Dodaj do ulubionych

Straszne odchudzanie

IP: 195.245.213.* 06.05.11, 15:26
najlepsza jest barbie
ale nie dla dzieci tylko dla dorosłych
Obserwuj wątek
    • Gość: gosia Re: Straszne odchudzanie IP: *.dynamic.chello.pl 06.05.11, 15:49
      Dla mnie obrzydliwe jest to ,że otyłość wynika z obżarstw a to nieprawda! Ludzi chorujący na niektóre imunnologiczne choroby jak np. choroby tarczycy stawają się otyli bez obżarstwa i jest im przykro wysłuchiwanie że jedzą za dużo !
      Może trochę tolerancji i zrozumienia co drodzy dziennikarze i czytelnicy!
      • Gość: fila Ten artykul lamie prawa IP: *.acn.waw.pl 06.05.11, 17:31
        Ten artykul lamie prawa czlowieka! Pietnuje grupe ludzi, ktora ma prawo byc taka jak chce.
        Homoseksualisci maja prawo do rownego traktowania i nie wolno ich pietnowac, a grubych wolno?!

Wezcie sie teraz w redakcji GW za ludzi z downem, skoro ci z hasimoto, z chorbami przysadki mozgowej czy z zaburzeniami laknienia sa wytykani palcami jako gorsi.
        • Gość: ggaa Re: Ten artykul lamie prawa IP: *.dynamic.chello.pl 07.05.11, 09:09
          Otyli nie są jak homoseksualiści, bo homoseksualizm to po pierwsze primo nie choroba a po drugie primo sam w sobie do śmierci nie prowadzi. Myślę że problemy z nadwagą sa jak problemy z paleniem: niby każdy wie że niezdrowe ale i tak palą. Palaczy się piętnuje na kazdym kroku, to Cię nie burzy?
          Podobają mi się takie kampanie, dzialaja na wyobraźnię nie tylko ludzi z nadwagą ale tez beż takich problemów, a żłopiących np. cole litrami. Chodzi tylko o to żeby świadomie żyćsmile
          • Gość: nika Re: Ten artykul lamie prawa IP: *.4web.pl 07.05.11, 11:27
            >a żłopiących np. cole litrami.

znasz kogokolwiek, kto złopie cole litrami i od niej utył ? Bo ja nie. Cola jest np. swietna na długich wypadach marszowych , w górach , oprócz wody - własnie dlatego, z e ma taka ilosc cukru i kofeiny.
            • kosmiczny_swir Re: Ten artykul lamie prawa 07.05.11, 16:17
              Ja znam. Ja utyłem jak piłem colę i przestałem jeździć do pracy na rowerze. Nie ma mocnych. Kalorie to kalorie i jak przyjmujesz więcej niż spalasz, to utyjesz. Koniec i kropka.
              • von_seydlitz Żadnie diotyczne kampanie ne mnie nie działaja.... 22.07.11, 11:00
                I zdrowo jem, dobre wędlinki i smaczne obiadki..

i do tego duuużo jajek, jajka są zdrowe...

smile
                • Gość: kry Re: Żadnie diotyczne kampanie ne mnie nie działaj IP: *.ustka.vectranet.pl 23.07.11, 11:31
                  www.plotek.pl
                  • Gość: ssa Ta pierwsza konesera jak ja wcale nie odstrasza... IP: *.elartnet.pl 23.07.11, 23:55
            • black_halo Re: Ten artykul lamie prawa 08.05.11, 10:08
              Znam, do pewnego wieku gowniazeria moze sobie pozwolic na zlopanie coli litrami, zagryzanie kilogramami chipsow i nie tycie. Gorzej maja te dzieci, ktore cole wypija raz na miesiac a i tak sa grube.

Mam kumpla, ktory cale studia kupowal cole w hurtowni i pil tego conajmniej 2 litry dziennie, nosil ze soba butelke a wygladal jakby go z oswiecimia dopiero co wypuscili. Po 25 roku zycia nagle zaczal tyc - niestety metabolizm juz nie ten, do tego zrobila cie cukrzyca.
            • misself Re: Ten artykul lamie prawa 22.07.11, 12:46
              Gość portalu: nika napisał(a):

> znasz kogokolwiek, kto złopie cole litrami i od niej utył ? Bo ja nie.

Jak chodzisz po górach, to możesz jeść nawet 4 tys. kcal dziennie i nie utyjesz.

> Cola jes
              > t np. swietna na długich wypadach marszowych , w górach , oprócz wody - własnie
              > dlatego, z e ma taka ilosc cukru i kofeiny.

Jaką ilość kofeiny? Kilkadziesiąt miligramów. To jest nic.
          • Gość: x Re: Ten artykul lamie prawa IP: *.dynamic.chello.pl 08.05.11, 02:04
            > homoseksualizm to po pierwsze primo nie choroba

A to jest akurat dyskusyjna sprawa. I powoływanie się tutaj na arbitralną decyzję WHO nie ma sensu, bo na drodze głosowania to już niejedną bzdurę uchwalono.

> a po drugie primo sam w sobie do śmierci nie prowadzi.

Zależy jak na to patrzeć - generalnie nie byłbym taki pewny.
            • Gość: tiaa? Re: Ten artykul lamie prawa IP: *.adsl.alicedsl.de 08.05.11, 09:34
              a jak sie mozna homosexualizmem zarazic? a moze w sanepidzie lub szpitalu mozna sie przeciw niemu zaszczepic? a moze to choroba psychiczna? znasz inne niz elektrowstrzasy (nieskuteczne) metode na jego leczenie? a moze egzorcyzmy?
              pomysl zanim napiszesz.
              • Gość: łuki Re: Ten artykul lamie prawa IP: 81.219.106.* 22.07.11, 10:41
                nie kążdą chorobą mozna sie zarazic , albo przeciw niej zaszczepic, nie każdą jest łatwo wyleczyć... to nie sa warunki by móc mówic o chorobie... ale ten artykuł nie jest o tym wink
              • maxikaz01 Re: Ten artykul lamie prawa 22.07.11, 12:54
                ... a otyłością można się zarazić? Przenosi się drogą kropelkową, czy inaczej... Można się zaszczepić przeciwko otyłości itd.
                Twoje kryterium choroby też nie jest trafne. Pomyśl.
                Pozdrawiam.
            • misself Re: Ten artykul lamie prawa 22.07.11, 12:51
              Gość portalu: x napisał(a):
              > > a po drugie primo sam w sobie do śmierci nie prowadzi.
              > Zależy jak na to patrzeć - generalnie nie byłbym taki pewny.

Otyłość prowadzi do poważnych, zwykle śmiertelnych chorób, których koszty leczenia są ogromne, tak finansowo, jak społecznie.

Homoseksualizm to rodzaj aktywności seksualnej. Tak jak sadomasochizm czy koprofilia nie prowadzi bezpośrednio do żadnej choroby - chyba że mówisz o chorobach przenoszonych drogą płciową, ale tutaj ryzyko (przy bezpiecznym seksie) wcale nie jest większe niż u osób heteroseksualnych.
              • Gość: Soze74 Do: misself'a IP: *.202.159.178.ip4.galileusz.pl 22.07.11, 16:42
                Jednak ryzyko śmierci wynosi 100% - patrząc w sensie wyginięcia gatunku.
                ps
                Nie mam nic przeciwko homo, jednak skoro dyskutujemy to warto rozpatrzyć taki argument smile
            • Gość: maxx Re: Ten artykul lamie prawa IP: 173.233.197.* 22.07.11, 20:07
              "A to jest akurat dyskusyjna sprawa. I powoływanie się tutaj na arbitralną decyzję WHO nie ma sensu, bo na drodze głosowania to już niejedną bzdurę uchwalono."

"Dyskusyjna sprawa" to jest jeszcze w Polsce, w swiecie muzulmanskim, oraz dla pewnej czesci chrzescijanskich ekstremistow ("religious freaks")!

p.S. To nie byla "arbitralna " decyzja WHO, a decyzja poprzedzona dlugoletnimi badaniami oraz opinia olbrzymiej czesci swiata medycznego...
          • misself Re: Ten artykul lamie prawa 22.07.11, 12:44
            Gość portalu: ggaa napisał(a):

> Otyli nie są jak homoseksualiści, bo homoseksualizm to po pierwsze primo nie ch
            > oroba a po drugie primo sam w sobie do śmierci nie prowadzi.

I nie zmusza sam w sobie do pokrywania kosztów leczenia z publicznej kieszeni.
      • jezdziec_apokalipsy Re: Straszne odchudzanie 07.05.11, 13:01
        Nie ma takiej otyłości, która w jakimś stopniu nie byłaby spowodowana jedzeniem. Jest tylko kwestia tego ile to jest za dużo. Dla każdego "za dużo" będzie miało trochę inny wymiar. Nie jesteśmy roślinami i na wodzie i powietrzu masy nie zrobimy. Zresztą nawet rośliny potrzebuje czegoś więcej.
      • Gość: Ooł Re: Straszne odchudzanie IP: *.ds2-k.us.edu.pl 07.05.11, 13:27
        Jasne, patrząc na jakiejkolwiek plaży, czy ulicy a nawet już po szkołach mamy wręcz epidemię takich chorób. A grubasy zawsze mówią "niektórzy tak mają, bo chorują", albo najlepsze na świecie "to wina genów". Te geny jedzą za niego te świństwo, którym się odżywia, nie pozwalają uprawiać żadnego sportu i potem się wieprzyk dziwi, jak mu się zwróci uwagę, że łatwiej go przeskoczyć nić obejść. Najgorzej jest w środkach komunikacji miejskiej jak siedzi w nich gruby człowiek a nie ma klimatyzacji. Zapach potu potrafi być uderzający.
        • Gość: . Re: Straszne odchudzanie IP: *.4web.pl 07.05.11, 14:19
          ak siedzi w nich gruby człowiek
          > a nie ma klimatyzacji. Zapach potu potrafi być uderzający

a najbardziej cuchna faceci w srednim wieku, chudzi lub normalni...
        • Gość: maxx Re: Straszne odchudzanie... IP: 173.233.197.* 22.07.11, 20:11
          "...i potem się wieprzyk dziwi, jak mu się zwróci uwagę, że łatwiej go przeskoczyć nić obejść."

To nie jest zbyt kulturalna wypowiedz!!!
        • Gość: kasia Re: Straszne odchudzanie IP: *.e-wro.net.pl 22.07.11, 21:14
          Mam nadzieję, że Ty ze wszystkiego w swoim ciele jesteś zadowolony bo z tolerancji chyba nie zdałeś egzaminu! To że nie podoba Ci się człowiek otyły to nie znaczy, że możesz nazywać go wieprzem!!!
          A co do potu to nie tylko osoby otyłe się pocą. Nie psiknij się rano dezodorantem i w gorący dzień zapraszam do tramwaju czy autobusu zobaczymy czy będziesz pachniał jak konwalia smile

Pozdrawiam
      • Gość: renia Re: Straszne odchudzanie IP: *.ip.mgk.pl 22.07.11, 14:15
        Popieram wypowiedz Gosi w 100% !!!!
        Dla mnie osobiście gorzej wyglądają ludzie za chudzi !niż grubaski.
      • Gość: mm Re: Straszne odchudzanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.11, 13:31
        Wlasnie opatentowalas perpetuum mobile. Ciekawe jak mozna byc otylym nie dostarczajac cialu nadmiaru energii w postaci pokarmow? Rozumiem ze chcesz powiedziec ze ci biedni chorzy wytwarzaja nadmiar energii z niczego i po prostu im sie odklada?
        C'mon... stad sie wlasnie biora choroby, ludzie uwielbiaja sie tlumaczyc: jestem gruby ale to geny/tarczyca/ja nic nie jem. A potem widze jak wciaga paczke chipsow w ciagu 2 minut.
        • Gość: longpath Re: Straszne odchudzanie IP: *.dynamic.chello.pl 23.07.11, 18:54
          Nie do końca perpetum mobile, niektórzy w związku z zaburzeniami hormonalnymi po prostu puchna. Nie ma to nic wspólnego z kaloriami. Co nie zmienia faktu, że procent osób, u których otyłoć jest spowodowana chorobą jest niewielki. Jeśli jednak spojrzeć na jedzenie jak na uzaleznienie, to pomyślcie - jedzenia nie można, jak choćby palenia, po prostu rzucić. To chyba jedno z najtrudniejszych do wyleczenia uzależnień.
      • Gość: as podaj żródło tych madrości IP: 94.75.122.* 24.07.11, 19:27
        Gość portalu: gosia napisał(a):

> Dla mnie obrzydliwe jest to ,że otyłość wynika z obżarstw a to nieprawda! Ludzi
        > chorujący na niektóre imunnologiczne choroby jak np. choroby tarczycy stawają
        > się otyli bez obżarstwa i jest im przykro wysłuchiwanie że jedzą za dużo !
        > Może trochę tolerancji i zrozumienia co drodzy dziennikarze i czytelnicy!

jakie choroby jakie leczenie ile przypadków jaki to procent
    • retropercepcje Straszne odchudzanie 06.05.11, 17:12
      "O ile otyły Superman nikogo by nie uratował, o tyle kształty Barbie raczej do zdrowych i normalnych nie należą."

jezu. ludzie, gdzie tu logika?
      MYSLENIE NIE BOLI - taka akcje przeprowadzcie sobie w redakcji, jak juz przerobicie tluszcze
    • Gość: riwek Straszne odchudzanie IP: *.lan.net.pl 06.05.11, 19:46
      Cukier jest podstawową przyczyną otyłości i jest to zdecydowanie za mało rozpropagowane (wcale nie tłuszcz!). Na słodyczach powinny być ostrzeżenia zdrowotne tak jak na papierosach. A najśmieszniejsze, że wiele produktów reklamowanych jako "zdrowe" i tak powszechnie odbieranych to zasłodzone badziewie nie różniące się składem od słodyczy - jogurty owocowe, płatki do mleka, soki.
      • Gość: bbb Re: Straszne odchudzanie IP: *.welnowiec.net 06.05.11, 20:27
        Schudłem 18 kilo w 4 miesiące, spytajcie jak
        • Gość: well... Re: Straszne odchudzanie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.05.11, 00:48
          ...nobody cares...
        • rabin_zec Re: Straszne odchudzanie 22.07.11, 10:47
          Gość portalu: bbb napisał(a):

> Schudłem 18 kilo w 4 miesiące, spytajcie jak

Co akwizytor z "Herbalife" czy z innej sekty finansowej?
          Ja kiedyś w krótkim czasie schudłem jakieś 20 kg, na skutek poważnego stresu. Obecnie owszem mam nadwagę jakieś parę kg, jestem bardzo aktywny fizycznie, po mieście poruszam się tylko na rowerze (cały rok) albo pieszo a kilogramy stanęły w miejscu ani w górę ani w dół, kondycyjnie jestem sprawniejszy od niejednego chudzielca, faktem jest że zwisającego tłuszczu u mnie niewiele. Ostatnio ortopeda powiedział mi że powinienem schudnąć, pytam jak? Chyba że całkowicie zacznę się żywić tylko zielskiem (co prawda lubię warzywka a sałatę i rzodkiewkę ja chętnie i w każdych ilościach) tylko pytanie czy przy tak aktywnym trybie życia mi to wystarczy?
        • Gość: Pastuch Re: Straszne odchudzanie IP: *.77.classcom.pl 22.07.11, 18:10
          "Schudłem 18 kilo w 4 miesiące, spytajcie jak"

Ja wiem jak, bo dałem ci przepis - zupka chińska dziennie popita jabcokiem i przegryziona orzeszkiem. Cieszę się, że się udało.
      • Gość: nika Re: Straszne odchudzanie IP: *.4web.pl 07.05.11, 11:29
        >płatki do mleka,

A co do za problem kupic sobie zwykle płatki owsiane i wkroic do nich banana, albo wsypac garsc orzechów ? Chyba juz tańszych platkow niz owsiane to nie ma
        • misself Re: Straszne odchudzanie 22.07.11, 12:53
          Gość portalu: nika napisał(a):

> >płatki do mleka,
          >
          > A co do za problem kupic sobie zwykle płatki owsiane i wkroic do nich banana, a
          > lbo wsypac garsc orzechów ? Chyba juz tańszych platkow niz owsiane to nie ma

Ale orzechy są drogie tongue_out
      • Gość: Katarzyna Re: Straszne odchudzanie IP: *.adsl.inetia.pl 24.07.11, 00:16
        Od kilkudziesieciu lat nie jadam ani "nie pije" zadnych slodyczy.W wieku okolo 20 lat wazylam 51 kg przy wzroscie 166 cm.Po urodzeniu pierwszego dziecka przytylam do 65 kg.Kiedy po studiach podjelam prace , zaczelam tyc 1 -1,5 kg rocznie i tak po 30 latach pracy przybylo mi okolo 30 kg.Od kilku lat tj; od pojscia na emeryture moja waga okolo 95 kg stoi w miejscu.Niemal caly okres mojego "tycia" zmagalam sie z dietami ,odchudzaniem,cwiczeniami ,gimnastyka,uprawianiem dzialki - zadnych pozytywnych efektow,a od 12 lat zdiagnozowana cukrzyca II typu./jestem caly ten czas na lekach i dietach - efekty mizerne,waga bez zmian.W tym okresie moj maz jadl niemal za dwoje ,podjadal w nocy cukier /mowil ze z glodu/ i utrzymywal wage 65 -68 kg przy wzroscie 175 cm.Nieraz zartowal ze ja nawet od wypitej wody tyje a co on zje ,to ja utyje.Jak to sie ma do waszej agresji o rzekomym obzarstwie ?
    • najma78 Re: Straszne odchudzanie 06.05.11, 22:07
      Cukier ma z pewnoscia wielka niechlubna role w prowadzeniu do otylosci, ale nie chodzi tu o samo spozywanie cukru ale takze o jego jakosc oraz ilosc. Nieodpowiednio zbilansowane posilki, zbyt duze porcje, posilki tzw. gotowce zawierajace mnostwo tluszczu, chemii itd. albo posilki przygotowywane nieracjonalnie, niska jakosc produktow itp to takze czynniki sprzyjajace otylosci. Jesli do tego dodamy brak ruchu, czeste spozywanie alkoholu to na niepozadane efekty dlugo nie trzeba czekac. Osoby z problemami zdrowotnymi, ktorych efektem ubocznym moze byc nadwaga to akurat mniejszosc.
    • Gość: www cukier w kaszkach dla dzieci IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.11, 12:05
      szkoda, że nie ma zdjęcia z piramidką z cukru ustawioną koło kaszki dla dzieci. w takiej np. bobovicie jest od 15 do 20% cukru!
    • Gość: krokodyl " MNIEJ ŻREĆ ! " słowa W. Młynarski .... IP: *.dynamic.chello.pl 07.05.11, 12:26
      Polecam.....!
    • Gość: MonX Debilizm rulezz :( IP: *.wroclaw.mm.pl 07.05.11, 15:49
      Podobne, nawet bardziej drastyczne strategie stosowano w kampaniach nikotynowych. I co? I nic. Ich skuteczność jest minimalna, by nie powiedzieć - zerowa. Ludzie otyli są po prostu uzależnieni od jedzenia, dokładnie tak samo, jak palacz od nikotyny i alkoholik od alkoholu. Można go straszyć i obrzydzać - nic to nie da. Uzależniony mózg i tak wymusi na grubasach kolejne porcje kalorii, bo z głodem - wszystko jedno jakim - nie da się walczyć w ten sposób. Ale ktoś zamówił tę kampanię, ktoś zatwierdził, ktoś dostał grubą kasę podatników do kieszonki. I o to tu chodzi, o nic więcej.
    • rekin.finansjery Ja strasze Komorowska 07.05.11, 16:17
      ta Bronka Marii.

A jak nie chce sie uczyc, to strasze ze jak sie nie bedzie uczyc to zostanie przedstawicielem handlowym.

A tak poza tym, w otylosci nie ma nic takiego bardzo zlego, ludzie sa rozni, niektorzy moze chca tacy byc, inni moze ioch takich lubia. Whatever floats their boat.
      • Gość: kaśka Re: Ja strasze Komorowska IP: *.adampolnet.com 08.05.11, 00:39
        nie chodzi o sam wygląd. ludzie otyli mają dużo kłopotów ze zdrowiem. jeżeli ktoś jest grubszy i zdrowy to jest w porządku, ale niestety najczęściej tak nie jest
        • Gość: lil Re: Ja strasze Komorowska IP: *.noc.fibertech.net.pl 08.05.11, 00:53
          A Ciebie oczywiście, najbardziej interesuje zdrowie obcych ludzi? Ich zdrowie, ich sprawa.
          • Gość: ha! Re: Ja strasze Komorowska IP: *.adsl.alicedsl.de 08.05.11, 09:40
            interesuje mnie moj portfel. jak np. wprowadzimy calkowicie prywatna sluzbe zdrowia i taki otyly bedzie sobie sam oplacal prywatna polise, a w autobusie bedzie placil od ilosci zajmowanych miejsc - nie ma problemu, niech sobie wazy i 200kg jesli chce. to tak w duuuzym uproszczeniu.
            • black_halo Re: Ja strasze Komorowska 08.05.11, 10:12
              Znacznie wiecej placisz na eksperymentamne terapie chorych dzieci, ktorych rodzice zarabiaja jakies nedne grosze wiec Twoje skladki ida na te leczenie. Nawet jak takiego dzieciaka jakos wylecza czy przedluza mu zycie to tez z Twoich podatkow placi sie mu rente, dodatek pielegnacyjny i nieraz jeszcze jakies dofinasowanie na sprzet, rehabilitacje i bog wie co jeszcze. Grubas, jesli placi podatki i skladke zdrowotna ma wszelkie prawo korzystac ze sluzby zdrowia. Poniewaz duzo je to i tak placi wiekszy VAT.
              • Gość: Pastuch Re: Ja strasze Komorowska IP: *.77.classcom.pl 22.07.11, 18:14
                Czy te dzieci same doprowadziły się do takiego stanu? Czy jeżeli dowiesz się, że jesteś poważnie chory, to powiesz "ech, taki pech, po co mam obciążać podatników"? Czy ty w ogóle myslisz zanim coś napiszesz samolubny, egocentryczny draniu?
            • Gość: lil Re: Ja strasze Komorowska IP: *.noc.fibertech.net.pl 08.05.11, 12:05
              O popatrz, a koleżków popijających wódę przy rakotwórczym grillu i poprawiających to papierochem też się czepiasz, albo takich bzykających wszystko, co nie ucieka na drzewo, ryzykujących złapanie syfa, albo łamiących przepisy podczas jazdy samochodem, albo uprawiających sporty, niekoniecznie ekstremalne, zwykly jogging np i w ten sposób masakrująych sobie stawy?
              Znajdź sobie pal.cie inne wytłumaczenie swojego debilizmu.
              • rannie.kirsted Re: Ja strasze Komorowska 08.05.11, 21:52
                o wlasnie to jest bardzo czesty argument niektorych - otylosc jest zla bo ja z mojej kieszeni musze placic za leczenie otylychbig_grinbig_grin naprawde zalosny argument biorac pod uwage ilosc roznych schorzen (wrodzonych. nabytych z wlasnej winy lub nie) za ktorych leczenie wszyscy musimy placic. podejrzewam ze leczenie otylosci plasuje sie gdzies daleko na tej liscie. niedowiaRkom chce uzmyslowic ze leczenie nadwagi, cukrzycy czy chorob metabolicznych naprawde nei jest jakies straasznie drogie:] w porownaniu z kosztami leczenia calej masy innych chorob na jakie chorujemy... w kazdej gazecie znajduje sie iles tam dramatycznych ogloszen ze ktos ma chore dziecko ktorego leczenie pochalnia kilka tysiecy zl miesiecznie..... nadal bedziecie twierdzic ze to oklepane "leczenie grubasow" tak wam drenuje portfele?...
                • Gość: pegaz Re: Ja strasze Komorowska IP: *.ip.netia.com.pl 22.07.11, 09:54
                  Ano kosztuje trochę, tak samo jak leczenie palaczy, alkoholików itp. Dlatego popieram wszystkie kampanie uświadamiające i edukacyjne, żeby zmniejszyć skalę problemu (przynajmniej próbować).
                  Natomiast daleki jestem od skrajności typu: sam sobie zapracowałeś na nadwagę, to lecz się sam. Nie da się jednoznacznie odseparować "chorych na własne życzenie" od "chorych z powodów losowych". Dlatego pomagać trzeba obu grupom, nawet bez wnikania co i dlaczego.
            • Gość: maxx Re: Ja strasze Komorowska IP: 173.233.197.* 22.07.11, 20:16
              Zgadza sie - wsrod otylych jest duzo wiecej klientow (panstwowej) sluzby zdrowia (samo leczenie cukrzycy kosztuje olbrzymie pieniadze)...
    • Gość: Gość atme128 Straszne odchudzanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.11, 17:43
      Dziwi mnie, jak łatwo sterować ludzkimi umysłami przy pomocy mediów. Ludzie z nadwagą (nie mówię o otyłych, to rzeczywiście choroba) są dosłownie terroryzowani w pracy przez skrzeczące wiecznie odchudzające się babska o zapadniętych policzkach, które wolą - palić papierochy i umrzeć na raka, niż przytyć 2 kilo. W tym samym czasie, obrazic osobę, powiedezmy, o innej orientacji seksualnej, można nawet nieodpowiednim spojrzeniem!
      A może to chodzi o co innego, w tej całej walce z otyłością? Gdyby tak włączyć samodzielne myślenie...
    • 0ffka Straszne odchudzanie 07.05.11, 18:05
      Polacy lubią otyłe kobiety, więc w czym problem?
      Panowie też wyznają zasadę, że każdy ptaszek ma swój daszek.
      Taki kanon "piękna" tutaj panuje.
      • ratyzbona Re: Straszne odchudzanie 07.05.11, 21:11
        Same kampanie są całkiem niezłe może poza kampanią Pety ( akurat przejście na wegetarianizm u osoby która za dużo je nie oznacza automatycznego schudnięcia bo przecież tyje się także od węglowodanów a te są w produktach bezmięsnych) ale komentarze do nich żałosne. Muszę przyznać że przez lata obserwuję jak język nienawiści zarezerwowany kiedyś dla mniejszości narodowych, religijnych czy seksualnych przeszedł na osoby otyłe. Można o nich powiedzieć że śmierdzą, że są głupie, że powoli się mordują, że nie mają silnej woli, że są obleśne, brzydkie i tak dalej. I tak sobie myślę że absolutnie nic tej nienawiści nie usprawiedliwia. Waga ciała do pewnego stopnia rzecz jasna zależy od nas w pewnym stopniu od naszych predyspozycji. Rozglądam się na około - widzę koszmarnie odżywiające się chude dziewczyny i powstrzymujące się prawie od wszystkiego grube. Patrzę i myślę - no tak sprawiedliwość. Gruba ma się wykazać twardą wolą, ma sobie wszystkie odmawiać , podporządkować życie temu jednemu celowi, zapomnieć o przyjemnościach - byle by zachować figurę. A od tej szczupłej niczego się nie wymaga - bo przecież jest szczupła. Patrzę i widzę że życie jest wystarczająco niesprawiedliwe bez tych wszystkich ludzi którzy przypominają grubym dziewczynom że powinny same siebie nienawidzić.
        • Gość: ewa Re: Straszne odchudzanie IP: *.lodz.mm.pl 07.05.11, 23:17
          Jestem chuda od urodzenia, ale jakoś nie wierzę, że tyje się wyłącznie od jedzenia. Nigdy nie zastanawiałam się nad kalorycznością posiłków, jem za dwóch i wciąż mam tę samą wagę. Gdyby prawdą było, że tyje się od słodyczy, byłabym gruba jak beka.

Bezrefleksyjne podejście do odchudzania i wiara w to, że od cukru się umiera i w ogóle, prowadzi moim zdaniem między innymi do tego, że ludzie zamieniają cukier na aspartam i inne słodzące syfy, które podejrzewa się o znaczącą szkodliwość dla zdrowia. Osobiście znacznie bardziej ufam cukrowi, niż chemikaliom takim, jak ester metylowy N-[amino(karboksylamino)acetylo]fenylalaniny, czyli E951, tak wielbionemu przez entuzjastów produktów "bez cukru". Ale co kto woli, na coś trzeba umrzeć w końcu.
          • rannie.kirsted Re: Straszne odchudzanie 08.05.11, 21:56
            cukier spozywany w nadmiarze jest grozny bo mozna sobie zafundowac insulinoopornosc a potem cukrzyce typu II , i wlasnie jest to (często) podstepne u osob z dobra przemiana materii ktore jedza duzo a wcale nie tyja - bo skoro nie tyja to jesli lubia slodycze, jedza ich sporo. w ten sposob mozna sie samemu doprowadzic do cukrzycy.
            • Gość: ewa Re: Straszne odchudzanie IP: *.acn.waw.pl 10.05.11, 00:37
              A czy w końcu zbadano dokładnie, co można sobie zafundować spożywając słodziki? Może raczej ich należy unikać?

Jakby się głębiej zastanowić, ogólnie jedząc cokolwiek i po prostu ŻYJĄC możemy się wpędzić w różne choroby... Wiele z nich i tak wcześniej czy później nas dopadnie, i nie pomogą na to żadne cudowne diety.
              • nglka Re: Straszne odchudzanie 10.05.11, 03:39
                A czemu zakładasz, że skoro mniej białego cukru to słodzik? Wiele osób idzie w kierunku miodu a równie wiele po prostu ogranicza cukier zamiast go zastępować.
                Można się świetnie odżywiać i w wieku lat 20 umrzeć na białaczkę. A można mieć wszystko w de i w wieku 45 lat żałować, że się o siebie nie dbało.
                Tyle w temacie. Każdy żyje za siebie.
                • Gość: maxx Re: Straszne odchudzanie ? IP: 173.233.197.* 22.07.11, 20:21
                  "A czemu zakładasz, że skoro mniej białego cukru to słodzik? Wiele osób idzie w kierunku miodu a równie wiele po prostu ogranicza cukier zamiast go zastępować."

Ja, przykladowo, od ok. 25 lat pije herbate bez cukru...
              • Gość: łuki cukier jest bardzi niezdrowy IP: 81.219.106.* 22.07.11, 10:56
                słodziki też, stwarza bardzo dobre warunki do rozwojów nowotworów... poprostu je karmi.
      • Gość: klakier Re: Straszne odchudzanie IP: *.nyc.res.rr.com 24.07.11, 23:07
        0ffka napisała:

> Polacy lubią otyłe kobiety, więc w czym problem?
        > Panowie też wyznają zasadę, że każdy ptaszek ma swój daszek.
        > Taki kanon "piękna" tutaj panuje.
        -----
        Racja ! To tylko wskazuje na to, że Polacy mają zdrowe instynkty. Gruba baba gwarantuje dużo pokarmu i dobrze odżywione dzieci. A szerokie biodra bezproblemowy poród. Fakt, że panowie nie ulegają propagandzie i promowanemu przez homoseksualistów typu chłopięcej sylwetki u kobiet świadczy o tym, że Polacy wciąż są zdrowym psychicznie narodem.
    • Gość: g Straszne odchudzanie IP: *.84-49-201.nextgentel.com 07.05.11, 22:31
      świnia zostanie świnią , w naturze takie coś nie istnieje tylko w oborze !
    • Gość: ema Straszne odchudzanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.11, 09:10
      Niektóre z tych kampanii są okropne - szczególnie ta z ławeczką, nosz kaczy kuper! Jakby ludzie z nadwagą mieli bez takich kampanii zbyt lekko. Mnie tego typu akcje dołują, a nie zachęcają do uprawiania większej ilości sportu. Nie mam pojęcia, jakie imbecyle wymyślają takie rzeczy.
    • Gość: Marek 99% panów wybierze panią ze zdjęcia niż Anję Rubik IP: 194.196.236.* 22.07.11, 11:47
      99% panów wybierze panią ze zdjęcia niż Anję Rubik, chyba że sa pedałami albo imponentami kobieta powina mieć piersi i tyłek
      • Gość: pako Re: 99% panów wybierze panią ze zdjęcia niż Anję IP: 212.14.57.* 22.07.11, 13:14
        No to powiedział co wiedział smile Tak a Anja nawet nie spojrzy na na takich panów. Ciekawe te 99% ja nie znam ani jednego takiego faceta, który wybrałby taką kobietę ze zdjęcia. Kobieta zadbana jest szczupła i zgrabna, facet zresztą też i zaklinanie rzeczywistości nie pomoże. Najbardziej prymitywne są teksty : ma na czym usiąść i czym oddychać. Bossse. Fakt jest taki, że ludzie sukcesu są zgrabni i zadbani, ale to wymaga wysiłku i samodyscypliny. Moje dwie koleżanki mają niedoczynność tarczycy i rzeczywiście mają spowolniony metabolizm, wiedzą o tym więc szczególnie dbają o siebie, uprawiają sporty, odżywiają się zdrowo, obydwie noszą rozmiar 36. Ale do leni to nie przemawia smile Im niższy status społeczny tym więcej kg i wieczne narzekania.
        • Gość: Mirek Re: 99% panów wybierze panią ze zdjęcia niż Anję IP: 194.196.236.* 22.07.11, 14:25
          Mam wrażenie że jesteś skrytogejem albp panienką anorektyczką, prawdziwy facet na kości nie leci
          • Gość: on Re: 99% panów wybierze panią ze zdjęcia niż Anję IP: *.dynamic.chello.pl 22.07.11, 15:53
            Coraz bardziej mnie wkurzają teksty o kryptogejach kierowane do facetów, którym sie podobają szczupłe dziewczyny. Ja wręcz bym walił w ryj za takie teksty w realu, bo mają one jedynie za cel poniżenie, w postaci przypięcia łatki geja. A prawda jest taka, że szczupły znaczy zdrowy i nic tego nie zmieni. Ja jestem szczupły, wymaga to pewnej samodyscypliny, trochę sportu i dobrze się czuję. I zawsze wybieram szczupłe, energiczne dziewczyny, a na widok "krągłości" to mi opada...
            • bezzebnypirat Re: 99% panów wybierze panią ze zdjęcia niż Anję 22.07.11, 16:23
              Daj spokoj, nieudacznicy musza jakos wytlumaczyc sobie, dlaczego budza sie obok wieloryba. Oczywiscie to nie dlatego, ze sa nieudacznikami, tylko z powodu ich wyboruwink))
          • mbb10 Re: 99% panów wybierze panią ze zdjęcia niż Anję 23.07.11, 18:55
            i za to Cię już lubię i wszystkich panów i panie podzielający ten pogląd,
            pozdrawiam
        • Gość: ja i ja Re: 99% panów wybierze panią ze zdjęcia niż Anję IP: *.tvk.torun.pl 22.07.11, 14:33
          "Fakt jest taki, że ludzie sukcesu są zgrabni i zadbani, ale to wymaga wysiłku i samodyscypliny."
          Za dużo filmów, za mało rzeczywistości. Chyba, że do sukcesu ktoś chce dochodzić przez łóżko, nie dzięki własnej pracy, wtedy faktycznie waga jest priorytetem i synonimem "bycia zadbanym", haha.

W ogóle przerażający jest punkt widzenia co niektórych - dana osoba może być aniołem o wielu przymiotach intelektu i charakteru, ale nadwaga/niedowaga dyskwalifikuje na starcie? Naprawdę przykro się czyta niektóre wypowiedzi. Czego oczekujecie od związku albo pracownika czy kolegi - tylko ładnego ciała? Pokolenie MTV doszło do głosu, niestety.
          • bezzebnypirat Re: 99% panów wybierze panią ze zdjęcia niż Anję 22.07.11, 16:22
            Wszystko zalezy od wagi, jaka przykaldasz do niektorych cech. Na swiecie jest wystarczajaco duzo kobiet, zeby ta, z ktora spedze zycie podobala mi sie zarowno fizycznie jak i od strony osobowosci. Jezeli jest ewidentnie zbyt gruba (lub chuda) to owszem, juz na starcie ja dyskwalifikuje. Podobnie jezeli (czesto) przeklina czy pali.
        • Gość: Daryll Re: 99% panów wybierze panią ze zdjęcia niż Anję IP: *.adsl.inetia.pl 24.07.11, 15:20
          normalne kobiety nie wyglądają jak te trupiszony słaniające się po wybiegach, one MUSZĄ być przeraźliwie chude bo projektanci - geje chcieliby je przerobić na chłopaków, dlatego wszystkie sa brzydkie i zasuszone.
      • Gość: gosc111 Re: 99% panów wybierze panią ze zdjęcia niż Anję IP: *.sti.net.pl 23.07.11, 02:46
        I oczywiście, że kobieta powinna mieć "jakieś tam" gabaryty (zawsze to więcej do kochania jest smile. Poza tym, jak nie ma za co chwycić, to się można do zakręconego kaloryfera "tulnąć" - "cienkie" (chude) dziołszki (dziewczyny, kobiety - gwarowo, - co by nie obrazić) są zimne zwykle sad a normalny "chop" (mężczyzna) potrzebuje ciepłasmile
        ;;wink))
        • Gość: kotak Re: 99% panów wybierze panią ze zdjęcia niż Anję IP: *.tvk.torun.pl 23.07.11, 12:31
          oczywiście, że masz rację, ale dla większości ograniczonych umysłowo komentujących oznacza to, że "sypiasz z wielorybami". Dla niektórych tutaj chyba nie istnieje stan przejściowy między rozmiarami 34 i 46 tongue_out
      • Gość: Mirek Re: 99% panów wybierze panią ze zdjęcia niż Anję IP: *.lukman.pl 23.07.11, 07:48
        Anja Rubik jest szkaradztwem do kwadratu same kości i i nic więcej zero kobiecości
    • Gość: Ja Straszne odchudzanie IP: *.gl.digi.pl 22.07.11, 13:20
      W krajach latynoskich kobieta jak nie ma dużych pośladków to jest uważana za mało atrakcyjną więc o co tutaj chodzi????W europie lansuje się szkieletory na wybiegach tak żeby było żebra widać to jest seksi????
    • Gość: heniek Jutro ze szwagrem robimy grilla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.11, 16:12
      ale będziemy mieli polewkę
    • Gość: Gosc111 Moja opinia nt. otyłości IP: *.sti.net.pl 23.07.11, 01:49
      Pyt.: Co wolisz: być syty czy głodny?
      Odp.: Syty!
      Pyt.: Czy kupować żywność przetworzoną czy świeżą?
      Odp.: Ja kupuję przetworzoną (najczęściej) - nie mam czasu na uprawę, czy hodowlę, w sumie za dużo "ceregieli" z przygotowaniem; warzywa i owoce kupuję "od chłopa" - nie wiem jak uprawia - nie przywiązuję znaczenia!
      Pyt.: Czy jeść mięso?
      Odp.: Jasne! Człowiek z natury to wszystkożerny drapieżnik! A idiotyczne komentarze niektórych, że "rybie mięso" to nie "mięso" jest żenujące - każdemu zwierzęciu, niezależnie od stopnia rozwoju, trzeba "dać w łeb", a nie jedzenie mięsa i produktów tzw. zwierzęcych jest sprzeczne z naszą naturą, ale poniekąd pożyteczne - więcej dla nas!
      Pyt.: Czy jesteś zdrowy?
      Odp.: Jestem szczęśliwy! Mam z grubsza "pół standardowego życia" za sobą. Czuję się "normalnie", nie narzekam - nigdy bym się nie głodził dla "figury" i "osób trzecich", które "na mnie patrzą". Czy zdrowy jestem? - nie wiem, ale umrę pewnie w granicach 70-ki, a tzw. "anorektykom" tego nie można zagwarantować, więc mam i tak lepiej... i jeszcze ze smakiem!
      • make_up_not_war Re: Moja opinia nt. otyłości 23.07.11, 15:54
        ja już to widzę po moich co-studentach. nie ma u nas w ogóle zwyczaju przygotowywania sobie czegoś zdrowego, planowania posiłków, dbania o tą strefę. jedzą głownie kanapki z bufetu, gdzie bułka jest jak podeszwa, a reszta... ble. do tego batonik, cola, kawa z automatu. jak obiad to kebab/kfc bo na krakowskim. na pudełeczka ze swoimi kanapkami/sałatkami patrzą się jak na ufo, albo sępią. ale zrobienie głupiej buły przekracza ich umiejętności. a brzuchy rosną...
    • Gość: nika ja wyglądam jak ta pani z bananem:-) IP: *.kielce.hypnet.pl 23.07.11, 12:21
      i na dodatek czuję się ładna. Nie jeżdżę samochodem, bo moje 200 tysięczne miasto mozna w 40 minut przelecieć z jednego końca na drugi; nie jadam za dużo, słodycze z raz na miesiąc, żadnych tłustych rzeczy, mało węglowodanów, zero białej soli, mąki, cukru, konserwantów itd. Jestem zdrowa i silniejsza niz wcześniej, gdy ważyłam 55 kg. Mam zdrowszą cere i włosy, wyniki nieodmiennie bardzo dobre. Nie narzekam na brak pożadliwych męskich spojrzeń.

Utyłam po dwóch ciążach i nie zamierzam sie zastrzelić ze wstydu.
      Co ty na to, gazeto?
      • Gość: zet Re: ja wyglądam jak ta pani z bananem:-) IP: *.adsl.inetia.pl 23.07.11, 12:49
        bez sensu gadanie, kazdy powie co wie i tyle jesli chodzi o pogadanki
        bo jak podwazyc to, ze za kims sie faceci ogladaja, oczywiscie pozadliwie.
        otylosc to choroba i zaniedbanie i nikt mi nie powie, ze dla normalnego faceta cos takiego jest sexowne.
        Bedzie coraz gorzej, statystycznego polaka stac na wiecej smieciowego zarcia, cwiczymy ostatni raz w szkole sredniej, a pozniej raz na 5 lat po tygodniu zapisujac sie na silownie lub aerobik.
        Osobiscie mi to nie przeszkadza, moja jest taka jaka lubie i jest super.

tez czasami ogladam sie za grubymi kobietami, ale to nic nie ma wspolnego z pozadliwoscia
        • Gość: kotak Re: ja wyglądam jak ta pani z bananem:-) IP: *.tvk.torun.pl 23.07.11, 19:32
          dla Ciebie sensem życia kobiety są pożądliwe spojrzenia facetów? hahaha. Babka się czuje w swojej skórze dobrze - i bardzo dobrze! O to chodzi.
      • Gość: krzynio_s Re: ja wyglądam jak ta pani z bananem:-) IP: *.dip.t-dialin.net 23.07.11, 15:09
        Większości facetów bardziej podobają się takie panie jak ta na zdjęciu niż wychudzone wieszaki na ubrania albo muskularne power-woman. ideał wygłodzonego szkieletu funkcjonuje tylko wśród dorastających nastolatek. cały artykuł trochę bez sensu..
    • hammurabina Straszne odchudzanie 23.07.11, 17:47
      nie wiem czy ta pulchna kobieta wygląda gorzej czy te straszne chude szkapy z anoreksją albo modelki projektantów - gejów wyglądające jak wyblakłe zombie. Ta przynajmniej dłużej pożyje niż cienie kobiet.I przyjemniej pożyje.
      • Gość: inc. Re: Straszne odchudzanie IP: *.pclk.net 25.07.11, 11:54
        pulchna kobieta vs. strasznie chude szkapy...

gratuluję. może ja o grubych zacznę mówić "tłuste świnie"?
      • yaman49 Re: Straszne odchudzanie 25.07.11, 13:07
        Masz rację. A Pani na zdjęciu mieści się w akceptowalnych granicach. Rzeczywiście monstrualna otyłość jest odrażająca, ale lekka nadwaga raczej sprzyja dobremu wizerunkowi
        (i samopoczuciu) niż "grzechocząca" szczupłość.
    • Gość: gosciola Straszne odchudzanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.11, 18:43
      A ja jestem lekko otyła, bo uwielbiam żreć i nikomu nie mówię, że moja otyłość wynika z jakiejś choroby. Uprawiam za to dużo sportu, więc myślę, że to zdrowsze niż bycie chudzielcem który nic nie je i nie ma na nic też siły.

Powinno się propagować nie odchudzanie, a uprawianie sportu, bo sport jest fajny a bycie na diecie jest trudne dla wielu ludzi (np dla mnie), a wtedy odchudzenie i chęć jedzenie zdrowszych rzeczy przyjdzie sama.

Ludzki organizm nie jest głupi i jak się wykona wysiłek fizyczny, to będzie mu później brakowało określonych składników i się o nie upomni. Ja jestem wielbicielem chipsów, czekolady, mcdonalda, bitej śmietany, a jak biegam pare razy w tygodniu to mam ochotę na marchewkę, razowy chleb, jajka itp. Wtedy to wcale nie jest dieta i wyrzeczenia, bo ma się na to ochotę.
    • Gość: stop Prokuratura powinna reagowac z urzędu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.11, 12:22
      na to chamskie poniżanie i wyszydzanie ludzi! Większośc z nich to ludzie cięzko chorzy, którzy na swoj wygląd nie ma żadnego wplywu tak jak kulawy nie ma pływu na brak nogi a człówiek z rozszczepem podniebienia na wygląd twarzy
    • Gość: bez Re: Straszne odchudzanie IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 24.07.11, 22:25
      A ja właśnie pije kolkę. I potas wystrzeliwuję z ciała. Bo tak trzeba też czasami. A kobieta z bananem jest piękna. Bo normalna.
    • Gość: mana Re: Straszne odchudzanie IP: *.pclk.net 25.07.11, 11:52
      Mam wrażenie, że ostatnio zapanowało lobbowanie nadwagi. Coraz więcej słyszy się o tym, ze ludzie otyli nie powinni mieć kompleksów, powinni zaakceptować siebie i czuć się dobrze. Ok, rozumiem, że nie powinni rozpaczać, że są grubi ale na litość boską nie wmawiajcie wszystkim, ze nadwaga to coś fajnego bo osoby otyłe uwierzą w to i całkiem zaprzestaną dbać o siebie. zdrowy wygląd to brak zbędnych kilogramów, ale też nie anoreksja. Przy czym wciaz wiecej na ulicach ludzi otyłych niż przeraźliwie chudych. Tyle, ze dla kogoś grubego normalna szczupła osoba to już od razu anorektyczka uncertain
      • ratyzbona Re: Straszne odchudzanie 28.07.11, 00:45
        No i się pięknie nienawiść sączy. O dziwo na obie strony. Wszyscy chcemy się czuć lepsi. Bo jesteśmy chudsi albo grubsi. Bo bycie grubym to zaniedbanie. Bo bycie chudym ( ale nie za chudym) to cnota. Ale jeśli można popaść w ton dydaktyczny wydaje mi się, że nie tędy droga. Bo prawdziwa cnota nie leży w kilogramach i dbaniu o ciało. Prawdziwa cnota leży w dbaniu o to by być człowiekiem porządnym. A to wyklucza nienawiść względem kogokolwiek z powodu jego zbyt wysokiej lub zbyt niskiej wagi. Radzę to sobie wziąć do serca zanim znów poczujemy się lepsi z powodu rozmiaru ubrań jakie nosimy.
        • sigrun Re: Straszne odchudzanie 28.07.11, 10:32
          A ja apeluję o równouprawnienie i politically correct. Ja rozumiem, że każdy mierzy swoją miarą, ale nazywanie każdej szczuplejszej bądź bardziej wysportowanej od siebie osoby chudzielcem czy szkapą zakrawa o skrajny ostracyzm. Nigdy nie używa się słowa "szczupły", tylko jego pejoratywnych odmian. No i to szafowanie słowem "anoreksja" na każdym kroku lub oskarżanie o ekstremalne diety czy wręcz głodzenie się. A co jeśli dana osoba prowadzi aktywny tryb życia i na dodatek ma szybką przemianę materii? Choroby metaboliczne też często objawiają się utratą tkanki tłuszczowej (vedi niektóre odmiany cukrzycy typu A lub nadczynność tarczycy). Ale nie, trzeba a priori oskarżyć delikwentkę o anoreksję, diety, itd. Potem następuje seria zapewnień jak to "Prawdziwych Mężczyzn" bardziej kręcą szerokie biodra i jak to ułatwia poród siłami natury. Owszem. Jednak, drogie panie chodzi tu o kościec, nie o nadmiar tkanki tłuszczowej na czterech literach ;-P Kto rodził ten wie jak i w którym miejscu położne mierzą rozstaw bioder wink Poza tym czy każda osoba w przedziale gabarytowym roz.36-42 (czyli mniejszym od aktualnej normy) to anorektyczka? Tylko dlatego, że w najbliższym otoczeniu wygląd w/w pani z pierwszego zdjęcia niezależnie od płci i wieku to norma (notabene smutna i zatrważająca zarazem norma)? Hej, dajcie na wstrzymanie.
          • sigrun Re: Straszne odchudzanie 28.07.11, 11:02
            Odnośnie zaś diet i ćwiczeń, które rzekomo nie działają trzeba, drodzy Państwo zrobić sobie uczciwy rachunek sumienia, bo nie sposób jest utrzymać prawidłową wagę, kiedy w dwa tygodnie chcemy się pozbyć tego, co odkładaliśmy przez ostatnie dziesięć lat lub kiedy droga z siłowni do domu zawsze biegnie przez ulubioną cukiernię wink Tak samo jest z chorobami zaburzającymi przeminę materii powodującymi przyrost masy. Będziemy tyć, nie tyle od samej choroby ale folgowania sobie bezkarnie i braku kontroli. Trzeba być świadomym faktu, że po nocnej wyżerce przy lodówce zdrowa osoba nabawi się co najwyżej niestrawności, natomiast chora przybierze na wadze. To dlatego tak często lekarze każą zachować umiar i jakiś tam rygor. Ci sami lekarze twierdzą również, że lepiej mieć parę kilo niedowagi niż nadwagi. Oni też się mylą?! Najwyraźniej, czytając niektóre powyższe posty - tak. Tu zacytuję Monty Pythona: "Tak, zabiłem ją, ale winę ponosi społeczeństwo" wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka