IP: *.cpe.marton.net.pl 10.11.11, 11:47
Jakie badania powinnam wykonać po tym jak dowiedziałam się że jestem w ciąży?? Jest to moja pierwsza ciąża i przed zajściem nie robiłam żadnych badań. Czy te badania są płatne?? Jeśli tak to ile mniej więcej kosztują??
Obserwuj wątek
    • Gość: g Re: badania IP: *.7-1.cable.virginmedia.com 10.11.11, 13:54
      W ciąży badania są robione średnio co 4 tygodnie a w 8 co 2.
      Podczas każdej wizyty:badanie przez pochwę,badanie ogólne moczu,pomiar wagi i ciśnienia krwi,badanie pracy serca płodu(mniej więcej od 12-14 tyg.)
      Na początku ciąży:oznaczenie grupy krwi,badanie serologiczne,cytologia,badanie poziomu glukozy,badanie na obecność żółtaczki zakażnej typu B,badanie krwi przed 16 tyg.,a także w późniejszych tygodniach,USG po 16 tygodniu i w następnych,badanie w kierónku cukrzycy.W przypadku stwierdzenia lub podejrzenia lekarza o możliwości wystąpienia wad rozwojowych lub chorób płodu,lekarz może zaproponować dodatkowe badania.Natomiast co do kosztów w gabinetach prywatnych to różnie,średnio wizyta waha się od 100-170zł.Na NFZ nic nie płacisz.
    • lidek0 Re: badania 10.11.11, 15:49
      Szkoda, że przed ciążą nic nie zbadałaś, teraz proponuję: progesteron, toksoplazmoza, cytomegalia, mocz, morfologia, różyczką, mam przynajmniej nadzieje, że na żółtaczkę się szczepiłaś? A tak wogóle to czemu sie nie przygotowałaś do ciąży, to tak z zaskoczenia?
      • Gość: Jagoda Re: badania IP: *.cpe.marton.net.pl 10.11.11, 16:26
        A jeżeli nie szczepiłam się na żółtaczkę to co wtedy??
        • devilyn Re: badania 10.11.11, 18:45
          Iść do lekarza.
        • tygrysiatko1 Re: badania 10.11.11, 19:53
          to niedobrze...
          ale wiesz... ciążę prowadzi ginekolog i to on zleca wykonanie badań...
          różyczka, cytomegalia, toksoplazmoza, hormony, HIV, morfologia, mocz bad ogólne, czystość pochwy, poziom przeciwciał p/żółtaczce, toksokaroza
      • sofi75 Re: badania 13.11.11, 12:07
        lidek0 napisała:
        A tak wogóle to czemu sie nie przygotowałaś do ciąż
        > y, to tak z zaskoczenia?

- moze dlatego, ze nie kazdy ma takie schizy jak lidek smile

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka