym środku przeczyszczający, który naprawde pomaga (nie zamierzam go długo stosować).
        • default Re: Dobry środek 19.04.11, 10:40
          Stary, poczciwy Radirex, czy tabletki z rzewienia. Tani i skuteczny.
          Tylko nie wolno go stosować stale, on służy do doraźnej pomocy.
        • bri Re: Dobry środek 19.04.11, 10:51
          Spacer Ci kiszek nie poruszy, to chyba oczywiste. Będę teraz obrzydliwa. Jeśli dawno się nie wypróżniałaś to masz w kichach kulę kału zbitą niemal na kamień. Nawet jeśli weźmiesz coś na przeczyszczenie to rozluźni Ci najwyżej następny stolec, którego i tak nie będziesz mogła wydalić, bo jesteś przytkana tym starym, zastałym i odwodnionym. To wypróżnienie możesz sobie ułatwić mechanicznie, właśnie przy pomocy ćwiczeń.
          • ib_k Re: Dobry środek 19.04.11, 11:00
            doraźnie polecam olej parafinowy, działa
            ew. czopki glicerynowe
            naprawdę nie ma sensu męczyć się i zatruwać organizmu

a jeżeli masz odpowiednią dietę a mimo wszystko zaparcia to lepiej jednak odwiedzić lekarza

• jszko222 Re: Dobry środek 19.04.11, 11:06
              Ja mam dietę bogatą w dużą ilośc białka, więc to tez może jest przyczyna problemów.
              • bri Re: Dobry środek 19.04.11, 11:15
                I wszystko jasne.
              • izabellaz1 Re: Dobry środek 19.04.11, 11:23
                A po co taka?
              • nutka07 Re: Dobry środek 19.04.11, 11:25
                A co to za dieta?
                • jszko222 Re: Dobry środek 19.04.11, 11:31
                  Dukan
                  • nutka07 Re: Dobry środek 19.04.11, 11:35
                    Aha, myslalam ze masz jakis prikaz od lekarza.

Zmien diete, skoro ta powoduje takie dolegliwosci.

A wczesniej nie mialas problemow?
                    • jszko222 Re: Dobry środek 19.04.11, 11:37
                      Wcześniej nie. Wszystko było w porządku. Od 2 tygodni mam takie zaparcia.
                      Ostatnio miałam robione badania, nie było żadnych nieprawidłowości, wszystko było w normie, więc może to faktycznie efekt diety.
                    • wuika Re: Dobry środek 19.04.11, 15:15
                      Przy Dukanie to norma, niestety. Jogurt z otrębami wcinaj, jak trzeba, to więcej niż raz dziennie.
                  • feel_good_inc Re: Dobry środek 19.04.11, 14:53
                    jszko222 napisała:
                    > Dukan

Trzy słowa: ZA MAŁO BŁONNIKA.
                    Nie bez powodu Dukan zaleca jedzenie trzech łyżek otrębów dziennie, choć i to może być za mało. Bardzo dobre są otręby z babki - np. jeliton: sam błonnik, zero cukru. Błonnik i dużo płynów i pozbędziesz się zaparć.
    • izabellaz1 Re: Dobry środek 19.04.11, 11:21
      Jedzenie suszonych śliwek na sucho nic nie da.
      Śliwki na noc zalej gorącą wodą. Mogą być też morele. I rano na pusty żołądek zjedz i wypij tą wodę.
      Również rano przed jedzenie warto łyknąć dwie łyżki dobrej oliwy z oliwek. Ja zażywam ją z innych powodów ale zauważyłam, że bardzo dobrze działa właśnie na te sprawy big_grin
      • jszko222 Re: Dobry środek 19.04.11, 11:34
        Kupię radirex i olej parafinowy, doraźnie.
        Zobacze, czy to pomoże, chociaż trochę.
        • nutka07 Re: Dobry środek 19.04.11, 11:36
          Moze czopki glicerynowe?
        • izabellaz1 Re: Dobry środek 19.04.11, 11:41
          Ale to doraźnie.
          Dziewczyno ja Ci mogę polecić dietę na której schudłam 25kg tylko błagam zrezygnuj z Dukana, bo zniszczysz zdrowie.

I naprawdę oliwę z oliwek polecam.
          • graue_zone Re: Dobry środek 19.04.11, 15:46
            Dawaj tę dietę, proszę. smile
    • pali-kotka czopki glicerynowe 19.04.11, 11:36
    • thegimel Re: Dobry środek 19.04.11, 14:21
      Senes. Mnie pomagał zawsze. Pijesz herbatkę na noc, a po ośmiu godzinach idziesz na posiedzenie zarządu. Na szczęście zaparć już nie miewam (zmiana diety, mniej mięcha, więcej kasz). A z Dukana na Twoim miejscu zrezygnowałabym. Zachować można pewne elementy jak najbardziej - na przykład nie jedzenie słodyczy (które też zatwardzają), nie jedzenie ziemniaków czy białego pieczywa - ale zdecydowanie wprowadź w dietę więcej błonnika.
      • aggy80 Re: Dobry środek 19.04.11, 14:28
        lewatywa
    • katia.seitz Re: Dobry środek 19.04.11, 14:45
      Taak, Dukan, powiadasz...
      Spróbuj otrębów pszennych - 1-2 łyżki 2 razy dziennie. To trzeba obficie popijać płynem.
      Od leków przeczyszczających, nawet doraźnie branych, można się łatwo uzależnić - nie polecam.
    • wuika Re: Dobry środek 19.04.11, 15:14
      Kiwi. Ogórki kiszone popite chyba w sumie czymkolwiek. Jogurt z otrębami. Z bardziej spreparowanych rzeczy - może czysty błonnik dodawany do soku / jogurtu / czegoś tam? Nie trzeba go brać wieczorem.
      • iuscogens Re: Dobry środek 19.04.11, 18:34
        Dunkan jest skuteczny, ale to nie jest zdrowe odżywianie.
        Też polecam sporo ćwiczeń, żeby to wszystko poruszyć i zwiększyć ilość błonnika w diecie, czyli warzywa i zboża (produkty pełnoziarniste).
    • kozica111 Re: Dobry środek 19.04.11, 18:36
      Mleko Bebilon albo Bebiko jedzone na sucho, serio działa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka