Dodaj do ulubionych

Problem ginek.-endo.?

29.07.11, 18:57
Mam dość duży problem i niestety nie wiem jaka jest jego przyczyna.
Od kąd pamiętam mam nieregularny okres, miesiączkuję może raz na rok.
W ciągu ostatnich trzech miesięcy straciłam podnad połowę włosów. Rok temu odstawiłam tabletki antykoncepcyjne.

Dziś odebrałam wyniki badań na które wysłała mnie ginekolog mówiąc, że to nie są żarty i że może to być "ostatni dzwonek. Wyniki są jednak w normie, dlatego też chciałam zapytać czy ktoś ma może podobny problem? Myślę, że Pani doktor odeśle mnie mówiąc, że wszystko jest ok. JEdnak nie przestaję tracić włosów, mimo wszelkich wysiłów.

Wyniki:
Testosteron:1,68nmol/l
Prolaktyna:232,8mu/l
Prolaktyna po MTC:2110 mU/l
TSH:1,970
Tyroksyna wolna FT4:12,83pmol/l

Co może być nie tak?
Obserwuj wątek
    • mewa000 Re: Problem ginek.-endo.? 29.07.11, 21:16
      droga-powrotna napisała:

> Mam dość duży problem i niestety nie wiem jaka jest jego przyczyna.
      > Od kąd pamiętam mam nieregularny okres, miesiączkuję może raz na rok.

Tzn. odkąd?

> W ciągu ostatnich trzech miesięcy straciłam podnad połowę włosów. Rok temu odst
      > awiłam tabletki antykoncepcyjne.

Brałaś je na regulację czy jako antykoncepcję?

> Dziś odebrałam wyniki badań na które wysłała mnie ginekolog mówiąc, że to nie s
      > ą żarty i że może to być "ostatni dzwonek.

Wczas się obudziła.

> Wyniki są jednak w normie, dlatego t
      > eż chciałam zapytać czy ktoś ma może podobny problem? Myślę, że Pani doktor ode
      > śle mnie mówiąc, że wszystko jest ok. JEdnak nie przestaję tracić włosów, mimo
      > wszelkich wysiłów.
      >
      > Wyniki:
      > Testosteron:1,68nmol/l
      > Prolaktyna:232,8mu/l
      > Prolaktyna po MTC:2110 mU/l
      > TSH:1,970
      > Tyroksyna wolna FT4:12,83pmol/l
      >
      > Co może być nie tak?

Wyniki nie są tak całkiem ok-prolaktyna po mtc jest za wysoka, powinna być max 5-6 razy wyższa jak poziom podstawowy a u Ciebie jest to ponad 9 razy. Jest to hiperprolaktynemia czynnościowa i jak najbardziej może powodować nieregularne cykle.

Starasz się o dziecko? Jeśli tak to mimo że tsh jest w normie (polskiej normie) to pasowałoby je obniżyć do 1.

Dobrze by było jakbyś poszukała dobrego endokrynologa skoro Twoja ginka ma takie podejście.
      • mewa000 Re: Problem ginek.-endo.? 29.07.11, 21:19
        Acha, usg masz prawidłowe? Ja mam PCO i też mam takie nieregularne cykle, do tego niedawno właśnie okazało się że mam hiperprolaktynemie czynnościową.

Zbadaj jeszcze LH i FSH w 3-5 dc jak masz taką możliwość
        • droga-powrotna Re: Problem ginek.-endo.? 31.07.11, 23:08
          dziękuję za odpowiedź. postaram się je wykonać, żeby przed następną wizytą mieć możliwie najwiecej informacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka