agat78 11.05.04, 17:44 PRL w 8 dc wynosi u mnie 12,3 a norma (1,9-25,9). Po obciążeniu wynosi 210. Czy to za dużo? Dziękuję za odp. Aga Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
urbanchaos Re: wynik z PRL - proszę o interpretacje 11.05.04, 17:54 masz pierwszy b.dobry,ale drugi nie powinien się podnieść więcej jak 2-5 razy... Odpowiedz Link Zgłoś
agat78 Re: wynik z PRL - proszę o interpretacje 11.05.04, 17:58 a czy to może być powodem że nie mogę od 9 miesięcy zajść w ciążę? Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: wynik z PRL - proszę o interpretacje 11.05.04, 18:11 za wysoka prolaktyna moze hamowac owulacje lub utrudniac zagniezdzanie. natomiast nie wiem jak to jest jesli jeden wynik dobry a drugi podwyzszony. Odpowiedz Link Zgłoś
urbanchaos Re: wynik z PRL - proszę o interpretacje 11.05.04, 18:13 poczytaj: mamo-tato.home.pl/article_show.php?a_id=16&s_id=1&ss_id=3 Odpowiedz Link Zgłoś
agat78 Re: wynik z PRL - proszę o interpretacje 12.05.04, 07:55 Poczytałam i większość tego mnie nie dotyczy, np. Najczęstsze przyczyny hiperprolaktynemii Wyróżniamy przyczyny fizjologiczne: • ciąża - odpada • karmienie piersią (pierwsze 4-6 m-cy)- nie • stres - nie • sen - wysypiam sie • hipoglikemia - nie • spożywanie posiłków - nie jadłam przed badaniem • drażnienie brodawek sutkowych - nie Farmakologiczne (leki): • antagoniści receptorów dopaminowych (fenotiazyny, butyrofenony, tioksanteny, metoklopramid, sulpiryd, respirydon)- nie • leki eliminujące dopaminę (metylodopa, rezerpina)- nie • hormony (estrogeny, antyandrogeny)- nie • opiaty - nie • werapamil - nie • cymetydyna - nie Patologiczne (choroby): • guzy przysadki (guzy typu prolactinoma, inne guzy wydzielające hormony w tym prolaktynę, guzy nieczynne hormonalnie ale uciskające na szypułę przysadki)- tego nie wiem • choroby podwzgórza i szypuły przysadki - nie wiem • pierwotna niedoczynność tarczycy - nie wiem • przewlekła niewydolność nerek - raczek OK • marskość wątroby - nie • uraz klatki piersiowej (w tym operacje chirurgiczne, półpasiec)- nie • napady padaczkowe - nie • PCOS - nie, mam prawie regularne od 26-31, ostatnie trzy to 31,31,29 Objawy i dolegliwości Wskazane jest wykonanie badania poziomu prolaktyny jeśli występują: • mlekotok - miałam ale tylko 3 dni i juz nie mam a sprawdzam codziennie • niepłodność - ???? od 9 miesięcy staram sie o dzidzie • osłabienie libido - miałam w zeszłym miesiącu ale juz jest OK • osteopenia, osteoporoza - nie • objawy wywołane możliwą obecnością makrogruczolaka (bóle głowy, upośledzenie pola widzenia, neuropatie nerwów czaszkowych, niedoczynność przysadki, napady drgawkowe, wyciek płynu mózgowo rdzeniowego z nosa)- mam bóle głowy przy niskim ciśnieniu • akromegalia • tylko u kobiet: zaburzenia miesiączkowania (brak miesiączki, rzadkie miesiączkowanie), poronienia nawykowe - nie, mam normalne • tylko u mężczyzn: ginekomastia, impotencja Więc nie wiem co robić. Czy iść do lekarza po jakieś tabletki na jej zbicie. Czy może tak być że 1 wynik jest dobry a drugi aż tak duży? Może Pani Doktor coś mi doradzi. Proszę Aga Odpowiedz Link Zgłoś
agat78 Re: wynik z PRL - proszę o interpretacje 12.05.04, 15:14 Umówiłam sie juz na jutro do ginekologa. Mam nadzieje że sie wszystko wyjaśni. Ale może jeszcze ktoś się wypowie na ten temat. Jak to jest że występuje taka duża różnca w wynikach. I czy jak pierwszy wynik jest dobry a drugi za duzy to trzeba brać leki na zbicie. I co w moim przypadku mogło spowodowac podwyższenie sie prolaktyny? Aga Odpowiedz Link Zgłoś
tribeca Re: wynik z PRL - proszę o interpretacje 12.05.04, 16:09 ja też tak mam - pierwszy wynik w normie, po wzięciu tabletek (nie pamietam nazwy), kilkakrotnie wyższy. Diagnoza - hiperprolaktynemia, najprawdopodobniej przyczyną jest stres, biorę castagnus i po 6 mies. mam znowu zbadać poziom prolaktyny Odpowiedz Link Zgłoś
agat78 Re: wynik z PRL - proszę o interpretacje 12.05.04, 18:37 Ale ja nie mam stresu, a w tym miesiącu jestem całkowicie wyluzowana. Zobaczę co mi jutro gin powie. Odpowiedz Link Zgłoś
agat78 Re: wynik z PRL - proszę o interpretacje 12.05.04, 18:43 Powiedzcie mi jeszcze jaki lek byłby najlepszy w moim przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś