Dodaj do ulubionych

guzek w piersi-miala ktoras?

06.11.11, 18:09
i czy okazal sie tym lagodnym? w opisie usg;niejednorodny i dlatego b.sie boje.
Obserwuj wątek
    • lyka Re: guzek w piersi-miala ktoras? 06.11.11, 18:25
      Ja miałam okazał się torbielem
    • syswia Re: guzek w piersi-miala ktoras? 06.11.11, 18:30
      tak - mam w prawej piersi 3 wlokniaki
      u mnie tez z USG i mamografii nie wyszlo jednoznacznie, ze guzki sa niegrozne
      musisz zrobic biopsje
      • 3_ada Re: guzek w piersi-miala ktoras? 06.11.11, 19:07
        czy to byla zmiana jednorodna czy niejednorodna?
    • drinkit Re: guzek w piersi-miala ktoras? 06.11.11, 20:13
      Tak, gruczolakowłókniak, niegroźny, usunięty. Niestety, nie pamiętam opisu.
      • kocianna Re: guzek w piersi-miala ktoras? 06.11.11, 20:33
        Wędrujący węzeł chłonny, sam zanikł po dwóch miesiącach. Miałam szczęście trafić na lekarz rodzinną, która do tego była ginekologiem z 10-letnim stażem w poradni chorób sutka... - bo lekarz usg sugerował biopsję.
    • klubgogo Re: guzek w piersi-miala ktoras? 06.11.11, 20:50
      Jeszcze w czasie stanu zapalnego przy laktacji miałam "dwukomorowa torbiel 9mm", po kilku miesiącach nie nazwano już tego torbielą, tylko zmianą, mniejszą, ale zalecono biospję. Biopsja nic nie wykryła, poza masami białkowymi. Teraz tego w ogóle nie czuję i tak naprawdę sama nie wiem, co to było.
    • nangaparbat3 Re: guzek w piersi-miala ktoras? 06.11.11, 20:56
      Nie miałam, ale różne moje koleżanki owszem, i było pełne spectrum - od zupełnie banalnych po tragiczne.
      Ty nie szukaj teraz rad na forach, tylko biegaj ciupasem do dobrego lekarza i rób, co Ci każe - lepiej dmuchac na zimne.
    • easyblue torbieli 06.11.11, 20:59
      mnóstwo mam,doc stwierdził, że rekordowa ilośćuncertain No i sobie sa owe torbielki, w zależnosci od dnia cyklu wieksze/mniejsze. Do dziś nie potrafie dotykać swoich piersi, bo torbiele są duże i 2 widoczne gołym okiem.
      Moja znajoma w ciąży usuwała jakieś cudo z piersi - chyba włókniaka. Oooogromna większość tego, co w piersiach się pojawia jest nieszkodliwa. Ot, upierdliwa ale nieszkodliwa.
      • verdana Re: torbieli 06.11.11, 21:32
        Miałam wiele rzay - i usuwane i nieusuwane. Biopsje też miałam. Za kazdym razem były łagodne.
        Rób, co lekarz każe. Ale na ogół nie ma powodu do niepokoju, szczególnie w młodym wieku.
        • emaciejka1 Re: torbieli 06.11.11, 21:40
          Miałam kilka lat temu,biobsja nie wykazała nic groźnego ,dla pewnosci wysłano mnie do poradni onkologicznej . Okazało się ,że to zbite gruczoły . A ty pędem do lekarza !
        • lejdi111 Re: torbieli 08.11.11, 11:37
          verdana napisała:
          Ale na ogół nie ma powodu do niepokoju, szczególnie w młod
          > ym wieku.

Teraz juz wiek nie ma prawie żadnego znaczenia jeśli chodzi o raka piersi. Leżałam na onkologii i napatrzyłam sie na nastoletnie dziewczyny borykające się z tym problemem. Mam też sąsiadkę chorą na RP, którą to dopadło przed 30-stką.
        • 3_ada a co z tymi nieusunietymi? 08.11.11, 14:40
          pare lat temu mialam usuniety guzek lagodny. teraz w tym samym miejscu znowu cos jest. dzis biopsja. verdana,a co z tymi nieusunietymi? robisz biopsje co jakis czas? mnie lekarz nastraszyl,ze biopsja moze wyjsc falszywie dobra tzn.ujemna. jestem po 30tce.
    • path04 Re: guzek w piersi-miala ktoras? 06.11.11, 21:39
      ja miałam włókniaka, usunięty, ale to było parę lat temu, więc nie pamiętam jak był opisany. Ogólnie podczas usuwania okazało się, że pod tym usuwanym był jeszcze jeden, mniejszy. a biopsja nie jest przecież straszna, więc rób wszystkie potrzebne badania i nie bagatelizuj na wszelki wypadek. Pozdrawiam! smile
    • awika08 Re: guzek w piersi-miala ktoras? 07.11.11, 16:48
      A ocenił lekarz stopień tego guzka wg. skali Bi-rads?
      • lejdi111 Re: guzek w piersi-miala ktoras? 08.11.11, 10:03
        miałam guzka, który po zbadaniu hist-pat okazał się zmianą przedrakową. Obecnie w drugim cycu mam torbiel.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka