Dodaj do ulubionych

Pieczenie pecherza

IP: *.ub.uni-heidelberg.de 16.08.01, 21:39
Od 10 dni piecze mnie pecherz kiedy musze isc do ubikacji. Oddaje wtedy mocz (przy oddawaniu moczu nie
dochodzi do pieczenia). Szczegolnie "czuje" pecherz kiedy wstaje po dluzszym siedzeniu z krzesla, przy
poruszaniu sie. Nie wykryto zadnych bakterii w moczu, badanie na chlamydie nie wykazalo bakterii. Bardzo
prosze o rade co to moze byc? Uczucie, ze mam isc do ubikacji sygnalizuje sie u mnie pieczeniem a nie parciem.
Czy w zwiazku z tym, ze mam to pieczenie przy poruszaniu sie, moze to byc miesniowe? Bardzo dziekuje za
rade.
Obserwuj wątek
    • monika.antepowicz Re: Pieczenie pecherza 17.08.01, 00:42
      Czy w nocy Pani wstaje? A może to stan zapalny cewki moczowej. Jaki był wynika
      badania ogólnego moczu? Istnieją tez jałowe zapalenia pęcherza. Dla złagodzenia
      dolegliwości można przyjąć Scopolan i Urogran. Rozumiem, że w cytologii i
      badaniu ginekologicznym wszystko OK?MA
      • Gość: Ewa Re: Pieczenie pecherza IP: *.ub.uni-heidelberg.de 17.08.01, 18:09
        Dziekuje za odpowiedz. Nie wstaje w nocy, w ogole po przespanej nocy nie oddaje zbyt duzo moczu.
        Cytologia + badanie na chlamydie byly w porzadku. Bakteriouria byla w normie, takze, ze stwierdzono,
        ze nie ma sensu robic posiewu. Problemy mam w dzien, kiedy nagromadzi sie juz troche (mniej
        wiecej 1/3 lub 1/2 szklanki) moczu w pecherzu. Wtedy szczegolnie przy wstawaniu z krzesla,
        poruszaniu sie, zmienianiu pozycji piecze mnie, boli pecherz. Do pierwszych objawow doszlo 2 dni
        po wspolzyciu stad moje pytanie czy to nie moze byc mechaniczne uszkodzenie.

Pani doktor, na czym polega to jalowe zapalenie pecherza?

Dziekuje za poswiecona uwage.
        • monika.antepowicz Re: Pieczenie pecherza 17.08.01, 23:01
          Jałowe to zapalenie na skutek procesów immunologicznym, ale mi przychodzi do
          głowy jeszcze jedno przypusczenie- może to byc infekcja chlamydialna. (związek
          ze współżyciem) Leczenie Pani i partnera preparatem Sumamed lub Doxycykliną.
          Chlamydia nie wychodzi w zwykłych posiewach. Czy w badaniu ogólnym moczu były
          obecne leukocyty?MA
          • Gość: Ewa Re: Pieczenie pecherza IP: *.ub.uni-heidelberg.de 21.08.01, 12:03
            Tak jak pisalam badanie moczu, takze liczba leukocytow bylo w porzadku. Zrobilam u ginekologa badania na
            chlamydie, nie wykazalo bakterii. Mam pytanie: czy robiac badania na chlamydie robia tez automatycznie badanie
            na mykoplazmy itp., czy o kazda bakterie trzeba poprosic osobno ginekologa. dziekuje za odpowiedz.
            • monika.antepowicz Re: Pieczenie pecherza 22.08.01, 22:04
              Nie, sa to badania wysoce specjalistyczne. A czy w badaniu moczu obecne są
              nabłonki, wałeczki czy krwinki czerwone?MA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka