Dodaj do ulubionych

prolaktyna

09.09.11, 14:43
Witam,
Dzisiaj odebrałam wyniki prolaktyny.
jest napisane,że norma to 5,18- 26,27, a ja mam 33,18.
tylko mam wątpliwości co do badania samego. Mi tylko pobrali krew. Nie brałam żadnej tabletki, nic. Po prostu pobrali krew. Czy w takim razie wynik nie jest prawidłowy?
Obserwuj wątek
    • kozica111 Re: prolaktyna 09.09.11, 15:14
      Tabletka to przy badaniu po tzw obciążeniu, zazwyczaj się robi to wtedy gdy prolaktyna w normalnych okolicznościach wychodzi ok a jednak istnieją podejrzenia ze np bardzo skacze pod wpływem stresu.
      Niemniej ty ta normalna masz tez za duża - może to blokować /ale nie musi/ owulacje.
      Do zajścia w ciąże najlepszy wynik oscyluje około 10 ng.
    • basiagniezno Re: prolaktyna 10.09.11, 09:22
      a nie wiesz czy kawa z mlekiem bez cukru i guma do żucia mogła mieć wpływ na wynik?
      • kozica111 Re: prolaktyna 10.09.11, 10:30
        Mogła, także seks dnia poprzedniego, zdenerwowanie czy choćby szybki spacer przed badaniem.Przed badaniem zaleca się chwile odpocząć.Niemniej nie powinno to wpłynąć aż tak bardzo.
        • basiagniezno Re: prolaktyna 10.09.11, 19:34
          seksu nie było smile
          szybkiego spaceru też nie,bo szłam od razu po wizycie u gin.
          zdenerwowana też nie byłam smile
          kawę z mlekiem wypiłam o 10, badanie- 12.30. gumę żułam ok 10.30.
          więc nie wiem jak odczytać ten wynik.
          byłam w laboratorium to powiedzieli,ze nie wpłynęło to na wynik..
          • kozica111 Re: prolaktyna 10.09.11, 20:52
            No to pozostaje kwestia w jakim celu było to badanie i czy masz jakieś przeszkadzające Ci objawy wyższej prolaktyny.Jeśli tak trzeba obniżać jeśli nie to raczej nie ma co się faszerować bromergonem.
            • basiagniezno Re: prolaktyna 10.09.11, 21:11
              nieregularne miesiączki / wyciek z sutka.
              nie wiem czy jakoś mi to bardzo przeszkadza.
              narazie w ciąży być nie chcę,ale w przyszłości napewno.
              to tego NIE TRZEBA leczyć?
              • kozica111 Re: prolaktyna 10.09.11, 21:27
                Czy nie trzeba.......hmmm, nie jestem lekarzem wiec nie czuje sie kompetentna by Ci odpowiedzieć ale mogę Ci powiedzieć jak było u mnie.

Od zawsze prl miałam podwyższoną, brałam na to leki; bromergon, oraz środki anty by ustawić resztę hormonów - hormony wzajemnie na siebie wpływają więc zawyżony poziom prl ma wpływ na inne hormony np progesteron; wysoka prl to opóźniona owulacja lub jej brak i nieregularne miesiączki.Podwyższona prl to mlek - u Ciebie wyciek z sutka itp;Przy braniu leków prl była ok, po odstawieniu niestety ponownie rosła.Trochę mi się to samoistnie uregulowało gdy schudłam, ale wyniki nadal były takie sobie.
                Zaczęłam ponownie brać bromergon wiele lat później gdy starałam się o ciąże, pomógł.Teraz nie , podejrzewam że nadal mam podwyższoną ale miesiączki mam regularne , zresztą zawsze miałam mimo wyższej prl.
                Bromergon to lek i jak każdy lek ma skutki uboczne dlatego osobiście nie jestem zwolenniczka stałego brania gdy objawy sa znośne i nie planuje się ciąży, ale należy o tym porozmawiać z lekarzem.
                W aptekach dostępny jest ziołowy lek regulujący cykl i delikatnie obniżający prolaktynę poczytaj sobie o nim ;"castagnus".
                • basiagniezno Re: prolaktyna 10.09.11, 21:42
                  tylko ja najchętniej ominęłabym teraz lekarza.
                  wkurza mnie to wszystko.
                  w pon mam usg piersi,cholera wie po co. w sumie zastanawiam sę czy iść, bo skoro ten wyciek spowodowany jest prl to po co?
                  nie wiem,mam mieszane uczucia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka