Dodaj do ulubionych

czy można zajść w ciąze dwa dni przed okresem?

IP: 83.1.238.* 24.01.12, 18:17
Witam. Mam do was pytanie. Otóż uprawiałam seks z chłopakiem 2 dni przed okresem. Ale przecież przed okresem są dni niepłodne, no i dostałam okres, tylko chodzi o to że w ogóle mnie prawie brzuch nie bolał co zawsze umieram z bólu i prawie w ogóle, że tak powiem się ze mnie 'nie leje' (prawie zawsze miałam bardzo obfity okres, a teraz mam drugi dzień i mój okres wygląda jakby to była już końcówka). Dziewczyny powiedźcie mi o co może chodzić? Bo niby okres jest i w ogóle, ale jakoś tak dziwnie to wszystko.
Obserwuj wątek
    • nglka Re: czy można zajść w ciąze dwa dni przed okresem 24.01.12, 18:40
      Gość portalu: patka napisał(a):

> Ale przecież przed okresem są dni niepłodne,

Nie. Dni niepłodne są po owulacji. Jeśli nie masz pewności, że owulacja byłą to i nie masz pewności, że jesteś przed terminem miesiączki Termin miesiączki jest ściśle uzależniony od terminu wystąpienia owulacji [nie odwrotnie] a owulacja może się w dowolnym [naturalnym] cyklu dowolnie przesunąć.

> no i dostałam okres, tylko chod
      > zi o to że w ogóle mnie prawie brzuch nie bolał co zawsze umieram z bólu i praw
      > ie w ogóle, że tak powiem się ze mnie 'nie leje' (prawie zawsze miałam bardzo o
      > bfity okres, a teraz mam drugi dzień i mój okres wygląda jakby to była już końc
      > ówka). Dziewczyny powiedźcie mi o co może chodzić? Bo niby okres jest i w ogóle
      > , ale jakoś tak dziwnie to wszystko.

Jeśli plamisz [a nie krwawisz], czyli wystarczy wkładka, trwa do 3 dni i nie ma złuszczonej błony endometrium we krwi [przynajmniej w 1 dniu] - to albo albo
      - albo plamisz i zaraz rozkręci się miesiączka
      - albo plamienie związane jest z innymi czynnikami [okres okołoowulacyjny czy nieprawidłowości wynikające ze stanu zdrowia]
      • Gość: patka Re: czy można zajść w ciąze dwa dni przed okresem IP: 83.1.237.* 24.01.12, 21:03
        Czyli wnioskując z tego co napisałaś, nie mogę być w ciąży?
        • Gość: Kasia Re: czy można zajść w ciąze dwa dni przed okresem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.12, 21:25
          Nie. Wnioskując z tego co napisałaś można powiedzieć, że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Doucz się na temat cyklu u kobiet i ryzyka zajścia w ciążę. A z wiekiem nabądź doświadczenie, że okresy nie zawsze pojawiają się jak w zegarku i mają identyczny przebieg.
          Gdybym była złośliwa, to życzyłabym ciąży. Ale uważam, że nieodpowiedzialne matki to krzywda dla dziecka, więc obyś nie była.
          • Gość: patka Re: czy można zajść w ciąze dwa dni przed okresem IP: 83.1.238.* 27.01.12, 07:48
            Witam, dziewczyny zrobiłam rano test i wyszedł negatywny smile bardzo się ciesze i jutro zrobie jeszcze jeden żeby mieć pewność, bo normalnie nie wierze smile
            • nglka Re: czy można zajść w ciąze dwa dni przed okresem 27.01.12, 14:44
              A ile czasu minęło od stosunku? Bo o wiarygodności testu negatywnego w przypadku niewiadomej jaką jest owulacja - to 21 dni od stosunku
              • Gość: patka Re: czy można zajść w ciąze dwa dni przed okresem IP: 83.1.238.* 27.01.12, 16:05
                Ja mam okres zawsze regularnie - co 27,28 dni - i teraz też tak dostałam, a od stosunku minęło 7 dni. Jutro dla pewności powtórze test.
                • Gość: Kasia Re: czy można zajść w ciąze dwa dni przed okresem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.12, 16:29
                  Aż się mi przypomniało opowiadanie jakiejś nastolatki z jakiegoś bloga. Bohaterka po nocnym stosunku pobiegła do ginekologa rano, żeby dowiedzieć się od niego, że zaszła w ciążę big_grin

Test zrób za miesiąc. I pamiętaj, że testy mogą nie łapać, że kobieta jest w ciąży. Skuteczna jest tylko beta z krwi, którą się robi w odstępstwie kilku dni, żeby obserwować zmiany. Ale w twoim wypadku, najlepiej poczekać do następnej miesiączki.

I zapamiętaj raz na zawsze: nawet jeżeli do tej pory miałaś regularne miesiączki, to nie jest powiedziane że zawsze tak będzie. I poczytaj w końcu o ciąży, antykoncepcji i cyklach płodowych.
        • Gość: patka Re: czy można zajść w ciąze dwa dni przed okresem IP: 83.1.237.* 24.01.12, 21:31
          No sorry, ale naprawde boje się, a okres zawsze mam co do dnia, i teraz też tak dostałam, tylko to nie jest taki okres jak zawsze i dlatego jestem troche przestraszona. Przepraszam jak czegoś nie zrozumiałam, ale po to tu pisze żeby się dowiedzieć co i jak.
        • nglka Re: czy można zajść w ciąze dwa dni przed okresem 25.01.12, 03:05
          Z tego, co napisałam wynika, że jak najbardziej możesz być w ciąży.
    • dorotakatarzyna Re: czy można zajść w ciąze dwa dni przed okresem 24.01.12, 22:22
      Tak, można zajść w ciążę przed spodziewanym okresem - osobiście wpadłam na cztery dni przed spodziewaną miesiączką. Ale juz jej nie dostałam. Ty natomiast dostałaś. Więc jest kilka możliwości - albo to było krwawienie owulacyjne (podobno takie bywa, nigdy nie miałam) i wpadka; albo zaraz się rozkręci i poleci jak zwykle. Jeśli rzeczywiście to koniec krwawienia, to gdzieś za tydzień zrób test. Życzę, abyś nie musiała wink
      • Gość: patka Re: czy można zajść w ciąze dwa dni przed okresem IP: 83.1.237.* 24.01.12, 22:41
        Czyli pozostaje mi czekać.. Już się boje co z tego wyjdzie.. Dziękuje wam za pomoc.
    • berta-death Re: czy można zajść w ciąze dwa dni przed okresem 25.01.12, 07:48
      A nie prościej zrobić test ciążowy? Nie ma tak dobrze jakby chcieli ci od naturalnych metod niemania dzieci, że organizm działa jak zaprogramowany robot, co do którego można mieć 100% pewności, że w danym momencie zachowa się tak a nie inaczej.
    • Gość: wieś Re: czy można zajść w ciąze dwa dni przed okresem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.12, 11:49
      myślę że jesteś w ciąży,a nawet więcej jesli dostałaś okres to na bank będą to bliźniaki
      • oliwka2009 Re: czy można zajść w ciąze dwa dni przed okresem 27.01.12, 17:34
        Ja współżyłam dzień przed okresem i zaszłam w ciąże. wszystko możliwe.
        • Gość: patka Re: czy można zajść w ciąze dwa dni przed okresem IP: 83.1.239.* 27.01.12, 18:40
          No ok, ale ja dostałam normalnie okres i zrobiłam dzisiaj test, który wyszedł negatywnie więc nie jestem w ciąży. Jutro zrobię drugi test dla pewności w w następnym tygodniu pójdę do ginekologa.
          • Gość: Kasia Re: czy można zajść w ciąze dwa dni przed okresem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.12, 20:04
            O jesionie....

Są kobiety, które miesiączkują przez część ciąży. Ba, nieliczne przypadki miesiączkują nawet przez większą część ciąży. Obecność miesiączki to NIE JEST oznaka, że na pewno się nie jest w ciąży. To raz.

Dwa, po raz kolejny - robienie testu 8 dni po stosunku z domniemanym zapłodnieniem NIE MA sensu. Testy nie są na tyle czułe, żeby wykazać ciążę lub jej brak. Są kobiety, u których testy nie pokazują ciąży nawet jak w niej na pewno są (do końca I trymestru).

Trzy - ginekolog ci powie, że trzeba poczekać. On i tak nic nie dojrzy na USG na tym etapie, nawet jakby wcisnął aparat do twojej macicy - zarodek widać o wiele, wiele później niż tydzień po stosunku.

Potwierdz że zrozumiałaś, że teraz to jedynie możesz sobie poczekać do następnej spodziewanej miesiączki. I dopiero wtedy ewentualnie coś testować.

A na następny raz - szklanka wody zamiast, albo skuteczna antykoncepcja.
            • Gość: emka Bzdury IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 29.01.12, 16:43
              "Są kobiety, które miesiączkują przez część ciąży. Ba, nieliczne przypadki miesi
              > ączkują nawet przez większą część ciąży. "

Jeśli występują krwawienia w odstępach miesięcznych czy plamienia w ciąży to żaden normalny lekarz tego nie nazwie miesiączką czy okresem z prostej przyczyny: nie złuszcza się endometrium, więc takie krwawienie nie jest żadną miesiączką czy okresem.

• Gość: x Re: czy można zajść w ciąze dwa dni przed okresem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.12, 18:52
            Przestań, stare złośnice nabijają się z Ciebie Myślałby kto że same to takie mądre.
        • kasia.2609 Re: czy można zajść w ciąze dwa dni przed okresem 12.06.12, 10:43
          Witam,także się obawiam ciąży ponieważ 3 dni przed okresem pękła gumkasmile okres dostałam ale taki słaby trwający 3 dnismileteraz poczekam cierpliwie jeszcze parę dni i zrobię test.
        • Gość: mahe Re: czy można zajść w ciąze dwa dni przed okresem IP: 80.50.142.* 05.10.12, 08:04
          Matko jedyna! Że jeszcze istnieją takie kobiety, co są pewne że zaszły dzień przed miesiączką! Litości! Kobieto! Jak nie wiesz jak wygląda cykl i jego fazy, to nie bierz się za współżycie!!!
          • Gość: Słowo Re: czy można zajść w ciąze dwa dni przed okresem IP: *.mysmart.ie 02.02.14, 19:53
            A może ty poczytaj troszkę więcej na ten temat....jest to możliwe,bo nie jedna miała taką wpadkę,używając kalendarzyka....jakoś wiele dzieci urodziło się zrobione w "dni nie płodne ". A teraz słowo do większości nieuprzejmych kobiet na tym forum....skąd w was tyle jadu???? Zamiast kąsać,wytłumaczcie....wiem,wiem....pewnie jest to trudniejsze,ale warto spróbować. Kobiety,mamy sobie pomagać,a w szczególności młodym,które gdyby wszystko wiedziały nie zaglądałyby tutaj.
            • horpyna4 Re: czy można zajść w ciąze dwa dni przed okresem 03.02.14, 13:12
              Nie opowiadaj, że jest możliwe zajście na dwa dni przed okresem, bo gdyby się nie zaszło, to okazałoby się, że ten okres nie nastąpiłby za 2 dni, tylko za jakieś 14.

Jeżeli kobieta nie wie, kiedy zaczęła się jej faza lutealna w bieżącym cyklu, to nie ma pojęcia, kiedy ten cykl się naprawdę zakończy. Co gorsze, sama uważa, że wie; stąd wpadki. A rzetelna obserwacja cyklu powinna zacząć się od wyrzucenia kalendarzyka i kupna przyzwoitego termometru. Bo długość cyklu nie jest wielkością stałą, stała jest tylko długość fazy lutealnej (z podwyższoną temperaturą).
            • Gość: nieszczęście Re: czy można zajść w ciąze dwa dni przed okresem IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 20.01.16, 15:46
              ja tak zaszłam. z wieku ciąży z usg wynika, że do zapłodnienia doszło jeden dzień przed miesiączką. i miałam normalną, regularną miesiączkę, ze wszystkimi skrzepami i złuszczonym nabłonkiem. miesiączkuję już ok 22 lat, więc znam swoje ciało. i co na to fizjologia i natura? dodam, że do tej pory, czyli pół życia "kalendarzyk" u nas działał...ech. los płata figle.
    • ania_jo Re: czy można zajść w ciąze dwa dni przed okresem 28.01.12, 16:25
      Witaj!
      Ja z partnerem postanowiliśmy mieć dziecko i tak się złożyło, że udało się nam za pierwszym razem. 5 dni przed miesiączką. Test wyszedł negatywny (robiony w dniu planowanej miesiączki). Tego też dnia dostałam bardzo bolesny okres. Miałam już bolesne, taż że zawożono mnie na pogotowie,ale ten był straszny.
      • ania_jo Re: czy można zajść w ciąze dwa dni przed okresem 28.01.12, 16:42
        Dodam jeszcze, że okres był dość obfity i trwał ok 6 dni.

Musisz się liczyć z tym, że test ciążowy na tym etapie raczej nie wykryje ciąży.

Napisz co u ciebie.
        Powodzenia
      • Gość: emka Ale bzdury IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 29.01.12, 16:36
        "Ja z partnerem postanowiliśmy mieć dziecko i tak się złożyło, że udało się nam za pierwszym razem. 5 dni przed miesiączką. "
        A skąd wiesz, że za 5 dni dostałabyś tej miesiączki ? No tak- pewnie na ślepi w kalendarzu wyliczyłaś- organizm to nie szwajcarski zegarek.
        Wiesz jak wygląda proces zapłodnienia i co po nim następuje- jakie muszą być spełnione warunki żeby doszło do zagnieżdżenia się zarodka ?
        W tamtym cyklu najwyraźniej doszło do jego wydłużenia, a co za tym przesunięcia owulacji na później i dlatego zaszłaś w ciążę.
    • Gość: patka Re: czy można zajść w ciąze dwa dni przed okresem IP: 83.1.238.* 29.01.12, 05:28
      Witam dziewczyny. Zrobiłam właśnie drugi test i też wyszedł negatywnie smile bardzo sie z tego ciesze. Pozdrawiam smile
    • Gość: kobieta Re: czy można zajść w ciąze dwa dni przed okresem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.12, 14:51
      a nie prościej-stosowac antykoncepcję??? no dziewczyny nie bądźcie śmieszne!!!! ginekolog naprawdę nie gryzie
      • Gość: można Re: czy można zajść w ciąze dwa dni przed okresem IP: *.dynamic.chello.pl 16.06.12, 20:15
        mój syn jest tego żywym dowodemsmile)) tylko że to było na dzień przed okresem
        • horpyna4 Re: czy można zajść w ciąze dwa dni przed okresem 16.06.12, 20:46
          Czy to znaczy, że ten okres był, skoro twierdzisz, że zaszłaś "na dzień przed okresem"?
        • Gość: Mia Re: czy można zajść w ciąze dwa dni przed okresem IP: *.86.144.77.rev.sfr.net 05.08.15, 01:24
          Hejka mowisz powaznie zaszlas dzień przed okresem? Ja z moim facetem dlugo staramy sie o dzidziusia i nic sie nie udawało okres mam troche nie regularny ale zazwyczaj co 26dni ale ostatnio kochaliśmy sie i koniec byl w srodku akurat dzien przed okresem minelo prawie 3 dni a ja nadal nie dostalam okresu czy to mozliwe ze wkoncu doczekamy sie naszgo dzidziusia prosze o odpowiedz pozdrawiam
          • horpyna4 Re: czy można zajść w ciąze dwa dni przed okresem 05.08.15, 08:19
            Jak chcesz zajść w ciążę, to staraj się w te dni, kiedy pojawia się śluz. To są właśnie dni płodne.

A jak chcesz wiedzieć więcej, to wejdź na forum Naturalne Planowanie Rodziny i dokształć się trochę (u góry jest linkownia). Kup też odpowiedni (do drugiego miejsca po przecinku) termometr, żeby dowiedzieć się, czy nie masz np. za krótkiej fazy lutealnej, bo to często utrudnia zajście, a właściwie utrzymanie ciąży na najwcześniejszym etapie.

Warto nauczyć się rozpoznawania objawów owulacji. Bo żadne wyliczenia nie są wiarygodne.
    • Gość: beta Re: czy można zajść w ciąze dwa dni przed okresem IP: *.171.118.226.static.cdpnetia.pl 16.06.12, 22:44
      Drogie Panie, niestety na dzień, dwa, trzy a nawet pięć i sześć i siedem dni przed miesiączką zajść w ciążę nie można! Chyba, że ma się zaburzenia hormonalne lub jest się w okresie przejściowym np po porodzie lub przy menopauzie. Jeżeli twierdzicie inaczej i podajecie tego żywe dowody w postaci własnych dzieci, to zwyczajnie dowód ale jedynie na to, że nie macie pojęcia o własnym cyklu i więcej to znaczy, że NIE OBSERWUJECIE swojego organizmu czyli nie mierzycie podstawowej temperatury ciała, nie obserwujecie śluzu szyjkowego i nie prowadzicie samobadania szyjki macicy. Gdybyście to robiły wiedziałybyście dokładnie w jakim momencie swojego cyklu jesteście napewno i wiedziałybyście napewno, że w danym czasie jesteście już po owulacji i że do spodziewanej miesiączki upłynie wam 10 czy 12 dni i że wtedy nie ma żadnej możliwości, by zajść w ciążę. Nie znając swojego cyklu, nie prowadząc obserwacji nie macie żadnej gwarancji i nie możecie być pewne, że okres będzie za 2, 3 czy 7 czy 10 dni, więc nie piszcie wierutnych bzdur, że zaszłyście w ciążę na dwa czy pięć dni przed okresem. Zawsze cykl może się przesunąć z przeróżnych powodów i owulacja się przesunie . Nawet jeśli przez minionych 10 lat wasze cykle były regularne jak w szwajcarskim zegarku, to może się zdarzyć, że po 10 latach i jednym miesiącu owulacja się przesunie i Wam się wydaje, że jesteście na 3 dni przed okresem a tu bingo owulacja właśnie ma miejsce.
      • horpyna4 Re: czy można zajść w ciąze dwa dni przed okresem 17.06.12, 08:54
        No właśnie. A czasem może jeszcze trafić się krwawienie okołoowulacyjne, chociaż przedtem nigdy go nie było. I bywa brane za skąpą miesiączkę. Zresztą powodów ewentualnego krwawienia może być znacznie więcej, ale nie należy mylić takich krwawień z miesiączką.

Mamy XXI wiek, a wciąż istnieją osoby uważające regularność cyklu za pewnik. A prawda jest taka, że żadne wyliczanki nie mogą określić dni płodnych. Bo owulacja może pojawić się o kilka tygodni później, niż zwykle bywało.
        • kasia.2609 Re: czy można zajść w ciąze dwa dni przed okresem 17.06.12, 12:47
          Właśnie dzisiaj rano zrobiłam test po 14 dniach od stosunku i wyszedł negatywny, czyli w ciąży nie jestem.tylko nie wiem czemu akurat miałam skąpą miesiączkęsmilemożliwe że jakieś zaburzeniasmilepozdrawiam
      • markac28 Re: czy można zajść w ciąze dwa dni przed okresem 11.10.14, 10:51
        Niestety w życiu nie jest tak książkowo a w ciążę można zajść nawet podczas okresu. Znam osobiście takie przypadki zresztą owulacja nie występuje tak jak w zegarku jedynie naiwni stosujacy tzw kalendarzyki jako metodę nie wiem czego w takie kity wierzą.
      • Gość: Asia Re: czy można zajść w ciąze dwa dni przed okresem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.18, 23:18
        Witam. Ja zaszłam w ciążę dzień przed okresem. W sobotę kochałam się z moim narzeczonym a w niedzielę normalnie dostałam okres który trwał.7 dni jak zwykle. Kolejnej miesiączki w maju nie dostałam po tygodniu od terminu zrobiłam.test i wyszło pozytywnie smile pozdrawiam
    • Gość: de-monika Re: czy można zajść w ciąze dwa dni przed okresem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.12, 14:42
      jeśli okres wystąpi prawidłowo, to nie ma szans na zapłodnienie. Są to dni niepłodne. Warto jest je sobie określać na bieżąco np mikroskopem owulacyjnym.
    • Gość: Daria pytanie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.10.14, 19:35

Ja uprawiałąm sexs dzień przed miesiączką i dostałam okres trwał on nawet dłużej niż zawsze bo 6dni i też obawiam się że mogę być w ciąży
      • malgosiek2 Re: pytanie 08.10.14, 22:40
        Nie, nie jesteś w ciąży zapewniam.
    • Gość: Jula Re: czy można zajść w ciąze dwa dni przed okresem IP: *.opera-mini.net 10.12.15, 04:43
      Ja tak samo miałam okazało się że jestem w ciąży,przed msc są dni płodne.
      • horpyna4 Re: czy można zajść w ciąze dwa dni przed okresem 20.01.16, 16:04
        Przed miesiączką są dni niepłodne, tylko trzeba umieć je określić. Gdybyś nie zaszła, to okazałoby się, że miesiączka byłaby dużo później, niż się spodziewałaś.

Dni płodnych się nie wylicza, tylko w każdym cyklu indywidualnie wyznacza na podstawie obserwacji śluzu i zmiany temperatury.
    • Gość: baba Re: czy można zajść w ciąze dwa dni przed okresem IP: *.115.129.186.wireless.dyn.drei.com 05.05.16, 09:01
      Tak można. Ja miałam już objawy miesiączkowe (bolące i nabrzmiałe piersi) i zaszłam w tym czasie w ciążę. Mąż przyjechał wtedy na 5 dniowy urlop z pracy, więc dokładnie wiedziałam kiedy to się stało.
      • lidek0 Re: czy można zajść w ciąze dwa dni przed okresem 07.05.16, 20:11
        Sądzisz, że po 4 latach autorka jest jeszcze zainteresowana odpowiedziami?
      • Gość: Magdalenka Re: czy można zajść w ciąze dwa dni przed okresem IP: *.bb.sky.com 23.07.16, 23:37
        Mam pytanko a po jakim czasie test wyszedł pozytywny?
    • prawdziwy_necik Re: czy można zajść w ciąze dwa dni przed okresem 18.04.18, 21:46
      Oficjalnie ze strony medycznej nie ma takich mozliwosci nieoficjalnie moja córka ma 3 latka ;-
      )
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka