Dodaj do ulubionych

Operacja halluksow

10.10.11, 15:16
Czy ktos mial operowane, najlepiej metoda Chevrona i moze cos o tym powiedziec?? Juz za niedlugo bede miala op a nie mam juz szans dostac sie na konsultacje do lekarza uncertain dzieki za jakiekolwiek info !!
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: Operacja halluksow 10.10.11, 15:47
      jedna osoba z mojej rodziny miała operowane halluksy.
      niestety nie wiem jaka metodą, w każdym bądź razie miała przestawiane kości, coś tam wycinane, a w drugiej stopie nawet wstawiony drut.
      bardzo jest zadowolona z tego, że zdecydowała się na operację.
      musisz jednak wiedzieć, że po operacji trzy miesiące ŻADNEGO chodzenia, nóżki na podnóżek i siedzimy do oporu, co jest cholernie upierdliwe, zwłaszcza jeżeli operujesz nie obie stopy na raz, tylko jedna po drugiej, bo wtedy wychodzi ci pół roku leżenia na kanapie.
      pożegnaj się ze wszystkimi butami jakie masz w szafie, na zawsze pożegnaj szpilki.
      zaopatrz się w buty, które nie będą cię uwierać w szew pooperacyjny, ale to dopiero po operacji, bo nie wiadomo w którym miejscu mieć go będziesz.
      no i teraz cały figiel polega na tym, ze po operacji chodzić nie możesz, a zatem nie możesz sama przymierzyć butów w sklepie.
      ale osoba ta twierdzi, że operacja poprawiła o 100% komfort życia i żałuje, że tak późno zdecydowała się na nią.
      • kulawa_wodzirejka Re: Operacja halluksow 10.10.11, 19:40
        dzieki smile szpilek nie mam, nie lubie i nigdy nie umialam w nich chodzic, halluksy mam dziedziczne i mam tez plaskostopie wiec... jesli to byloby mozliwe, moglabys zdobyc to info jaka metoda miala ta osoba robiona operacje? to wazne o tyle, ze w sumie od metody najwiecej zalezy... rekonwalescencja, wynik operacji itd... łe boje sie uncertain
        • Gość: kamila Re: Operacja halluksow IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.10.11, 20:11
          ja mialam operowane met chevron, dokladnie pol roku temu.
          Rowniez zadnych szpilem, waskich butow a halluxy nie dosc ze mialam od urodzenia to na dodatek rosły.
          Nie wiem o czym chcialabys wiedziec.
          Dla mnie generalnie czas po operacji to bardzo duza trauma, ale ja generalnie ejstem bardzo wrazliwa na bol. Nie chce Cie straszyc, bo to naprawde indywidualna sprawa czy bedzie Cie bolec mocno po operacji. Lezalam z kobietami, ktore braly tylko paracetamol po zabiegu(!) a ja bylam na tramalu, morfinie i ketonalu. Nie masz sie co nakrecac, bedziesz w szpitalu to zawsze cos Ci dadzawink
          Rekonwalescencja to tez bardzo indywidualna sprawa, duzo zalezy od wieku w jakim jestes, wielkosci zmian w stawach, chrzastkach itp. ale skoro chevron, to masz dosyc posuniete skrzywienie. O kulach chodzi sie bite 6 tyg, czasem dluzej jelsi po kontrolnym zdj rentgenowskim okaze sie ze zrost kosci wolno nastepuje.
          Potem buty. O Boze, to tragedia. Nic przez pierwsze tygodnie na stope nie wchodzi z powodu bolu i opuchlizny. Ja operowalam stope koncem kwietnia, na szczescie bylo lato, ciagle w japonkach chodizlam a jak padal dzeszcz to problem, bo nic zakrytego na stope wcisnac nie moglam. Tak wiec nie wiem jak to bedzie u Ciebie z kozakami, moze takie UGGI sobie kup, EMU czy cos podobnego, "rozklapcianego".
          Do szpitala koniecznie kup taki specjalny ortopedyczny but po operacji przodostopia. I kule. Bo ja slyszalam od lekarza ze wystarczy tylko but a to guzik prawda. Przez pierwsze doby nie moglam stawac w ogole na stope z bolu nawet w tym bucie. I tylko o kulach z noga do gory chodzilam. Potem gdy bol sie zmniejszyl wielbilam Boga ze wymyslil taki but, ze nie trzeba uwazac jak sie chodzi, bo niezaleznie jak staniesz to ten but nie obciaza przodu stopy, ktora jakby nie bylo byla lamana.

Jesli moge w czyms jeszcze pomoc to pytaj, ale duzo info jest na internecie, sama balam sie operacji jak diabli wiec niejedna strone przeczytalam na wskrośwink
          • kulawa_wodzirejka Re: Operacja halluksow 11.10.11, 10:00
            nom a jak efekt? Dostalas zwolnienie z pracy? (na ile?). No i skad wziac kule i but? dzieki.
            • Gość: kamila Re: Operacja halluksow IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.10.11, 11:03
              ja studiowałam, nie musiałam na uczelni dzwigac, stac itp wiec moje zwolnienie bylo krotsze-na 2-3 tyg bodajze, ale nie potrzebowalam wiecej, lekarz pytal na ile czasu ma mi wypisac. Kobieta ktora byla operowana ze mna dostala zwolnienie na ok 3 miesiace bo jest pielegniarka, caly dzien na nogach, wiec sama rozumiesz... Mysle ze wszystko jest do do gadania z lekarzem, mysle ze i 4-5 mies mogl by Ci wypisac jesli np musisz cos w pracy nosic, bo to dodatkowo obciaza noge a na poczatku dosyc mocno sie utyka, bo po praotu boli a miesnie sa odzwyczajone od napinania.

Kule i but kupuje sie w sklepie ortopedycznym. Na kule jest jakas tam znizka, ale trzeba miec zasw od lekarza jakies o przyslugujacej znizce, potem trzeba jechac do nfz aby podbili ta znizke a jest ona niewielka-najtansze kule to i za 15-20zl sie juz kupi a znizka to max kilka zl, wiec ja sie w to nie bawila, bo wiecej jezdzenia niz to warte. A na but, ktory kosztuje 70-80zl nie ma znizki. Pamietaj, ze musi to byc "but pooperacyjny odciążający przodostopie".
              Lekarz nic nie mowil na ten temat? Jakie dal Ci zalecenia? Moze cos mi sie przypomni to Ci dopisze
              • kulawa_wodzirejka Re: Operacja halluksow 11.10.11, 14:25
                nie dal mi zadnych zalecen na razie i ja sie nie dopytalam o nic, bo sie przejelam diagnoza (ze duuza zmiana i w ogole) i jakos przybita w gabinecie bylam, a po kilku dniach masa pytan w glowie... dostalam skierowanie do szpitala z zalaczona karteczka, co trzeba ze soba wziac, byly wymienione tylko kule (oprocz pizamki itd). No a zadowolona jestes z efektu?
                • Gość: kamila Re: Operacja halluksow IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.10.11, 22:47
                  myslisz ze bedzieszmiala sile chodzic przez 6 tyg z noga uniesiona do gory? bez zupelnego obciazania przodu stopy? Jesli tak, to same kule wystarcza, choc na poczatku but moze Ci sie nie rpzydac z powodu bolu. Ale moze byc on na tyle maly ze jeszcze tego samego dnia bedziesz chodzic w bucie. A jest on milon razy wygodniejszy niz kule po ktorych bola rece, miesnie ramion, brzucha itd. Chodzis w nim "normalnie" a jego budowa powoduje ze nie nasiskasz przodu stopy, nawet gdybys chciala to zrobic.
                  Ja jestem bardzo zadowolona, wyglad stopki jest przecudny, jest prosciutka, malutka, zgrabna. Nie to co stopa przed zabiegiem, ktora nie dosc ze straszyla to i bolala.
                  Jednak na operacje drugiej stopy musze poczekac ok roku, mimo ze niektorzy lekarze robia operacje wczesniej.
                  Powiem szczerze, ze troche sie boje robic druga stope, bol straszny i to wylaczenie z zycia na prawie 3 mies jest straszne. Ale bede musiala nad tym pomyslec, moze znowu na wiosne.

Powodzenia.
                  • kulawa_wodzirejka Re: Operacja halluksow 12.10.11, 10:38
                    wielkie dzieki za wyczerpujkace odpowiedzi. Fajnie, ze jestes zadowolona z chevrona, boje sie minimalnie mniej wink) Ostatnie pytania, bo nasunely mi sie do glowy: czy mialas duzego halluksa (ja niestety mam bardzo posunieta zmiane z koslawym paluchem - tzn duzy palec skierowany w kierunku pozostalych), plaskostopie poprzeczne? Czy po op. duzy palec masz krotszy od pozostalych? (niektore dziewczyny narzekaly na to, ze po operacji mialy krotsza kosc i stopa beznadziejnie wygladala). Eh. Dzieki.
                    • Gość: kamila Re: Operacja halluksow IP: *.man.tk-internet.pl 12.10.11, 12:28
                      tak, mam palec skrocony. Ale to kwestia bardzo prosta i logicznasmile
                      Mialam palec mocno odciagniety na bok, tak jak mowisz zachodzacy pod pozostale palce. Mialam przed operacja rozmiar stopy 39, gdyby mi go odwinac i zostawic taka dlugosc jaka mialam to podejrzewam ze z 39 zrobiloby mi sie jakies 41 big_grin i jak to chodzic z jedna stopa 39 a druga 41? Palec zostal bardzo ladnie skrocony, pasuje do reszty stopy. Mysle ze bardzo duzo w tym wypadku zalezy od lekarza operujacego, jego doswiadczenia, zdolnosci itd.
                      Nie wiem ile stopni odchylenia mialam w kosci, no ale skoro mialam met chevron no to zmiana byla na tyle posunieta, ze trzeba bylo ciac kosc a nie tylko sciegna. Oczywiscie ze i plaskostopie poprzeczne mialam, ono chyba zawsze wystepuje z halluksami, bo jest jednym z czynnikow wzmagajacych wyginanie sie palucha. Na pewno masz taki wtretny odcisk pod drugim palcem na podeszwie stopy. Nie uwierzysz, ale mi juz nie wrocil. Od kiedy anatopmia stopy jest prawidlowa, nic mi sie tam nie odgniatawink

Moze gdzies wyszperasz info na temat operujacego Cie lekarza? Paietaj jednak,że co czowiek to moze byc inna opinia, nie zapomne jak pewna 65 latka narzekala na mojego lekarza-bo ją boli, bo noga wcale nie jest taka prosta itd. A jak ma byc prosta gdy cale zycie chodzila z halluksem, a na dodatek jest w tym wieku ze i gojenie sie ran, kosci nastepuje inaczej niz u np 30latki. Moje lekarz powtarzal, ze nawet on nie jest w stanie zagwarantowac ze wada nie wroci-wszystko zalezy od tego jaka masz strukture kosci, jaki tryb zycia prowadzisz, czy czekaja Cie jeszcze ciąże, noszenie ciezarow, jak dobierasz buty itd. To ze on Ci pieknie wyprostuje kosc, nie znaczy ze halluks nigdy nie wroci. Ile to opini na internecie dziewczyn ktore narzekaja ze po roku czy dwoch kosc odrasta. A jak ma nie odrastac gdy panienka zachwycona wypisywala pol roku wczensiej "7tyg po operacji wrocilam do szpilek, jestem zachwycona, nic nie boli, nic nie odstaje"(!). Ja przez pol roku nie mialam ani razu szpilek na nogach i nadal chodze z klinem miedzypalcowym, ktory zalecany jest do pol roku po operacji. Najzwyczajniej nie po to sie tyle nacierpialam po operacji, zeby to zmarnowac.

Jak masz jeszcze jakies pyta to pisz smialowink
                      • kulawa_wodzirejka Re: Operacja halluksow 14.10.11, 12:41
                        dzieki :] ale czy wyglad stopy operowanej jest ok, tzn duzy palec jest nadal "duzy" (najdluzszy lub rowny z kolejnym), czy jest widocznie krotszy? Boje sie tego bo sie naczytalam ;]] Oczywiscie tato mnie straszy opowiescia znajomej kolegi, ktora operowala halluks i po pol roku ledwo chodzila i klela, ze to zrobila, i ze mozna kaleka zostac... eh ...
                        • doral2 Re: Operacja halluksow 14.10.11, 17:32
                          osoba o której wspominałam wyżej, jest bardzo zadowolona z wyglądu swoich stóp po operacji.
                          jedną stopę ma już rok po operacji, drugą pół roku.
                          oczywiście, nie uprawia marszów na azymut, ale może normalnie funkcjonować, normalnie chodzić.
                          może kiedyś metoda nie była dopracowana, ale wydaje mi się, ze w obecnych czasach jest już inaczej.
                          • martyna_2011 Re: Operacja halluksow 25.11.11, 22:09
                            Ja miałam operowane halluksy i mogłam chodzić już na drugi dzień, niemiałam żadnych gipsów, drutów. Chodziłam w specjalnych butach ortopedycznych bez kul. Nie musiałam leżeć przez 6 tygodni do góry brzuchem, już po 3 tygodniach wsiadłam pierwszy raz za kierownicę. A po 8 tygodniach założyłam swoje buty, mogłam juz teoretycznie po 6 ale wolałam zaczekać, bo miałam jeszcze opuchnięte nogi. Jestem zadowolona z operacji, zabieg prawie nie bolał, a po brałam tylko apap przeciwbólowy.
                            • Gość: Urszula Re: Operacja halluksow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.12, 23:49
                              I ja to samo. Nastepnego dnia po operacji na siłę kazano mi stanąc (a operowane miałam obie stopy równocześnie), tydzień cierpiałam z powodu wściekłego bólu(Ketonal Forte),a potem 6 tygodni jak kaczka chodzenie w butach ortoped.Do pracy poszłam po tygodniu. Operację miałam w 2007 roku i...błogosławię ten dzień i decyzję. Jestem szczęsliwa, naprawdę!Buty noszę wszelkie,również szpilki. Upajam się faktem,że mogę!Bo z z moimi olbrzymimi, fatalnymi halluxami w zasadzie żaden but nie pasował. Nic mnie boli, nic nie odrasta. Jedynie jak silnie, bardzo silnie zmarzną mi nogi, to paluchy potrafią zasiniec nieco. Ale to rzadkośc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka