Dodaj do ulubionych

Rozgryzanie kapsułek

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.11, 11:44
Wiecie może czy kapsułki żelatynowe można rozgryzać? A w zasadzie chodzi mi o to, czy np. weźmy takie Prouro, zawiera wyciąg z żurawiny i witaminę c i czy ja bym mogła tą kapsułkę rozciąć i to, co jest w środku dodać np. do jogurtu? Pamiętam, że kiedyś jak miałam wysuszone gardło, to lekarka kazała mi tak rozgryzać Capivit A+E i było ok, jak myślicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: almostunreal Re: Rozgryzanie kapsułek IP: *.dynamic.chello.pl 19.04.11, 13:35
      Lek jest sprzedawany w kapsułkach głownie dlatego, że powinien się rozpuścić nie w ustach a w dalszej części układu pokarmowego (czasami w innym razie w ogóle nie zadziała). Myslę, że lekarka poleciła rozgryzać Capivit żeby nawilżyć nim gardło. Prouro sądząc po składzie na pewno nie ma takich właściwości, prawdopodobnie jest za to bardzo kwaśny i niesmaczny.
    • Gość: ewelina Re: Rozgryzanie kapsułek IP: *.multinet24.pl 19.04.11, 17:54
      Napiszę tak, nie połykam tabletek w ogolę. Razu pewnego dostałam antybiotyk w kapsułkach i zapytałam lekarza czy ma to jakieś znaczenie jak zamiast połykać będę rozpuszczać - powiedział, że nie, więc otwierałam kapsułkę i wsypywałam do wody. dolegliwości ustąpiły wiec domniemam, że lek zadziałał mimo innej formy przyjęcia.

z drugiej strony przy okazji wizyty u lekarza wspomniałam, że chyba święci mi się zapalenie pęcherza - poradził mi na razie stosować leki bez recepty a konkretnie właśnie PROURO
      Nie rozgryzałam kapsułki tylko uwalniałam zawartość i wsypywałam do wody lub herbaty chyba z cytryną i powiem ci, że dziwnie mi było w gardle ( tak jakbym czucie straciła - tak delikatnie big_grin ) mimo, że nie wsypywałam całej zawartości kapsułki bo się bałam z racji tego, że było napisane na ulotce, że bezwzględnie należy połykać z dopiskiem że nie należy rozpuszczać i rozgryzać. oprócz tego nic mi nie było, nie umarłam big_grin, nie wiem też czy takie samo uczucie ma się gardle jak się połyka te kapsułki.

Poeksperymentowałam z tydzień i coś mnie podkusiło i wspomniałam farmaceutce o moim problemie i doradziła zmianę bo te polecone przez lekarza kapsułki należy połykać - dała mi inne, które teoretycznie należało tez połykać ale nie było to aż tak zaakcentowane jak w przypadku prouro bo skład kapsułek nie wymagał bezwzględnego połknięcia - czy jakoś tak.

Ja robię tak, że jak na ulotce leków bez recepty nie jest mocno zaakcentowane to, że należy połknąć i nie wolno rozgryzać i otwierać tylko, że zaleca się połknięcie to otwieram i rozpuszczam bo nie mam wyjścia big_grin.
      Dla pewności i w zależności od tego jaki to lek pytam farmaceutkę. w przypadku leków na receptę zawsze staram się pytać lekarza - ale nie każdy wie i na odwal się mówi ze można. big_grin Jak napisałam, mimo takich praktyk, jeszcze żyję.

weź może zapytaj się tez farmaceutki.

ale się rozpisałam, sory.
    • Gość: justy Re: Rozgryzanie kapsułek IP: *.dynamic.chello.pl 20.04.11, 05:44
      akurat prouro można rozpruć.
      jak masz problemy z łykaniem, to kup np. Apiurin w saszetkach lub czysty sok żurawinowy.

nie można dziurawić kapsułek dojelitowych oraz o przedłużonym działaniu. z tym, że są to zazwyczaj leki na receptę i maja w ulotce wyraźnie zaznaczone, żeby ich nie dzielić, rozgryzać itd.

niektóre leki w kapsułkach wprawdzie można rozgryźć, ale zawartość kapsułki potrafi być tak obrzydliwa w smaku lub zapachu, że raczej nie dasz rady połknąć zawartości.
      • Gość: pocztowa-skrzynka Re: Rozgryzanie kapsułek IP: *.dynamic.chello.pl 20.04.11, 13:19
        > jak masz problemy z łykaniem, to kup np. Apiurin w saszetkach lub czysty sok żu
        > rawinowy.

albo jeszcze Vitabutin express saszetki, Urinal Hot Drink
    • zawsze-soffie Re: Rozgryzanie kapsułek 21.04.11, 10:19
      serio rozgryzacie kapsułki? ale jak? ja je otwieram jak już, myślałam, że inaczej się nie da, przecie nie będę tego " plastiku" przegryzać.
    • Gość: Ginger Re: Rozgryzanie kapsułek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.11, 11:17
      Dziękuję Wam za odpowiedzi i cenne rady smile Zrobiłam tak, że do wody z cytryną "wlałam" zawartość Prouro i nie smakowało dziwnie tylko kwaskowo ze względu na cytrynę pewnie i było ok. W tym czasie też brałam leki na zapalenie pęcherza, więc nie wiem, co mi pomogło, w każdym razie pod tym względem jest już dobrze. Ale teraz na przyszłość już będę miała pojęcie co i jak stosować.
      • aaaniula Re: Rozgryzanie kapsułek 21.04.11, 16:39
        a ja myślę, że powinnaś iść do psychologa. Domniemam, że masz blokadę na łykanie pigułek co chyba musi być związane z psychiką. Zapewne kanapkę czy schabowego zjadasz normalnie mimo tego, że kawałki tych pokarmów są znacznie większe niż pigułki.
        Spróbuj włożyć całą pigułkę np w łyżeczkę jogurtu i przełknąć. Może Ci się uda.
        • zawsze-soffie Re: Rozgryzanie kapsułek 21.04.11, 18:35
          a jak nie to się udławi pfff, kto by się przejmował. big_grinDDDDDDDD
        • Gość: Ginger Re: Rozgryzanie kapsułek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.11, 22:14
          Możliwe, że tak jest. Spróbuję się przemóc do łykania kapsułek. Ze schabowym rzeczywiście problemu nie mam. wink
          • Gość: ewelina Re: Rozgryzanie kapsułek IP: *.multinet24.pl 22.04.11, 09:40
            a możesz łykać tabletki takie zwykłe czy problem masz tylko z kapsułkami?

Problem na pewno leży w psychice. Podświadomie masz jakiś lęk. Ja mam tak ze wszystkimi tabletkami. co ciekawe kiedy tabletkę połykam z kawałkiem chleba problem znika..Nie mam pojęcia kiedy się takiej fobii nabawiłam ;D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka